162 Американски четирилистни детелини за късмет и сполука през 2022

• 73 710
  • 707
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Доколкото ми е известно, доста студенти идват на бригади около Атлантик Сити, това е в щата Ню Джърси, Източното крайбрежие. Минималното законово заплащане на час е 15$, те им плащат по 1$ отгоре. Градски транспорт има, но не е нито като в Европа, нито като в Ню Йорк. По-скоро приемете един от двата варианта - или ще бъдат настанени много близо до работата им или ще плащат Юбер/Лифт. Джърси е доста скъп щат, ако това е локацията, имайте го предвид. Оператори са Verizon, TMobile, Mint. Може да има и други. Ще си вземе карта от Минт и ще си плаща месец за месец, може и за 3 месеца наведнъж. Това е решението и ще си има интернет навсякъде. Интернета тук не е добър, но това е положението. Има си и вайбър, и месинджър, и инстаграм, всичко.  За храна на седмица ще й отиват по-малко от 100$, ако си купува и готви. Храненето навън не е вкусно, а е и скъпо. Ако е в Джърси, можете да ми пишете на ЛС. Ние живеем тук.
Вкусен хляб е 6,50$, 1 стек вода с 24 бутилки по 0,5 л е около 3$, 1 паунд кайма е около 5$, 1 паунд е малко под 500г,  месата не са скъпи. Най-евтино ще пазарува в Алди и Таргет.
Парите, които им дават не са кой знае колко, защото ще има и удръжки, данък, квартира….Ако обаче идва повече за опита и подобряване на езика, тогава да грабва това незабравимо приключение.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 05:44 от Helene S

# 616
Helene S е дала местна информация, разчитайте на местни източници - разликите от район до район са огромни. Тук са малко националните вериги супермаркети, само Таргет има навсякъде. Всичко останало е географски ограничено. Алди напоследък станаха популярни и се разширяват, та може и това да има като нещо познато.

Аз лично не мога да дам ориентировъчна цена за хляб, да речем, защото тук той може да струва от долар до двайсет, буквално, в зависимост от това какъв е и къде го купувате. Пакетиран нарязан обикновен бял порест хляб в супермаркета - 1-3 долара, пакетиран нарязан органичен пълнозърнест пак в супермаркета - 3-8 долара, прясно изпечен квасен хляб от пекарна - 10-15-20 долара, там таванът зависи само от стандарта на локацията. Минералната вода също - зависи каква, откъде, в какво количество. Това са неща, които най-добре се разбират на място.

Ако храненето навън включва Макдоналдс и КФС, не е скъпо, това са от най-евтините варианти за храна тук. Но ако може да си приготвя храна сама, ще е много по-добре за здравето й.

Обажданията през интернет за мен лично са много по-надежден и евтин вариант от телефонните такива. Добавянето на международни разговори към телефонен план тук обикновено доста го оскъпява. От десет години не съм звънила в България по телефон.

Халал, кошер и прочие специализирани храни могат да се намерят навсякъде по двете крайбрежия. Даже българска лютеница могат да си намерят. Един интернет сърч отнема секунди. Някои неща, като Уотсапп, тук са измислени, така че ги има, да.

# 617
За храна препоръчвам да пазарува от Walmart, според мен цените са най изгодни. Също се продват и всички консумативи за лична употреба. От дилни гащи до червило и спирала. Стига да има наблизо такъв магазин.

# 618
А, ето - аз не съм пазарувала в Уолмарт, но те са също национална верига и ги има навсякъде, макар и по-малко от Таргет.

# 619
  • Sofia
От Walmart си бях взела страхотни чепици преди n на брой годинки. Kissing Heart

# 620
От Walmart си бях взела страхотни чепици преди n на брой годинки. Kissing Heart
Много го уважавам този магазин и аз. Забравям снобарията и се потапям във необмислени покупки. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 621
  • Чикаго / София
Ада Деспейнада, Helene S е дала чудесни съвети.

$16 на час в някой щат може да са добре, за друг да е доста ниско заплащане. Не е много. На тези пари ще вземат и такси/данъци, та ще станат още по-малко.  Храните в САЩ са доста по-скъпи от Испания. Дъщеря ми учи във Валенсия, та сравнението ми е съвсем релевантно. Голе-долу 1.5 -2.0 пъти по-скъпи - хлябът е средно $3,5 -$4,0 .  Месо зависи какво си купува, тук храна има на по-ниска цена с по-ниско качество, или по-скъпа, но органик и с по-високо качество. В този смисъл. може да намери пилешко за $1,59 на паунд или за $6.99 на паунд. Същото е и с плодовете и зеленчуците - ябълките могат да са $1.29 или $3.29 на паунд. Не знам да има възможност за телефонен разговор. Трябва да се плаща допълнително за услугата и ще е доста по-скъпо - колко точно не знам, никога не съм се обаждала по телефона. С дъщеря ми си говорим всеки ден по Вайбър или Фейс Тайм. Тук градският транспорт е силно ограничен, така че може да се наложи да си потърси колело,  за да се предвижва - до работа, до магазина и пр. Може да намери евтини в Маркет Плейс.

Зависи къде е квартирата и какво се включва в тази цена. Ако стаята е обзаведена, ако се включват режийните - ток, вода, интернет и квартирата е на пеша разстояние от работата - чудесно. Ако трябва да плаща допълнително за режийни и за транспорт до работа и няма обзавеждане - височка цена ми се струва за 1 стая.

Грубо сметнато, тя ще взима около $2,000 на месец, след данъците, ако работи 40 часа седмично. $800-$1,000 ще отиват за наем, режийни и други битови разходи. 500-600 за храна и други разходи - козметика и санитарни материали. Ще остава някой лев за забавления и евентуално да си спести нещо, но няма да е много. Повечето деца си намират втора работа и работят допълнително часове, за да спестят повече.

# 622
  • Canada
Здравейте!
Искам да попитам кой е най - добрия вариант за Мобилен провайдър . Интересува ме да има много или неограничен достъп Интернет и евтина телефонна  връзка евентуано с Европа (Испания - но като цяло Европа). Голямата ми дъщеря е решила идното лято да работи в САЩ (студентска бригада) , има оферта от работодателя вече , но все още не сме започнали самата подготовка (чрез проверена фирма ). Та въпросите ми освен за телефон  /Връзка  ,  нормално ли е заплащане 16$/ час , 150-200$ наем на седмица , какви разходи ще има за храна на седмица (примерно колко струва 1 хляб , килограм месо - пилешко , пуешко и т.н., Меню в Кфц или Макдоналд , бутилка вода 😁, къде е евтино да купуваш и къде излиза скъпо ) / колко струва градският транспорт и такситата - разбирам че е много относително това . Ще бъдат някъде по крайбрежието между Ню Йорк и Вашингтон , ако всичко се получи с визата. Ако ви се пише - кажете как е зоната там и има ли места където не трябва да ходят Simple Smile . Мерси предварително. Идеята е да ѝ дадем пари за пътуването а после тя да ни ги върне заработвайки ги. За мен дори варианта да не спечели нищо като  пари/ само да върне вложеното / ппак става , поне ще види какъв е живота при вас , но все пак искам да си направя добре сметката.

Link към най-евтините хранителни магазини:

https://www.cozymeal.com/magazine/cheapest-grocery-stores#:~:tex … 20fresh%20seafood.

Извинявам се, аз съм в Канада, но 150-200 $ седмично за стая изглеждат твърде много. Kакво е включено в наема - ток, вода, парно и т.н.? Има ли транспорт до работното място? Колко работни часа на ден?
Tя не може да яде в Mcdonalds или KFC през цялото време, ще излезе по-скъпо в дългосрочен план, освен това не е много здравословно. Wink

Tова е може би минималната заплата за региона:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_US_states_by_minimum_wage

Mобилни тарифи (Prepaid ):

https://comparecellplans.com/?utm_medium=cpc&utm_source=google&t … bAGRoCm9kQAvD_BwE

# 623
На мен $16 на час ми се струват съвсем ОК в конкретния случай. Да, минимално е заплащането, но работодателите именно затова търсят студенти.  В зависимост от работата, може да има бакшиши или пък да се храни на място (ако работи в ресторант). Няма да "забогатее," но не мисля, че това е целта на този тип  бригади.  И на мен наблюденията ми са, че повечето от тях си намират допълнителна работа или работят по много часове. Наемът също ми се струва приличен - цените тук в последните години скочиха много и 800 на месец за стая (лято, курорт) е напълно ОК.

В Delaware предполагам ще е в някой крайбрежен град. Те не са големи и може да се ходи пеша. Преди години имаха автобуси до Wilmington, DE и оттам с влак може да се ходи до повечето големи градове по крайбрежието.

Успех на момичето!

# 624
https://www.numbeo.com/cost-of-living/
В този сайт може да се разгледат разходите в различни градове в Щатите. Но сигурно са леко осреднени стойности.

При нас скоро започва процеса с визите. А за заминаване ще стане въпрос поне към пролетта. (Бях споделяла преди месец - два, че ММ получи предложение за работа в Уисконсин, което вече официално прие.)

# 625
  • София
Браво за решението! Сигурна съм, че ще има само позитиви от всичко това! Успех в процеса с визите!

# 626
  • Sunshine state
Съвсем нормално е на днешните цени за наеми това. Точно ми писа един приятел, че си търси съквартирант, ако познавам някого, наемът на стаята е $1200 месечно. Той самият плаща $2400 за 2/2 в средно ок район. Наемите скочиха ужасно много при нас. Добре, че купихме 2018, иначе сега щяхме да си играем на котка и мишка с някой хазяин. Уолмарт и Алди са най-изгодни като за студент. $16 за бригада е добре. 👍🏻

# 627
  • Spain
Мерси за отговорите . Долу горе получих  някаква представа . Чак се учудих че има Алди и при вас . При нас също ги има , но не са особено популярни - предвид и че е на друг континент предполагам стоките ще са локални . Истината е че тук опитваме да се храним здравословно , защото има проблеми със стомаха но 3 месеца предполагам ще ги изкара някак . Тя вече задвижи процеса с фирмата от испанска страна и вече попълни документите и от американския си спонсор . Сега очакваме документацията за визата и интервюто. След груба сметка стигнахме до извода че ще успее поне да си върне похарчените пари . В наема който са им казали доколкото тя  разбира е включено всичко - къща с басейн . Работата ѝ ще бъде в увеселителен парк , крайбрежна зона , миналата година са ходили до работа с колела под наем , но тази година  квартирата ще е друга (не знаят все още къде ще е защото първо чакат визите). Работодателят разбирам бил мн точен и той се занимавал с всичко , те направо на готово отиват , та малко се притесняваме от тази " точност " , някак всичко мн прекрасно изглежда . Дано ..ах , да нещо което ми стана интересно  , навсякъде се говори за седмично заплащане , седмичен наем ...така и ще ѝ плащат  предполагам или все пак се плаща месечна заплата , месечен наем ..как е прието ? И още нещо не ми стана ясно - казал ѝ е че като си тръгва ще плати данък -11или 12% върху заработената сума . Тоест тя ще работи 3 месеца а данък ще плаща накрая или нещо не е разбрала .
Oще нещо се сетих , ползвам една апликация too good to go се казва , тя е за закупуване на храна  , но не за доставка - идеята е ресторанти
и супермаркети Продават храна , която скоро ще трябва да изхвърлят , с намалена цена . Веселото е че те ти приготвят pack   и ти не знаеш какво има вътре , купуваш го през апликацията и в уречен час го вземаш  . Аз така купувам в ИКЕА , DunkinDonuts , зеленчуци и продукти от супермаркети и освен евтино понякога е и интересно - а дет'то така в Италия са пробвали странна пица с картофи. Но в САЩ виждам че я има само в отделни щати , може би имате друга подобна апп , по - популярна от тази ? Пак казвам не е  на принципа на just eat , не е за доставка

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 21:16 от Ада Деспейнада

# 628
  • София
От описаното ми се струва наистина, че работата ще е на крайбрежието в Ню Джърси. Знам за тези апп в Европа, но тук конкретно в Джърси не съм чувала за такъв.
Обичайното заплащане в Америка е на две седмици или всяка седмица. Всички данъци и осигуровки се удържат при плащанията.

# 629
  • Чикаго / София
Този апп, съм го чувала само в Европа. Тук не съм чувала да се използва.
Заплащането в САЩ по принцип е всяка седмица, или на две седмици. Изключително рядко е, да ти плащат веднъж в месеца.
Данъците се удържат автоматично от всеки чек, така че няма да се налага тя да плаща в края на престоя си нещо допълнително. От всеки чек ще се удържа данък.
Наемите по принцип се плащат веднъж в месеца, но предполагам, когато е за такива случаи, искат седмичен наем, че някои студенти си тръгват по-рано, други по-късно - седмичен наем е по-удобно.
Вложените пари ще успее да си възстанови, че и нещо малко сигурно ще си спести. А и опита си заслужава.
Успех на момичето!

Общи условия

Активация на акаунт