Отговори
# 615
Като е тръгнало. И аз да благодаря за отзивчивостта, бекористността и незлобливостта!!!!
Flowers RoseFlowers RoseFlowers Rose

Макар че не съм питала за задачи често. Засега удържам фронта.
Но научих дъщеря си (6 клас), ако не съм наоколо, а някоя задача я затруднява, да изпише част от условието й в Гугъл, задължително някой тук някога я е решавал и БГ мама й излиза най- често.

Това, естествено, не се случва, ако задачите са пращани на снимки ... но това е друга тема. Trollface

П.П.
според дъщеря ми задача 3 има два верни отговора А и Г. На мен степените не са ми силата. Вие как смятате?

Според мен детето е право. -6^6 е отрицателно число. (-6)^6 не е. Минус 1 на минус първа степен =1/(-1)=-1.

# 616
  • Пловдив
Dincho,
и аз така й казах, ноо....контрирането беше, че когато МИНУС не е в скоби с числото, на степен се повдига само числото, без знака. Т.е. минусът си остава отпред и после се умножават шест шестици. В случая с отговор В), резултатът е положително число, защото числото, което се повдига на четна степен е минусово (минусът е в скоби с числото)

:::
писали сме едновременно

П.П. тя обожава госпожата си по математика (в училище) и много иска да си намира повод да се чува с нея (сега напира да й пише за тази задача!)

# 617
  • София
JiD, не виждам много ясно коя е трета задача, но ако е тази която мисля -
 -6^6 не е отрицателно число
Отрицателно е, Динчо, нямаше да е, ако беше (-6)^6.

# 618
  • Пловдив

и госпожата на дъщеря ми е съгласна.
Съответно госпожицата ми е не е на себе си от радост...кой не обича да го похвалят!?
Особено, ако е човек, на чието мнение държиш и когото обожаваш...

# 619
Не съм видяла, че няма скоби Blush

# 620
  • Пловдив
Dincho,
и аз бях подведена, макар че съм далече от капацитет в материята, де.
Hug

# 621
  • София
Да. а) и г).

# 622
Привет, дружина!
Да ви извадя за малко от лятната дрямка. Smile Може ли рационално решение:

# 623
  • Варна
Извинявам се за листчето и краснописа, но с това разполагам в момента. Може да има и по-рационален начин, разбира се!

# 624
Привет, дружина!
Да ви извадя за малко от лятната дрямка. Smile Може ли рационално решение:

# 625
Остава да разберем за кой клас е задачата.

# 626
Моля за решение на задачата /4 клас/ :
На летен приключенски лагер участват 60 деца. Три от тях не са карали нито каяк, нито колело. Децата, които са карали само каяк са два пъти повече от тези, които не са карали каяк и с 5 повече от тези, които са карали и каяк и колело. Колко от децата са карали колело?

# 627
Остава да разберем за кой клас е задачата.

Мой пропуск, с това трябваше да започна - за скоростно решаване от петокласници е задачата.
Благодаря на всички за решенията!
Ант, много удобна и подходяща рационализация. Flowers Hibiscus

# 628
  • София
Моля за решение на задачата /4 клас/ :
На летен приключенски лагер участват 60 деца. Три от тях не са карали нито каяк, нито колело. Децата, които са карали само каяк са два пъти повече от тези, които не са карали каяк и с 5 повече от тези, които са карали и каяк и колело. Колко от децата са карали колело?
2x нека са тези, които са карали само каяк. Тогава според условието  х са тези, които не са карали каяк, но в тях се включват и онези 3, които нищо не са карали. Тоест каралите само колело са х-3. Каралите и двете неща са 2х-5.
=> 2х +2х-5 + х-3 +3=60
5х=65
х=13 деца, които не са карали каяк
13-3=10 деца са карали само колело

ПП Но ако става дума за това принципно да са карали колело, без значение дали са се качвали и на каяк, то те са 10+21=31 деца

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 02:03 от пенсионирана русалка

# 629
Влизам, за да изкажа благодарността си към помагащите. Безценни сте!

Общи условия

Активация на акаунт