Цените на зеленчуците летят направо!! 12 лв кило пресни картофи, 6.20 чушки

• 59 090
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 270
  • София
А всъщност важно ли е да се готвят пълнени чушки сега? Ако обичаш, спокойно можеш да си замразиш няколко пакета.
Ти май наистина тролиш. Няма те със седмици и току пак се появиш.

Никой не казва, че няма инфлация, всички я виждаме, но точно несезонните плодове и зеленчуци са най-малкият проблем.

# 271
  • София
А някой каза за 1997г нещо и че не иска пак така да е.. Как е било с хранителните продукти от първа необходимост?? Не е имало пари или продукти?
89-та и зимата на 90-та година, т. нар. Луканова зима. Изчезнаха всякакви основни стоки, явно ги бяха скрили за след либерализацията на цените. Кисело мляко съм ходила да купувам в 7 сутринта с брат ми и се правим, че не сме заедно, защото даваха макс. 5 на човек. Вярно, 23 стотинки, обаче свършва за минути.
Заплатите - старите, няма какво да се купи с тях. След либерализацията на фин. министър Костов - цените по-високи в пъти. Хората ходят и цъкат като часовници. Примерно сиренето от 3 лв. - станало 10.
Писала съм в друга тема - на прочутия митинг на СДС чух, че ще има наливно олио в Дружба 2 и хванах един приятел с мотор да ме вози дотам, защото Цариградско беше затворено.
1997 доларът стигна 3 000 лв., та моята заплата беше 4 долара. Но доста хора тогава направиха сериозни пари или кредитите им станаха стотинки.

# 272
  • София
В една будка по пътя за метрото ми се мернаха пресни картофи - 6 лева за два килограма. Домати купувам турски или северномакедонски от много време, българските ги гледам, гледам и най-накрая пак на дърво се оказват.
Тази година съвсем ненадейно и изненадващо проядох зелении, то било голям кеф. Плик лапад или спанак, ориз и цяла тава ядене. Вървят си и с дребна паста. Зелените салати и репичките са си на съвсем нормални цени. Чушки, домати и тиквички вкъщи бая време се ядяха само лятото. И на мен би ми се досвидяло да дам 7 лева за кило чушки, само и само да ги натъпча с кайма и ориз.
Но, да, храната поскъпва и ще става и още по-скъпо и ако отсега се оплакваме - през есента ще трябва да лягаме да умираме доброволно. Задава се много сериозна криза и все повече ще се връщаме към някои добре забравени практики - да се храним сезонно, да сме по-изобретателни в кухнята, да заместваме продукти или напълно да ги изключваме. Аз продължавам да се удивлявам на истерията по олиото - колко олио консумира човек на ден? Ами ако е толкова скъпо, ще намали олиото, ще спре да пържи и да сипва яко в манджите, и без това е вредно. Ако чушките са твърде скъпи, ами няма да ям чушки. Ако пресните картофи са скъпи, ще ям мити. Даже немити мога да ям, имам белачка. Много неща могат да се замразят и/ или консервират, не изключвам пак и дотам да я докараме.

# 273
Съгласна съм със съншайн, на есен ще е доста по-осезаемо.

# 274
  • София
Аз не правя много зимнина, но слагам по някой буркан туршия, сладко, замразявам някакви неща. През зимата има избор, а и се ядат повече меса или готвено. 
Не очаквам инфлацията да достигне нивата от 90те години.

# 275
Пресни свежи чушки харесвам за пълнене, няколко пъти взимахме тая зима до 3 - 3,50 лв килото, но скоро не е имало добро промо.
Сиврията е по-евтина малко, да, в момента е 5 лв в Била, пак 20 %  над цената преди година.

От вчера и днес явно хитът е хляб Добруджа, 20 тина процента нови отгоре.

# 276
  • София
Аз не правя много зимнина, но слагам по някой буркан туршия, сладко, замразявам някакви неща. През зимата има избор, а и се ядат повече меса или готвено. 
Не очаквам инфлацията да достигне нивата от 90те години.

И аз не очаквам, оптимист съм, че и да има сътресения, бързо ще се регулират.
Ама ей на, и аз вече се замислям дали да не почна да си нося храна от вкъщи. Обядът с колегите е голям кеф, ама напоследък оставям 10 лева за компромисна манджа + една бира. Ами, и на мен взе да ми се свиди за две кюфтета и черпак печени картофи да давам толкова пари. Да не говорим, че се каня пак да минавам на режим и ще ми е по-спокойно така.

# 277
  • София
Аз от година и половина работя от къщи, но преди това си носех храна. По-вкусна ми е и по-качествена. Обичам да ходя на ресторант, но с добро качество, а такива ежедневно не мога да си позволя.

# 278
Конкретно за червения пипер, бланширам някоя друга гаца в края на лятото.

# 279
А всъщност важно ли е да се готвят пълнени чушки сега? Ако обичаш, спокойно можеш да си замразиш няколко пакета.
Ти май наистина тролиш. Няма те със седмици и току пак се появиш.

Никой не казва, че няма инфлация, всички я виждаме, но точно несезонните плодове и зеленчуци са най-малкият проблем.
Извинете, че пиша в темата... И как по-точно троля? И това, че не пиша, за да давам индикация, не означава, че не следя темата. Изобщо не разбирам какъв е тоя проблем с троловете и защо сте сметнали, че съм трол. За дето се възмущавам за цени? Ок, да, ясно е, че без това може, без чушки също, без хляб също, яд ме е. Че все става въпрос за ОЦЕЛЯВАНЕ. Мен ме вълнуват чушки и картофи целигодилно, друг месо, друг пердета и прочие.. Какво толкова съм написала

# 280
Аз също се чудя на истерията с олиото. Че поскъпна, поскъпна. Ама не го пием.
Вкъщи не пържа с изключение на яйца. Използвам много често масло за задушаване, за разни запеканки и тестени.

# 281
  • Пловдив
Ние сме 5 човека, готвя редовно и по много. И за месец отива горе-долу един литър олио. Не знам къде отива това олио, което хората накупиха.

# 282
Вкъщи се шегуваме, че яко съм случила на мъж - семейството му има нива и взима рента олио. 😂😂😂

Не знам каква беше тая паника, колко олио се хаби в едно домакинство. Сигурно около 1 бутилка на месец. Аз готвя за двама души и не съм най-пестеливата с олиото, сипвам на всяка манджа, но не пържа бухти, филии, не пълня фритюрник. Наистина не разбирам дори 5 човека да са, дори 2 бутилки на месец да са.. ще бутнат домакинството ли?

# 283
Е, то това олио има срок на годност месеци, който си е купил, няма да купува скоро и така....

# 284
  • София
Янтра, където и тоалетната хартия от преди две години 🤣

Общи условия

Активация на акаунт