Цените на зеленчуците летят направо!! 12 лв кило пресни картофи, 6.20 чушки

• 59 040
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Зависи кой какво разбира под "здравословно".
И аз като snow_angel имам приятел - вегетарианец към пълен веган - откакто махна месото и животинските е в завидна форма. За него това е възможно най-здравословния режим, но му и излиза по-евтино.
Аз съм на мнение, че поскъпването на стоките още не е толкова фатално, че да се говори за оцеляване. Много е важно и откъде пазарува човек, как готви и дали се опитва да се храни сезонно. Покрай истерията с олиото осъзнах, че вкъщи почти не използваме олио например. Не е от някакви здравословни подбуди, просто така готвим - не пържим и не слагаме повече от няколко капки тук-таме.
Има и нещо друго - понякога здравословното хранене излиза по-евтино. Кило кренвирши е колкото кило свинско, че и нагоре. Всичко, което е в шарена опаковка, е абсурдно скъпо - чипсове, вафли, шоколади, сладоледи. Спокойно човек може и без тях.

# 466
  • Great Britain
За една календарна година олио в къщи не е влязло.Не използвам.И аз съм с няколко капки мазнина тук там.Екстра вържин зехтин ръся щедро.

# 467
Това със зехтина вместо олио е малко като "Като няма хляб, яжте пасти".

Бюджетен и по-здравословен заместител на олиото е животинската мас. С уговорката, че не е необходимо да се гребе от буркана с черпак. То и от бутилката олио не е нужно да се изсипват 200 мл. на готвене, но като гледах презапасяването, явно щедрото поливане с мазнина е доста разпространено.

# 468
Готвя и с олио и със зехтин и със свинска мас и още 3-4 вида мазнини имам вкъщи.
Различните рецепти си искат различни мазнини. Може едно и съща мазнина да се ползва за всичко, но резултатът е различен.
Азиатско със зехтин или веган сладки без кокосово масло, а да свинско със зеле без мас да не говорим или италианска кухня без зехтин и френска без масло не се получават.

# 469
За работещите хора все още не става въпрос за оцеляване, но при пенсионерите ще се усети в пълна сила. Имам комшийка пенсионерка,взима малко над 300 лв пенсия и снощи гледайки новините за цената на хляб 2.40-2.50 се чудеше как ще се справя ,ако цените продължават да скачат. Жената си отглежда картофи, зелен боб и общо взето каквото може ,но щом тя се чуди какво ще прави,не ми се мисли за градските пенсионери.

# 470
Това с олиото беше прекалено. Продължавам да не вдявам колко олио се хаби на месец/година. Като си купят 1 стек от магазина ще успеят ли да го изразходят преди да му изтече срока на годност?

Евентуално ако се пържат неща като бухти, понички?! Не знам, сигурно има хора, които ползват и фритюрник, аз не съм от тях.

Колкото и да готвим повече от една бутилка месечно не хабим. Даже не съм и засичала преди, просто сега покрай тая истерия се замислих.

Ние сме двама вкъщи и даваме доста пари за храна. Може би по около 400-500 на човек. И можем да включим тук, че пийваме понякога. Не пушим. При мен боклуците са 0 лв, при мъжа ми - позволява си понякога.

Преди пандемията ходехме на ресторант няколко пъти седмично, излизахме много често. Сега вече не толкова, но с тоя скок на цените и в ресторантите...

Скоро минаваме на хибриден модел в офиса и ще ходя понякога, та трябва пак да почна кутиите, мъкнене...

# 471
Тия хора не разбират ли, че колкото повече се вдигат цените, толкова хората не могат да купуват и кризата ще се задълбочава все повече и повече. Като не продават, а изхвърлят къде им е кяра?

# 472
Тия хора не разбират ли, че колкото повече се вдигат цените, толкова хората не могат да купуват и кризата ще се задълбочава все повече и повече. Като не продават, а изхвърлят къде им е кяра?

Не знам какви са вашите впечатления, но моите са, че цените са по-високи, но сякаш хората са ок с това. Купуват си, пазаруват си. Живея в София, нямам наблюдения за други градове. Но тук сякаш хляба като е 2.50 няма никакво значение. Хората пак са с пълни кошници и колички. И пак казвам, аз нямам деца, взимам нормална заплата. А тези, които не докарват добър доход, грижат се за по-голямо семейство или плащат наеми/ипотеки? Не знам как става.

Все си мисля, че и хората като са с ограничени възможности първо режат от пътувания, забавления, глезотии, фризьорски салони и подобни. Пък и това не ми се струва да е кой знае колко ограничено - пътуват си хората, салоните пълни (опитах се да си запиша час, то няма свободно до края на месеца), моловете пълни... не знам...

# 473
Тези,които пълнят салоните и ресторантите не са същите,които се притесняват от цената на хляб, олио и т.н.

# 474
Сигурно е така до някаква степен, но и ние нямаме реална представа какви са заплатите, защото голяма част от хората са в сивия сектор и данните на НСИ не са верни. Почти всеки взима нещо "в пликче" и хляб 2.50 не знаем на каква средна заплата отговаря.

# 475
Нищо му няма на олиото 2-3 години, когато се съхранява правилно и не отворено. Гранясва когато се застои отворено, така е с всяка мазнина.

# 476
Днес заредих бензин на 3.09, а онзи ден бяхме в задръстване пред бензиностанцията и се загледахме беше 3.04...

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 00:29 от blackcat6

# 477
И ние от храна не се лишаваме, но да, излизанията определено сме ги разредили и в повечето случаи излизаме на по кафе. Как ли пък няма да им дам 8 лв за шопска салата и над 10 лв за порция пържен дроб...
Иначе от маникюр не мога да се лиша, не мога да си го поддържам, не мога и да се лакирам сама. Него го вдигнаха с 5 лв, а почистването на вежди от 5 стана 8 лв, чудно ми е това на какво основание, ама ще почна да се мъча сама да си ги оправям.

# 478
Сигурно е така до някаква степен, но и ние нямаме реална представа какви са заплатите, защото голяма част от хората са в сивия сектор и данните на НСИ не са верни. Почти всеки взима нещо "в пликче" и хляб 2.50 не знаем на каква средна заплата отговаря.
Откога пиша, че доходите за пред статистиката не са реални. И че много от хората в София имат доста добри доходи. Но постоянно някой се опитва да стъпи на някакви данни за минимални доходи. Не ме цените са нормални, но хората не спряха колите, Гърция и почивките. И не са на улицата, да стачкуват.

# 479
...а почистването на вежди от 5 стана 8 лв, чудно ми е това на какво основание, ама ще почна да се мъча сама да си ги оправям.

Общо разходите за бизнеса станаха доста по-високи. Само токът е много нагоре и компенсациите не го компенсираха кой знае колко. Отделно инфлацията влияе и на дохода на самонаетите лица, така че за разлика от шефа, който не ще да индексира заплатата на работниците, като си определяш сам цените, с 2-3-5 лв. на услуга, можеш да компенсираш до някъде (стига клиентите ти да са склонни да плащат по-високата цена).

Общи условия

Активация на акаунт