Отговори
# 255
  • Мнения: X
Защото хората масово харчат за неща, които не им трябват.
+1. Също не знаят и реално колко пари им заминават по пера. Не е въпросът дали си дала 5 лв за поредната кутия цигари, а че ако спреш цигарите, тазмесечните 30-40-50... лв разходи за цигари през следващия месец ще са нула.

Факт. Преди да започна с анализа на разходите нямах идея колко давам на ден дори за кафе и обяд (епохата преди ковид). А под 10 лв не успявах да се вместя.

Имало е много случаи, в които разхищавам, бях завършила наскоро, работех за нелоша заплата, харчех всичко. В един момент реших, че не може така, защото колежката до мен със същата заплата гледаше дете (самотна майка) и плащаше наем. Викам си, нещо не е ок в моя телевизор.

И така схванах поне за какво и къде отиват тия пари. Станах по-дисциплинирана. Обмислям покупките по-добре.

За рождени дни винаги отиват доста пари, с компанията винаги се събираме за рд и за всеки рожденик поне по 40 лв си отиват. Това само за приятелите. Отделно за семейството.
Но пък с мм нямаме много навик да си правим скъпи подаръци за празниците. Даже рядко вече. По-скоро като ни трябва нещо си го купуваме през годината. Харесвам емоционално стойностни подаръци, а не материални.

# 256
  • Мнения: X
Аз също преди няколко години в продължение на около година си записвах разходите - всякакви, сметки, наем, храна, импулсивни покупки, излизания, застраховки и прочее. Преди да започна си бях написала отстрани колко смятам, че харча по категории всеки месец. Оказа се, че освен за наема и сметките нищо друго не бях познала.

Добрата новина е, че като цяло се оказа, че харча доста по-малко отколкото си мислех. Лошата е, че въпреки това огромни суми отиваха за откровено излишни неща (парцалки, а аз имам достатъчно!). Отдавна вече не следя, но самото упражнение - година да си записвам всичко, ме направи много по-дисциплинирана. Понякога е наистина плашещо да видиш как парите ти изтичат за неща, за които дори не се сещаш 30 минути след като си ги купил.

# 257
  • Мнения: 17 979
Преди да започна с анализа на разходите нямах идея колко давам на ден дори за кафе и обяд (епохата преди ковид). А под 10 лв не успявах да се вместя.
Аз почнах да записвам по подобен повод. Имах обща идея колко ще ми излезе хранене навън - гледам цени на порция и смятам - около 5-6 до 10 лв дневно. Започнах почти ежедневно да нося домашна храна и мислех, че си спестявам разходите за обяд, обаче на края на месеца като теглех чертата - не забелязвах да са ми останали неусвоени средства. И почнах да записвам. Още първия месец видях, че колкото давам за продукти за готвене, толкова давам и за неща навън, и всъщност харчех повече пари, отколкото ако си взимам обяд навън. Не че веднага започнах да се ограничавам в тези харчове, реално до миналото лято изобщо не ги ограничавах, имала съм месеци с 60-70 лв за продукти и 300 за чипс и кръчми. Но като започнах да планирам разходите заради магистратурата, да видя черно на бяло колко заминава по направление беше доста полезно.

# 258
  • Русе
  • Мнения: 7 936
Четвърта или пета година водим домашното счетоводство в гугъл шийтс. Всичко пишем в споделена таблица. Огромен ефект имаше върху широките ми пръсти. Сега съм като чичо Скрудж Joy Успяхме даже и да спестим Joy
Близо 30 % ни е увеличението на разходите спрямо 2020, но и приходите ни са се увеличили с толкова.
Тази година вървим с около 20 % увеличени разходи спрямо 2021, но доходите ни са паднали с 15 %.
Ще е интересна зима.

# 259
  • Мнения: 6 166
С meal prep също много се пести. Аз за 3 седмици напред приготвям. Сега като вече слагам в отделни контейнерчета всяко ядене нещата са още по-улеснени.

Най-новото, което съм казала, че ще започна от Октомври е, да дам счетоводството за храната на малкото - зимата ще стане на 6.

Така уроците по правилно хранене от лятото ще преминат в уроци по смятане зимата.

А от сега съм започнала да го приобщавам в планирането на яденетата - разделяне на индивидуални порции, пакетиране за фризера. По ютуб планират за по 4 седмици напред, аз съм за по три само.

Даже, една смешка от ресторанта. Уча го вкъщи да слага сос в кръгче като по мастър шеф и той като си слага - сигурно три капки ги прави на цяло кръгче. И в един ресторант като каза да му сложат малко от соса и като му сложиха така, дашно от общата чиния и той още сумти като се сети Grinning

Отклоних се много но, с meal prep много се пести от излишно купуване на еднодневни и готови храни. Също така - като види графика на менюто и може да си избере като на ресторант тази супа или онази супа, това основно или онова основно и е почти като на ресторант. И най-важното - знаеш точно какво ядеш

# 260
  • Мнения: 368
С meal prep също много се пести. Аз за 3 седмици напред приготвям. Сега като вече слагам в отделни контейнерчета всяко ядене нещата са още по-улеснени.


извинявай за невежеството, но какво е meal prep? Може ли линк, защото ме заинтересува.

# 261
  • Мнения: 17 979
Не съм Елфичка, но meal prep(aration) е приготвяне предварително на храна за някакъв период. Аз си готвя вкъщи за между 2 и 5 дни и нося обяд на работа.

# 262
  • Мнения: 6 166
Гугълваш го и има страшно много места, от които да почерпиш информация. Ютуб, тикток, пинтерест.

Идеята е следната. Пишеш си на листче какво ще готвиш за месеца като гледаш да включиш в менюто храни, които да ти дават достатъчно витамини и минерали. (Това включва месо, риба, кореноплодни, увивни, зеленчуци, които растат на сянка, плодове, от които да направиш сокове). В моя случай готвя като за 3 седмици, т.к. след това писва да знаеш какво има за ядене.
 
После - пишеш какви продукти ти трябват и купуваш тези продукти. В храната аз включвам всичко - закуска, обяд, вечеря, междинни яденета, сокове (които аз си ги правя), сладкиши, минерална вода.

След това бахтисваш един уикенд да наготвиш всичко. И тук идва най-важното - слагаш нещата на порции в пликове за многократна употреба (има ги в алиекспрес за по 3-4 лева), написваш датата, на която си го направил яденето с триещ се фулмастер и отива във фризера. После вадиш, топлиш и ядеш.

Аз отивам една стъпка напред - имам си на едно листче какво и в какви коли

Всичко можеш да консервираш - от домашна горчица, домашен течен шоколад, домашна майонеза, до супи, салати, нарязани зеленчуци и подготвени за готвене, фрешове.

По този начин не се чудиш какво да направиш за ядене всеки ден, даже и не се хабиш да пресипваш, досипваш - вадиш и ядеш, а на всеки три седмици променяш менюто с нещо друго, което да хапваш.

Изключително помага когато имаш дете с какви ли не хранителни непоносимости и ама нито едно ястие от българските, а и чуждестранните ястия, не може да яде, защото всичко е със заместителни продукти (пример - аз си ям лютеница, на него правя мухамара без червен пипер; аз си ям пататник със сирене, той яде гамджаджон с тофу - същата работа, но със заместител на сиренето).

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 13:36 от Елфичка

# 263
  • Мнения: 8 093
Не мога да повярвам, че сготвено, замразено, размразено, претопляно, престояло две седмици ядене може да бъде вкусно. Няма как да го бъде тва. И как замразяваш пиле с ориз примерно или мусака или домати и краставици на порции wtf .. Я по-добре мини си купи пресни зеленчуци, прясно месо, пък си ги сготви, пък си ги изяш с кеф. Пък и как знаеш какво ще ти се яде след една седмица.. аз за утре не знам какво ще ми се дояде, пък камо ли за седмици напред.. Това го правят по-скоро в САЩ, където живеят на километри от магазин в някоя пустош и ходят веднъж в месеца на пазар. Ама ние тука дето кварталното пазарче с доматките на баба от някое близко село, ти е на пет минути, за какво това безсмислие. Сори, ама не се сдържах, за мен е супер тъпотия тая мода.

# 264
  • Мнения: 368
а аз помислих, че е някаква апликация за компютър или телефон....  
ясно, благодаря!
на мен ми звучи интересно и все се опитвам да го постигна, но никога с успех. Разбира се няма да замразявам всичко, но поне ще имам някакъв план и долу-горе ще го спазвам. Понеже се оказва, че изхвърлям много храна и у дома всеки си има претенциите - без чушки, без моркови, без нещо си.... и полудявам.

# 265
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Елфичка, не са ли кофти на вкус замразените сготвени неща? Ако после ще идат на супа - ок, да замразиш сурово месо - също всеки е практикувал, но например споменаваш домашната майонеза - ами нея я прави приятелят ми за около 30 сек. Или пък домашен сок - няма ли замразяването да скапе фибри, витамини...

И аз замразявам някои неща, например правим си пици с домашно тесто, домашен доматен сос и каквото харесваме отгоре, опичаме на 300 и повече градуса (в печката не става така добре), след което полуготовата пица замразяваме, за да имаме така да се каже полуфабрикат, когато нямам време за готвене.... При пътувания по изключение замразявам порция с нещо останало, но това е два пъти годишно макс.

# 266
  • Мнения: 368
аз съм чела, че при замразяването се запазват витамините

# 267
  • Мнения: X
Някои манджи си замръзват добре. Аз съм приготвяла предварително, но в моя случай за работната седмица. Правех го преди години, когато тренирах усилено и не е било с цел спестяване на пари. По-практично е отколкото всекидневно готвене, но се губи все пак нещо - по-удачно е за хора, които не са чак такива чревоугодници като мен и им е малко все тая какво ядат. Но, аз по онова време съм готвила само за себе си. Може би ако се грижех за по-голямо домакинство щях да съм на друго мнение.

# 268
  • Мнения: 21 867
Може ли малко повече за пицата - всичко ли слагате отгоре и до каква степен я печете. След това я допичате или само я затопляте. Стана ми интересно, а не мога да си представя процеса - докъде се стига преди замразяването и как се продължава след изваждането от фризера. Ние чат-пат правим пица, понякога - рядко де, - правя 2-3 дози тесто наведнъж, но съм замразявала само него.

# 269
  • Мнения: X
Не мога да си представям да замразя храна за месец. Някои неща по-добре да се вземат пресни. А и не знам колко може да се спести с такова планиране?

Общи условия

Активация на акаунт