Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 3 436
И аз съхранявам храна, но в буркани и далеч по-малко количество. Като сготвя супа или нещо друго по-течно, слагам горещо в буркан и с капачката надолу. Един голям буркан ни е точно за едно хранене на двете деца, по 2-3 седмици стои в хладилника без проблем. Пиле с ориз или пица не става, но ме е спасявало десетки пъти - като не ми се готви, като се прибираме от път и тн.

# 271
  • Мнения: 6 166
Или пък домашен сок - няма ли замразяването да скапе фибри, витамини...
Тук идва майсторлъка - добавяш по половин лимон на всеки литър и половина сок. Така го консервираш леко.

Ако си нарежа картофи, моркови, тиква, ябълки, круши - във вода, в буркани и по половин лимон на всяко. Така заготовката за готвене ти е готова и може и до месец да ти стои в хладилника и да чака да му дойде реда.

Готвено месо - няма как да слагаш във фризера, но можеш да си направиш заготовката за кюфтетата и да ги сложиш във фризера и след седмица две - вадиш, за 5 мин в тигана и ето ти я храната.

# 272
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Може ли малко повече за пицата - всичко ли слагате отгоре и до каква степен я печете. След това я допичате или само я затопляте. Стана ми интересно, а не мога да си представя процеса - докъде се стига преди замразяването и как се продължава след изваждането от фризера. Ние чат-пат правим пица, понякога - рядко де, - правя 2-3 дози тесто наведнъж, но съм замразявала само него.

Емма, върху разпънатото на ръка тесто слагам по 1-2 с.л. доматен сос, запичам дотолкова, че тестото отгоре да хване коричка (т.е. да си бухне), но още да е бледо. Ако тестото е хубаво (добре е да престои ден в хладилника преди употреба, за да има и типичната леко кисела жилка на тесто с квас или на чабата) и се пече на висока Т, започват да излизат едни мехури отстрани, които се надуват, това също е индикация. Когато пицата е вече твърда и може да се махне от камъка, оставям леко да изстине и нареждам отгоре, кашкавали, колбаси, маслини, царевица, гъби не помня слагали ли сме. Увивам така подготвената пица в това прозрачното домакинско фолио и замразявам. При изваждане тестото е вече сготвено, трябват към 10 мин при студена и 5 мин при вече топла фурна да се запекат нещата отгоре.

Ако добавям яйце (аз харесвам на пица), него го слагам при финалното печене, не го замразявам.

# 273
  • Мнения: 21 838
Благодаря, сега разбрах.

# 274
  • Мнения: 6 792
Разгледах в пинтерест. Като идеи за заготовки добре, но цялата храна приготвена и замразена и тези найлони не е моето.
Аз съм почти на 100% на  домашна храна и с трима мъже има дни, в които докато сготвя и тенджерите и тавите са празни се чудя накъде да хвана. Ето оказа се че вече готвя в по-голямата тава за да има за два пъти.
Заготовка правя през лятото, и в буркани, но при положение, че всичко идва от градината ми. Чушки, домати и лук заготовка за гювечета или миш маш. В забързаните работни дни малко сирене и няколко яйца и вечерята е готова. Замразявам единствено заготовка за супа топчета, когато реша да приготвям купувам двойно количество кайма и половината топчета замразявам. Когато реша да приготвям слагам всички зеленчуци в тенджерата под налягане слагам замразените топчета и след 20 минути супата е готова.

# 275
  • Мнения: 17 116
Това че е мода в ютюб не значи че е практично в ежедневието, особено пък в българското. Българските домакини не тичат непрекъснато да купуват готови манджи като американските, че да е нужно да се противодейства на този им навик. Изискването да имаш американски размер фризер за да събереш семейната манджа за три-четири седмици е едно наум. Отделен въпрос е че много традиционни манджи няма как да ги замразиш без да им се развали вкуса, това включва болшинството такива с ориз и картофи. А и с нарастващата цена на тока не виждам как ще пестиш въобще като ползваш ток на два пъти за една и съща манджа, веднъж да я сготвиш и втория път да я претоплиш Rolling Eyes Единственото нещо което е полезно от предварителното приготвяне е да си приготвиш списък с какво искаш да готвиш и да пазаруваш по него вместо да вземаш неща които може би ще висят в шкафа или хладилника докато се развалят от неизползване и ще ги изхвърлиш. Полезна е и идеята да се стремиш да готвиш колкото порции са ти нужни, а не просто да пълниш тенджерата и после да изхвърляш останки.

# 276
  • Мнения: 3 823
Поредната префърцунена странност, привнесена без мисъл от чужбина. Не бих я нарекла "мода" тук, защото повечето български домакини все още сме доста умели, практични и рационални в домакинството, за да се подведем.
Вкъщи винаги се пазарува директно преди да се готви. И се готви каквото ни се яде в деня. Не робувам на планиране. Като нямам време да сготвя,  имаме десетки варианти с доставка или на 5 минути пеша самообслужване. Ако някога си купя малка къща в прерията, тогава ще го мисля и ще се образовам как да замразявам.
Когато не усещаш парите като проблем, не търсиш начини да си оптимизираш разходите. Щом си тръгнал да броиш, смяташ и оптимизираш(т.е. намаляваш разходи), значи харчовете са проблем и сме директно извън темата.

# 277
  • Мнения: 17 968
Номерът тука не е да е практично и вместено в пространството, а да се намали броят посещения в супера и да се ползват промоции. В Щатите големите магазини, в които правиш основен пазар, а не бира и цигари, са далечко, освен това промоциите им ми се виждат доста по-щедри от нашенските. Там запасяване и предварително приготвяне имат резон.
Което далеч не означава, че тази 'мода' е някаква излишна изгъзица за Европа и България, особено за малки домакинства от 1-2 души - правят един голям пазар и готвят 1-2 пъти в седмицата, вместо всяка вечер да минават да пазаруват и после да пускат печката да приготвят две хапки.

# 278
  • Мнения: X
Така де, въпросът е колко е приложимо за нашенския край. Тук има смисъл да се пазарува от промоции, защото така или иначе всичко стана много скъпо. В последните два месеца имах повече време и следях повече промоциите. И понеже сме на режим вкъщи, ядем почти едно и също. Купих няколко килограма месо на промоция. От тези, опакованите с газ, които имат по-дълъг срок на годност. Само някаква част бях замразила. Другото се сготви и се изяде. Но чак да си сготвя 6 кг месо наведнъж и да вадя от фризера готвени манджи…

А и аз съм с тези хладилници с горна камера, която няма особен капацитет и въобще не замразявам количества.

# 279
  • Мнения: 17 968
Е, аз замразявам продукти, не готови манджи.

# 280
  • Great Britain
  • Мнения: 2 215
В фризера  имам само сладолед и лед.Едното чекмедже е празно.Консумираме само прясна храна.По никакъв начин не си представям замразени манджи,меса и други подобни.Всяка вечер приготвям домашна вечеря от която остава по една порция за другия ден за работа в кутия.

# 281
  • София
  • Мнения: 19 561
За някои неща има смисъл - например напоследък като видя масло на промоция, купувам и във фризера. Че гони 10 лева вече краварката в долния ъгъл - а сега имам във фризера още 3 броя, купувани по 6 лв.
Иначе храна замразявам, когато видя, че е много и няма да се изяде и когато знам, че носи на замразяване- в момента имам крем супа, леща и един патладжан с кайма замразени Grinning Още не мога нещо да си настроя количеството готвене, откакто синът ми се отдели и не живее с нас, все ми остава.
Хубаво носят на замразяване и всякакви тестени, там си струва, ако направя накуп повече мъфини например. Най-вече замразявам тестено като свекърва ми ни праща нещо, защото праща по много. А на кекс или питка размразени изобщо не им личи, че са от фризер.

# 282
  • Мнения: 117
А....Елфичке, сега стана ясно  от къде  спестяваш за дом.прислужница .......еееее фешън си.....

# 283
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 513
Моят фризер е малък и няма как да замразявам много, но правя заленчукови заготовки, които много улесняват. Ако живеех сама, не бих и влизала в кухнята, освен да си направя кафе, или сандвич, но с двама мъже няма спасение от готвенето. Гледам поне да става бързо.

# 284
  • Мнения: 6 166
А....Елфичке, сега стана ясно  от къде  спестяваш за дом.прислужница .......еееее фешън си.....

Аа не. За дом. прислужница пестя от колата, която я нямам. А кола нямам, заради самолетните билети и летните почивки от по 3-4 месеца
Скрит текст:
за потапяне на чАвето в нейтив среда
.. Даже и пеша ходя. По логиката на Доро съм от крайно бедните и не съм за темата Grinning

Шегата на страна, детето ми е с 6 вида хранителни непоносимости и това с "хайде да поръчаме" или "хайде до близкото ресторантче" не става, защото много малко места могат да удовлетворят изискванията на диетата му, а не мога да го храня с храни, които му вредят. Така че правя това, което трябва. Който иска да си се подиграва. И едно аламинутно готвено с яйца и сирене дори не мога да му го сготвя, защото нито яйца може да яде, нито сирене, но както и да е.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 22:45 от Елфичка

Общи условия

Активация на акаунт