Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 810
  • 778
  •   1
Отговори
# 510
Аз мисля, че самия факт, че в момента без отопление е 24-25 градуса е достатъчен. Ако аз махна климатика ще е 16 градуса, какво остава ако е по-студено. Навремето когато купувах, в моя град основно се строеше с гръцки тухли, които изобщо не стават за нашите условия. Но нямаше избор. Да съм видяла една сграда с български, но вероятно нещо не ми е харесало в нея. А цените бяха еднакви.
Тухли Младост са сръбски. Грубо казано какви са тухлите няма значение, важното е каква е изолацията и дограмата, като за двете важи, че освен да са с добри показатели, трябва и да са монтирани както трябва.
Бих казала, че не си виждала гръцки тухли. Та има голямо значение.

# 511
От тази сутрин. Не се топлим още с нищо. Апартамент север-юг в Пловдив. Кооперация от края на 90те с малко вътрешна изолация.
Нищо общо с пасивна къща 😁 и не знам какви са тухлите.

# 512
  • Пловдив
Странно ,при нас в 6.30h ,бе 1° отвън .
Вътрешните апартаменти на среден етаж ,винаги са най-топли .Ние имаме изцяло източен такъв ,при който Т ,никога не пада под 19° зимата ,  без отопление .Разбира се ,съседите отопляват и това помага доста .Имаме и два големи крайни апартамента ,които нямат нищо общо с горепосочените  ,дори и да се отопля под и над тях .Тухлите нямат никакво значение в случая .
 Въпреки предимството на вътрешните апартаменти ,досега не съм срещнала такъв ,който да може да догони консумацията на ПК ,считано на м2 .Например при 60м2 чиста площ ,без стени ,отопляван с климатик , да изразходи 300 kWh или 60 лв за отопление за цялата зима ,като сменя въздуха вкъщи (проветрява добре ) ,поне 5 пъти на денонощие  и поддържа 23-24° във всички помещения ,включително бани ,дори и да бъде пасивно отопляван от съседите .

# 513
Покрай нас е много гъсто застроено, предполагам, че и това има значение за градусите отвън.
Като тръгна за работа след малко, извънградско вече ще е минус 😁
За къща ще мога да сравня догодина, че не сме готови с всички елементи, но ПК не съм целяла. Въпреки че и сега, при вън 3 градуса петък вечер, вътре беше 19. Не е безкрайно зле, но на мен ми е студено.
Като довършим всички изолации, ще видя следващия сезон как ще се подобрява.
Аз съм си ок с апартамента с тия градуси, даже и да не е ПК 😋

# 514
  • Пловдив
Хи хи...кой няма е доволен на 23° ,без отопление Simple Smile

# 515
От тази сутрин. Не се топлим още с нищо. Апартамент север-юг в Пловдив. Кооперация от края на 90те с малко вътрешна изолация.
Нищо общо с пасивна къща 😁 и не знам какви са тухлите.

Имате топлещи се съседи. Wink

# 516
Е, те още не са изстинали качественсо стените и сградите, защото навън беше топло. Нека почакаме истинските студове и виелици, пък да видим тогава колко ще е вътре без отопление.

При нас пада до 18-19 сутрин, като нощем нищо не работи за отопление, освен юрганчетата, но денем е бръмчало леко отопление...А, и комшу долу му върти климатика цяла нощ, чувам го...та се отоплряваме също пасивно ...хи хи...

# 517
Имам апартамент само южно изложение, съседи от всички страни с малки деца и отопляващи се, отгоре с подово. Еми като живеех там последната зима съм пускала отопление само за празниците като се изнесоха хората. Гледам, че и наемателите не пускат много от сметките за ток. Сега съм в къща и се отопляваме с ток и водата с бойлер - сега ни е 115лв сметка, зимата сме стигали до 300. Но не сме пестили ток - миялна всеки ден, перални, сушилни, готвене, 2 климатика постоянно, имаше пуснат и 1 конвектор. Нищо общо няма апартамевт с къща, друго си е поне отнякъде да има някой друг да топли, май най-добре ако отдолу те топлят, че подът седи топличък.

# 518
Пуринит-а се предлага от Аccess-novello.

Има и други неща, които се ползват за пасивните къщи и според мен са по-добри от пуренит-а. Като това например - https://www.triotherm.bg/

Малко оспамихме темата. Може да се пренесем в темата за строителството за такива дискусии.

# 519
  • Пловдив
Връщам се в темата с фактурата  за ток на стойност  77 лв.
 Като цяло , стигам до извода ,че поливната система на двора + целодневно включен телевизор надуват сметката с 15-20 лв ,защото предходните месеци ,с посочените консуматори крайната сметка бе 90лв + (100 kWh допълнително )

# 520

Само това липсваше и етапна фактура имаме вече 😂 ( За промишленият ток става въпрос)

# 521
74 лв. Доволна.

# 522
  • Майничка
60.08лв. Но още нищо не включваме, освен ел.възглавница на щерката през ден-два.

# 523
34 лв. (без бойлер, топла вода от ТЕЦ - 48 лв.)

# 524
От 12.10 до 11.11 _ 64 лв. Стандартни уреди, сушилня, миялна, хлебопекарна през ден, много готвене, бойлер за топла вода. Имаше няколко студени сутрини и през октомври сме пускали за по няколко часа климатик. А през ноември вече повече часове. Сякаш след 12-13.11 започнахме без изключване климатика и също отопление и в детската стая. Ще видим следващия период.

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 20:29 от laurentin

Общи условия

Активация на акаунт