Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 803
  • 778
  •   1
Отговори
# 540
~25 лв за месец 16 окт - 15 ноември. Това е за 2 телевизора, 3 компютъра, хладилник, пералня и осветление. Климатика и конвектора ги пуснахме в средата на ноември, така че ще видим със следващата сметка.

# 541
От 15-ти до 15-ти -  37, 82 лв. Климатиците са работили спорадично за по няколко часа вечер. Пуснаха ни парното, не го ползваме, но и само трабите топлят достатъчно за сега. Миялната се пуска веднъж на 2-3 дни на нощна тарифа. Пералните са 2-3 седмично, но рядко на нощна тарифа. Останалото е стандартно - два телевизора, които не работят непрекъснато, компютър, хладилник, готвене всеки ден, кафе машина и осветление. Смятам, че е добре.

# 542
Ако не бъркам, ЕВН са само в южна България. На доста места там температурите в студените месеци са по-високи, в сравнение с останалата част от страната. Това е една от основните причини и сметките да са по-ниски.

# 543
# 544
Електрохолд, а не ЧЕЗ.

# 545
  • Пловдив
Ако не бъркам, ЕВН са само в южна България. На доста места там температурите в студените месеци са по-високи, в сравнение с останалата част от страната. Това е една от основните причини и сметките да са по-ниски.
Наистина ,  така е като температури ,но консумацията е според навиците на обитателите .
В момента в София е 3° ,в Пловдив е 6° .Давам пример с потребител в Столицата поддържащ 20-22° ,а аз 23-25 ° .Освен това стана ясно ,че  не малко съфорумки не пускат отопление през деня ,а други намалят през нощта .Моите сметки би трябвало да са по-ниски от някой в София ,който поддържа същите градуси ,без да го спира през целия отоплителен сезон .Другият фактор е вид жилище и отопляващи се съседи .
  Откакто монтирахме смарт устройство за следене консумацията на климатика ,много се изненадвам .Вчера при 3° навън ,и в момента при 6° ,консумира абсолютно еднакво -560 W/h .

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 21:06 от nelina_london

# 546
Нелина, мисля, че ползвате рекуператор. Може ли да споделиш модел и обем, за който е инсталиран.
Чудим се да е един голям или два по-малко по диагонал разположени.
Това би трябвало пряко да влияе и на сметката.

# 547
  • Пловдив
Да ,ползваме ,но нашият е централен с тръби до всички помещения .Два по-малки ми звучи като онези стенните за по стая .
Нашият е Zehnder Comfoair Q350 НRV (350m3/h).Почти винаги е на 150 м3/h ,при 600м3 чист обем на къщата .Консумацията е ниска -24 W/h (4-5лв на месец ),но все пак се губят 1-1,5°  при КПД 90-95% (в момента вкарва въздух на 22,5°) .

# 548
Пуснаха ни парното, не го ползваме, но и само трабите топлят достатъчно за сега.
Само че за това се плаща такса сградна инсталация. Имам и апартамент, та знам. Миналата година плащах по 100лв на Топлофикация ей така. За тази не ми се мисли.

# 549
Пуснаха ни парното, не го ползваме, но и само трабите топлят достатъчно за сега.
Само че за това се плаща такса сградна инсталация. Имам и апартамент, та знам. Миналата година плащах по 100лв на Топлофикация ей така. За тази не ми се мисли.
И ние сме само на трЪби, радиатори не съм пускала.
Днес вътре е 23.9 Simple Smile Малко падна (беше към 25 до скоро, но и вънка си е студеничко вече)
Сградната ми е около 30/месец, толкова и за топла вода.
Миналата зима сградна + вода + отопление = 120 лв/месец средно за отоплителния сезон. Извън сезона - по 30 за вода. Нямаме изравнителни, защото сме с дистанционно отчитане и всеки месец плащаме реално потребление. По-предния сезон беше около 100 лв/месец.
За мен е повече от ОК, след като целия апартамент 100 кв е еднакво топъл и всички ходят по къси гащи и ръкави  Innocent
Ако няма промяна от 1.1 за ток или парно, не очаквам разлика в сметките от миналата година. Което би било доста странно като цяло, защото сега 100 лв и миналата година 100 лв не са точно едно и също..
ЕВН Пловдив е това

# 550
Разбира се, че и само за минаващие тръби се плаща, но пък колко по-комфортно е да влезеш да се къпеш в топла баня вместо тепърва да се налага да я затопляш.

# 551
  • Велико Търново
И нашата сметка била излязла, добре че чета темата, иначе ще си изпусна всички известия за сметки Simple Smile
7.10-6.11 71лв... Нещо не ми се връзва. Предния месец също беше толкова, а прогнозите ни сметки са около 50 лв. 20лв разлика си е голям %. Явно има нещо което харчи повече от прогнозното. Дори осветлението да работи по-дълго, пак не е възможно да трупа по 20лв на месец... Дайте идеи кой уред да засича. Имаме машинки който отчитат консумация (тези който се слагат между щепсела и контакта.

# 552
И като засечеш..какво следва?
Каквото и да мерим, си плащаме накрая. Нито на тъмно ще стоя, нито на студено...Grinning
На младини го играх това със следенето..е, по-богата не станах ..

# 553
И нашата сметка била излязла, добре че чета темата, иначе ще си изпусна всички известия за сметки Simple Smile
7.10-6.11 71лв... Нещо не ми се връзва. Предния месец също беше толкова, а прогнозите ни сметки са около 50 лв. 20лв разлика си е голям %. Явно има нещо което харчи повече от прогнозното. Дори осветлението да работи по-дълго, пак не е възможно да трупа по 20лв на месец... Дайте идеи кой уред да засича. Имаме машинки който отчитат консумация (тези който се слагат между щепсела и контакта.
Ама не даваш допълнителна информация - на ток ли се отоплявате, имате ли бойлер и т.н.? Това са основните консуматори. Осветлението навсякъде ли ви е с лед крушки?

# 554
  • Пловдив
SKK ,големите телевизори, ако не са в икономичен режим ,харчат двойно .

Общи условия

Активация на акаунт