Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 375
  • 593
  •   1
Отговори
# 555
  • Deutschland/HE
Ядат се, но са друг вид - кръгли и лилави, а не сини.

Всеки август, септември е пълно със сини сливи. Хората ги харесват, купуват. Днес ако ходя да пазарувам, ще снимам. В района на Бодензее се гледат много, наред с ябълките.

Патладжан по рядко консумират, но за червен пипер не е вярно, доста се консумира.

П.С. Цената на патладжана е много често на бройка.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:46 от colibri

# 556
Colibri,  на мен ми е интересна цената на синята слива
Поляците вече гледат големи количества ябълки под навеси с мрежа, със системи за пръскане при слана и мраз.
Знаете ли как ни спряха субсидиите за овощарство. Преди 15г имаше програма за засаждане на овощни градини, първите 5г даваха сериозни средства, след това вече се очакваше да се издържаш от продукцията. На 5тата година като свърши договора и субсидиите градините просто се зарязаха, после разни ентусиасти ги изкупиха по 300-400лв/дка , но повечето си останаха така и подивяха.
Същата програма имаше по лозарство - винпром Поморие и няколко винарни в района така си подновиха и разшириха масивите.
За лешници и орехи да ви разказвам ли? Голямо производство, което се изнася за Турция за преработка и после се внася обратно за консумация у нас.
 Редовно купувам ядки от наши дребни фермери, които чупят ядки само като получат заявка. Пазар за нашите ядки дори у нас няма по две причини - 1) на много хора са им скъпи и просто са ги изключили от менюто си. 2) производителите са дребни, не могат да гарантират еднакво качество при сдружаване и дори сладкарските цехове купуват ядките от големите вносители от Турция
И всички тези не са мутри, а хора, които искат да си изкарват прехраната с честен труд.

# 557
  • София
скаридка, същото като с къщите за гости и много други. Пет години си длъжен да развиваш дейност по настаняване на туристи. След това табелите се свалят и къщата си става еднофамилна. И т.н.

За всичко обаче сме си виновни самите ние, защото сме народ с овча психика. Ето гърците - приключат си сезона, продадат си продукцията и като решат, че искат нещо - тракторите на магистралата и по границите! А при нас само зърнарите са организирани.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 15:30 от sofyia

# 558
Eдно на ръка, че не се протестира, второто е, че българина дава 2,80 за 2л кола, 3-4 лв за кафе в заведение,  но иска домат, ако може да е и розов гигант, да му се дава за 1-2 лв/кг

# 559
Субсидиите изкривяват пазара и производството в земеделието. Самото администриране на субсидията отнема много време и ресурс на земеделеца.
В Нова Зеландия няма държавни субсидии от 1984, след 6 годишен преходен период до 1990г след премахването на субсидиите принуждава фермерите, прекупвачите и доставчиците да стават по ефективни и по- гъвкави, тъй като вече държавата не компенсира тяхната неефективност. Това дава свобода на фермерите, защото те вече не са задължени да изпълняват определени условия на администрацията. В държавата остават свободни пари за здравеопазване и социални грижи..
След премахването на субсидиите земеделието се превръща в най- бързо развиващия се отрасъл на икономиката на Нова Зеландия.

# 560
  • София
Нова Зеландия е много далечен пазар, за да можем да правим сравнения. Освен това стандартът е много различен, природните дадености също. Там зимата минималните нощни Т падат до около 7-8 градуса, а максималните летни са около 28-30. Това дава възможност за непрекъснати реколти от някои растителни видове, съответно много по-ниски производствени разходи. И много, много други фактори има.
Нека се сравняваме и да бъдем равнопоставени на държавите поне в ЕС, ако не в цяла Европа.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 14:33 от sofyia

# 561
Нова Зеландия е много далечен пазар, за да можем да правим сравнения. Освен това стандартът е много различен, приподните дадености също. Там зимата минималните нощни Т падат до около 7-8 градуса, а максималните летни са около 28-30. Това дава възможност за непрекъснати реколти от някои растителни видове.  И много, много други фактори има.
Нека се сравняваме и да бъдем равнопоставени на държавите поне в ЕС, ако не в цяла Европа.
Еми нека сме равнопоставени - затова ще ядете македонски, албански, турски и сръбски, украински земеделски продукти, защото те нямат "тлъсти" европейски субсидии.

# 562
  • София
В частност сте права, всичко е политика, цените на горива и основни суровини също.
Когато ми се наложи, предпочитам по-малкото зло - плодове и зеленчуци от Испания и Гърция. Защото в ЕС има редица препарати, които отдавна са забранени, изчерпани и не се прилагат. Докато в УкраИна и Сърбия се прилагат, и то масово.

# 563
  • Добрич
ЕС субсидира плодове и зеленчуци от другите държави. Така тяхната крайна цена излиза доста по-ниска от нашата.

Преди няколко години камиони  с румънски картофи се продаваха на едро за под 10 ст/кг.  Румънските производители за да получат субсидията  трябваше да представят документ за продаденото количество. Субсидията им покривала напълно разходите и оставала печалба. И още под 10 ст. да вземат от нашите прекупвачи, пак са "на плюс".

Е как да се продават тогава българските картофи?... Познавам няколко семейства, които след него лято се отказаха да сеят и продават картофи.

# 564
Мда, но на 10 ст/кг им ги изкупи едно момче - синче на ДПС активист и после ни ги продаде на 1,20-1,50
По същото време младежи в Родопите се обединиха и си направиха хранилище, но не му дадоха техните на 20-30ст

# 565
Примера с Нова Зеландия е доста точен за нашето положение в Европа. И там преди спирането на субсидиите е било както е у нас сега. Изобщо Европа с тея субсидии изкривява пазара и производството и води до инфлация. Но го има и другото - ние сме дребни тарикатски душици и не се кооперираме, мутрополитиците спъват поливането и тн.

# 566
Наш семеен приятел работи 120 дка картофи от десетина години. Изкупуват му ги директно от камионите по 50+ стотинки. Изкарва си съвсем прилични пари. Работи и други култури също. Пиша го тук вече няколко пъти.
Писала съм и за един хитрец от Невестино. Хвалеше се какъв тарикат е -това преди десетина години. Сее краставици и пъпеши, никнат, полива, идват на проверката, взима субсидия и край. Каза че няма сметка да бере и да продава. А народът реве че цените са високи. Необяснимо.

# 567
  • София
Ако беше толкова лесно да се печели и живее добре от кражба на субсидии, дали и други нямаше да се сетят?
За първите до 300 дка субсидията е 86 лв/дка, над 300 - пада на 56. Колко пък пъпеши да е надял?! За 100 дка ще вземе 8600 лв, и с тях до къде? А разходите за обработка, семена?

# 568
Не знам, не съм го правила аз. Това са думите му. Колко пък са били разходите за обработка, всички имат трактори. 300 декара не е много.  И 3* 8600 е 26000 лева, хич не е зле.
Плюс това беше преди десетина години, тогава не беше като сега. Сега доколкото знам им изискват фактури за продажба.
Защо кражба на субсидии?
Не знаех че взимат толкова много субсидии... Миналата година купих около 15 декара от сънаследници, и още не знам кой зърнар тук коя от нивите ми обработва и от кого какво трябва да взема.
Рентите които ще се плащат обявяват ли се някъде официално? Аз договор за рента или наем с никой не съм подписвала нито миналата нито тази година.

# 569
Не знам, не съм го правила аз. Това са думите му. Колко пък са били разходите за обработка, всички имат трактори. 300 декара не е много.  И 3* 8600 е 26000 лева, хич не е зле.
Плюс това беше преди десетина години, тогава не беше като сега. Сега доколкото знам им изискват фактури за продажба.
Защо кражба на субсидии?
Не знаех че взимат толкова много субсидии... Миналата година купих около 15 декара от сънаследници, и още не знам кой зърнар тук коя от нивите ми обработва и от кого какво трябва да взема.
Рентите които ще се плащат обявяват ли се някъде официално? Аз договор за рента или наем с никой не съм подписвала нито миналата нито тази година.

Щом нямате подписан договор с никого,следователно вашите земи се разпределят автоматично за ползване . Обозначават се като "Бели петна" ,ползвателя на  масива където се намират  си ги заплаща на съответната общинска поземлена служба земеделие. Вие трябва да подадете заявление към тази служба за да ви ги платят на вас.
П.С
Само да вметна субсидията за основно подпомагане за зърнопроизводители за Кампания 2024г ,изплатена в настоящата 2025 г е 23,18 лв/дка за първите 300 дка ,а над 300 дка е 19,93 лв/дка,от там насетне ако съответният производител кандидатства да други Еко схеми и прочие може да хване 30-35 лв на дка субсидия.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 08:39 от Adelina14

Общи условия

Активация на акаунт