Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 366
  • 625
  •   1
Отговори
# 270
Едва ли е земеделска земята,  Казах цена в търновско, строеж на навес  или пасище му трябва на човека,  и само ограда да  е, той си знае за какво му  е. Ако е в регулация, не вярвам да е на къра, а  може и да  е ,за летен бивак, изкарват кравите лете. Но това при нас. Край Елена не знам  и нямам поглед.
 Тя не иска да продава ,така че това отпада.
 Но да си направи сметката за стойността,  защото  ако не  е курорт , апетитно място ,само местни мога да  я поискат.  А парите не са много, все нещо има нужда да ги поеме.
 Искаха наша земя в регулация точно за крави ,но не бе с документи и отпадна , наследници имаше други. И искаше човекът на цена на нивите , ама е  друга данъчната оценка. Доста повече. За онзи момент говоря.

# 271
тя пита за 3дка земеделска земя в Елена
то не е много ясно с това 'парцел', ама в регулация аренди и ренти няма

# 272
  • Варна
Хора здравейте, напоследък съм в дилема, вие какво мислите?
Имам 30 дка земеделска земя в с. Вратарите, обл. Добрич, 4 категория, имаме сключен договор с фирма и взимам за година средно 1500–2400 лв, като тази година ще взема към 1500 лв . Това си е направо смешно - една заплата за тази земя . Чудя се дали , ако наистина цената на земите се е вдигнала, дали да не я продам?! Ако мога да взема примерно 80 000 лв , къде ще го чакам 40-45 години тези 1500 на година, я съм жива, по-скоро не. Наследниците ми са подсигурени, няма да опрат до тази земя, освен ако не излезе нефт … Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 273
50лв на декар рента? И то в Добричко?

Нещо не е точно в сметките.

# 274
  • София
Очевидно има някакво несъответствие - в Добруджа земята е масово 3та и 4та категории, тоест и вашата е сред тях.
Нереално ниска е тази рента. Проверете пак.
Аз земя не бих продавал.

# 275
Ако арендатора е един в региона и няма конкуренция, такива пари дават на декар. Това са "зърнарите"

# 276
  • Варна
50лв на декар рента? И то в Добричко?

Нещо не е точно в сметките.
Да, така казаха. То реално има ли как да ги провериш? Знам само името на фирмата. Каквото им дойде на акъла, това могат да кажат. Някой път има и втори тур януари - февруари, но тогава дават много малко.
По ковид 2021 дадоха 1000 + 400, 2022 дадоха 2400 + 600, сега казаха 50 лв на декар. Thinking

# 277
  • София
Имате договор с тези хора. Там задължително фигурира минимална рента. Какво пише?
Ако пише минимална 50, то няма какво да направите в краткосрочен план, освен да проверите конкуренцията ( аз не мисля, че е възможно в житницата на България и с всички субсидии от ЕС да има само един наоколо) и също така да прочетете при какви условия може да си прекратите договора.

# 278
  • Варна
Имате договор с тези хора. Там задължително фигурира минимална рента. Какво пише?
Ако пише минимална 50, то няма какво да направите в краткосрочен план, освен да проверите конкуренцията ( аз не мисля, че е възможно в житницата на България и с всички субсидии от ЕС да има само един наоколо) и също така да прочетете при какви условия може да си прекратите договора.
Минимумът е 30 лв. Договорът мисля изтича другата година, но ще проверя пак. Затова се замислих какво да правя. Ще трябва да проуча за други фирми в района. Ще видим как …
Ако в групата има хора със земи в района, ще се радвам да споделят опит, може и на лични.
Благодаря!

# 279
Лесно  е ,те си разменят парцели ако им пречи да обработват, ако стане остров сред чуждо. Вие си вземате парите от който има договор.

# 280
  • гр. Варна
Имам 30 дка земеделска земя в с. Вратарите, обл. Добрич, 4 категория, имаме сключен договор с фирма и взимам за година средно 1500–2400 лв, като тази година ще взема към 1500 лв .
50 лв/дка не е възможно
За стопанската 2022/23 не може да е под 79,00лв/дка, което плащат за обработката на т.н. "бели петна"
Скрит текст:
а за стопанската 2023/24 не може да е под 96лв/дка
Скрит текст:
Процедури по чл. 37в от ЗСПЗЗ за стопанската 2022/2023 година > Добрич
https://www.mzh.government.bg/odz-dobrich/bg/Polzvane/Proceduri_ … ch_37v_22-23.aspx
Допълвам>Арендатори(3бр.) https://www.zemi.bg/leaseholders.php?aid=8&rid=30&lid=855

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 20:31 от pkol

# 281
  • Варна
pkol,  Много благодаря за информацията!

# 282
Имам 30 дка земеделска земя в с. Вратарите, обл. Добрич, 4 категория, имаме сключен договор с фирма и взимам за година средно 1500–2400 лв, като тази година ще взема към 1500 лв .
50 лв/дка не е възможно
За стопанската 2022/23 не може да е под 79,00лв/дка, което плащат за обработката на т.н. "бели петна"
Скрит текст:
а за стопанската 2023/24 не може да е под 96лв/дка
Скрит текст:
Процедури по чл. 37в от ЗСПЗЗ за стопанската 2022/2023 година > Добрич
https://www.mzh.government.bg/odz-dobrich/bg/Polzvane/Proceduri_ … ch_37v_22-23.aspx
Допълвам>Арендатори(3бр.) https://www.zemi.bg/leaseholders.php?aid=8&rid=30&lid=855
разбира се, че може. Белите петна се изчисляват като се определи средното рентно плащане за населеното място за съответната стопанска година. Никъде не е казано, че не може да се плаща рента под тази сума. Тази година добивите и цената на земеделската продукция са доста ниски и за това  много от арендаторите свалиха рентите,  особено в Добруджа където са най- високи.

# 283
Цитат
Аз земя не бих продавал.
Ако печелиш малко и не е в Добруджа,каква сметка има от нея?Абсолютен лаик съм по темата.Уж е ценна земята,а чувам само за някакви смешни ренти.Малки суми,не знам колко кг.брашно,бутилки олио.

# 284
Има смисъл продажбата за парчета, непродаваеми, че не всяка земя  е апетитна. Ако се появи шанс. И да вложиш пари в нещо по-доходно.
 Цената на земята си расти до изравняване  със световно ниво,  нататък само отделни терени ще са важни и скъпи.
 Докато дават  европари  ще расте, че площите са важни.
 Земята е траен актив и се възстановява при изтощаване.
 При нас  тази година  е 80 лв рентата за следващ период, стопанска година 2023 - 2024, дават предварително.
 При много декари си е сума. При малко - подпомагане.

Общи условия

Активация на акаунт