Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 456
  • 593
  •   1
Отговори
# 570
Точно, и рентите на белите петна миналата година бяха доста над това, което платиха някои кооперации. Мисля към 60лв/дка

# 571
  • Добрич
Фри,  възможно е още преди  продажбата/покупката част от собствениците да са подписали договор с арендатор ( пред нотариус). Договорът се регистрира в агенцията по вписванията и при продажба си остава до края на периода, за който се отнася, не се отменя.

# 572
Вела, договорите щяха да й излязат като "тежест" при покупкопродажбата

# 573
При проверка в съответната Общинска поземлена служба ще се установи,съответните имоти дали имат правно основание /договор за аренда / или не са подавани от никого /визирам кооперации,ЗП и т.н/ за обработка,съответно са бели петна.

# 574
Благодаря ви, ще проверя в поземлената служба. Проблемът тук е че съм собственик на идеални части от общо 15 ниви в района.

# 575
По принцип арендаторите си комбинират ,разменят ниви, но с идеални части ще е дето са на другите.. Един подписва договор, за една или повече години. И  сигурно получава и разпределя на другите рента.

# 576
Благодаря ви, ще проверя в поземлената служба. Проблемът тук е че съм собственик на идеални части от общо 15 ниви в района.

Това е гадно. При много съсобственици и само един може да подпише договор, пък после го гони за кое какво да ти плати на теб.

# 577
  • Далечният изток
В сайта на съответната общинска служба по земеделие може да се провери кой обработва по номер на имота.

# 578
Да купуваме ли ниви, че ще свършат скоро или вече не е модерно?

# 579
Като знам как купихме на 650 и колко години минаха да станат 2600   и пада цената - като имаш излишни пари - купувай, земя се оказва ,че не правят вече.  Но не е бърз актив.

# 580
Да купуваме ли ниви, че ще свършат скоро или вече не е модерно?
Тези по 200- 300 лв, дето баламите ги " продаваха" за да не плащат данъци - свършиха отдавна. Сега са на цена съпоставима с тази на околните балкански държави....
Та и този влак замина....

# 581
Купувай, много ясно, но не като при тухлите и бетона лесно. Ако не си запознат с региона и кой обработва земята, колко рентабилна е, не се захващай въобще. Хубавите земи свършиха.

# 582
По принцип арендаторите си комбинират ,разменят ниви, но с идеални части ще е дето са на другите.. Един подписва договор, за една или повече години. И  сигурно получава и разпределя на другите рента.
Koмасацията е година за година за наетите,  събират се хората, които работят в землището и разпределят така нивите, че да има най-малко пътища, този който  владее повечето ниви някоя местност я работи изцяло,  а предоставя на друг там, където владее по-малко. Това няма нищо общо с арендоването и задълженията по арендните договори.

# 583
Както се разберат, наша нива бе разменена с години. Братът на свекърва ми си искаше техните си ниви да работи, носталгия.  И разменил с наш арендатор , аз не исках той да арендова ,с роднини стават кавги. На свекърва ми плащаше 10 лв, при 30 за онзи момент. То на много хора им се късаше сърце да "раздават" наследство, ако бе  собствена земята,  щяха да я владеят, синовете с предимство. На щерките - по нещо зестра.
 Дядо ми е дал на леля ми,  после пак взема, планът е бил друг, да остане за майка ми ,след като сестрата  е взела. И какво значение на чие  име са нивите , заедно са живели ,така разсъждавали.
 Планове за разваляне.
 С идеални части -  ако няма разбирателство при наследници, те самите могат да си разменят, купуват, но на по-ниска цена.

# 584
Не ги жалете, тези продали ниви преди време и останали безимотни. Веднага се записаха за помощи, станаха инвалиди и социално слаби и всеки месец държавата им дава парични помощи, всеки ден безплатна храна, безплатно здравеопазване, че и безплатни дърва зимата. По селата е пълно с такива "безимотни инвалиди и луди" на държавна хранилка. За 3-5г си избиха нивите тройно.

Общи условия

Активация на акаунт