Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 374
  • 593
  •   1
Отговори
# 585
Не знам дали е точната тема, но имам такъв казус.. за втори път продаваме земеделска земя на един и същ човек, който обработва подобна в района, като и двата пъти той предпочита да му дадем пълномощно за пълно разпореждане с нея, отколкото реална сделка за покупко-продажба. Иначе пълната сума си я получаваме без забавяне. Защо се прави това и могат ли да възникнат някакви проблеми за мен в бъдеще. Благодаря!

# 586
  • Бургас
Икономия на данъци, нотариална такса и такса вписване.
Ако купувачът има пълномощно за „пълно разпореждане“, както сте написали (да продава, заменя, дарява, дели, ипотекира и т.н.), той може да се разпореди със земята от Ваше име, когато намери друг купувач, и да прехвърли имота директно, без да се минава през реална сделка между Вас и него. Така се спестяват разходи.

Когато той обработва много земи в околността, така, като има право да се разпорежда с имота Ви, може да го замени с друг интересен за него такъв..например някой по близък и да окрупнява.

Не разбрах, каква цена получавате-рената, наем или продажната?

Ако починете, недай Боже, ще има наследствени изненади за наследниците.

# 587
Получаваме продажната цена в пълен размер. Въпросът е има ли опасност да се случи нещо в мой ущърб в бъдеще. Иначе разбрах за удобствата от негова страна. Благодаря.

# 588
  • Бургас
Докато земята стои на Ваше име, при промяна на закона може да започне да Ви  се начислява данък, въпреки че вече сте взели парите.

Ако починете-недай Боже, наследниците Ви ще се водят собственици, което ще създаде спорове с уж купувача.Така оставяте висящ, бъдещ спор.

Ако има дела срещу Вас може да се стигне до възбрани или обезпечения срещу Вас и имотът може да бъде възбранени, или изнесен на публична продан.
Затова най-сигурно е сделката да се изповяда с нотариален акт, като възложите разходите за това върху купувача

# 589
Докато земята стои на Ваше име, при промяна на закона може да започне да Ви  се начислява данък, въпреки че вече сте взели парите.
Toва е истински реален риск. Но тя може да поиска той да плаща данъка, а ако той откаже да го заплаши с оттегляне на пълномощното, защото всяко пълномощно може да се оттегли. Тоест, рискът е управляем.

Ако починете-недай Боже, наследниците Ви ще се водят собственици, което ще създаде спорове с уж купувача.Така оставяте висящ, бъдещ спор.
Ако наследниците са уведомени, че земята дефакто е продадена, няма да има проблеми. Но ако са алчни може да имат претенции, и да анулират пълномощното, но рискът е за купувача.

Ако има дела срещу Вас може да се стигне до възбрани или обезпечения срещу Вас и имотът може да бъде възбранени, или изнесен на публична продан.
Да, и пак рискът е за купувача, защото тя си е взела парите и какво и пука, че имотът ще бъде продаден?
Затова най-сигурно е сделката да се изповяда с нотариален акт, като възложите разходите за това върху купувача

Според мен рисковете са основно за купувача и той залага на почтеността на продавача, като за последния не виждам реален риск.

# 590
Не знам дали е точната тема, но имам такъв казус.. за втори път продаваме земеделска земя на един и същ човек, който обработва подобна в района, като и двата пъти той предпочита да му дадем пълномощно за пълно разпореждане с нея, отколкото реална сделка за покупко-продажба. Иначе пълната сума си я получаваме без забавяне. Защо се прави това и могат ли да възникнат някакви проблеми за мен в бъдеще. Благодаря!
Ще си я прехвърли човека, просто му  е по- удобно да му дадете пълномощно и да си мине сделката, когато му е удобно. Особено, ако са повече наследници е доста трудно да се съберат заедно.

# 591
Правихме продажба с пълномощно, парите трябваха на момента и нямаше време за разходки, няма проблем , минаха 10 години почти. Пак така ще постъпим, време и разходи излишни, човекът си има подход и  кой да се разправя с тези неща. Пълномощното е конкретно , за тази нива, в тези граници, и нищо друго.

# 592
Разбирам, благодаря на всички.

# 593
Не зная къде са Ви земите, но през последната година в Добруджа има сделки по 4000-4500-5000 лв/дк.

Сумата после с години ще "се избива"  ако рентата е 100-120 лв...

Тази стопанска година беше сушава за Добруджа. Пшеницата средно е с нормален добив, но царевицата и слънчогледът се очаква да дадат много ниска реколта. Когато пътуваме е съвсем видно, че царевицата масово вече е жълта, а слънчогледовите пити са малки...

Къде са тези сделки последната година-две? Последните 2г. такива сделки не съм видяла. Аз говоря за моите земи, които са в общ.Ген.Тошево, повече от 40дка имам. Ми 4500 абсолютно никой не ми е предложил. 4200 е бил максимумът миналата година. Както казах преди 3 години беше 5,200лв/дка. 5000лв сделки тази година абсолютно нЕма. Поне за хора с такива “мижави” декари като моите. 😀 Ако има кажете ми къде, веднага ще ги продам на 5 хиляди.

Общи условия

Активация на акаунт