Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 595
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 120
Е, то за всяка работа можеш да питаш защо да не е доволен служителят. Ами факт, много не са доволни. Независимо колко може да им се чудим тука, което, впрочем, също е факт - ако е толкова прекрасно, защо пък ти не чистиш офиси, а аз да готвя за някое богаташко семейство? Риторичен въпрос.

На мен роднина ми дава акъл да уча програмиране, защото на Х двете му деца на моите години с това изкарвали по 5к на месец. Ама на Х двете му деца са с МГ, магистратури в сферата, 10+ години опит и имат интерес към материята.

# 121
Да и затова може би не съм дизайнер, нямам такива умения. Но темите за мотивация и за себеразвитие се преплетоха. Мотивация не е щастие или желание, а движение. Кое ти е горивото да си вършиш работата - много взаимодействие с хора, поръчки и тн, или спокойствие, самостоятелност, или да има проблем за решаване, или хора за обучаване, или изпипване на детайли.

# 122
Честно казано и не знам колко корпоративни плъха пърхат от щастие. В моите очи най-щастливи са дизайнери и творци. Но сигурно и те имат какво да кажат по въпроса.
Творците ще ти кажат следното - да, работата ми е интересна, вълнуваща, правя това, което искам, но за разлика от теб, аз не мога да изтегля кредит за апартамент, защото нямам еднакви доходи всеки месец, нямам твърда заплата, която да разчитам, че ще идва по картата на всяко пето число примерно. Това са точните думи на човек от актьорските ни среди. Да не прозвучи като оплакване, просто си говорихме за плюсовете и минусите на свободните и корпоративните професии.

Тъй че - да, всяко нещо има предимства и недостатъци.

# 123
Аз не познавам, но със сигурност има и чистачки, които си харесват работата. Някои хора просто обичат да чистят за удоволствие, сещам се за Моника от Приятели, вярно измислен персонаж, но пък имаше едно риалити Маняци чистофайници.

# 124
Най-голямата ми мотивация е да сложа храна на масата, да си платя сметките и по възможност лятото да ида на почивка. Ако получавам повече, желането ми за работа силно ще се увеличи. Та така с мотивацията.... Иначе смея да твърдя, че работя добре и качествено, доста извън работно време, ако се налага, без да мрънкам или да се оплаквам. Единственото, което искам е що годе нормална работна среда, без интриги, крясъци и нерви от колеги.

# 125
Да и затова може би не съм дизайнер, нямам такива умения. Но темите за мотивация и за себеразвитие се преплетоха. Мотивация не е щастие или желание, а движение. Кое ти е горивото да си вършиш работата - много взаимодействие с хора, поръчки и тн, или спокойствие, самостоятелност, или да има проблем за решаване, или хора за обучаване, или изпипване на детайли.

Така е.

Нарциса, аз ако трябва да се издържам с труд, произхождащ от ръцете ми - ще умра от глад. Grinning

# 126
Най-голямата ми мотивация е да сложа храна на масата, да си платя сметките и по възможност лятото да ида на почивка. Ако получавам повече, желането ми за работа силно ще се увеличи. Та така с мотивацията.... Иначе смея да твърдя, че работя добре и качествено, доста извън работно време, ако се налага, без да мрънкам или да се оплаквам. Единственото, което искам е що годе нормална работна среда, без интриги, крясъци и нерви от колеги.
Това ли казваш на интервю обаче. Защото на всички нормални хора това е очакването за една работа.

# 127
Разбира се, че не!

Ама оцветените приказки за развитие, перспективи и гордост, че работиш в еди си коя фирма, са само блъф и дъвка! Въпросите за мотивацията са напълно излишни. Всеки средностатистически човек работи за пари. Малко са щастливците, които работят и за удоволствие. Обикновено са хора на изкуството - художници, артисти, музиканти и т.н.

# 128
  • София
Субективно е, тъй като отсреща може да се интерпретира по много начини. Та това е въпрос за пълнеж според мен.
Ако кажеш, че те мотивира спокойната среда = плазмодий, който ще работи 10г., без да се мръдне.
Ако кажеш, че искаш инстантни резултати, може да е = незрял индивид, с неумение да гледа дългосрочно
Ако кажеш, че те мотивират парите = неудобен човек, който всяка година ще иска увеличение според инфлацията.
Ако е да си оценен = чудесен балък, когото ще хвалим непрестанно, но без да му увеличаваме заплатата.
И т.н.

Важно е да те харесат и да работиш. Никой не се връзва на тия отговори какво те мотивира, ясно е, че възнаграждението.

# 129
  • Бургас
Аз като човек на точните науки много се дразня от това лицемерие. Моята мотивация е като на Soul Free, обаче на интервюто трябва да лъжа и мажа, щото нали не е възприето така да се говори. Трябва да е по-заобиколно някак. И защо трябва да се обяснявам каква ми е мотивацията, то е ясно защо човек си търси работа.

The Catcher in the Rye, точно. Не можеш да знаеш отсрещната страна как си тълкува нещата. Ти може да имаш едно нещо предвид, а отсреща да го тълкуват по друг начин. Като не се връзват на тия отговори защо изобщо питат.

# 130
Понеже заплатите са в масовия оптимален случай 'стигащи', то работодателят търси избере кой от тези, които работят за пари, ще е малко по-мотивиран. Или ще излъже по-добре, че е по-мотивиран.

# 131
  • Бургас
Нагледала съм се на силно мотивирани хора и добре продаващи се хора на интервю, които напускат след няколко месеца или оставят батак след себе си. Това не е никаква гаранция.

# 132
Прощавайте за страничното включване, но тук изглежда добро място за любопитен въпрос, който понякога ме тормози чисто изследователски.

Случвало ми се е поне 3-4 пъти рикрутващ ХР да ми пише в Линкдин, предлагайки да ми разкаже за свободна позиция, за която търси човек с моя профил. Реално винаги ми е интересно да ми разкажат повече, затова благодаря за вниманието и с радост приемам. Предлагам дни и часове, които са ми удобни, пожелавам всичко добро и съм looking forward. И човекът никога повече не пише обратно. Thinking

Не съм ги фолоу-ъпвала, защото не ми е ЧАК толкова интересно да науча повече Grinning но и понякога се чудя защо го правят, става въпрос за супер ранен етап, не някога си в процеса, ами непосредствено след тяхното предложение и моя отговор? Rolling Eyes

Случвало ли ви се е?

# 133
Мотивацията може да е и самото естество на работата. Познавам такива хора - кариеристи, не само от арт среди. Не могат да не работят (чудя им се;-))) Ако съм осигурена, бих работила благотворително и наистина бих била мотивирана за това. Има значение престижът на организацията и някои други условия за мен (колектив например, склонна съм на компромис и за заплатата, под която не бих паднала, ако колективът е свестен и няма скатавки и протежета - или има протежета, но те са адекватни и човечни), а шефът да не е луд/маниак/незаинтересован/некомпетентен/солиден далавераджия (от всички съм имала Sweat Smile ). Е, и свестни съм имала - няколко. Ако атмосферата е "чил" (Wink))), отивам, мотивирана.
По-горе Zabraven Profil говореше за "горивото да си вършиш работата"; не искам много взаимодействие с хора, уморяват ме и натоварват, предпочитам спокойствие, самостоятелност и да няма проблеми за решаване или поне не много (явно съм си взела "дажбата" на сегашната работа;-)), хора за обучаване не ми е страст, но, ако се налага, се справям, изпипване на детайли ми е "таман". Кажете сега подходящи професии за такъв чешит като моя милост Simple Smile Още съм на вълна да избирам какво да правя след майчинството, имам някои идеи, но ми е интерсено от психологическа страна какво би казал някой с поглед към това.

# 134
Прощавайте за страничното включване, но тук изглежда добро място за любопитен въпрос, който понякога ме тормози чисто изследователски.

Случвало ми се е поне 3-4 пъти рикрутващ ХР да ми пише в Линкдин, предлагайки да ми разкаже за свободна позиция, за която търси човек с моя профил. Реално винаги ми е интересно да ми разкажат повече, затова благодаря за вниманието и с радост приемам. Предлагам дни и часове, които са ми удобни, пожелавам всичко добро и съм looking forward. И човекът никога повече не пише обратно. Thinking

Не съм ги фолоу-ъпвала, защото не ми е ЧАК толкова интересно да науча повече Grinning но и понякога се чудя защо го правят, става въпрос за супер ранен етап, не някога си в процеса, ами непосредствено след тяхното предложение и моя отговор? Rolling Eyes

Случвало ли ви се е?

Някои пишат напосоки и като им отговориш ти разглеждат профила по внимателно и виждат че не е точно това което търсят. Обърни внимание дали след като им отговориш ти гледат пак профила, при мен в повечето случаи е така.

Общи условия

Активация на акаунт