Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 602
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Да, извинявам се, back office e. Не съм наясно, защото реално ще е нова позиция в този отдел и по обясненията на хората, с които разговарях, не успях съвсем ясно да "вдяна" точната дефиниция на позицията. Благодаря ви!

# 151
Здравейте
Може ли някой запознат да ми разкаже, защо в HR- ските въпросници от по 240 въпроси има и такива с лична чувствителна информация от типа на :
- Притежавам ли застраховка
- Имам ли собствен имот
- Колко месеца мога да живея без доход като обслужвам всички разходи без на направя задължения и без да намалявам разходите си
- Имам ли инвестиции, които правя с цел да спечеля в бъдеще
- Каква част от доходите си харча

А това ми е любимото:
“Финансовите ви резерви са равни на:
А: равни на тримесечното ви възнаграждение
Б: между 3 и 6 месечно възнаграждение
В: повече от 9 месечно възнаграждение “

Ясно е, че не ме питат да посоча конкретни суми, но като се има предвид сферата, в която е работил до този момент човек и заплатите, които са най-типични за сектора , не е трудно бъдещия работодател и всеки с достъп до отговорите от въпросника, да стигне до приблизителни суми, които притежава като спестявания бъдещия служител

# 152
Никога в живота си не съм попълвала такъв тип въпросник, още повече 240 въпроса. Някак не ми се струва нормално да ги интересува друго освен банкова сметка, адрес на местоживеене и спешни контакти. Това често срещана практика ли е? За кой сектор става дума? Застраховка живот иначе си длъжна ако имаш да осведомиш заради данъчното облекчение, но то си е отделна форма.

# 153
Какъв е този въпросник? В каква фирма кандидатствате?

Никога не са ме питали такива неща. А на доста интерервюта съм била.

# 154
Финансово независимият служител е потенциален риск, защото лесно кипва и си казва "Абе, що не се таковате в таковато" и си взема шапката. Та им се иска да знаят Wink

Иначе не са ме питали такива неща.

# 155
  • Mars Hotel
Никога не са ме питали нищо от изброеното на интервюта. За какви позиции са тези въпроси?

# 156
Финансово независимият служител е потенциален риск, защото лесно кипва и си казва "Абе, що не се таковате в таковато" и си взема шапката. Та им се иска да знаят Wink

Иначе не са ме питали такива неща.

Разбирам ги, но не би трябвало да питат. И аз бих искала да знам, какъв им е бюджета, за да преценя, колко време могат на ми плащат в случай, че изпаднат те в затруднение, но едва ли ще ми отговорят.

От няколко места са ми го искали като обясняват, че това е подготвен въпросник от HR компания, който ползват с цел да определят, дали си профила личност, който търсят.
Винаги до този момент отказвам да го подпълвам. По принцип не бързал да си намирам работа (защото имам доход от наш семеен бизнес) и подбирам позициите. Но тези дни една фирма много ме заинтригува и мястото е подходящо да се развивам в сферата, която искам. Изпратиха ми въпросника и реших за го подпълня. Натъкнах се на тези въпроси.

# 157
Аха, а нямаш ли право на отказ? И пак да те наемат? GDPR нещо?

# 158

Опитах се да изпратя отговорите без да съм подпълнила тези въпроси, но системата не го приема така.

А от фирмата до момента няма отговор.

# 159

Опитах се да изпратя отговорите без да съм подпълнила тези въпроси, но системата не го приема така.

А ако не попадаш в нито една от категориите споменати в отговорите? Има ли опция "друго"?

# 160
Това звучи ужасно, не е редно да питат такива неща!

# 161
Ако няма отговор, не говори добре, това много чупи gdpr, защото нито имат основания да изискват толкова много данни, нито спазва примципа за минимум необходими данни. Къде е този въпросник, при кандидатстване ли, или при вече наемане?

# 162

А ако не попадаш в нито една от категориите споменати в отговорите? Има ли опция "друго"?

Няма 😃

Няма и поле за бележки след теста, но може би по-добре, защото бележките ми щяха да са много цветущи 😂

Zabraven Profil, при кандидатстване е

# 163
Черна станция много добре е обобщила мотивите на работодателя. Служител с тънка или липсваща финансова "възглавница" би бил по-склонен да работи без да надига глас за неизпълнени ангажименти и/или лошо отношение от страна на последния.

Silver Light, ако позицията представлява интерес, можеш просто да попълниш това, което считаш, че очакват да чуят/прочетат. Те няма как да проверят истинността му.

# 164
Охоо, щом е при кандидатстване, защо изобщо се занимаваш…

Общи условия

Активация на акаунт