Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

 • 34 705
 • 1 377
 •   1
Отговори

Анкета

Правите ли оувъртайм?

Опции:

# 1 350
 • Мнения: 3 399
Здравейте, днес бях на интервю за работа и последният въпрос беше: "Какво бихте ни казали, което да ни накара да изберем Вас пред някой друг кандидат?". Много се замислих какво да отговоря, тъй като нямам голям опит с ходене по интервюта. Вие какво бихте отговорили? Как би било най-правилно да се отговори?
Аман от тъпи HR-ски въпроси.
Ако от едночасов разговор не са получили информация, която да им каже защо да те изберат...
За съжаление не знам как да отговоря, освен - ако не ме изберете, значи сте пълни глупаци. Също толкова клиширано и по американски, но това заслужават.
Всъщност сега се замислих - много зависи от компанията, позицията, нагласата. Може да кажеш, че си лоялен човек, не си някой, който ще напусне след три месеца (това съм го казвала, като пояснявам, че също очаквам лоялност от работодателя), да подчертаеш, че за теб това място не е просто поредната обява, а наистина искаш да работиш там заради "това, това и онова" (ако е истина, ако имаш подобна мотивация). Изобщо при този въпрос се предполага, че сте минали частта с това какво умееш и може да наблегнеш на своите "soft skills" и личностни качества, мотиви. Накрая едно изречение от типа "това е двупосочна улица", тоест и аз очаквам от вас някакви работи, за да ви предпочета, е достатъчно.

Относно снимките - винаги слагам една отпреди да не казвам колко години, но идеята й е да разберат, че съм нормален и сериозен човек. Обсъждали сме много пъти, че за един читав ХР или мениджър идеята на снимката е да види, че кандидатът е адекватен, защото снимка по бански или от дискотека говори много. Винаги съм смятала, че липсата на снимка води до по-малко възможности, явно хората биват канени на интервю и без снимка. За това евала.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:43 от Donna Paulsen

# 1 351
 • Мнения: 3 162
В София в момента си е буквално ухажване на кандидати.
Иначе смисълът на въпроса за избора на работодател  е да разбереш кой от кандидатите ще се чувства по-добре спрямо плюсовете, които ти предлагаш. Защото винаги имаш и минуси и ако те присъстват в неговите топ критерии за избор, просто не е нашият човек, дори и много да ни е харесал. Много е скъпо да наемаш служители, които виждаш, че няма да са хепи с твоите условия на работа. Не говоря за пари - парите най-лесно се преценяват, има ги черно на бяло.

Тона важи и обратно - ако ме питат защо да изберат мен като кандидат /и искам да ме/, бих отговорила с нещата, които съм чула, че са им важни. Никой не го брига за останалите ми звездни качества.

# 1 352
 • София
 • Мнения: 22 268
В София в момента си е буквално ухажване на кандидати.

Къде го това ухажване, да взема да кандидатствам....
Щото моя шеф заяви на всички служители, че може да последваме "зеления надпис" , ако случайно нещо не ни харесва.....а на мен точно това отношение не ми харесва.

# 1 353
 • Мнения: 6 023
А защо да се сещат коя съм? В моята професия има много хора, не се познаваме всички и не членувам в подобни групи.

така е Simple Smile
ама нали темата не е само за корпорации

# 1 354
 • Мнения: 8 350
Въпросът "защо да изберем теб", цели да се "изрекламирате". Което, ако ще работите в рекламата, може и да има резон. Обаче ако ще сте счетоводител....няма много добавена стойност.
Бих отговорила, че аз не държа да изберат мен на всяка цена, а се надявам да изберат мен, ако с това, което съм показала на интервюто, съм оставила у тях впечатление, че съм правилния човек за позицията. Ако все още има нещо, което е останало неизяснено, с удоволствие бих отговорила на всеки техен въпрос.
Но това е и абсолютно искрената ми позиция. Аз никога не държа да ме вземат някъде на всяка цена. Ако не са сигурни, че съм подходяща, даже предпочитам да не ми правят оферта.

# 1 355
 • Мнения: 3 162
За сещането кой кой е по социални мрежи и фейсбук групи ми е отврат. Моят фейсбук профил си е за личния ми живот и там настоящи колеги не фигурират като приятели. За професионални контакти имам LinkedIn. Няма да се съобразявам от кой концерт да постна видео в размисли как ще го изтълкува бъдещия ми работодател. И настоящият де, ама се очаква, че той вече ме познава и няма да му повлияе.

# 1 356
 • Мнения: 316
Много сте ми полезни, момичета! Определено ще си взема някои ваши идеи като отговор за следващия път.

# 1 357
 • Мнения: 379
Ухажване на кандидати в София има само за програмисти и може би някакви нишови технически позиции.
Имам пресен опит. Кандидатствах за една позиция по специашността ми, пита ме HR предварително какви са очакванията ми за заплата. Казвам Х лв НЕТО (подчертах нето). Минавам няколко кръга, много са ме харесали, правят ми веднага оферта - Х лв без 300 лв ама БРУТО. Отказах. Междудругото беше в голяма IT компания, ама не съм програмист…

# 1 358
 • София
 • Мнения: 22 268
......какви са очакванията ми за заплата. Казвам Х лв НЕТО (подчертах нето). Минавам няколко кръга, много са ме харесали, правят ми веднага оферта - Х лв без 300 лв ама БРУТО.

Ето това ме ядосва най-много. Кому е нужно това губене на време и ресурси? Казала си Х заплата, или на момента ти казват, че предлагат еди колко си и дали си съгласна, или казват, че е извън техния бюджет и се разделяте без да се мотаете и да си губите времето.

# 1 359
 • Мнения: 1 142
В процеса на подбор най-амбициозното и надъхано звено е рекрютърът, който иска да си затвори позицията веднага и на всяка цена пък после останалите да му мислят. Те колкото лъжат, за да си пробутат първия намерен кандидат и кандидатът не може. Наиграх се и като hiring manager, и като кандидат.
Едната се мъчеше да ме вкара в горния казус - кандидатката иска Х нето, на нас бюджета ни е Х-200 бруто. Ама защо, ама хайде все пак да я видим на интервю! И това не беше някаква свръх уникална кандидатура, за която да правиш гимнастики.
Другата история ще я спестя, че е по-разпознаваема.
Баш за на Герка секторът и длъжността говорим.

# 1 360
 • Мнения: 6 931
Е, те и на техническите специалисти ни отказват сумите, които искаме, споко Grinning На мен последно ми отказаха, защото не съм била отговаряла на еди кое си изискване, което въобще го нямаше в обявата. Ако съм била отговаряла на него, тогава можели да си я позволят тая сума. Ми що ме викате въобще тогава, аз съм обяснила какво мога, какво знам на рекрутърката, дала съм и заплатата...само едни излишни разговори да водим. Да не говорим, че ако аз подавам кандидатура, а не ме търсят рекрутъри, подавам само ако отговарям на 100%.

# 1 361
 • Мнения: 1 142
Ми що ме викате въобще тогава, аз съм обяснила какво мога, какво знам на рекрутърката, дала съм и заплатата...само едни излишни разговори да водим.
Добре де, майната му. Точно това беше втория казус, който визирах.
Много в прав текст посочвам какво точно не покривам от важните изисквания, изрично моля да се обърне внимание на hiring manager-a, като коментират дали има смисъл да продължавам на следващата стъпка и на интервюто - шок! Ама аз мислех, че имате опит с това! Това ни е основното изискване.  Там я нямаше рекрютърката да обяснява, обаче.
Те искат да движат кандидати и да отчитат насрочени интервюта.

# 1 362
 • sofia
 • Мнения: 240
Здравейте,не само ,че ми е заключен фб профила Simple Smile ,но и там съм с друго име Simple Smile никой не може да ме намери Simple Smile

# 1 363
 • Мнения: 3 162
Ухажваме, ухажваме всякакви.

В момента има най-ниска безработица и най-големи претенции от 20 години насам.

Трудно се конкурираме с фирми опериращи в UK, Холандия, Люксембург и Швейцария. Опитните кадри с над 10 г опит, които търсим ние, получават предложения за remote work към цяла Европа. Заплатите са несравними, а и не само заплатите. Не са ИТта и не бих казала, че всички са нишови, просто са високо образовани и добре стартирали кариерно, да кажем, така че не страдат от липса на ухажори. Младите пък се забиват в аутсорсинта в първите си години трудов стаж..
Посредата (с около 5 г под 10 г. опит) бягат към старт-ъпите. 
И не знам коя нормална фирма оперираща в България е в състояние да догони инфлацията с нови заплати.

# 1 364
 • София
 • Мнения: 22 268
Най са ми интересни, като видя в обявите, че искат точно еди коя си счетоводна програма да се владее. Обикновено счетоводните програми се разучават за няколко дни, не е китайско писмо, особено ако имаш база и опит с различни такива... Изисквания за офис пакета, разбирам....или някоя специфична програма като Аутокад, да речем, за проектанти, ама някоя никому неизвестна счетоводна програмка, обаче - задължително изискване, дори основно.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 09:53 от Soul Free

Общи условия

Активация на акаунт