За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 003
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Купих телешки джолан, но е нарязан на шайби. Готвила съм само телешко варено. А тези шайбички си ги представям топящи се с тъмен сос, ама нямам идея никаква как се приготвя..
Някой да помогне?
Перфектно е за Оссо буко https://pep-4o.blogspot.com/2019/11/ossobuco.html?m=0

# 271
Виж рецепти за Осо буко и там която си харесаш, те са и те с разновидности. Вкусно е и си има и сосче.
А, Пепчо ме е изпреварила, писали сме заедно. Много хубаво ястие си е наистина.

# 272
  • Русе
Скрит текст:
Купих телешки джолан, но е нарязан на шайби. Готвила съм само телешко варено. А тези шайбички си ги представям топящи се с тъмен сос, ама нямам идея никаква как се приготвя..
Някой да помогне?

https://gotovim-doma.ru/recipe/17992-govyadina-po-flamandski

# 273
  • Sofia
Това е ясно, мисълта ми е по-скоро готови ли се купуват онези гъсти вкусни сосове или в процес на приготвяне се получават?
И да, прегледах в нета, но по-скоро ми се ще рецепта, която някой вече е приготвял...
Бавно, понеже е мускул.
Ми като каза, че си го преставяш със соса, сметнах че другото ти е ясно и питаш за месото. Simple Smile
Аз пих пекла месото със зеленчуци (и покрито) и после със соковете му (от тях ще си е кафяв) бих направила соса, като го сгъстя с нишесте или брашно и може малко барбекю сос да добавиш - и  цвят, а и за вкус.

# 274
  • In transit
Някой да помогне?

Заповядай и от мен две рецепти: https://www.mycookingcreations.com/2019/06/ossobuco-con-risotto- … lla-milanese.html

https://www.mycookingcreations.com/2021/12/ossibuchi-alla-milane … la-gremolata.html

# 275
Случайно се сдобих със спанак, домашно отгледан в градина. Количеството не е малко, не бих могла да го използвам наведнъж. Според вас как ще е най-добре да го съхраня за после? Ясно ми е за замръзяване, но с каква обработка, моля дайте малко жокери. Дали да го измия и подсуша и нарежа на ситно и в пликчета или още малко обработка и пак в пликчета и във феизера?

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 23:17 от pepeblue

# 276
Измивам, бланширам, отцеждам, слагам в студена вода за 2 мин, пак отцеждам, изстисквам  поставям в пликчета и замразявам  -когато го ползвам, тогава нарязвам

# 277
Здравейте! Полакомих се за едно брюкселско зеле и сега имам 5 опаковки във фризера. Майка ми го пробва и каза, че вкусът му вече е различен. Та, някакви идеи как да го върна към живота и да го направя ядливо? Благодаря предварително на отзовалите се!

# 278
Случайно се сдобих със спанак, домашно отгледан в градина. Количеството не е малко, не бих могла да го използвам наведнъж. Според вас как ще е най-добре да го съхраня за после?
Аз го правя на пара на няколко части (примерно големите пликове ги правя на 3 пъти) в тенджера с решетка, за варене на спагети. Но може и да се бланшира. Отцеждам до колкото мога, сипвам и много хубаво притискам в силиконови формички за кексчета. Оставям да изстине, пак отцеждам, ако има нещо, пъхам във фризера да стегнат и после прехвърлям шайбичките в плик Simple Smile така лесно вадя, колкото ми трябва. Мерих ги, една шайбичка ми беше 20 или 25 гр, не помня вече. Бяха ми идеални за слагане в смути, защото точно влизаха в бутилката Simple Smile но съм готвила със спанака без проблеми след това Simple Smile

# 279
  • под тепетата
Според една от моите книги, гъби и спанак се замразяват след като леко са задушени в мазнина. Така ги и правя. Измивам , отцеждам, нарязвам, леко за минута в мазнина, изстива и слагам в кутии във фризера.
Похвалвам се, че си купих и за вкъщи центрофуга за зеленчуци и сега с кеф си връткам домашния спанак! Миналата година покрай магданозеното песто се сдобих с такава на вилата, но сега след като и на мен ми стовариха една торба от Метро със спанак , моментално увеличих посудата за ужас на мъжа ми Sweat Smile

# 280
Здравейте! Полакомих се за едно брюкселско зеле и сега имам 5 опаковки във фризера. Майка ми го пробва и каза, че вкусът му вече е различен. Та, някакви идеи как да го върна към живота и да го направя ядливо? Благодаря предварително на отзовалите се!

Прясното брюкселско зеле, което се продава тук действително много бързо се разваля. Аз го правя задушено с олио в микровълновата, но ако е поостаряло и това не може да го спаси.

# 281
Спанак и всякакви подобни зелении( изключение е копривата) измивам, подсушавам , режа и прибирам в камерата. Използвам предимно за готвене и пускам директно извадено  от камерата във врящо полуготово ястие.

# 282
Точно това търсех! Много благодаря!
Някой да помогне?
Перфектно е за Оссо буко https://pep-4o.blogspot.com/2019/11/ossobuco.html?m=0

# 283
Купих си един буркан сусамов тахан. Не е нещо, което бих могла да ям чисто. С какво го комбинирате, за да може да се преглъща с удоволствие?

# 284
  • Sofia
Сусамовият тахан е основна съставка на хумуса.  Освен това в дресинги го ползвам, както и в кисело мляко за сос към дюнер и други...  Смесен с мед е много приятен.

Общи условия

Активация на акаунт