За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 632
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Не ви ли е страх от салмонела?
Eстествено. Обаче е достатъчно просто температурата на месото да се вдигне до определени градуси, за което не е нужно дълго време. Като престане да е розово е готово за мен.

# 556
  • в сърцата на децата <3
Скрит текст:
Принципно в мултикукъра може да се готви паста. Обаче не мога чисто физически да си представя за какво са му две тенджери и как цапа толкова много котлоните... Аз в една варя пастата, в тиган с капак или тенджера правя соса, изсипвам водата като се свари пастата и сипвам спагетите в соса. Разбърквам и толкоз. Всичко е чисто, има една тенджера за преплакване от пастата и една мръсна, в която съм готвила соса.

Е как не можеш да си представиш, за какво са му две тенджери, като самата казваш, че готвиш в две - една за пастата и една за соса?! Сега, дали сосът ще се прави в тиган или тенджера, няма никакво значение, пак си е втори съд. Няма как да се избегне цапането на два съда.
В темата за мултитукърите много хора споделят, че слагат суровата паста направо в соса и много хубаво ставало, обаче за мен това е манджурляк някакъв и няма нищо общо с класическата италианска паста. Щом човекът е ценител на пастата, едва ли ще му хареса този вариант.
Във въпроса е написано, че ползва поне две тенджери за пастата. Написала съм какво ползвам аз. Два съда, но нито капка навън, ако една тенджера е за пастата, а друга - за соса.

Морена, може ли линк към рецептата ти за паста със сметана? Вкъщи се яде с пилешко филе, сметана и песто дженовезе (плюс много люто за мен), но ми се иска да разнообразим Simple Smile

# 557
  • Sofia
Не ви ли е страх от салмонела? И на мен не ми харесват дълго готвени пилешки гърди, но ме е страх и гледам поне половин час да ги готвя. ...

Скрит текст:
А, в този ед на мисли, паста с пилешко и Сметана, може ли да направя без да варя пилешкото първо? Писна ми да варя пил филета и да омирисвам кухнята, хола и цялата къща на ветеринарна аптека.
Аз режа пил. гърди на лентички и запържвам за 1-2 мин. после слагам останалите съставки и сметаната - още 3-4 мин. и пастата - готово за отрицателно време.
Колкото е по-малко нещо, толкова по-малко време му е нужно, за да се сготви. Освен това мускулите (а гърдите като всяко филе не са) се готвят дълго.  ако ползвам обезкостени бутчета за рецептата готвенето им е малко по дълго.
    Готвено е (в моя случай),  но е сочно и ни харесва. Факт, че не сме имали салмонела (след месо мия добре ръцета и дъската - толкова за салмонелата) и даже сме доста здрави, не боледуваме.  А на теб не ти харесва как го готивиш...

♥snow_angel♥, не съм я публикувала... заповядай...
Скрит текст:
Запържвам пилешките гърди (на лентички - една хапка са) овкусени със сол и п-р (черен) на силен огън, намалям огъня и добавям грах (замразен) и пресен спанак, разбърквам (обръщам го) докато омекне той, след това - сушени домати (също на лентички) и сипвам сметаната и разбърквам,  тогава - сварената паста и обърквам добре, готово.  Отиват му и хрупкави чеснови трохички. Simple Smile  
Преценявам кога да започна "соса" според времето за готвене на пастата, та да са готови едновременно, така готвенето ми е около 10-15мин.

Последна редакция: нд, 22 май 2022, 09:02 от Morena

# 558
Здравейте, мами.Бях попитала за мекици и следвах съветите по - ниска температура на котлона.Да, равномерно се изпекоха, но все ми се получават хрупкави.Вкусни са, достатъчно маслени, но хрупкави.Аз искам да ги направя с меко тесто.Следвам най - обикновена класическа рецепта.Днес направих тесто със съотношение около 125 брашно на 60 г зехтин (миналия път вместо зехтина беше масло).Май нещо не успя да втаса в хладилника тестото ми от предишния път от онзи ден въпреки че много време стоя първия път цяло денонощие, а след това и 2-3 дни, защото на части за няколко дена го направих.Днес със зехтин и ще опитам другия метод на втасване на висока температура до радиатор вероятно за половин час и да видя ще стане ли.Зехтина е по - мазен от маслото и по - течен, все си мисля, че това има значение.В самата смес беше масло миналия път ,иначе в зехтин пържех.

# 559
  • Sofia
... Бях попитала за мекици.... Следвам най - обикновена класическа рецепта.Днес направих тесто със съотношение около 125 брашно на 60 г зехтин (миналия път вместо зехтина беше масло).Май нещо не успя да втаса ...
Ти май не правиш мекици, а нещо...  с толкова мазнина в тестото ми прилича на тесто за гофрети, но те не се пържат...
Ето рецептата за мекици, това са мекици - https://www.tanitaang.com/2007/12/blog-post_10.html
С по-гъсто тесто стават бухти. Но с тази мазнина в тестото...
И проблем ти е втасването освен това... как си действала с маята? Толкова мазнина определено затруднява втасването.

Последна редакция: нд, 22 май 2022, 11:16 от Morena

# 560
У дома мекиците се ядат с хладилното тесто - прясно и кисело мляко, сода за хляб и мая. Най-вкусни са ни.
Ето вариация на тестото - https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … zRvGYobIZrnJ-Wta2

# 561
  • Sofia
Важното е, че няма мазнина и при теб в тестото за мекици.

# 562
  • София
За какво мога да използвам кори за лазаня, освен по предназначение? От замразените са, не са от  тези "сухите", като паста.

# 563
  • In transit
Skk, ако е от ферма или "домашно" гледано пиле може и да не се получи по описания от Морена начин.

Иначе никога не варя пилешко филе. Или на пържоли, с малко зехтин, сол и пипер - на тиган или нарязвам на резени, запържвам до златисто. Малко вино, бульон или следвам рецептата, но максимум за 10-15 минути цялото ястие е готово, ако е с филе.
Пилешко месо варя само, ако правя супа.

# 564
  • София
Ще правя крем,но имам само 1/3от продуктите (за да не го изхвърлям) в рецептата, та въпроса ми е дали да сложа цяла ванилия или и от нея 1/3?

# 565
Слагай цяла ще е с по-наситен аромат.

# 566
За какво мога да използвам кори за лазаня, освен по предназначение? От замразените са, не са от  тези "сухите", като паста.
В смисъл пресни ли са корите, меки? Стават да ги нарежеш и завиеш на равиоли, тортелини, или от цели кори правиш руло.

# 567
  • Sofia
Може да направите Макарина. В моят край се прави в някои села. Корите се пускат в подсолена вряща вода една по една и се готвят докато изплуват. После се редят в намазана тавичка с олио, като между тях се ръси сирене и малко масло и се запича.

# 568
Морена, благодаря за блога ти за мекиците.Ще го използвам.Би ли обяснила една с.л. лъжица мая в колко мл вода (хладка достатъчно ли е или леко топла трябва) и за колко време съживяваш?Мехурчета на повърхността са ми се появявали, мисля, че успешно съм я съживявала, но втасването на тестото все не ми върви.Бърках се по някои рецепти, че част от мазнината е за смес в тестото ,явно е само за пържене.Така че ще опитам без никаква мазнина в тестото, само за втасването и съживяването на суха мая да чуя някои най - сигурни насоки.Явно трябва да е в достатъчно голяма купа също за да стане успешно (за да удвои обема).Ще се получи ли ако направя тестото на разделено съотношение от всички продукти? (С 300 г брашно примерно и съответно и останалите продукти разделени)
Също и за успешни палачинки търся нещо , катж класическите ,по - меки,хрупкави ми се получиха пак вместо меки, пък не съм слагала мазнина в тестото за тях и се чудя за тях, освен самия тиган може би по - мъничко да намазня.

# 569
Успешните меки палачинки са с повече масло. Мога да кажа, че правя много хубави и крехки палачинки, винаги ги правя на око. Освен яйца, брашно и прясно мляко, в тестото слагам сол, една с. л. захар и малко олио. Тестото разреждам до степен едвам да не се разпадат палачинките, горе-долу като боза.

Общи условия

Активация на акаунт