За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 611
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Морена, благодаря за блога ти за мекиците.Ще го използвам.Би ли обяснила една с.л. лъжица мая в колко мл вода (хладка достатъчно ли е или леко топла трябва) и за колко време съживяваш?Мехурчета на повърхността са ми се появявали, мисля, че успешно съм я съживявала, но втасването на тестото все не ми върви.Бърках се по някои рецепти, че част от мазнината е за смес в тестото ,явно е само за пържене.Така че ще опитам без никаква мазнина в тестото, само за втасването и съживяването на суха мая да чуя някои най - сигурни насоки.Явно трябва да е в достатъчно голяма купа също за да стане успешно (за да удвои обема).Ще се получи ли ако направя тестото на разделено съотношение от всички продукти? (С 300 г брашно примерно и съответно и останалите продукти разделени)
Също и за успешни палачинки търся нещо , катж класическите ,по - меки,хрупкави ми се получиха пак вместо меки, пък не съм слагала мазнина в тестото за тях и се чудя за тях, освен самия тиган може би по - мъничко да намазня.
Блогът (с мекиците) не е мой, а на приятелка, страхотна кулинарка. Simple Smile
Активираш прясна/жива мая на кубчета се продава. В хладка към топла  вода/мляко, ако е над 45 градуса ще унищожи маята. Течноста е малко, около100-150мл (от тази предвидена за рецептата).  Забъркваш я с брашно и малко захар да получиш кашичка и покриваш, след 15ина мин. се активира/шупва.   Сухата маяпросто сипваш и разбъркваш  в брашното.
Ако дозата ти е голяма, точно така, делиш абсолютно всичко на 2, 3, 4,... колкото искаш.
Втасването на тестото разбира се трбва да е в голям съд, който да поеме двойния му  и дори троен размер. Съдът да е намазнен, за да извадиш лесно втасалото тесто (това за мекици няма да вадиш разбира се). И трябва да е добре покрито втасващото тесто, да не влиза въздух, за да не образува кора. Иначе може да втасва и на студено, и на топло (стайна температура), важното е да няма течение/смяна на температурата. И гледаш тестото дали е пораснало, не часовника.
За меки палачинки, както Пони писа - олио в сместа, не много... 2-3с.л.
Тук, при мен, може да видиш за активирането на маята - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 10:15 от Morena

# 571
  • Русе
Скрит текст:
....................................................................................
Също и за успешни палачинки търся нещо , катж класическите ,по - меки,хрупкави ми се получиха пак вместо меки, пък не съм слагала мазнина в тестото за тях и се чудя за тях, освен самия тиган може би по - мъничко да намазня.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_20.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_29.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/02/french-crepes.html

# 572
Peych, благодаря Simple Smile Ще си помагам с твоя влог за следващите ми опити за палачинки.Може ли да заменя маслото със зехтин при тях ако не ми се чака да се разтопи?На едното си написал тиган с незалепващо покритие, нямам такъв, просто си ги намазнявам когато готвя на котлон,надявам се да няма разлика във вкуса от това.
Тестото за мекиците направих, всички инструкции следвах, покрита е в хладилник и би трябвало да втаса до утре.Преди да се захвана с тях последното ми въпросче е на каква степен на котлона загрявате мазнината, при мен е от 1 до 6 и мазнината в която пържа е зехтин  ако това има значение.Загрявах на 4-5 за по - бързо.Но притеснява ме ако е прекалено загрята пък да не загори.След това как пържите, предполагам на по - слаба степен за около 10 мин?

# 573
На 4 трябва да пържиш, може би 🤔
Аз пържа на 7 от възможни 9....ако това ти е ориентир.
Но със зехтин не съм пържила мекици.
10 минути за пържене на бройка са много, определено.

# 574
  • In transit
Няма значение в каква мазнина ще пържи. Всичко пържа в зехтин, като всяка друга мазнина си е.
И на мен 10 минути ми се виждат много... Пържиш на 4 както ти е казала Поли и гледаш като се надигне тестото и стане златисто от долната страна, обръщаш.

# 575
  • Русе
Скрит текст:
Peych, благодаря Simple Smile Ще си помагам с твоя влог за следващите ми опити за палачинки.Може ли да заменя маслото със зехтин при тях ако не ми се чака да се разтопи?
Тестото за мекиците направих, всички инструкции следвах, покрита е в хладилник и би трябвало да втаса до утре.Преди да се захвана с тях последното ми въпросче е на каква степен на котлона загрявате мазнината, при мен е от 1 до 6 и мазнината в която пържа е зехтин  ако това има значение.Загрявах на 4-5 за по - бързо.Но притеснява ме ако е прекалено загрята пък да не загори.След това как пържите, предполагам на по - слаба степен за около 10 мин?

Благодаря за доверието!

По принцип няма проблеми да се замени кравето масло в палачинките с растително. Ще има лека промяна във вкуса. Аз дори  намазвам тигана с краве масло.
Относно пърженето на мекиците. Стават най добре с олио, зехтина е с различен вкус. Виждам, че при теб е 6 степенен нагревателния уред. Предполагам, че 1  и 2 са за слаб огън, 3-4 умерен и  5-6 за силен. Така, че най добре е на 4-та степен според мен.
Като включиш уреда, сложи тигана с мазнината да загрее добре около 4-5 мин. / трябва да цвърчи маслото като пуснеш тестото/ и после пържи. Като стане златисто отдолу, обърни. Отнема различно време. Зависи с колко дебело дъно е тигана. Трябва да се получи нещо такова. Мекицата трябва да плува в мазнината при пърженето. Още нещо важно - тестото трябва да бъде на стайна температура, не веднага като го извадиш от хладилника да го пържиш.

# 576
  • в сърцата на децата <3
Ние харесваме мекиците изпържени в мазнина смес олио и мас. Маста не е много, може би 2:1 в полза на олиото. Така че и това може да се пробва ако нямате някакви съображения към маста. Зехтин и мас също смесвам и ми харесва. Може и патешка мас, не е нужно да е свинска.

# 577
Благодаря ви за ориентира, хора.Но пак не ми втаса тестото, всички инструкции следвах от блогчето на Морена и съветите за сухата мая.Сигурни ли сте, че наистина няма нужда сухата да се съживява във вода? Иначе самата мая не е загинала, защото при предишни мои опити от  преди няколко дена същото пакетче беше образувала мехурчета във водата след престоя.Да не е бил дълъг престоя в хладилника?От вчера към 13 следобяд до сега.

# 578
  • в сърцата на децата <3
Я напиши точно какво сложи и как го направи. Пакетче суха мая е за едно месене и то с не много брашно...

# 579
Снимай го това проблемно тесто, да го видим.
Не е проблем престоя в хладилника, то там пак си втасва, просто става по-бавно. Но от вчера до днес трябва да е втасало вече. Сухата мая може да се сложи ѝ в брашното ѝ в течността, може да се активира, може и да не се, това също не е проблем....виж, прясната мая вече иска разтваряне в течност, но ако си сигурна в нея и знаеш, че е прясна, не е задължително активирането ѝ.

# 580
  • Sofia
Благодаря ви за ориентира, хора.Но пак не ми втаса тестото, всички инструкции следвах от блогчето на Морена и съветите за сухата мая.Сигурни ли сте, че наистина няма нужда сухата да се съживява във вода? Иначе самата мая не е загинала, защото при предишни мои опити от  преди няколко дена същото пакетче беше образувала мехурчета във водата след престоя.Да не е бил дълъг престоя в хладилника?От вчера към 13 следобяд до сега.
Гледай датите на опаковките и няма нужда да активираш живата мая ако е в срок, само я разтваряш в течността. Сухата не съм разтваряла във вода, така че сигурна съм, че не е нужно.
На опаковката често пише и за колко брашно е предвидена маята и това гледай. Защото ако прекалиш с брашното, нищо че е шупнала маята във водата, тя си е добре, не си я уморила с гореща вода, но вероятно с повече брашно.
В хладилника не е добре да е под 7 градуса, затруднява се втасването на по-ниски градуси. Може да оставиш и на балкон тестото през нощта, когато не е повече от 12 градуса.  
   На мен в хладилника ми втасва абсолютно успешно дори тежко тесто като козуначенето, но го настройвам на максимума му - 7градуса.

Както писаха Поли и  ♥snow_angel♥, дай снимки, рецептата, действията си опиши, за да търсим грешките.

# 581
Каква марка и колко грама е тази суха мая? Ако й е изтекъл срокът на годност, нищо не става от нея. Дори на някои марки като им остане месец-два до крайния срок и вече не вършат работа.
А и какви са тези експерименти за суха мая във вода?! Тя се слага директно в брашното.

# 582
  • Русе
По добре да активира сухата мая в топло мляко да е сигурна, че ще върши работа. После да не разваля тестото и хаби нерви. Аз лично съм против това директно да я ползвам без да я тествам по тази причина.
Преди много години имах такъв проблем със суха мая в срок на годност и оттогава парен каша духа, както казва народа.

# 583
  • Sofia
Пък аз щото не съм имала провал, не я разтварям сухата мая. Simple Smile  Самото ѝ име/състояние и вид предполагат да е към сухите съствки, та така е при мен.
Ползвам тази

# 584
  • Русе
https://www.oetker.bg/bg-bg/sveti-i-trikove/sveti-i-trikove/t/te … a-maya-za-pechene

Тук пише - За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо течността (мляко или вода) да не е студена, а с температура около 37°C – хладка към топла.

Ако се използва студена течност и се сложи веднага тестото в хладилника има вероятност да не бухне - това относно проблема на annabelle_the_doll.
По принцип съм фен на живата мая и рядко ползвам суха.

Общи условия

Активация на акаунт