За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 585
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • In transit
Тази показаната от Морена не ми харесва. Използвах я за около месец, добре съхранявана, но горе долу от средата на пакетчето взе да не действа както в началото. Пак си втасваха печивата, но една идея по-слаба идваше.
Така или иначе суха мая никога не разтварям във вода, мляко и прочие. Директно в тестото или в закваска.

# 586
Ползвам само суха мая и никога не съм я активирала, слагам я върху брашното. Провали съм нямала.

# 587
Така или иначе разтварянето на сухата мая във вода не я активира и затова няма никакъв смисъл. Дрождите /маята/ се хранят със захари, а такива във водата няма.
В млякото има някакви захари, но не съм сигурна доколко точно тези дрожди могат да ги преработват, защото маята е специален вид дрожди, усвояващи захарите на брашното.

# 588
  • София
Суха мая основно ползвам, защото не винаги имам под ръка свежа, а като ми скимне нищо да забъркам  сухата ми е налична  в шкафа. Не я активирам предварително, слагам я директно  в брашното, но при някои рецепти си има указания, да се активира предварително, спазвам винаги, каквото си пише. Ползвам бързодействаща френска и съм винаги доволна при нея фал никога не съм имала, даже и ползвам пакетчета останали от януари 2020 г нищо и няма ,важното е да се са отворени, до смятам ,че и отворено пакетче пак ще действа, маята е много добра.
Скрит текст:

# 589
  • Sofia
И да пише в рецептата да се "активира" сухата мая, не ми дреме, не виждам смисъл.

# 590
Винаги съм мислела, че маята, която показа Марчева е турска. Използвам или нея, или на Д-р Йоткер и винаги са ми вършили работа. Дори не съм сигурна дали не съм ги ползвала и с минал срок на годност. Никога не съм ги активирала. Никога не успях да направя нещо със жива мая. Що брашно изхабих, за да правя хляб 3 сантиметра висок, не е истина. Накрая хванах сухата мая и нещата дойдоха на място.

# 591
  • в сърцата на децата <3
Явно кой както си е свикнал. Вкъщи меся почти всеки ден и сухата мая не е моето. Купувам унгарска от Метро, калъпи по 500 грама и меря според количеството брашно. На нея пише доста да се слага, аз я ползвам като турската - 21 грама на килограм. Даже силничка идва. Мама беше бухнала едно кубче (да, 42 грама) върху брашното в хлебопекарната, ненатрошена, неразтворена... Единственият проблем беше, че хляба тръгна да я търси 😂 И прехвърля тестото в тава, за да го пече във фурната. Само веднъж съм имала каменен хляб и то със суха мая, стояла в хладилник и в срок на годност. От тогава не купувам такава.

# 592
  • Sofia
Винаги съм мислела, че маята, която показа Марчева е турска. ...
Турска е Юва - жива и суха имат.

Аз предпочитам  и предимно ползвам живата мая, но не ми е никакъв проблем и сухата.  Затова казвам, че двете са еднакво успешни. Simple Smile

# 593
Може и аз нещо да не съм преценила добре на око и да съм се заблудила, че не е втасало тестото, защото направих порция колкото за един път на 70 грама брашно и разбира се заедно с това разделих абсолютно всички съставки колкото трябват за тази доза, включително и маята.Морена е написала една супена лъжица, подразбирам че е 12 грама макс и както си пишеше и на самия пакет на Йоткер едно пакетче (7 г) за 500 г брашно и правилно сметнах че това е около 1 -2 грама за тази доза.Вероятно за това мъничко количество на око не съм успяла да преценя, че е втасало, защото на вкус се получи много добре.Като типично хлебче беше повече и пак съм много доволна, поне не беше хрупкаво като миналия път (явно многото мазнина прави хрупкаво тестото) и е както го каза Морена - по скоро гофрети бях направила и си е баш така Simple Smile от предишния ми опит.Този път беше мекичко.Само дето пак повърхността препечена, а пържех на 4 както ме посъветвахте, вероятно да намаля степента на 3 другия път Simple Smile Маята не е с изтекъл срок,просто е отваряна, но понеже правя на малки порции и деля съотношенията ,като отворя складирам за повечко време, но не мисля, че е проблем стига да не е с изтекъл срок.До 2023та ми е пакетчето.

И да благодаря на пейч за палачинките - толкова сочни и мекички, че чак ги ядох без пълнеж , те бяха достатъчно подсладени дори и чисти.Много правилно съотношение на захарта си нацелил, браво! Simple Smile бяха абсолютно като американски палачинки - същите каквито бях опитала в едно кафене.

Ще се радвам да видя в блогчета на хора с опит нещо за гофрети (от предишния ми опит за мекици май това направих , но те не се пържат ), успешен крем карамел и мляко с ориз въпреки че там философията не е много голяма освен че съм чела спор по темата - едни твърдят, че е по - добре млякото да се вари директно с ориза.Ама така май ми стана суров ориза веднъж.И че карамелизирането на захарта не ми се беше получило.Дали наистина се бърка или не се докато я слагаш суха на котлона не знам има ли значение.Самото мляко с ориз май се получаваше по - добре на по слаб огън и за повече време.

# 594
  • Sofia
annabelle_the_doll, ето моите гофрети, с мая са - https://morrennaa.blogspot.com/2021/02/blog-post.html
Иначе аз само снимки ти показах, в колко течност разтварям живата мая, не рецепта (ако говориш за мекиците не е моя, но си е много точна), та не знам каква е тази супена лъжица мая.  
Това със 70г брашно е много малко, поне със 140г работи, че много малко мая трябва да ползваш (да я измериш е сложно) на тия количества...
Карамелизирането на захар е с малко вода и без бъркане, може да се раздвижва съда и търпение и непрекъснат контрол.
Мляко с ориз  варя ориза с 50% от общото количество течност с вода и толкова мляко.  Демек 1 чаша ориз с  3 чаши течност - 1.5 вода + 1.5 мляко. Оризът трябва да е с широки/дебели зърна.

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 10:35 от Morena

# 595
Моите гофрети са малко на око, стават много мекички, ние така ги предпочитаме Simple Smile
Едно яйце, 500 мл прясно мляко, и брашно до констистенция на гъста боза, малко по-гъсто от палачинковото. Малко бакплувер. Стават 8-9 бройки от тази доза.

# 596
Моите гофрети са малко на око, стават много мекички, ние така ги предпочитаме Simple Smile
Едно яйце, 500 мл прясно мляко, и брашно до констистенция на гъста боза, малко по-гъсто от палачинковото. Малко бакплувер. Стават 8-9 бройки от тази доза.

сигурно са вкусни, но със сигурност не са гофрети, които се правят  с доволно количество масло.
за карамелизирането на захар - за мен няма значение дали се бърка захарта или не. това зависи повече от съда, в който се карамелизира. ако е малък - аз лично бъркам и няма грижи. иначе може да прегори на места.

# 597
  • Sofia
Това са си палачинки, разликата е в значителното количество мазнина в гофретите. Simple Smile

# 598
Извинявам се тогава Simple Smile
Не ползвам мазнина, почти никога и за нищо, съответно и в "гофретите" не слагам, не омазнявам и плочите.

# 599
На мен ми отне ужасно много време да си намеря рецепта, защото ползвам сандвич-преса с приставки Simple Smile оказа се, че просто трябва да потърся рецепта за гофрети в сандвич-преса Grinning Оставям я, ако някой е със същата екипировка като мен Blush
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт