Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 336
  • 719
  •   1
Отговори
# 120
Изобщо се чудя в тая инфлация, при тези цени на НИ и риска от разрастване на войната има ли някой навит да строи и купува?!?

Вчера в Лозенец на "Бунтовник" пък разрушили и извозили детската площадка.. така се надявам да не е за жилищни цели, че зелено петно не остана незастроено в София :-х

# 121
  • Sofia
В момента пазара е брутален и се намира в червената зона.
Строителите са сложили възможно най-високите цени, с цел да са сигурни, че ще могат да завършат обектите, дори и да се влошат нещата с материалите и цените им.

След това договорите са много по-лоши (дефакто безумни) за купувачите. Имах "удоволствието" да видя съвремения им вид, в който има освен клаузи за индексация, но и премахване на вида на материалите (може да е тухла четворка, може и да е единичка, може дограмата да е с двоен стъклопакет, а може и евентуално троен). И за капак на всичко, "задатъка" е премахнат - т.е. без обещетение, ако развалят договора.

Като четеш какво са сътворили ти става ясно - нулева отговорност, 100% гаранция, че няма да се набутат, че и цените са многократно по-високи от реална (дори не обявената от НСИ) инфлация.

Като погледнем и какво става с кредитирането - вече масово офертите за финансиране отидоха към АКТ 15, вместо нормалното за последните години АКТ 14. Самите банки не вярват на строителите, освен за единични (доказани) такива.

И разбира се резултата е голям отлив от покупки сред "нормалните"  хора. За тези в сивия сектор или перящи пари вероятно няма значение цената в този момент стига средствата да се изсветлят.

# 122
И за капак на всичко, "задатъка" е премахнат - т.е. без обещетение, ако развалят договора.
Задатъкът важи и за двете страни - ако няма задатък, тогава и ти можеш да се откажеш от договора без да плащаш обезщетение. Нещо което доскоро не беше възможно, тъй като предварителния договор ангажира и двете страни - инвеститорът е задължава да построи нещото, а купувачът се задължава да го купи.

Като четеш какво са сътворили ти става ясно - нулева отговорност, 100% гаранция, че няма да се набутат
Не знам защо разглеждаш покупката на зелено като механизъм да си гарантираш цена. Преди много време настина цените на зелено бяха по-ниски, защото строителите по този начин финансираха строежа, което им спестяваше лихви по кредити от банки. Същевременно по този начин те си гарантираха, че са си продали обекта още преди да са го завършили (или дори започнали). В днешно време кредитите са без пари, така че на инвеститора му е все тая дали ще го финансираш ти или банката, а пазарът е такъв, че никой не се "притеснява" дали ще може да си продаде обекта. Поради тази причина няма икономическа причина покупката на зелено да е по-евтина от покупката на готов завършен обект. Единствения бонус е, че си си "резервирал" имота и няма да го купи някой друг.

# 123
...Строителите са сложили възможно най-високите цени, с цел да са сигурни, че ще могат да завършат обектите, дори и да се влошат нещата с материалите и цените им.
...
Да, преди седмици поисках оферта за някои нововъведения по къщата и получих офертата с един удебелен абзатц - сега не ми се търси, но от сорта - цените и времето за производство в момента е динамично и за доверието на нашите клиенти и за да си покрием разходите при промени цените в офертата са с 20% завишени.
Буфер си оставят.

# 124
Цитат
Дори София се раждат много по-малко деца, а уж всички млади идвали тук?
Ами как ще се раждат много деца, като сега е ред горе-долу да раждат жените, родени през 90-те години на миналия век. Едно десетилетие с драстично по-ниска раждаемост от всички предходни десетилетия заради съответните събития в миналото. Също тук влияят и не само парите, а и еманципацията и като цяло по различния светоглед спрямо предишните поколения.
Аз съм също на мнение, че това поколение е поколението на наемите, а предишните на задължителния собствен имот.

# 125
  • Пловдив
Аз съм близо до това 90-тарско поколение, макар и да имам символично и от соца една година.Действително има разлика в мисленето по много неща и честно казано все към по-лошо.Така наречените миленеали са най-зле.Това е поколението на фалша.Всичко изкуствено, като почнеш от фотошоповете и фейсбуците до физическите дадености-силикон, ботокс, екстеншъни, мускули придобити с анаболи и стероиди, комично изрусувани татуировки и наболи брадички.Пълна трагикомедия, те един хляб не могат сами да купят.
Иначе супер претенции за всичко.

# 126
  • Sofia
Оо, ако милениалите ти се струват зле, то по-зле са поколение Z(97-2012), а още по-зле са поколение Алфа(2012+).
Всяко едно ново поколение стъпва върху раменете на предишното и в България "на прехода" това е положението.

# 127
Аз съм близо до това 90-тарско поколение, макар и да имам символично и от соца една година.Действително има разлика в мисленето по много неща и честно казано все към по-лошо.Така наречените миленеали са най-зле.
За съжаление съм склонен да се съглася, макар и с някои уточнения.
Имам преки наблюдения върху няколко човека набор началото на 90-те и наистина нагласата е такава - всичко трябва да става бързо, лесно, и точно както го искаме. Ако нещо не е както го очакваме, значи "не става", зарязваме го и търсим друго. Разбира се при другото положението не е по-различно, със същите или аналогични проблеми, така че и там зарязваме и продължаваме да търсим. Естествено проблемът никога не е в нас, а в другите, в обстоятелствата, в положението...

Говоря абстрактно, защото такава е цялостната нагласа и важи за най-различни неща - за избор на работа, за колеги, за партньори, семейство, избор на място за живеене и т.н. Просто поколението, което израсна с Гугъл в джоба си, свикна винаги всичко да е на една ръка и един клик разстояние, и прилага това очакване към живота и света като цяло. Но за живота няма ап.

# 128
Има много вярно, затова аз написах, че това е поколението на наемите. Лесна смяна, без ангажименти.

# 129
Как се успокоявате тук рентиерите, че ще имакой да наема. Ми точно тея хвърчащи поколения ще отлетят по света, че няма и да се сетят за София.

# 130
къде по света? гледай какво става. ти за къде би хванал яътя?

# 131
Вероятно Испания. Simple Smile

# 132
Испания е в ЕС...

# 133
Не забравяйте, че сме за кратко на този свят. Някои хвърлят такива апокалиптични прогнози все едно България ще измре за 10 години.

# 134
Първо, не сме за кратко натози свят. Дору в Бългсрия средно човек живее 75г, което е адски много време.
Второ, по света постоянно стават лоши неща, но това не значи че не може да се живее добре, стига човек да може да се абстрахира от случващото се и да не трепери за имоти и инвестиции. Та младите, работейки отдалечено, могат да работят където си искат. Примерно дори и в европа, една малта дава съвсем друг начин на живот.

Общи условия

Активация на акаунт