Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 142
  • 719
  •   1
Отговори
# 75
Добре, че е аутсорсинга даващ хляб на над 30'000 IT специалисти в България, иначе няма кой да купува апартаменти за над €150к в големите градове по време на кризи, но и тях ги удари. По време на Ковид пандемията мнозина загубиха работа и промениха навиците си. Хората престанаха да излизат и започнаха да се хранят, работят и пазаруват от къщи, като при това все повече услуги се дигитализират. В тази връзка индийците нито предлагат добра цена, нито качество и най-много да намерите данните си в интернет или да ви падне самолета заради мърлявщина и фалшиво тестване на софтуера.. Но стига сме ги дъвкали дежурно IT-тата, когато нещата не са наред - този път няма да спасят пазарът на недвижими имоти.

След края на ковид-а имаше известна еуфория и спекула, последвани от войната в Украйна и паника от страха на хората към инфлацията, което съвсем естествено повиши цените на имотите. Но на фона на задълбочаващата се икономическа криза, растящите цени, големия процент празни жилища, масовото презастрояване, ниската доходност от наеми и онази малка част от населението, която не си е купила все още собствено жилище, е възможен дългосрочен застой или дори лек спад при надценените обекти. Русия е огромна сила и според експертите при тотално спиране на енергийните доставки, в Европа ще настане хаос, който може да повлече икономики и банки. Превантивно някои банки вече затягат ипотечното кредитиране.

Шанса за спасение на малките фирми в строителния бранш от фалити в момента покрай растящите цени е украинци или руснаци да започнат да купуват тук жилища, като убежище от войната или да се прехвърлят нови бизнеси в България. Самоубийство за правителството е да не въведе данък богатство, тъй като и да вземат на босия цървулите - пак немогат да вържат държавния бюджет. Относно смелостта на инвеститорите кредитополучатели и покупките на зелено, чели ли сте клаузата за предсрочна изискуемост и форсмажор? Световната банка намали оптимизма си за икономически растеж в последния си доклад и в частност - българската икономика. Блумбърг алармира, че глобалната рецесия е неизбежна.

Гpaфиĸa 1: Бpoй нoвopeгиcтpиpaни бeзpaбoтни пo иĸoнoмичecĸи дeйнocти в пepиoдa 13 мapт-22 мaй 2020 г.

Цените на петрола свързани със спадове при предходните кризи

ref. https://money.bg/economics/koi-sektori-v-balgariya-osvobodiha-na … radi-krizata.html

https://www.infoz.bg/world/9434-svetovnata-banka-zanizhi-prognoz … arskata-ikonomika

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-03-23/what-s-hap … g-recession-risks

https://www.expert.bg/macroview/finance/bankite-zatjagat-dostypa … -ecb-1738609.html

# 76
  • Варна
Как не те домързя да напишеш толкова небивалици, не знам.

# 77
Е не знам, той цитира блумбърг, банки и разни други експерти, не си го измисля сам, но согурно ние тук сме по-умни и знаем повече от тях Simple Smile

Сигурно имф и наша Кристалина говорят небивалици https://www.economic.bg/bg/a/view/mvf-syvetva-bylgarija-da-refor … kija-plosyk-danyk

Само да допълня, че при рецесуя ИТ го отнасят най-много, така че да не ядат дървото те Grinning

Последна редакция: сб, 16 апр 2022, 11:15 от Gogo1979

# 78
  • Варна
Не коментирам линковете, а личните му разсъждения. Още първото изречение е невярно. От там нататък изгубих желание да чета.

# 79
  • Sofia
То, че са небивалици половината работи - небивалици са, най-малкото защото не засягат реалността в Европа и още по-малко България.

Да тръгна отзад напред - ИТ са най-малко засегнатия сектор при рецесия и криза. Така беше и през Ковид. Не знам от къде идва тази информация? Със сигурност не е от Блумбърг. Причината за ИТ да са най-малко засегнати е заради автоматизацията, оптимизирането на разходите и ефективността. Когато правиш нещата много по-ефективно спрямо старите методи е нормално инвестициите да се насочват натам защото един ръчен, неоптимизиран бизнес е много по-рисков и засегнат от тези автоматизирани и подпомогнати от AI.

В момента, дори и оръжия да тръгнеш да произвеждаш пак на ИТ ще разчиташ за да ги направиш по-добри, точни, надежджни и евтини.

По отношение на данъците - с тези темпове на държавно задължаване е сигурно, че след няколко години ще се наложи да се вдигнат данъците, не защото е правилно, а защото няма да има държавата друг избор. Това за мен си е добре планирано действие на крайно лявото ни правителство.

Обаче изобщо не съм съгласен, че в условията на българската реалност това е добър ход по отношение на ДОД, тъй като най-богатите хора плащат най-малко (т.е. не се осигуряват и крият доходите си).

Второ когато говорим, че най-богатите хора трябва да плащат повече (т.е. да се въведе прогресивен данък), това през последните 15 години за БСП винаги е означавало средната класа (над 2500лв доходи на месец) да плащат повече. Т.е. ако сега си взел един заем и трябва да плащаш 1500лв на месец, то след няколко години няма да имаш тези пари за да си плащаш вноската, защото си "богат" и с прогресивния данък ще ти взимат допълнително още едни 1000, 2000, 3000лв данък.

Нещо повече, левите правителства винаги са оставяли големите фирми и наистина богатите хора извън тези сметки за увеличаване на данъчната тежест, така че гарантирам, че в следствие на лобирането и откровенната корупция истински данък богатство в България няма да има, единствено ще го отнесат хората, които сега работят и живеят що-годе нормално и могат да си плащат заемите.

# 80
Това е така, защото левите са демагози - те продават заблуди, които иначе не работят на практика. Но народът кълве, понеже хем не мисли, хем му капе мед на сърцето, че "богатите" ще бъдат ударени и ще им  е гадно. А народът ни е ляв, та дрънка.

# 81
Не знам защо непрекъснато се дъвчат IT- Тата колко пари взимат. Най- богатите хора в България по документи могат да взимат социални помощи. А ако продължават да вдигат данъците единствено за онези 200к българи, които взимат над великата сума от 3к лева, без да изкарат останалите на светло, най- много да ни направят неконкурентоспобна  дестинация за бизнесите, които плащат осигуровки

# 82
Не знам защо непрекъснато се дъвчат IT- Тата колко пари взимат. Най- богатите хора в България по документи могат да взимат социални помощи. А ако продължават да вдигат данъците единствено за онези 200к българи, които взимат над великата сума от 3к лева, без да изкарат останалите на светло, най- много да ни направят неконкурентоспобна  дестинация за бизнесите, които плащат осигуровки
Защото накрая от простотия ще изгонят и IT-тата в Румъния, както се случи през последните години с редица частни бизнеси.

# 83
  • Sofia
Въпрос на инкомпетентност на управляващите през всичките години до сега. Не случайно нямаме нито една топ световна компания с голям център за разработка в България (от мащаба на Google, Microsoft, Amazon), като това важи и за другите сфери, примерно - автомобилостроенето.

Една смислена компания не е дошла до сега в България, като в разговорите ми с чужди компании правещи бизнес в България, е корупцията, като не просто не помагат управляващите но им пречат, като видят, че не толерират даването на рушвети.

Толкова много пречи корупцията и некомпетентността, че един прост управляващ няма как да успее да разбере какви щети нанася и че това е истинската и дълбока причина българите да са толкова бедни.

# 84
Не коментирам линковете, а личните му разсъждения. Още първото изречение е невярно. От там нататък изгубих желание да чета.

Как да е невярно - посочи ми касиер в супермаркет, мед. сестра, учител  или други обикновени професии с многобройно съсловие, за която 300'000+ лв. за кутийка в големия град е нормално. От моята брокерка, позната продаваща в момента и хора в този форум съм чул, че много ИТ специалисти ходят по огледи и заплатите им са над средните. Вероятно съм пропуснал българите живеещи в чужбина и още няколго други групи, но първото изречение си беше съвсем на място в контекста на хората с домашен офис и предходните няколко коментара. Сигурно и от НСИ, Агенция по вписванията и "Делта Анализи" също лъжат?!? Нито някой те е карал насила да четеш, нито да ми лепиш етикети и оценки.

"Купувачите, които движа пазара в по-голямата си част между 30-40 години и работят в технологични компании, които не само, че не са засегнати от здравната криза, а всъщност имат повече работа предвид нуждите от дигитализация – в момента има активно отворени над 3600 позиции в технологични компании само в София и има недостиг на работна ръка."

https://delta3analizi.com/2021/04/16/%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D … 0%B8%D1%82%D0%B5/

"Потърпевши в настоящата пазарна ситуация са наемателите и желаещите да закупят нов дом, които се дефинират като „рисков кредитоискател“ от банките. Като такива се определят заетите в рисковите сектори - туризъм и уелнес, както и самоосигуряващите се лица , хората, осигуряващи се на минималния праг и ползващи служебни бележки от работодател."

"Според ценовия индекс на недвижимите имоти, измерван от НСИ, има ръст в цените в национален мащаб от 45% спрямо 2015 година, като за София поскъпването е от 66%".

https://btvnovinite.bg/bulgariawantsyou/gradove/kakvo-vdigna-cen … dnite-godini.html

# 85
Пух глупости са , защото се опитваш да прилагаш логика за неща, които не са по тази логика.
Как да ти посочи, @посочи ми@. Ако се работеше с неща, които могат да се посочат нямаше да има толкова пари от нищото и толкова спекулация.  Money for nothing ...

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 06:34 от bella-ciao

# 86
И защо делите ИТ купувачите от учителите.
В моята среда те са женени. Т.е. да се изтъква, че заплатата на учител не купува жилище не е довод. Това е от една страна.
От друга страна, дори когато има случаи на 2-ма учители в едно семейство имаме към 3000 лв. официални доходи и още поне 1-2 хиляди от уроци. Не е като да нямам учители около себе си.
Всеки си прави сметката, кое му е приоритет и за какво работи.
Но правите неверни твърдения. Както неведнъж писах, бездомни, търкалящи се по улиците работещи няма.
От статистиката, от последното преброяване може да видите колко процента са без собственото жилище и да си направите простата сметка, че не те движат пазара.
Т.е. пазара на имоти е средство за запазване на парите, на тези които имат имоти.

# 87
  • Бургас
Ама моля ви се. Познати учители имам - заплата 2500 чисто. Вече трети имот купуват. Началник отдел в министерство - 3500. Медицинска сестра в столицата - 3000. И аз не съм ай ти, но купих вече няколко имота със заплати и кредити. Вярно на няколко места работя, но това са официални доходи далеч от ай ти сферата. Брат ми работи в магазин, не е на каса, но не е началник. И също има жилище с кредит. Блажени са вярващите в мита за ай титата. Да не забравяме, че има и наследства, и други имоти за продажба и не е само заплатата критерий, който движи пазара на НИ.
Винаги ще има хора, на които 300 К за кутийка ще им е скъпо и такива, които могат да си го позволят.

# 88
  • Пловдив
Всички хора са си на пазара, не само тези вездесъщи ИТ, един районен съдия или прокурор например с по-висок ранг и повечко стаж получава пари (те не плащат осигуровки, имат куп допълнителни плащания през годината).Аман от тези ИТ-та.В банковите среди сме по-склонни дори и при по-нисък доход да отпуснаем по-голям кредит на един младши съдия отколкото на ИТ, който при един гаф винаги може да бъде изритан и да му излезе лошо име, докато другата група стават несменяеми от един момент нататък.ИТ сектора е ухажвана група и таргет, но не са номер едно.
Иначе хората с по-малки доходи живеят в малки апартаменти, преграждат стаи, какви ли не магии правят, но такава е.Отделно от това има и по-евтини квартали, не е задължително всички да са близо до центъра.В София има огромно строителство в периферията на достъпни цени.Същото е и в Пловдив.
Не смятайте една заплата при покупка.Хората прибягват до тази стъпка, след като вече имат семейство или живеят на семейни начала.Ергенлъка си се кара по квартири.Е, който има какво да продаде или заможни родители купува и преди това, даже още като студент.

# 89
Пазарът е загадка само за тези дето броят купуващите без да вкючват в сметката продаващите Wink Все пак хората като продадат остават с едни свободни средства за да си купят нещо, нали, не им е само едната заплатка.

Общи условия

Активация на акаунт