Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 455
  • 719
  •   1
Отговори
# 225
Ми да, имаше криза разбира се. Но и тя не беше нещо подредено и равномерно. В смисъл срив на цените имаше, ама на ниските цени на пазара останаха само боклуци. Хубавите имоти или не пострадаха (много) или бяха изтеглени от пазара. И се появиха с възстановяването на пазара.

# 226
Кризата се проточи 0т 2009 до 2015, защото после Европа я удари дълговата криза 2012 на южните страни и най-вече Гърция. И кризата изобщо не е беше породена от балон в имотния пазар, а загуба на доверие в кредитирането, което причини масови фалити, безработица и изгърмели ипотеки. Верно имаше много смотани оферти на дъното на пазара. Аз половин година търсих, но явно съм бил късметлия, защото попаднах на много добри жилища.

# 227
Кризата се проточи 0т 2009 до 2015, защото после Европа я удари дълговата криза 2012 на южните страни и най-вече Гърция. И кризата изобщо не е беше породена от балон в имотния пазар, а загуба на доверие в кредитирането, което причини масови фалити, безработица и изгърмели ипотеки. Верно имаше много смотани оферти на дъното на пазара. Аз половин година търсих, но явно съм бил късметлия, защото попаднах на много добри жилища.

Зависи какво разбираш под проточване - началото на възстановяване или краят му. И кризата нямаше нищо общо за балон на имотния пазар. Кризата беше банкова криза, породена от сложните дългови инструменти, с които банките търгуваха. Неслучайно там се взеха някакви мерки.

# 228
Само да вметна за онези, които омаловажават световната финансова криза от 2007-2008, че света познава и пукане на имотните балони примерно в Япония. Който не познава грешките на историята е обречен да ги повтори.

"Уроци от 'Изгубеното десетилетие' на имотния пазар в Япония"

"Япoнcĸитe ĸaпитaлoви бaлoни c нeдвижими имoти ce cпyĸaxa, зaпoчвaйĸи пpeз eceнтa нa 1989 г. Cтoйнocтитe нa coбcтвeния ĸaпитaл cпaднaxa c 60% oт ĸpaя нa 1989 г. дo aвгycт 1992 г., дoĸaтo cтoйнocттa нa зeмятa ce пoнижи пpeз 90-тe гoдини, ĸaтo пpeз 2001 г. зaгyби нeвepoятнитe 70%."

https://money.bg/property/urotsi-ot-izgubenoto-desetiletie-na-im … r-v-yaponiya.html

# 229
Само да вметна за онези, които омаловажават световната финансова криза от 2007-2008, че света познава и пукане на имотните балони примерно в Япония. Който не познава грешките на историята е обречен да ги повтори.

"Уроци от 'Изгубеното десетилетие' на имотния пазар в Япония"

"Япoнcĸитe ĸaпитaлoви бaлoни c нeдвижими имoти ce cпyĸaxa, зaпoчвaйĸи пpeз eceнтa нa 1989 г. Cтoйнocтитe нa coбcтвeния ĸaпитaл cпaднaxa c 60% oт ĸpaя нa 1989 г. дo aвгycт 1992 г., дoĸaтo cтoйнocттa нa зeмятa ce пoнижи пpeз 90-тe гoдини, ĸaтo пpeз 2001 г. зaгyби нeвepoятнитe 70%."

https://money.bg/property/urotsi-ot-izgubenoto-desetiletie-na-im … r-v-yaponiya.html

Да, това в Япония е 30-годишно издишане на балон, аи сега има някакво възстановяване на 1/3, но ако си купил на върха преди 30- години си е истинско поробване. Ма поробването те кара да бачкаш, а тез горе искат яко бачкане.

# 230
Мога да ви кажа само едно, забравете имотния пазар в България. Сега е момента да четете за фондовата борса, да си набележите стабилни и читави бизнеси, да натрупате кеш. До 6-12м фондовите борси ще имат огромен срив (до момента е 20%). Тези които ме послушат буквално може да си променят живота и да се пенсионират рано.

# 231
Е как да не паднаха имоти. Та аз точно на падането си купих на половин цена имот. Обикаляхме като луди и ни предлагаха за 110 хил. евра последен етаж панел, на тогавашните заплати. После нещата изведнъж се срутиха и нямаше купувачи. Свалянето на цени ставаше много лесно. Дългосрочният кредит, който взехме изплатихме за 3-4 години, след бума на заплати.
Имаше няколко големи агенции, които бяха инвестирали в имоти на зелено и чакаха да продадът на върха. Няма ги вече. Крит беше едната. Банките се напълниха с имоти. Наши приятели също плащаха нещо, купено на зелено, което години не стигна до акт 15 и накрая го платиха 2 пъти. 1 път на строител - къде на светло, къде под масата. Той ги заряза и те довършваха блока сами. Платиха го два пъти и накрая им беше толкова голям кредита, че напуснаха България и не смятат да се връщат.
Това че при вас не е било така, не значи, че много хора не го усетиха.

# 232
Мога да ви кажа само едно, забравете имотния пазар в България. Сега е момента да четете за фондовата борса, да си набележите стабилни и читави бизнеси, да натрупате кеш. До 6-12м фондовите борси ще имат огромен срив (до момента е 20%). Тези които ме послушат буквално може да си променят живота и да се пенсионират рано.

Ние например сме забравили, не си струва. Но ние и нямаме нужда от собствено жилище. Искахме да вложим парите от продажбата на един имот като добавим още кеш, но не намерихме нищо читаво и зарязахме търсенето при тези цени.

# 233
О, между другото нещата които описвате не бяха "криза", а специфики на националната икономика, със съвсем различни корени.

До 6-12м фондовите борси ще имат огромен срив (до момента е 20%).
Това бас ли е и на какво? 😁

# 234
Ефибуш, не е бас. Всички са в очакване на решенията на Фед за лихвите в щатите, днес/утре текат срещите им. Очаква се голямо дисбалансиране на пазарите на акции, като общото очакване е потъване. Но все пак да не гадаем. Може би наистина сега е време за диверсификация, ако имаме някакъв кеш. Но пак времето ще покаже. Може да е бавен и тромав процес, може и да е нещо драстично… ма аз след тоя ковид, война, инфлация, имам чувствтото, че ще се проточи с години, поне в миналото така е било. Може някво постепенно покачване , на лихви, после намаляне, после пак покачване и така 10 години. През 70та по този начин са тръгнали да покачват лихвите, като са стигнали максимума през 80та година и после пак надолу. Нз сега кво ще измислят. Но ми прилича на едно ограбване на всичко що е средна и под средна класа.. тва лошият вариант. Много сладко би било обаче, ако изпукат всички балони.

# 235
Ама защо пак обсъждаме американската икономика?

# 236
  • Sofia
Обсъждаме я, защото в момента е по-добре да не купуваш апартаменти с цел инвестиция.

Икономиката на САЩ си грее като руски телевизор и ФЕД гледат да ги охладят - ще вдигнат още лихвените проценти, за да накарат хората да НЕ инвестират в акции, да не се наливат много пари, защото точно както тук, в България се горят пари в брой и купуват апартаменти, така там се горят пари в стартъпи или развиване/разширяване на бизнеси, което за икономиката не е ОК.

Обаче не очаквам голям срив - по-скоро тези неща се случват за кратко време и след това се възстановява пазара. Точно кога и за колко дълго си е изкуство Simple Smile

# 237
Това че се очаква Фед да вдигне лихвите е вече калкулирано в цените на акциите и облигациите. Аматьорите инвеститори не го разбират това нещо. Фед са вдигнали досега само с 0.25% а лихвите по ипотеките са скочили от 2.5% преди година до 5.5% в момента. Много от тези технологични компании на които цените на акциите скачаха като луди сега са паднали 60-70-80% от пика. Даже и доста от големите като Гугъл, Фейсбук, Амазон, Нетфликс паднаха около 30%.  Единствения проблем е че Фед не иска много да скачат цените на акциите и даже според мен иска да вкара икономиката в кратка рецесия за да охлади пазара на труда. Големите инвеститори го разбират всичко това и се позиционират месеци преди да се чуе нещо по новините.

# 238
E то тогава да не обсъждаме и цените на имотите в България, щот растат главоломно заради инфлацията, ма тя пък била дошла от вън. Или вие, ако ще купувате акции, ще търгувате на Българска фондова борса? Всичко е навързано; Сащ, както и Европа сме изправени пред покачващи се лихви, Сащ вече започнаха малко по малко. Много хора, които до преди 2 месеца са се квалифицирали за покупка на имот, вече не се квалифицират, защото лихвите скочиха с почти 3% там.

# 239
Щом сме тръгнали да пишем за Америка. В Маями мой познат си купи къща за 400 хиляди долара няма и два месеца, не знам дали е курник или външна тоалетна но взема наем 3500$ на месец.

Тука скоро някой правил ли е сметка колко години ще му трябват ако си вземе апартамент от София при тия цени тип хвани най големия ШАРАН дали ще му стигнат минимум 30 години да си избие инвестицията?

Като знаеш, че имаш само външна врата на новия си апартамент и трябва да хвърлиш още една торба пари за да може да се ползва Grinning

Общи условия

Активация на акаунт