Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 402
  • 719
  •   1
Отговори
# 300
Искам да разбия най-накрая един стабилен мит, че българите били богати и имало мн пари в банките.

https://www.pariteni.bg/novini/spestjavane/kolko-sa-bogatite-hor … stiavaniia-242379

Около 46м от 66м са в депозити под 100к
Около 35 от 66м са в депозити под 50к
Около 20м са в депозити над 1м, като ги държат 96хил човека, а реално бих казал доста по малко, защото един човек вероятно има множество депозити до 196к в различни банки.

Т.е 20м лева са съсредоточени в (стрелям натъмно) 40 хил души, които явно не са фенове на имоти.
От останалите тези с депозити под 50к трудно биха купили имот в София без кредит.

Но грубо се вижда че българина има бели пари зачерни дни и не иска да ги инвестира (визирам това че 50% от депозитите са до 50к), и големите депозанти с 20м нещо не харесват имотите.
Също така явно депозитите са намалели значително до 66к, докато мисля че кредитите са доста повече. Да му мислят когато лихвата скочи.

# 301
Това не е ново, но има и някои непълноти Wink
- Богатите все пак инвестират и в други активи, не в депозити, а депозитите им са за харчене.
- Черните и сивите пари не стоят на депозит.
- Много хора не вярват в банките и държат пари в имоти, бурканбанк или сейфове.

Иначе е нормално да има хора забогатяващи, и хора каращи от заплата до заплата - това е така по цял свят. И не е въпрос само и единствено на доходи, защото има и хора с високи доходи без спестявания.  А нещата принципно са прости - някои харчат всичко, други спестяват и инвестират. И от там нататък е въпрос на време - които са били богати стават все по-богати, защото реинвестират все по-вече и тук си работи чистата математика. А които не спестяват са все на нулата. И какво ненормално има ножицата да се разтваря все повече? А призивите са преразпределение са ми малко популистки.

# 302
Лафа на строители и брокери, че "при мене идват хора само с куфарчета" вече няма да върви, какво толкова?!? Наистина, ако се сбъдне черния сценарий с банките, данъците, лихвените проценти, цените, инфлацията, направо не ми се мисли колко хора ще трябва да се преквалифицират и започнат истинска работа ...

"За ударите върху икономиката и последствията

Излизат ли сметките ви в края на месеца? Ако отговорът е отрицателен, не сте единствени – бизнесът също се задъхва. В глобалния свят, както и в играта на домино, изправените в колона плочки падат една след друга и повличат всичко след себе си. Ефектът не може да бъде избегнат и застига всички."

https://nova.bg/news/view/2022/03/27/362729/%D0%B5%D1%84%D0%B5%D … D0%BD%D0%B0-nova/

"Този сценарий, ако се удължи, може да навреди на сегмента на недвижимите имоти точно когато се наблюдава съживяване в жилищния сектор. Благодарение на облекченията за държавните такси, ниските лихви по жилищните заеми и офертите от предприемачи, пазарите на недвижими имоти оцеляха във фазата на пандемията. Но сега, ако правителствата не се намесят, тази индустрия, която е вторият по големина работодател, няма да може да издържи на тази реакция и най-вероятно ще има ефект на доминото и върху всички други сектори."

https://konceptambience-com.translate.goog/blog/the-housing-sect … g&_x_tr_hl=en

Последна редакция: чт, 05 май 2022, 23:57 от Пух

# 303
Оооофффффф

# 304
Познавам една съседка с 4 жилища ама празни.. Мъжът и загина нелепо, децата и живеят в САЩ, майка и почина и накрая тя стана американка. Голям процент от българите са със собствено жилище и смятам, че момента за покупка не е подходящ - нека се успокои малко пазара и амбициите на продавачите. А и да ме молите, няма да купя от човек като вас, който е имал реални оферти, а си прави експерименти и губи времето на хората. Направихте си реклама, но не дърпайте дявола за опашката. Непродадени няма да останат. Aз лично, ако сега ще давам повече пари, то ще бъде за ново строителство. Старото си е старо :-х

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 13:54 от Пух

# 305
Здравейте пак, отново за моя случай. Има ли начин да се прецени до каква стойност ще стигнат имотите в София след 10 години, примерно, по квартали? За мен е ясно, че в идеален център и един два други топ квартала няма как много да се вдигат цените, защото са наистина височки. Обаче в широк център сякаш има мегдан за вдигане? Има ли някакъв софтуер, който може човек да ползва и да си изчисли в средносрочен план (7-10 г примерно) с оглед на демография,  евроинтеграция, влизане в еврозона и тн, вдигане на доходи и тн, до къде ще стигнем?
Говорим за покупка без взимане на кредит, в брой. Тоест, дали човек би могъл поне покупателната способност на парите си да запази. Защото аз имам усещането, че с наематели няма да имам енергията да се занимавам...но ноне ще си запазя ли парите от инфлация?

# 306
Няма начин. Всеки спекулира според наклонностите си и интересите. Софтуерите не са  кристални топки, а работят по алгоритъм. Но първо някой трябва да измисли адекватен алгоритъм (невъзможно), а после да го зарежда с актуални и коректни данни (пак невъзможно).

# 307
MariyaHris, никакъв софтуер не може да ви изчисли цените, изполвайки алгоритъм и при неизвестна политическа/икономическа обстановка и пандемия, както и решения на централните банки. Следите новините и това е. По отношение на демографията, очевидно намаляваме и ще се усети след 15 години на имотния пазар, предполагам. За Еврозоната пък защо спряха да говорят? Според мен не би трябвало да влезем, предвид това, че вече не изпълняваме изискванията по отношение на инфлацията (изискването е инфлацията ни да не е по-висока с 1,5% от трите най-добре представили се членки на Еврозоната). Но живеем в абсурдистан, ще видим. Но определено, ако влезем през 2024 г в Еврозоната, тежко ни след тази текуща инфлация. Аз точно поради тази причина мисля, че не случайно са поставени изисквания за икономически показатели, които трябва да са спазени, за да бъде приета една държава. Румъния трябваше да влязат и те през 2024та с нас, но отложиха за 2029та. Та все пак, ако излязат със становище, че и ние отлагаме, предполгам ще се отрази на имотния пазар. На мен все още брокери ми говорят за влизането в Еврозоната, тъй че явно и това движи пазара нагоре. Предният връх на имотите съвпадаше с приемането ни в ЕС и общо взето забогатяването от имоти се е оказало една залъгалка. Колко да растат доходите ни, ако Европа влезе в рецесия? Няколко пъти се говореше едва ли не че тр да стигнем европейските държави по цени на имоти и т.н.ма това няма как да се случи, ако нашите цени на имоти се вдигнат, техните ще се вдигнат още повече, ако нашите доходи се вдигнат, техните ще се вдигнат още повече. Но определено ми е странно, че отново някаква криза настъпва с влизането ни в Еврозоната, егати таймингът за втори път. Светът се върти около нас 😀

Вие си преценете дали да купите имот сега. Цените мн бързо се изстреляха нагоре , тъй че би трябвало поне някакво плато да достигнем.

# 308
  • Пловдив
Наистина няма никакъв начин да се прогнозират какви ще са цените след една година, още по-малко след 10.Особено в този момент на несигурност.Аз също смятам, че сега е най-лошия момент за покупка на какъвто и имот да е.Строителите ограничиха продажбите за да помпят пазара и от несигурност.Никой продавач няма интерес да продава, което значи че няма никакъв избор и се продават основно имоти с накакъв недостатък.Ето вие искате да купите за да си пазите парите от инфлацията, значи априори продавача трябва да е някой будала, който да ви вземе парите и да му се обезценяват.
Изхождайки от тази теза никой и не продава.Дори и спекулантите, виждат че цената расте и не продават, защото той е купил на зелено, при относителна сигурност, по времена когато строителя не се обаждаше за индексация.Сега защо да продаде, да поеме риска с нова покупка на зелено.Стиска и това е.Продават само хора които искат да се разширят и продават 2-стаен за да купят нов 3-стаен, в луксозна сграда с хубави общи части, асансьор и т.н. Но при 3-стайните апартамнти проблема е най-голям тъй като са дефицит.Проектират се основно малки 2-стайни апартаменти, а по просторни 3-стайни жилища са рядкост на пазара.Та като видят пред какъв "избор" са хората решават да си държат 2-стайния  и те да чакат.Така че просто никой не продава в момента, няма никакъв избор особено ако човек има претенции за място, етаж, изложение и т.н.Да в покрайнините на София и Пловдив строят много такива, но ако човек иска в по-старите и облагородени централни квартали няма нищо.Ако пък искате и гараж към този 3-стаен апартамент на хубаво място и етаж той става златно съкровище ако го откриете.
За това в момента всеки се ослушва и честно казано никой вече няма интерес от този напрегнат пазар, дори и брокерите които често обвиняват че помпат цените, тъй като скоро сделките ще започнат да намаляват при липса на продавачи и купувачи.

# 309
  • Варна
Аз само да напомня, че имотите не са само апартаментчета и не са само в София. Продават се и се купуват гаражи, парцели, къщи, магазини.
Аз купих парцел точно сега и не съжалявам, защото най-накрая намерих точно това, което търсих от 5 години и то на добра цена. Земята е доста по-ограничен ресурс в сравнение с апартаментите, които никнат като гъби, и няма шанс да поевтинее в бъдеще. Още повече че в големи градове като моя почти не остана незастроено парче. Хората отдавна се усетиха и си построиха къщета.
А продавачите не си държат парите под възглавница, веднага се влагат.

# 310
Didi168, понеже виждам, че сте от Варна, може ли да кажете къде и на каква цена закупихте?

# 311
Здравейте пак, отново за моя случай. Има ли начин да се прецени до каква стойност ще стигнат имотите в София след 10 години, примерно, по квартали? За мен е ясно, че в идеален център и един два други топ квартала няма как много да се вдигат цените, защото са наистина височки. Обаче в широк център сякаш има мегдан за вдигане? Има ли някакъв софтуер, който може човек да ползва и да си изчисли в средносрочен план (7-10 г примерно) с оглед на демография,  евроинтеграция, влизане в еврозона и тн, вдигане на доходи и тн, до къде ще стигнем?
Говорим за покупка без взимане на кредит, в брой. Тоест, дали човек би могъл поне покупателната способност на парите си да запази. Защото аз имам усещането, че с наематели няма да имам енергията да се занимавам...но ноне ще си запазя ли парите от инфлация?
При положение, че основна цел е запазване на парите от инфлация е добра опция да се купи на зелено. Да, ще се почака 1-2-3 години, но след това човек, ще има имот по свой вкус в нова и евентуално хубава сграда. За районите е трудно да се прогнозира кой ще поскъпне най-много. Аз лично консервативно ще заложа на Лозенец. Даже вече си харесах имот, но преди да капарирам ще изчакам да вземат разрешително за строеж.

# 312
  • Варна
Didi168, понеже виждам, че сте от Варна, може ли да кажете къде и на каква цена закупихте?
В Горна Трака декар за 40К. С морска панорама. Grinning

# 313
Следващата стъпка е да вдугнат лихвите и пазар съвсем ще умре.

# 314
Той пазара не се движи от ипотеките, а от парите в кеш и тяхното обезценяване.
Това го повтаряме през 2 страници, а ти все чакаш митичното вдигане на лихвите, което ще срине пазара.

Общи условия

Активация на акаунт