Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 402
  • 719
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
За да станат лихвите 8-10 трябва икономиката да прегрява и доходитте да се вдигат с подобни цифри - и тогава няма да има значение, но при тази обстановка в Европа е нелепо.

Нека не забравяме, че освен като инструмент за корекция на инфлацията от страна на ЦЕБ (която принципно трябва да се намесва изключително рядко и внимателно), за определянето на лихвите има и пазарна компонента, която трябва да е водещата.

Самия факт, че дори при нулеви лихви хората държат огромни влогове е показателно защо няма логика и причина да се вдигат лихвите. Когато в банковия сектор се забележи липса на влогове за да се покрие нуждата от кредитиране самите банки ще започнат да вдигат лихвите по влоговете.

Не знам защо гледате нон стоп централните банките, при условие, че тяхната функция е да правят регулации само когато има нужда, а не за да определят пазара - ако започнат да го правят, то свободния пазар отива да пие една студена вода.

# 331
Тази тема явно не е за мен, като представители на хората с депозити до 100к лева, имотният пазар в София не е за мен. Но  ако средната класа се отдръпва от пазара на тези нива на цените, ако имах пари в кеш щях да премисля къде точно купувам имот, защото не мисля, че след 2-3 години ще бъде супер ликвиден актив. Пък доходността от наеми не е трудно да я биеш. Откакто следя някои отчети на it компании, които работят и у нас, като пряко засегнати ще си пазя обезценени хартийки.

# 332
В най търсените квартали на София, няма никакво предлагане, при евентуален спад на цените съвсем няма да има предлагане, така, че там ще се запазва и покачва цената. Топ център, Иван Вазов, Лозенец, Хиподрума, Изток. Справка имотните портали - вижте колко на брой обяви има за Манастирски ливади и Кръстова вада например и колко има за Иван Вазов и Хиподрума.

# 333
  • Пловдив
Не съм от София, но според мен в предния коментар са посочени най-добрите квартали в София, може би бих добавила и Стрелбище.Аз обикновено като съм на семинари , съм в хотел Хилтън и най-добре познавам Лозенец и Иван Вазов и Стрелбище.Много добре уредени квартали със всичко което е необходимо, добра инфраструктура, близо до центъра, нормално цените да са високи там и да няма никакво предлагане.По ред причини съм и ходила и до други квартали и според мен най-зле е Люлин Frowning

# 334
Всъщност, на зелено ми се вижда най-рисковано сега да се купува и това не бих купила. Лозенец аз не мога да си го позволя като квартал. Не, че не ми харесва. Гледах страхотни апартаменти до правителствена/американското посолство, които със сигурност ще държат стойност и цена. Но, въпреки, че и аз и мъжът ми работим, ние сме от работещите бедни и нямаме такива пари Simple Smile)) И аз съм убедена, че при вдигане на лихвите ще се обърне пазарът, защото хората купуват от паника в момента . При една несигурност за лихви и доходи, няма да рискуват. Аз гледам всеки ден какво се предлага и виждам в момента едно застояване. И според мен,  при едни неизгодни лихви, хората, които купуват инвестиционно, ще се откажат. Не са много хората, които купуват с кеш, напротив -- масово се купува с кредит. Гледах статистики, че 14 милиарда жилищен кредит е раздаден до март.
За мен всичко в нашенско се контролира от слухове и ЕЖК . Сега вече текът слуховете за високите лихви и хората се дърпат.
Вярно е, че покупката на зелено понякога крие рискове, но при внимателен избор на инвеститор, добре направен договор и при нискорискова схема на плащане (например 10/90 или 20/80) нещата се получават.

# 335
Не знам, аз прогнозирам  8-10% лихви до края на другата година. Пригнозирам и огромно количество НС да излезе на пазара.

Суит13, очаквам нашите любими ИТ’та дагризнат дървото. В сащ вече започнаха освобождавания.

Защо ги освобождават?

# 336
Не знам какво се случва на ИТ пазара в САЩ, но тук добри специалисти се търсят под дърво и камък и затова заплатите вече са с 5 цифри. Отворете сайтовете за обяви за работа и вижте какво става. Въобще, дори да има подобно нещо в САЩ, тук в Европа, и най-вече в България нещата стоят по много по-различен начин.

Относно добрите квартали.. има такива с голяма слава, които имат своя чар, но и много съпътстващи проблеми, които няма как да знаете, ако не живеете в района. Аз лично въобще не харесвам Лозенец, при все всичките му плюсове. Изток, Изгрев и Стелбище също. Иван Вазов да, но пак много зависи от микролокацията. Много зависи какво търси човек и какъв му е стилът на живот.

# 337
  • Бургас
Блажени са вярващите. Светът става все по-дигитален. Всичко вече е онлайн. И някой трябва да го работи този онлайн, освен ако не се връщаме в каменната ера или в комунизма.
Като ги освободят IT-ата от едно място, ще отидат на друго.

# 338
А кой ще лекува ИТ-тата или ще им изучава децата? Е не може лекар и мед сестра да получават по-малко от оператор в кол център. Или професор в университет да е също по-ниско заплатен от телефонист. Объркани приоритети имаме, но това е масово явление в целия бивш източен блок. В Западна Европа имат други проблеми, но определено и лекарят, и мед сестрата, и професорът печелят повече от оператор в кол център.

Аз да питам вие като гледате имоти ходите ли с рулетка? Нов блок до метро видях, ами то на око се виждаше, че са криви стаите,с неравни стени.

Миналата седмица видях с очите си нещо, за което само съм чувал, при това от разни деведесетарски строежи- сградата до шестия етаж има 13 см отклонение от вертикала.
Таблото с бутоните на звънците като се погледне от 5 метра, стои криво. Слагам нивела отгоре- нула. Що така бе? Ми тя колоната крива! Всичко е продадено на зелено още, на цени между 2000 и 2500 евро на м2. Даже единия, дето си бил купил 4 апартамента, бил купил още на чертеж.

Аз съм софиянец и се оглеждах за имот в малко градче извън София. Пообиколих насам-натам, бях заинтересован от Карлово или Казанлък. Като отидох там и поговорих с хората бързо бързо се отказах от илюзиите. Там без заводите няма да остане никой. Твърде много роми, а младите и сега повечето бягат я в СтЗ/Пловдив, София или чужбина. Работещите в заводите са с доста висока средна възраст. Те и университет май нямат... Т.е. аз като не съм ИТ и искам да работя недистанционно няма какво да правя там. И под наем няма да мога да го дам лесно а и да мога ще е нисък, защото колкото и японци да посещават Казанлък и българи Карлово, това не са курортни градчета ала Банско или морските, че да има достатъчен туристически поток. Нито са студентски градове, че да има наплив на млади. Работещите в заводите си имат имоти или пътуват от близките села с автобуси или с влака.

Последна редакция: сб, 07 май 2022, 02:16 от Анонимен

# 339
Никола прав си, но не е тука мястото за тези разсъждения. В момента в България става нещо, което в много други страни се е случило доста по-рано, а именно окрупняване и съсредоточаване на собствеността в малка прослойка - най-богатата класа. На запад ги наричат еквивалента на земевладелци (landlords) и те са неголям процент от населението по принцип. Процесът е в наченък и всички тук бързат да не изпуснат последния влак.

# 340
Не мисля, че в България ще протече такъв процес на съсредоточаване на собствеността в малка прослойка. Не и в обозримото бъдеще. Народопсихологията ни е такава, че най-важната (да не кажа единствената) инвестиция на българина е собствен апартамент. Попитайте когото и да е било, ще ви кажат, че по-добре да плащат кредит всеки месец и един хубав ден да си изплатят имота, отколкото наем и след 30 г нямаш нищо.

Особеностите на българската икономика, ако щете и образование, вече бяха обсъждани. Почти цялата икономическа активност е съсредоточена в София и още няколко големи града. Хората не се местят масово в други градове за работа/образование (освен от малките към най-големите градове). Да си под наем се разглежда като хвърляне на пари, мобилността, която животът под наем дава в Западна Европа, тук няма стойност.

# 341
Хубаво всеки иска да има собствен имот, но остава въпросът с достъпността. Аз не съм оптимист, че имотите в България ще стават по-достъпни в средносрочен план, т.е. съм на мнението от горните постове, че предстои окрупняване.

# 342
Кой ще лекува ИТ-тата и ще им учи децата не мисля, че е свързано с пазарът на НИ… проблемите в здравеопазването са наслагвани години наред и не са ИТ специалистите виновни. Това е много, МНОГО сериозен проблем, които се наблюдава не само в България. Медицината е изключително тежка специалност, отговорността е най-голямата възможна (отговаряш за човешки живот - нечия майка, баща, дете…). Едновременно с това заплатата е смешна. Касиерките в Лидл вземат повече от лекарите в кардиологична болница. Това в изцяло сгрешена концепция, но не касиерката е виновна, а държавата, която е позволила подобно нещо.

# 343
Хубаво всеки иска да има собствен имот, но остава въпросът с достъпността. Аз не съм оптимист, че имотите в България ще стават по-достъпни в средносрочен план, т.е. съм на мнението от горните постове, че предстои окрупняване.
Да, всеки иска имот, но проблемът е дали ще може да си позволи кредит с доходите си. Защото при разликата между средната заплата и цените на имотите в София според мен не, не всеки.

# 344
това с касиерките в лидл и лекарите е виц и всички го знаят. Всеки знае колко плаща и колко му струва ако му се наложи да се лекува от нещо. Повторенията на глупости само фиксират в неистините и носят досада и настройване против.
Няма нужда от толкова драма за да се каже, че преди 30 години си бяхме много добре със здравеопазването докато не стана всичко мног одемократично и търговско и сега пищим, че хем ни е скъпо, хем го искаме и ни е жизнено необходимо.

Общи условия

Активация на акаунт