Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 374
  • 719
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
Да, всеки иска имот, но проблемът е дали ще може да си позволи кредит с доходите си. Защото при разликата между средната заплата и цените на имотите в София според мен не, не всеки.
Ми то след един момент малко хора ще се нуждаят от кредит, за да си купят имот, при все че всеки ще наследи по няколко. Освен ако не почнем да раждаме по 3+ бройки, което ме съмнява.

# 346
А то докато дойде време да се наследява, има много време... Хората още след 23-24 (след университета) имат нужда от собствено жилище, а не да живеят при техните или със съквартиранти, съответно или наем, или кредит.

Това с касиерката и лекаря наистина е виц. Цените на медицинските услуги са скъпи.

# 347
  • Варна
Говоря за след няколко години, когато родителите на сегашните младежи наследят по няколко имота и ще имат за даване на децата.

# 348
На кой му пука за криви стени, важно е да има коста кофи и био магазин в съседство.
Иначе наследства се получават ит баби и дядовци директно на внуци, ама не е лъскаво.

Окрупняване имаше на земедекските земи. Иначе по цял свят където има голямо население и жилищата се окрупняват. Това стана бизнес от 2000г насам, но у нас не знам с каква сила би се развило поради демографски и народопсихолигически причини. Дори и да вървим натам, ще е супер бавно.

# 349
Говоря за след няколко години, когато родителите на сегашните младежи наследят по няколко имота и ще имат за даване на децата.
Да, но сегашните 25-35 годишни още са раждани във времената, когато София не е била толкова населена, наследствените имоти са най-често на село или малки градове. Освен това още влизат в поколението, в което имат поне по 1 брат или сестра.

# 350
Не го мислете бъдещето, че хипотези много.
Може да сме руска колония. Може да е пълно с украинци. Може да сме се изселили на запад.
Все още сме в челната листа на класацията по достъпност на имотите. Неоспорим факт. И все още сме най-бързо топящата се нация.

# 351
Ама вие все с тая достъпност продължавате. София не е репрезентативна за България. Колко в момента, на тези цени могат да си купят първо, основно и единствено жилище?

Мои приятели в Лондон си купиха две къщи и апартамент около 2002-3. Сестрата на жената и тя две, братята на мъжа и те нещо такова. Трябваха ли им толкова имоти? Не, с кредити ги взеха, съвсем средностатистически хора, при това имигранти.

Тя стана каквато стана 2004 и 2008 и всичко литна към Лондон. Сега иди купувай наволя. Ама то не е само там така, и в не толкова желани западни градове е така, при цени, сходни с българските.

Последна редакция: сб, 07 май 2022, 12:31 от ierldan

# 352
Хаха, недай си боже станем руска колония, тука ще останат само пенсионери, фанатизирани млади и социално слаби. Според баща ми (който засъжаление е върл про руснак) шанса е напълно реален. Даси призная и аз мога да го видя как става ако Кирчо падне и хората, в отчаянието си, вземат че сложат на власт копейката.
Ако станем колония директно разпродавам всичко и стягам багажа, за някоя топла европейска страна.

# 353
Хаха, недай си боже станем руска колония, тука ще останат само пенсионери, фанатизирани млади и социално слаби. Според баща ми (който засъжаление е върл про руснак) шанса е напълно реален. Даси призная и аз мога да го видя как става ако Кирчо падне и хората, в отчаянието си, вземат че сложат на власт копейката.
Ако станем колония директно разпродавам всичко и стягам багажа, за някоя топла европейска страна.
Първо трябва да се уточни какво се има предвид под руска колония? Ако става дума за буквален смисъл това е абсолютно невъзможно. Ако обаче се има предвид тук да заживеят повечко руснаци в това няма нищо лошо. В чужбина има места, в които руснаците не са малко и е много добре. Те харчат доста, а и са бели християни, което определено е доста добър бонус. За България и в частност за пазарът на недвижими имоти би било доста добре тук да се заселят повечко руснаци. Икономиката ни определено ще живне.

# 354
Не знам вие в какъв изолиран под похлупак микросвят живеете, но медицинските услуги са ужасно скъпи - да, но въобще не всички лекари по веригата, както и другите здравни работници (мед. сестри, специализанти, дежурни и т.н.) вземат някакви хиляди цифри пари. Парите са в топ специалистите, на които плащате кеш, и в болниците и техните директори. За редовите специалисти заплатите са смешни. Да, с добавки от дежурства, извънредни и някакви допълнителни бонуси, може да докарват малко повече от касиерката като се тегли чертата, но на каква цена? Колко лекари работят само на 1 място, по 8 часа 5 дни в седмицата? Много малко. Повечето работят на 2-3 места, плюс частен кабинет и какво ли не още.
Обикновените хора без възможности за частни прегледи при светилата, си ходят по ЗК и плащат потребителска такса 2.90. Не лежат в частни болници за по 250лв на вечер за “подобрени битови условия” и си ядат филията с люспа сирене за “вечеря” по държавните болници. Стаи за по 4 човека, общ санитарен възел на етажа. Една сестра за цялото отделение - когато ти дойде реда - тогава.
Който скоро не е бил по държавните болници, особено в провинцията, въобще да не ми обяснява кое е виц и кое не е. Имате ли роднини или познати в сектора, знаете ли въобще нещо от кухнята? Струва ми се, че не.

# 355
Имам предвид, че може на власт да дойде про руско правителство и ще попаднем под руска сфера навлияние, от която трудно бихме се откъснали.

За мед сестрите, имам познати. Радват се на 700лв в провинцията, радват се да дават нощни смени, при които минават веднъж на визита и после си гледат тв и си спят. Радват се че спят и им плащат.

# 356
Ще има отлив от инвестиции и бизнеси от запада. Ще има опити за излизане от европейския съюз, евро абсурд да се приеме. Ще се бойкотират всякакви споразумения към съюза и сащ. Ще излезем от нато. Европ и саш ще започнат да съботират и влошават живота ни с цел да ни стане гадно и да свалим проруското правителство. Общо взето 20г преход може да иде в коша. Зависи колко проруски настроен е народа, но като гледам има доста народ, който счита Русия за братска държава и освободителка, което не е баш така, ама просто хорста не знаят историята си.
И не правя намеци за комунизъм. Изобщо не смятам, че ще се върне комунизма или ще ни лишат от собственост. Просто света се разделя и не може дребна държава като Бг да е под два обрача. Винаги ще сме прецакани, защото винаги ще се борят да имат контрол над нас и ако не са едните, то другите ще ни подливат вода. Затова цяла източна европа, която е буфер, е недоразвита и страда постоянно. Нито едните, нито другите искат ние да сме добре и ги е грижа за нас, те искат да ни контролират и ще ни хвърлят трохи само и само да сме им подвластни.

Последна редакция: сб, 07 май 2022, 14:11 от Gogo1979

# 357
Ще има отлив от инвестиции и бизнеси от запада. Ще има опити за излизане от европейския съюз, евро абсурд да се приеме. Ще се бойкотират всякакви споразумения към съюза и сащ. Ще излезем от нато. Европ и саш ще започнат да съботират и влошават живота ни с цел да ни стане гадно и да свалим проруското правителство. Общо взето 20г преход може да иде в коша. Зависи колко проруски настроен е народа, но като гледам има доста народ, който счита Русия за братска държава и освободителка, което не е баш така, ама просто хорста не знаят историята си.
Това са глупости. Няма да излезем от ЕС и нато, въпреки че второто реално би било полезно за нас. При съсед като Турция сме в грешния военен съюз. Няма значение. Така или иначе няма да излезем от нато. Няма да има и отлив на инвестиции, а точно обратното. Всеки иска да произвежда с по-ниски производствени разходи и ако България е с драстично по-ниски такива спрямо средното за ЕС тук ще дойдат още повече чужди компании. Комбинацията членство в ЕС плюс ниски производствени разходи е топ, но е трудно постижима, особено когато на управниците ни не има пука за България.

# 358
Човек, ти мак не виждаш, че целия Ап свят си го набива сам, само и само да накаже Русия. Когато има политически и военен интерес, бизнес интереса отстъпва. Та и без пари да им е производството на запад, ще ни бойкотират. Кое от това, че държава като БГ не може да седи на два стола не разбра?

# 359
Човек, ти мак не виждаш, че целия Ап свят си го набива сам, само и само да накаже Русия. Когато има политически и военен интерес, бизнес интереса отстъпва. Та и без пари да им е производството на запад, ще ни бойкотират. Кое от това, че държава като БГ не може да седи на два стола не разбра?
Човек, всичко виждам, но аз говоря принципно, а не за точно сегашния отрязък от време. Само след година-две ситуацията ще е коренно различна. Развитието на една държава не зависи от супер кратък времеви период. Година-две или дори три са нищо. За да сме по темата ще кажа, че в момента цените на недвижимите имоти вървят към потресаващи върхове. Ако за топ апартамент, на топ място в Лозенец, е сравнително поносимо да се плати 2700 е/м2, то приближаването към 2000 е/м2 за крайни квартали е абсурдно.

Последна редакция: сб, 07 май 2022, 14:56 от Мъфин

Общи условия

Активация на акаунт