Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 371
  • 719
  •   1
Отговори
# 360
Хайде да не обръщаме темата в политическа. В крайна сметка ако се получи така, че след време попаднем под руско влияние, хубавото е, че можем да се махнем сравнително лесно. Иначе чувам, че подготвят санкции руски граждани да не могат да правят сделки с имоти в ЕС, да видим дали ще се приложат. Ако да - едва ли ще има голям наплив.

# 361
  • На земята, която е всъщност звезда.
...Какво му е лошото на проруско правителство и попадането в руската сфера на влияние? Какво ще стане? Най-много да имаме по-евтини енергоносители, което ще доведе до по-ниски цени на повечето продукти. И за да сме по темата строителството също ще поевтинее, което би било добра новина за всички пишещи в тази тема. П.П. Русия е типично капиталистическа страна и всякакви намеци за комунизъм, взимане на собственост и т.н. са абсурдни.

Няма страна в света, която да в руската сфера на влияние и да е високо развита с висок стандарт на живот. Беларус, Молдова, Сърбия...Дори ние сме пример за това, най- бедните в ЕС сме и с най- силно руско икономическо и политическо влияние. Страните, за които ти мислиш и говориш, не са с руско влияние, а има живеещи богати руснаци, които там изпират и инвестират, което е доста различно. Руснаците казват: не си милионер, докато не си изнесъл милиона в чужбина. Защо така, всеки може да се сети. Но такива руснаци няма да дойдат тук, ще дойдат по- бедни, които ще си купят по едно жилище, ще  стоят в комплексите и ще гледат къде е по- евтино. Те и в момента го правят и така живеят, следя групите за руснаци в България. Другите, които ще дойдат са близки до властта руски олигархични фирми и мафията, ще изместят нашите, ще си наместят хора като Копейкин и Корнела и ще ни казват като Медведев "Няма пари. Но дръжте се". Да, ще имаме ниски цени и ниски заплати, което означава само едно: нисък стандарт на живот. От тук ще се изнесат доста ИТ фирми и големи работодатели, инвестиции йок. Ако мислиш, че хората средна ръка ще имат по няколко апартамента като сега, дълбоко се заблуждаваш. А, да, може да ни пускат по- често руска естрада и филми по телевизиите и радиата, което ще зарадва носталгиците от соца. Laughing

С този пост се записвам да следя темата, за да видя какво става този месец на пазара на НИ. Съгласна съм да не превръщаме темата в политическа, повече няма да коментирам политика и няма да отговарям на коментари по този пост. Просто с него отбелязвам, че И в сферата на НИ щеима негативно влияние и ще тръгне надолу.

# 362
...в момента цените на недвижимите имоти вървят към потресаващи върхове. Ако за топ апартамент, на топ място в Лозенец, е сравнително поносимо да се плати 2700 е/м2, то приближаването към 2000 е/м2 за крайни квартали е абсурдно.

Мъфин, онзи ден в сутрешния блок на една английска станция имаше интервию с дама от партията на Марин Льо Пен, коментираща преизбирането на Макрон. На перфектен английски, нетипичен за французите, обясни, че фактът че в центъра на Париж квадратен метър собственост струва 40,000 евро съвсем не се харесва на обитателите на малките френски градове.

Аз продължавам да мисля, че имотите не са толкова достъпни за средностатистическия купувач в България, но като гледам извадката тук - повечето са с по няколко собствености, естествено е че ще им се струва достъпно. Не е като да дойдеш в София от някои малкък град, да събираш с години депозит, живейки под наем. А от панелна София да си - живееш в панела, после продаваш и ето вече си се ъпгрейднал.

В един момент, когато цените станат толкова високи, че само ъпгрейд е възможен, рентиерството ще стане доходно - за това, като навсякъде другаде, (въпреки българската народопсихология) ще се създаде такава група, която никога няма да си позволи собствено жилище, и това е смисълът на инвестицията в имот сега. Трябва малко да се изчака тези 20% (на които ще им е непосилно да купят) да се заформят, и наемите ще си тръгнат нагоре.

Последна редакция: сб, 07 май 2022, 22:19 от ierldan

# 363
И да ги приложат ще е за кратко. След приключването на конфликта санкциите ще отпаднат. Отделно не знам защо някой би се махнал ако ситуацията става по-добра, режийните по-ниски и живота по-добър. Аз лично се надявам в бъдеще да ставаме по-добре и България да стане още по-приятно място за живот.

# 364
Казаха ти - няма страна под руско влияние, в която хората да са доволни. И аз лично ще се махна, ти си стой.

# 365
Мъфин, в Русия в момента режийни и гориво сасупер евтини, дори строителството е съпер евтино. Защо не се преместиш там? Защото ще те репресират ако сбъркаш и кажеш нещо против режима.

ЧС - в момента сме колония на запада. Да не си правим илюзии, просто те ни употребяват по по-човешки начин и уж имаме свобода на словото и демокрацив. Та това е по-малкото зло според мен. Но пък източват човешки капиталот 15г насам.

Иначе по темата заимотите. Слушам един изглежда доста опитен инвеститор в имоти. Съвсем случайно ми попадна и не го знам какъв е. Занимава се и със строутелство и ремонти. Та той си казва така - да има инфлация, да на някои материали цената е 20-30% нагоре, НО цените на имотите в момента главно са спекула. Човека има над 600 жилища, та ако е истина, бих го считал за достоверен източник. Ето линк към разговора, на който не му се слуша цялото, да чуе поне от 40 до 45 минута.

https://youtu.be/rZVOuF3zlYI

# 366
  • Пловдив
По въпроса за окропняването може и да стане някога, но само ако доходноста от имот е поне 5%.В момента е малко над 2% и който и да е инвеститор няма да стъпи на този пазар.Говоря за съотношение цена/наем не и доходноста от покачването.Ако инвеститора купува и след 3-4 години продава, той е чист спекулант.Ако капиталите са толкова големи за 1000 апартамента примерно, този инвеститор би се насочил към строителство, тъй като маржа на печалбата е голям и няма смисъл да рентиерства.
Една от големите строителни фирми в Пловдив единия от комплексите си го запази и апартаментите започнаха да се отдават под наем.В момента те са продават завършени и обзаведени, даже с наематели.Явно не ги блазни доходноста от наем.Мисля, че има няколко строителни фирми в София които действат така и запазват цели сгради, доколкото ми е известно едните са точно в кв.Лозенец.Може би Стар Сити се казва фирмата, но е много вероятно да бъркам, така че инфото не е сигурно.

# 367
Цитат
В един момент, когато цените станат толкова високи, че само ъпгрейд е възможен, рениерството ще стане доходно - за това, като навсякъде другаде, (въпреки българската народопсихология) ще се създаде такава група, която никога няма да си позволи собствено жилище

Да, като тук причината е и ниските заплати, и имотния пазар.

# 368
  • Sofia
Цялата опорка, че като васали на Русия ще сме добре (не смея да напиша дори "по-добре") са нелепи, не само по изброените причини по-горе, но и по пазарни.

България изнася по-малко отколкото внася, но по-големия проблем е, че това което внасяме са високотехнологичните стоки, а това което изнасяме са все неща, които всяка една страна може да произведе, ако има нужда.

Т.е. ако ни трябват телевизори, перални, телефони, печки, коли или ако щеш качествена санитария (примерно Грое) се обръщаш или към запада или към далечния изток. За справка достъпността на западните стоки - Кореком по времето на комунизма.

С други думи - няма как цените да паднат, покупателната ни способност да се подобри и хората с ниски доходи (включително лекари и учители) да заживеят по-добре, при условие, че всички качествени и скъпи стоки се произвеждат извън България.

Точно обратното! В Русия имаше много данъци и мита за вносните стоки, което ги правеше още по-скъпи спрямо цените в България.

Дори цените на горивата не биха паднали - защо Русия да ни прави отстъпки и да плащаме по-малко? Ако ти контролираш една страна, чрез тяхното управление, то достатъчно плащаш в брой на тези субекти, за да имаш повод да пада цената за населението! Точно обратното е - когато нямаш политически контрол върху едно управление точно тогава цената може да е ниска, защото ще е пазарна!

И за да не е тотален офтопик - покупателната способност на населението няма как да се подобри, ако сме под влиянието на Русия и хората няма да започнат с по-голяма лекота да купуват имоти!

Следя наколко руски и беларуски youtube канала за строителство и въпреки, че някои строителни материали наистина са по-евтини спрямо България, то и труда е по-евтин. Т.е. държиш евтини материалите, но и заплатите са ниски, така, че нетния баланс е същия, но когато тръгнеш да купуваш западните стоки си рязко назад.

# 369
Е нали казах. Разпродаваш всичко в БГ и се местиш в Русия. Отиваш с кешовица и си купуваш всичко каквото искаш и ще имаш пари за добър стандарт. Единствения минус е репресията, ама ако не си политически ангажиран, нямада имаш драми. Хващаш си някоя засукана рускиня и си топ. Grinning
Малко хора биха го направили.

Иначе приблема с високотехнологични стоки и услуги ще се реши и за Русия от Китай. Те настигнаха щатите, тадори ги задминават в някои отношения. Ако Русия и Китай се обединият, ще са рай за аполитическите хора склонни на подчинение.
Лично аз не съм от тях и предпочитам хиперинфлация, но свобода.

# 370
Вселена ти кога за последно пътува в Сърбия за да я сравниш с България? Как сме на светлинни години от сърбите. И това е виж като това с лекарите и пр. И да, имаме познати в тази сфера. И също имаме роднини, лежали в болница. Ако не си плащаш на ръка можеш да си умреш от жажда  и от сестра една чаша вода няма да получиш.

# 371
Какво общо има писането ми с работните места?

Иначе да напомня, че сиренцето е безплатно само в капана за мишки. Русия няма да има причини да ни глези след като и паднем и и станем васали. Но пък може да поиска да сме и плацдарм и да участваме в някоя денацификация, както става с Белорус.

Е, евтините суровини са хубаво нещо, никой не спори, но направеното от Русия е непростимо и приоритет става друго. Пък и не помня да ни бяха кой знае колко евтини суровините.

# 372
А като лекарите прибират мн пари защо не коментирате професорите в унитата с мизерните заплати или особено тези в БАН. Не е редно те да получават тези жалки заплати. Какво прави държавата да ги задържи тук и да имат пари за имоти? Единственото успокоение е, че и в Чехия, Словения и Словакия е така, въпреки по-доброто развитие там. И там аутсорсинга и ИТ сферите са най-добре платени, но поне си запазиха индустрията и производствата.

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 01:28 от Анонимен

# 373
  • На земята, която е всъщност звезда.
Вселена ти кога за последно пътува в Сърбия за да я сравниш с България? Как сме на светлинни години от сърбите. И това е виж като това с лекарите и пр. И да, имаме познати в тази сфера. И също имаме роднини, лежали в болница. Ако не си плащаш на ръка можеш да си умреш от жажда  и от сестра една чаша вода няма да получиш.

Не ми се искаше да коментирам, както и съм написала, но след като питаш конкретно нещо: 1. 1/4 сръбкиня съм, 2. Пътувала съм в Сърбия още от времето на соца, когато братовчедите ме гледаха като бедно циганче, както ние наистина изглеждахме 3. Сега всяка година пътуваме с колата с мъжа ми до Италия през Сърбия, Хърватска и Словения. Предпочитам да отсядаме в Хърватска. 
Как мислиш, дали нямам поглед върху ситуацията в Сърбия и стандарта им на живот ОТВЪД нафуканото им поведение в стил "екстра сме"? Laughing

# 374
В един момент, когато цените станат толкова високи, че само ъпгрейд е възможен, рентиерството ще стане доходно - за това, като навсякъде другаде
Ама навсякъде другаде населението расте, а в България намалява с по половин милион на всяко преброяване. Опразват се все повече жилища, наемодателите слагат какви ли не екстри за да привличат наематели, въобще тенденцията е съвсем различна от онова "навсякъде другаде" дето го цитираш.

Общи условия

Активация на акаунт