Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 312
  • 719
  •   1
Отговори
# 465
Хубаво: История, кулите на баба Вида/крепостта, синагогата, куп стари сгради, близо не до 1, а до цели 2 чужди държави (за мен е плюс да се метнеш в колата и да посетиш град в Сърбия или Румъния), пристанище, Дунав, която е най-хубавата за мен водна площ край град след морето у нас. Евтини имоти. Най-близо до центъра на Европа. Един от най-слабо земетръсните райони в България. Сравнително равен, та има накъде да расте.

Лошо - всичко останало за съжаление, западащи училища, икономика едва кретаща, няма много работа, София изсмуква младите, селата наоколо са тъжна гледка. Местният манталитет понякога е дразнещ и има все повече увеличаващо се малцинство...и много комари, още на първата минута край Дунав ме накараха целия. Явно във Виена, Будапеща и Братислава пръскат срещу тях или реката тече по-бързо, защото там никога не са ме хапали комари.

За мен и Русе, и Видин имат повече природни дадености да ни бяха станали столици от колкото София и Търново с техните чукари и малки рекички, а София е и в котловина, задържаща смога, но са избрали София защото е горе-долу в географския център на историческите ни родни земи.

# 466
Доста градове сте изброили, моля за мнение за Видин / най бедната община в Европа.
Плюсове и минОси
[/quote]

Видин какво толкова Ви бърка Вас специално, няма няма и цитат от някой българин, че Видин е "най-западналата" част на Европа. Аз съм от Видин и въобще не ме впечатляват тези изказвания.

Градът има повече история от повечето български градове, има страхотна стара градска част и парк; разположен е на международен кръстопът, какъвто малко други български градове имат. Който е бил напоследък знае, че много средства се вливат и имиджът му се подобрява най-вече заради ежедневните крузове пристигащи по Дунава през лятото на "заблудени" предимно, но не само американски туристи.

Не знам били ли сте в чужбина, но ако сте били, някой казвал ли Ви е че сте от най-западналата част на Европа? На мен в последните 23+ години никой не ми е казвал. То е въпрос на възпитание и уважение на други стойности извън икономическите.

И последно, пак на този принцип, на хора от ЕС би им било интересно какви са най-вече плюсовете за живеене в София - а виж тука цели 61 теми от по 50страници се изписаха.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 09:00 от ierldan

# 467
А някакви отзиви за Монтана, Ловеч и Силистра?

В кой от трите има най-много работа, сигурност/ниска престъпност?

И ако вече съм живял в град около тяхното население (30-40 хиляди) дали ще ми е прекалено скучно там? Градът беше студентски, но въпреки това беше доста тих и сякаш нищо не се случваше. Добре, че беше съседния 60-хиляден град. Но това градче не беше туристическо, а в Ловеч знам, че ходят доста туристи. В Силистра сигурно също заради Дунав. Монтана като че ли не е толкова посещавана. Но много ми хареса като бях там.

# 468
Ами защо забрави Тутракан? А дали в тези градове се нуждаят от нас , след като сме се засилили натам?

# 469
Нагоре мернах, че някой предричаше крах на ИТ сектора у нас. Точно обратното, гладът за кадри е по-силен отвсякога, като стандартът на работа вече е хибриден модел 50-50 офис-хоум. Все повече ИТ офиси се откриват в двата морски града. От гледна точка на имоти, страхът от войната, несигурността, инфлацията, със сигурност са голяма спирачка за покупки тази година, но все пак е изключително лесно дори за 1 млад човек на 23-24 години от университета, или дори само с 9 -месечен курс от Телерик / Софтуни, да си намери работа със стартова нето заплата около 1.8-1.9 в Сф. След 4-5 години тези кадри ще бъдат готови да се огледат и за жилище в някой от големите градове, които останат у нас де, но все пак сравнително голям брой купувачи.

# 470
Аз бях. И си прав, това което казваш е така към момента. Но в бъдеще ще се промени, поне за н1-2-3г. Разбира се професията е перспективна и дългосрочно ще се отплати, но има моменти в които риска за неесенциалните професии го има. И то дори не е баш до професия, а си зависи бизнеса какво обслужва. Ако е дигитализация на хранителни вериги е едно, ако е нетфликс е друго. Но като цяло има много ит бизнеси за неесенциални нужди. И те ще са в тежко положение, другите не чак толкова.

2021 ви казвах, че ще стане много зле положението и че розовите очила не са полезни. Всички ми разправяха как българите имали много пари и заплатите били високи. Айде сега да ми отговорите още ли са високи заплатите? Защото в номинално заплатите падат и то доста. Разликата е че аз гледам напред в бъдещето, а други хора гледат в миналото.

# 471
От познати в някои ИТ фирми, които са работили по доста руски проекти знам, че криза има, все пак проектите се прекратяват. Но това далеч не са всички фирми, а и бързо ще се преориентират към други проекти.

# 472
Няма да споря. Просто ще изчакам след няколко месеца да започнат да пускат статии с освобождавания на служители в сащ и европа и ше ви ги пусна. Към момента знам, че има огромни освобождения в сферата на кредитирането и финансирането. Лихвите скочиха, кредитирането умря на 70%. Четох за няколко фирми освободили общо над 10к служители.

# 473
Няма да споря. Просто ще изчакам след няколко месеца да започнат да пускат статии с освобождавания на служители в сащ и европа и ше ви ги пусна. Към момента знам, че има огромни освобождения в сферата на кредитирането и финансирането. Лихвите скочиха, кредитирането умря на 70%. Четох за няколко фирми освободили общо над 10к служители.

Рядко ходя по банки /почти не ми се налага/, но наскоро трябваше да свърша работа в 2 различни банки и ми направи впечатление рязко намаления персонал и на двете места. Не съм била по обедно време, за да са били в почивка, виждаше се, че бюрата са незаети и компютрите изключени. Не знам дали и доколко се касае за намален състав.

# 474
# 475

Имаш навика да се екзалтираш и да губиш мярка. Знаеш ли какво значи нещо да спадне със 70%??? Това значи да го няма изобщо, значи да има цунами в икономиката...

Банките от много време натискат да се мине на електронно банкиране. Затова уволняват служители в клоновете и вдигат таксите за всички дейности, извършвани "на гише", а не през компютър.

# 476
и после работните места ... и качеството на услугите ...

# 477
  • София
Аз бях. И си прав, това което казваш е така към момента. Но в бъдеще ще се промени, поне за н1-2-3г. Разбира се професията е перспективна и дългосрочно ще се отплати, но има моменти в които риска за неесенциалните професии го има. И то дори не е баш до професия, а си зависи бизнеса какво обслужва. Ако е дигитализация на хранителни вериги е едно, ако е нетфликс е друго. Но като цяло има много ит бизнеси за неесенциални нужди. И те ще са в тежко положение, другите не чак толкова.

2021 ви казвах, че ще стане много зле положението и че розовите очила не са полезни. Всички ми разправяха как българите имали много пари и заплатите били високи. Айде сега да ми отговорите още ли са високи заплатите? Защото в номинално заплатите падат и то доста. Разликата е че аз гледам напред в бъдещето, а други хора гледат в миналото.
Не разбираш, заплатите на ИТ-тата ще станат по 10000 средна и имотите на всички нас ще станат по 1млн и всички ще сме богати като ги продадем, защото нищо няма как да е преоценено 😂😂

# 478
И ако вече съм живял в град около тяхното население (30-40 хиляди) дали ще ми е прекалено скучно там?
Остави. По-малко дискотеки, по-малко гаджета, няма да ти хареса.

# 479
Верно е, объркал съм 17% не 70% Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт