Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 339
  • 719
  •   1
Отговори
# 450
  • на Мелмак
Да, вижда се пукнатина, цепнатина, теч, мухъл Simple Smile

# 451
100 пъти предпочитам на ШЗ, отколкото нечие неясно довършваше с кой знае какви майстори, материали, вкус… има фирми, които ще го отремонтират и оправят, че даже и почистят след ремонта, така че да вляза и да обуя чехли. Нямам познаният, времето и желанието да се разправям с майстори и прочие, но не бих спала на чужди матраци, или готвила в чужди кухни, които не са ми по вкуса. Да не говорим за баня на 10-15 години 🤢

# 452
Ето мнение на един брокер за пазара за имоти, по-специално за Пловдив:

https://www.youtube.com/watch?v=4lZQ1cUiQUA

# 453
Май се започна с лихвите . От днес най-голямата немска директ банка  без офиси, ING ,премахва негативните лихви за своите клиенти.
Реакцията в Германия била наплив за кредити за строеж. При договорите фиксират лихви за периоди.

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 11:08 от bella-ciao

# 454
Реакцията в Германия била наплив за кредити за строеж.
В Германия има недостиг на жилища, в България има излишък, лека разлика.

# 455
Реакцията в Германия била наплив за кредити за строеж.
В Германия има недостиг на жилища, в България има излишък, лека разлика.

Защо решихте, че има излишък?

# 456
Май се започна с лихвите . От днес най-голямата немска директ банка  без офиси, ING ,премахва негативните лихви за своите клиенти.
Реакцията в Германия била наплив за кредити за строеж. При договорите фиксират лихви за периоди.

Хайде като пишеме, да публикуваме и вярната информация и то с източник?

https://www.ing.de/ueber-uns/presse/pressemitteilungen/ing-deuts … lle-privatkunden/

Не вдигат лихвите по депозитите, а вдигат безлихвения праг от 50 на 500к.

# 457
на всякъде е , но ето например фокус https://www.focus.de/finanzen/freibetrag-wird-erhoeht-ing-bank-s … _id_96950860.html и ханделс
https://www.handelsblatt.com/finanzen/banken-versicherungen/bank … -ab/28320048.html
 не съм пуснала линк защото някои имаха против .
Аз така го прочитам както е написано, а какво значело в друг превод, сори , не знаех. А след като качват и щоерфрайбетрага си мисля, че все пак са им се появили проекти да ги завъртят и им затрябваха пари на банките . Според мен няма много общо с ЕЦБ то. Но аз си тълкувам потребителски.
Die ING will die positive Zinsentwicklung an ihre Kunden weitergeben. Ab dem 1. Juli wird der Freibetrag für Giro- und Tagesgeldkonten auf 500.000 Euro erhöht.

И за строителните кредити
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/bauzinsen-immobilienblase-101.html

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 15:00 от bella-ciao

# 458
  • София
Ето мнение на един брокер за пазара за имоти, по-специално за Пловдив:

https://www.youtube.com/watch?v=4lZQ1cUiQUA

Съвсем точно съвпада с моите наблюдения. Ние съвсем се отказахме да гледаме за покупка и по-скоро гледаме за наем на по-подходящо жилище, понеже там нещата са далеч по-добре. Нещата са изключително зле за купуване в момента - почти няма никакво предлагане, което да си струва. Всички са "инвестирали" и затворили пари и никой не мисли за продажба, пълно е и с празни жилища. Иначе кризата вече започва - както споменаваше някой ИТ компаниите започват да имат проблеми и това се очаква да промени картинката на пазара на кадри там. Възможно е средващите години да видим доста хора, които са свикнали не комфортен живот да останат без работа, а тия които ще могат пак да вземат добри пари, ще са в много по-различна конкуренция. Вероятно след няколко години ще има по-добър избор на имоти, дори и да малко вероятността цените да паднат. Просто кризата ще доведе до там хората да имат нужда от пари, а парите им да са в имоти. Това поне ще изкара на пазара голямо количество жилища, които в момента просто стоят заключени и неизползвани.

# 459
Защо решихте, че има излишък?
Цените на жилища в болшинството провинциални селища са колкото кола на старо, има и цели села със затихващи функции.

# 460
Според мен, всякакви сравнения на национално ниво са безсмислени, имотните цени в големите, глобални градове са сходни, в зависимост от големината и устроеността. Например, ако се сравняват курортни селища - се сравнява по подобие.Ето преди дни четох, че в Скалеа, на италианското крайбрежие може и апартаменти за 14 Хил евро да се купят, съвсем като на нискобюджетното наше.

И във всички големи центрове, в момента малко от работещите могат да си позволят жилище, което не е на поне час от центъра. В София също ми се струва че преобладават купувачи на не основни жилища - т. е. “инвеститори”. Идеята, рано или късно(когато е непосилно за дял от населението да си купят ПЪРВО жилище), да имат доход от наем.

# 461
# 462
Това е факт.
Последиците към момента са хора без работа. Регистрирани са както сте наясно за минимална сума, нямат нищо на тяхно име и нищо не могат да им вземат. Така оставят кредиторите без да могат да се приберат парите и се заформя следващ фалит.
Но собственика е подсигурен.
Проблемът е за работещите.

# 463
Значи ако имаш кинти, и на ШЗ не е много трудно. Ако имаш читави майстори само правиш плана на апартамента, плащаш за закупуване и качване на материалите, даваш на майсторите ключа и си свиркаш. С мебелите също - избираш ги, плащаш транспорт, разнос и монтаж и пак не се занимаваш с нищо. А пък направо и на дизайн студио можеш да платиш за дизайн, изпълнение и надзор и тогава вече наистина си влизаш директно в готовия апартамент. Като си купиш направен, после като почнеш да променяш, дори да не е наведнъж, пак си е голяма галимация. Местенето на ток и ВИК на направен апартамент не е супер забавно. Отделно се чудиш къде да денеш старите мебели, ако ще сменяш нещо... Ако е дребна работа по-трудно се намира майстор, на който да му се занимава.
Случва се и съвпад с вижданията с бившите собственици. Аз работих в апартамент, в който не бих променил почти нищо освен да върна кухнята (ползваше се за още един офис) и да взема легла и гардероби. Хареса ми всичко налично - цветове, теракота, фаянс. Дори офис бюрата бих запазил, толкова ми харесаха. Беше първи надпартерен етаж над магазини и имаше по-големи тераси от горните етажи с техните маломерни балкончета. Вътрешната тераса си е направо с размера на задно дворче в редова къща. Рядко се строят такива вече.

Иначе все повече се убеждавам, че българите си хвалим своето и си затваряне очите. Дали град с визията на Стара Загора би ви харесал в чужда държава? На мен тя хич не ми допадна като излъчване - да, има римски останки. В Братислава такива няма, но ми харесва много повече. Дори тя и Бургас имат нещо като стара част, а СтЗ е с вид на индустриален/соц град от до.

Допаднаха ми хората и зеленината, паркът при фонтана Жабките, но самият сграден фонд ме потиска. По същия начин се чувствам в Горна Оряховица и Перник. Балчик ако не е двореца прилича на поредното село.

Казанлък също ми се видя индустриален и яко соц, в сравнение с едно Карлово където къщи ала Виена са съчетани с традиционни възрожденски. Но развиват повече първия.

Един пренебрегнат Тутракан има интересни стари къщи край дунавската градина, Силистра има супер парк, но никой не иска да живее там, държавата налива яко в СтЗ. Ами Ловеч и Русе са сто пъти по-хубави от "центъра на вселената". Дори мрачното индустриално Катовице има нещо като стара част. А Чирпан направо ме шокира на какво прилича.

# 464
Значи ако имаш кинти, и на ШЗ не е много трудно. Ако имаш читави майстори само правиш плана на апартамента, плащаш за закупуване и качване на материалите, даваш на майсторите ключа и си свиркаш. С мебелите също - избираш ги, плащаш транспорт, разнос и монтаж и пак не се занимаваш с нищо. А пък направо и на дизайн студио можеш да платиш за дизайн, изпълнение и надзор и тогава вече наистина си влизаш директно в готовия апартамент. Като си купиш направен, после като почнеш да променяш, дори да не е наведнъж, пак си е голяма галимация. Местенето на ток и ВИК на направен апартамент не е супер забавно. Отделно се чудиш къде да денеш старите мебели, ако ще сменяш нещо... Ако е дребна работа по-трудно се намира майстор, на който да му се занимава.
Случва се и съвпад с вижданията с бившите собственици. Аз работих в апартамент, в който не бих променил почти нищо освен да върна кухнята (ползваше се за още един офис) и да взема легла и гардероби. Хареса ми всичко налично - цветове, теракота, фаянс. Дори офис бюрата бих запазил, толкова ми харесаха. Беше първи надпартерен етаж над магазини и имаше по-големи тераси от горните етажи с техните маломерни балкончета. Вътрешната тераса си е направо с размера на задно дворче в редова къща. Рядко се строят такива вече.

Иначе все повече се убеждавам, че българите си хвалим своето и си затваряне очите. Дали град с визията на Стара Загора би ви харесал в чужда държава? На мен тя хич не ми допадна като излъчване - да, има римски останки. В Братислава такива няма, но ми харесва много повече. Дори тя и Бургас имат нещо като стара част, а СтЗ е с вид на индустриален/соц град от до.

Допаднаха ми хората и зеленината, паркът при фонтана Жабките, но самият сграден фонд ме потиска. По същия начин се чувствам в Горна Оряховица и Перник. Балчик ако не е двореца прилича на поредното село.

Казанлък също ми се видя индустриален и яко соц, в сравнение с едно Карлово където къщи ала Виена са съчетани с традиционни възрожденски. Но развиват повече първия.

Един пренебрегнат Тутракан има интересни стари къщи край дунавската градина, Силистра има супер парк, но никой не иска да живее там, държавата налива яко в СтЗ. Ами Ловеч и Русе са сто пъти по-хубави от "центъра на вселената". Дори мрачното индустриално Катовице има нещо като стара част. А Чирпан направо ме шокира на какво прилича.

Доста градове сте изброили, моля за мнение за Видин / най бедната община в Европа.
Плюсове и минОси

Общи условия

Активация на акаунт