Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 359
  • 719
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
....
Извън шегата - ние бяхме дали стоп капаро за 1 апартамент с нашата оферта (не си спомням точно, но нещо от рода -1000€ от цената). Първи сме, след което друг иска да гледа имота (защо, след като има стоп капаро и би следвало обявата да е свалена ?!?!) и казва, че ще даде +1000€ и собственикът се беше съглсил. Едва след няколко дни аз звъннах да попитам за обратна връзка и брокерчето вика: то друг го купи.
Това се разиграва юли 2021.

Април 2021 дадохме стоп капаро 1000 € за имот и на въпроса ми кога ще свалят обявата, от агенцията (Адрес) ни отговориха, че нямало как да спрат собственика да предлага имота сам и чрез други агенции. Joy В крайна сметка се оказа, че къщата е с нередовни документи (за което първоначално бяхме излъгани в очите, че всичко е изрядно и готово за сделка). Опитаха се да ни притиснат да подпишем предварителен договор, като видиш ли само така можем да я купим, пък документите (търпимост) щели да оправят после... Естествено отказахме, понеже нямаше как да получим кредит при тези условия. Намери се купувач, който я купи кеш, а на нас поне бързо ни върнаха капарото. Но беше доста неприятно преживяване и губене на време, нерви и емоции.

Надявам се да е точната тема  но какво мислите за закупуване на ново строителство, което вече не е толкова ново? Например около 2003-2013 година? Аз лично харесвам супер новото, но не ми се занимава с апартаменти на замазка, много гълтат над цената за привеждане в ред. И не толкова ми е за парите, колкото да се занимаваш с един куп майстори, та електрикаджии, та водопроводчици или сам да почна на се занимавам. 

Видях няколко апартамента, които едва ли не по мой вкус са обзаведени. И ако има корекции, то те ще са малки и във времето, а не на веднъж.

Това според мен е оптималният вариант, стига цената да е адекватна, т.е. да не са си калкулирали 40% от цената на жилището отгоре за мебели Виденов и климатици по 500 лв. За мен лично всичко след 2003 г е ок. А всичко, строено през 90-те е с много лошо качество. При смята на дограмата на нашия такъв деветесетарски апартамент стените около прозорците буквално се разпадаха и майсторите издърпаха доста кашони и торби от цимент, с които явно строителите са запълвали дупки.

# 436
Черна станция, права сте донякъде, с изкючение на това, че доста хора набутали си вече кешът в имоти или такива теглили на кредит било за лични нужди или за инвестиция/препродаване, твърдят, че цените никога повече няма да падат. Истината може би е някъде по средата.

Аз пък чувам, че днес акции/крипто са на червено.

# 437
  • на Мелмак
За съжаление виждам в супер новото строителство също кашони, стериопор. Около нас доста се строи, както почти навсякъде в София. Доста криви сгради, видими с просто, непрофесионално око. Познат си взе жилище миналата година, ново, на първия месец покрива протече, мръсните канали биваха разбивани. Знае къде съседа оставя пари на жена си. Нямаш гаранция за нищо, само късмет ти трябва.

# 438
За съжаление виждам в супер новото строителство също кашони, стериопор. Около нас доста се строи, както почти навсякъде в София. Доста криви сгради, видими с просто, непрофесионално око. Познат си взе жилище миналата година, ново, на първия месец покрива протече, мръсните канали биваха разбивани. Знае къде съседа оставя пари на жена си. Нямаш гаранция за нищо, само късмет ти трябва.

Никога не съм виждала да се влага стериопор. Даже всъщност не знам какво е това....
Иначе бих коментирала.

# 439
  • на Мелмак
Моя грешка - стиропор.
Преди години го заменяха с вестници, кашони, хартиени чували, за дупките в стените. Сега също има.
Моля за коментар Simple Smile

# 440
Стиропорът е най-евтината изолация, на запад вече рядко го използват и предпочитат фенолна или полиизо, имат много по-добра изолационна способност с много по-малка дебелина на изолацията. По скъпи са. Всичко на органична (целулоза) основа изисква много по голяма дебелина, и рядко се прилагат освен от фенове на зелена архитектура.

# 441
Моя грешка - стиропор.
Преди години го заменяха с вестници, кашони, хартиени чували, за дупките в стените. Сега също има.
Моля за коментар Simple Smile

Около мен строежи бол, но не съм виждала да се запълват дупки със стиропор. Виждам да се използва за външна изолация и за отделяне на две сгради, ако се строи на калкан.  Също така при зидане на преградни тухлени стени най-горните 2 см до плочата се запълват с пяна (не стиропор) по технология.

# 442
  • на Мелмак
Ми не съм снимала, но е факт.

# 443
  • София
Надявам се да е точната тема  но какво мислите за закупуване на ново строителство, което вече не е толкова ново? Например около 2003-2013 година? Аз лично харесвам супер новото, но не ми се занимава с апартаменти на замазка, много гълтат над цената за привеждане в ред. И не толкова ми е за парите, колкото да се занимаваш с един куп майстори, та електрикаджии, та водопроводчици или сам да почна на се занимавам.  

Видях няколко апартамента, които едва ли не по мой вкус са обзаведени. И ако има корекции, то те ще са малки и във времето, а не на веднъж.

Лично за мен това би било предпочитано. В Щатите масово хора купуват по-старо строителство, но там разликата е че хората средностатически наистина си поддържат добре къщите/имотите за разлика от нас в България (а често има случаи и самото строителство да е по-качествено, дори и да не е чисто ново). Тоест, за тях това е предпочитание защото с изключение на потенциално минимални промени/ремонти, те могат веднага да се нанесат в имота след покупката вместо да се занимават и да си го поддържат и ремонтират с годините. И за да не загубят стойността на имота - след има-няма 10 години го реновират малко, продават го и се нанасят в друга къща (която е най-често пак горе долу на 10-20г). Има къщи от преди 100г, които от няколко генерации насам толкова добре се поддържат, че се продават на пазара на почти същата цена като новото строителство (и в много случаи изглеждат и по-добре).

В България проблемът е че от наистина по-старо строителство масово пускат на пазара абсолютни боклуци, разпадащи се къщи и панелки, на които трябва да се правят невероятно дълги (и скъпи, да не кажа приближаващи цената на самия имот) ремонти. Хората тук не са свикнали/имали пари да ги поддържат нормално. И за мен това е пълна играчка и губене на пари, но както казваш - и с чисто новото строителство попадаш на горе-долу същия проблем. Ужасна занимавка е. Ако намериш стар имот в прилично състояние според мен това би било въпреки всичко по-добрия вариант, но зависи и от сградата и дали се поддържа. Ако се намира в грозна и разпадаща се панелка/сграда която няма и вече поддържка на асансьор и т.н ще ти е много по-трудно да му задържиш стойността с годините, дори и да изглежда невероятно вътре.

# 444
Е, така на думи как да го коментирам този факт?
Иначе има и мискини строители, не отричам, ама около мен явно няма. В центъра е скъпо и купувачите контролират и изискват.

# 445
  • на Мелмак
ЧС всичко в темата са думи Simple Smile

И аз предпочитам, ако ще купувам, да не е ново. Тъкмо може да му видиш и дефекти. Преди 4г купихме 10 годишен апартамент, чудесен. Преди две години случайно харесахме един на снимки, ММ само като влезе и се обърна веднага. Добре обзаведен с ясно видими дефекти.

# 446
Абсолютно подкрепям. И нещо друго - аз лично получавам блокаж от къде да започна при НС на замазка. То всичко трябва да му се прави, за да се приведе във вид, подходящ за живот и безопасен, особено ако имаш деца. Не съм от и не разбирам хората, които с години държат стаи на замазка, със стандартни талашитени врати, без паркет, на гол бетон с черга или дори висящи кабеляци тук-там. Но и честно казано не ми се занимава да правя всичко с тоци и ВиК.

Та най-добре за такива като мен малко употребено, затова и дадох годините 2003-2013 като пример, макар, че най-старите вече гонят 20 години. Но народът като че ли повече пази НС от новия век. Wink То е ясно, че няма да взема някой вехтошарник със соц тоалетна с високо казанче, защото там ремонът ще излезе почти колкото да приведеш чисто нов.

По-скоро нещо като НС на приятел. Закупи нов, но ползван апартамент на първа линия на Черноморието от руснаци, които си заминаха при спада на рублата. Оставили му дори и част от мебелите като столове, легла, цялата кухня с все хладилник и засега не е пипнал нищо. Аз легла, столове и хладилник не държа да ми оставят, но друго си е да имаш кухненски шкафове, осветление и ВиК още с нанасянето. Разбира се колкото по-дълго са живели там, толкова повече се се вихрили в дизайна. Wink То ясно, че с времето най-вероятно ще сменя шкафовете и полилеите, но защо на си създавам допълнителен стрес, сякаш цялата драма с опаковането и пренасянето не ми стига...

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 01:58 от Анонимен

# 447
Значи ако имаш кинти, и на ШЗ не е много трудно. Ако имаш читави майстори само правиш плана на апартамента, плащаш за закупуване и качване на материалите, даваш на майсторите ключа и си свиркаш. С мебелите също - избираш ги, плащаш транспорт, разнос и монтаж и пак не се занимаваш с нищо. А пък направо и на дизайн студио можеш да платиш за дизайн, изпълнение и надзор и тогава вече наистина си влизаш директно в готовия апартамент. Като си купиш направен, после като почнеш да променяш, дори да не е наведнъж, пак си е голяма галимация. Местенето на ток и ВИК на направен апартамент не е супер забавно. Отделно се чудиш къде да денеш старите мебели, ако ще сменяш нещо... Ако е дребна работа по-трудно се намира майстор, на който да му се занимава.

# 448
  • на Мелмак
Два апартамента сме правили от-до. Стари. С фирма обаче, договор, гаранции. Попадали сме на читави такива. Много сме доволни. Купуваш каквото трябва, при нас - всичко. Оставяш ключове и това е.
Новото - не правиш ВиК, тоци, те са ок, принципно. Въпреки, че и там съм срещала безумия. Боядисваш, полагаш под, врати, мебели, баня и си готов. Много по-добре е за тези, които не им се занимава да къртят.
Най-добрия вариант е да харесаш обзавеждането.

# 449
На въпроса 2003-2013г пред НС на Ш+З
съм за първото - причина слегнало е / улегнала е сградата Wink и повечето 90% от собствениците са приключили с Чук и Гек
Съответно няма да слушам в следващите 5год. вечния шум на довършителните работи по ап. /типична родна практика.

Общи условия

Активация на акаунт