Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 649
  • 719
  •   1
Отговори
# 630
Ами има много грешни решения още на историческо ниво. Хайде да видим кои градове имат условия да са столици? Най-добрите са във Видин, Русе, Варна, Бургас, защото са пристанища! Повечето от най-развитите градове в света са на море или пълноводна река, такива като София, Анкара и Букурещ са по-скоро изключение. Лондон, Амстердам, Виена, Истанбул, Ню Йорк, ЕлЕй, Мелбърн, Сидни, Стокхолм, повечето китайски мегаполиси са на вода. Франкфурт, който май има пристанище на Майн е по-богат и развит от Берлин, който е малко изолиран в нищото и по-скоро е само политически център.

Но нашите поради чисто историко-сантиментални причини са избирали между градове с много неблагоприятни природни дадености да са модерни столици - София, която е в котловина и Търново с хълмистия релеф, което трудно може да расте. София е избрана, защото е горе-долу по средата на историческите ни земи. Дори Пловдив е по-подходящ от София и Търново.

А Видин е пристанище и най-близо до важните части на Европа, Русе също е пристанище и наблизо му е столицата на най-добре настроената към нас съседка. Мога да ви кажа, че Братислава само печели от близостта с Виена и по много показатели изпреварва по-изолираните като положение столици Прага и Варшава. А София какво - наблизо са Сърбия и Македония, бедни страни извън ЕС, няма воден път и пристанище, отвсякъде е заобиколена от планини. Въобще не е град подходящ за столица. За Бургас проблем би бил близостта до Турция евентуално. За Варна тази с Русия, та Видин и Русе са най-логични. Жалко, че няма да стане.

А преди години из медиите тиражираха Луковит, че щял да стане столица. Това само Лукови глави могат да го измислят, та това градче е буквално насред нищото, от трън та на глог! Добре, че беше само кьорфишек:
https://dariknews.bg/regioni/pleven/lukovit-shte-stava-stolica-206784

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 15:07 от Анонимен

# 631
Аз самият се чудя дали да купя или да изчакам и това при положение, че съм намерил относително прилична оферта.
А офертата дали ще чака?
За мой късмет, май да. Сградата е още на етап проектиране. Тепърва ще подават документи, а разрешително за строеж, ще има чак към септември-октомври. Тогава ще я пуснат и за продажба. Обезщетяват мой приятел и роднините му, затова имам предварителна информация. В интерес на истината не знам дали това ще ми помогне много. Мястото е добро, а сградата, ще е малка, бутикова и много добре направена. Цените обаче не са кой знае колко ниски. Спрямо тези в кварталите са добре и най-вероятно ще купя, но и аз се чудя при тази инфлация на всичко в бъдеще накъде ще поемат. Логично е да е нагоре или минимум да задържат, но е възможно ако хората обеднеят да намалеят покупките на  имоти и съответно да паднат.

# 632
Мястото е добро, а сградата, ще е малка, бутикова и много добре направена.
Супер условия! А птичето не каца всеки ден на рамото.

# 633
Аз съм ОК да се плаща прогресивен данък, но когато всички доходи се извадят на светло. А не някои да плащат 40 процента от заплатата данъци, а майсторите (например) да взимат хиляди за ремонт, а да не декларират нищо.

# 634
  • Бургас
За такава сграда изобщо не бих се колебала!

# 635
Мястото е добро, а сградата, ще е малка, бутикова и много добре направена.
Супер условия! А птичето не каца всеки ден на рамото.
Да, наистина е супер, но и цената е 2700 евро/м2. Към днешния луд пазар е доста добре. Все пак е на хубаво място в Лозенец , но нямам кристална топка да предвидя какво ще се случи с това масово повишаване на всичко.

# 636
За цени от 2700-3000 евро и нагоре направо ще търся в друга държава. Това са средни цени в Белгия - сърцето на Европа, където средния доход е много по-висок и т.н. ... Нова столица няма да има и след 100 години, макар че идеята никак не е лоша. Грешките на проектирането най-лесно се оправят, като се започне отначало. Част от проблема с летящите цени е липсата на големи евтини парцели и свързаната инфраструктура. Имаше някакъв план за разширение на града, но незнам докъде са го докарали. Засега всичко ми изглежда като едни прекрасни приказки, презентации и обещания. За мен глобалното дългосрочно решение е децентрализация на икономиката и по-малки или нулеви данъци в бедните региони.

https://price.immoweb.be/en

https://sofiaplan.bg/portfolio/programofsofia/

https://gis.sofiaplan.bg/arcgis/home/

https://www.sofia.bg/web/guest/urbanization

https://www.sofia.bg/documents/20182/541946/%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D … 859a-4f5660f90ba6

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 15:48 от Пух

# 637
Аз съм ОК да се плаща прогресивен данък, но когато всички доходи се извадят на светло. А не някои да плащат 40 процента от заплатата данъци, а майсторите (например) да взимат хиляди за ремонт, а да не декларират нищо.
това е нож с две остриета, защото винаги остават една част тарикати, които не декларират нищо и ползват системата . това им е бизнеса. Лошото е, че хортаа с доходи и имущество имат отговорност и може да гарантират с доходите си и имотите си и да ги загубят, а тези които нищо не декларират и им се помага могат да правят каквото си искат. На тях няма какво да им вземат.

# 638
Когато имаме адекватна инфраструктура и всичко ни е наред тогава може да се искат тези данъци.

Edit: Мъжа ти ОК ли ще е да е с германски данъци и да чака линейката 1час. Или докато му правят операция тавана на операционната да е пукнат над теб?

То адекватна инфраструктура с идеи и без средства няма как да стане.

Не сме в Германия, при нас мед услугите са в пъти по-трагични. А за София, базата е подобрена, нo кадрите сериозно не са на това ниво, на което бяха предишните поколения български лекари. Сега повечето доктори гледат бизнес администрация магистратури да правят и от вратата те посрещат с калкулатори (лични впечатления).

Lora Lay и moonriver, мислите ли, че ако например някой хипотетично взима 70к на година, трябва да плаща същите данъци като този на 35к? Не трябва ли от някъде да се започне? После и имотите - тези с над един имот да си плащат данъци както правят навсякъде по света? Когато се създава държавна политика се търси комбинация от поощрения и облагане, а не бездействие.

За сведение, те майсторите и на запад много често го карат без разписки, ДДС и така нататък, това не значи че най-доброто решение е да не се прави нищо и да се живее без инфраструктура, защото никой не иска да плаща за нея.

Пс. Аз специално майсторите ги съжалявам. Водопроводчик - канализацията ти е работната среда; дърводелец - дишаш стружки наволя; по строежите е неистов шум и вибрации. Повечето майстори си съсипват здравето преди 40, не е като да си в офис 9-5.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 17:27 от ierldan

# 639
Не мисля, пари има, няма кой да запуши пробойните. Реалността е такава, че вдигането на данъците просто увеличава приходите на една определена прослойка, и това не са IT Тата. А ако въпросът е принципен- също не мисля. Средната класа се  смалява като световна тенденция и за мен това не е градивно, при положение, че се говори за прагове именно на това ниво.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 16:53 от Lora Lay

# 640
За цени от 2700-3000 евро и нагоре направо ще търся в друга държава. Това са средни цени в Белгия - сърцето на Европа, където средния доход е много по-висок и т.н. ...
А такси и данъци не вкарваш ли в сметката?

# 641
България трябва да има смислена енергийна политика, за да може да се стимулира производство и изност от български фирми, а не аутсорсинг у нас. За съжаление Евопейския съюз не иска това, иска да има изтичане на кадри или кадрите които не искат да напускат държавата да работят на аутсорсинг начала за запада. И държат малкото български производители зависими чрез субсидии. Политиците ги подкрепят, защото имат полза и им се разрешава да крадат. Използват ни здраво, а ние си мислим, че ни мислят доброто и се грижат за нас.

Ох, много ги харесват някои хора тези проповеди. Но каква смислена енергийна политика, като ние енергия нямаме? И с колкото имаме и успяваме да внесем винаги енергията ни е била по-евтина отколкото в ЕС. Да, ама там били по-богати... Ми сори, да станем и ние, енергията е борсова стока и се продава през границите. Производството ни не го спира енергията, а нежеланието за трайни инвестиции, а това нежелание идва от липсата на адекватна съдебна система (от там няма защита на инвестициите) и от политическия риск. А вече и от липсата на работна ръка. Да не говорим за обективните реалности - малък пазар, лоши пътища и друга инфраструктура.
ЕС пък с какво ти е виновен за изтичането на кадри? Кадрите имат свобода и като не виждат шанс за промяна тук се изнасят. Ти какво искаш, да върнеш кльона и граничарите ли?  Или пък субсидиите те били държали зависим??? Ми не ги вземай, бре. И бъди свободен колкото щеш. Някой да те кара да вземаш субсидии?  И там има субсидии, да не мислиш, че няма? Цялото им селско стопанство е на субсидии и не мрънкат, че ги използват.
Ние сме зле заради самите си нас с всичките ни национални недостатъци, не заради ЕС. Ако ЕС ни беше виновен що не цъфтяхме преди да влезем?

По-горе пък някой плачеше за големи данъци за "богатите" - друга моя любима мантра. Ама ние сме имали прогресивно облагане, ако смея да напомня. И след като го отменихме данъчните приходи скочиха, а не намаляха.  Освен това в Германия и Англия може да търпят високи данъци, защото няма къде да отидат, ама на нашите "богати", дето всъщност изобщо не са богати, ако им стане неизгодно тук ще си вдигнат чуковете и ще стане още по-зле.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 17:46 от Черна станция

# 642
Аз по разни чуждестранни форуми рекламирам малки градове, към които имам интерес. Предимно от Северна БГ, защото с изключение на Търново и морето не е толкова позната за повечето чужденци.

Не знам дали не си правя мечешка услуга, защото нали чужденците вдигат цените уж...но пък ако не ги знаят, че съществуват кой ще отиде там на туризъм даже? Всеки приходящ туристически цент е добре дошъл за местните. А и вече знам, че малко са като мен да се ровят в Гугъл мапс и със стрийт вю да обикалят насам-натам в търсене на интересни градчета за туризъм и потенциално преместване. Повечето хора искат сдъвкано и синтезирано.

# 643
Аз по разни чуждестранни форуми рекламирам малки градове, към които имам интерес. Предимно от Северна БГ, защото с изключение на Търново и морето не е толкова позната за повечето чужденци.
Сега вече очаквам имотен бум в Тутракан Satisfied Обаче хрумвало ли ти е да си поиграеш на "открийте 10-те разлики" между "Търново и морето" и онези малки градчета за които пишеш че имаш интерес?

# 644
По принцип е така, но развитието на градовете у нас няма нищо общо с това колко са красиви като архитектура и природно, а второто е по-важно за чужденците идващи тук.

Тутракан може да е западнал, да няма препитание, но чужденците търсят такива градчета като него за посещение, с интересна архитектура. И много повече се впечатляват от негови снимки, от колокото то снимки на... Тервел да речем.

Или дори Казанлък, Добрич и Стара Загора. Много чужденци са ми заявявали, че няма да посетят отново Казанлък, защото им се вижда невзрачен като архитектура и има малко запазени стари сгради, макар, че са възхитени от самата Розова долина и празникът на розата. Стара Загора пък и на снимки не им допада, а тези, които са ходили казват, че не им е харесала, много соц-индустриална я намират, същото и за Добрич твърдят. Карлово повече им харесва като градче от Казанлък. Да дам приме ри от чужбина - в Чехия всички питат как да стигнат до Прага и Чески крумлов, не ходят в индустриалния Злин. Grin А ако един град те отблъсне още като турист как да му дадеш шанс като приселец?

Всъщност в СтЗ и Казанлък съсипването на архитектурата става и през втората световна, но и по соц време, когато вместо да ги възстановят, решават да премахнат почти всичко и да го заменят с блокчета и квадратни соц сгради. А късният соц е още по-потискаш - на мен лично гранд хотел Казанлък ми е много тежко стоящ на площада и дразнещ. В Добрич не знам каква е причината да заменят старото със соца, но това на главната да имаш сац блокчета е неприятно. Хората и в Стара Загора и в Добрич са готини, но почти никой чужд турист няма да отиде там с тези соц приумици. Слава Богу в други градове соцът е бил по-благосклонен.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 19:48 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт