Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 650
  • 719
  •   1
Отговори
# 675
На мен пък точно Атина не ми харесва нито като климат, нито като начин на живот. Тя е много по-пренаселена от София, горещо, задушно...

# 676
И аз не обичам жегата, но не знам друг град в Европа в някои квартали да е същ Сан Франциско, визирам улиците на хълмовете с гледка към морето, климат като в Сан Диего, в други квартали пък е древна Елада, а в трети изглеждат като някое място в Латинска Америка...даже май и там видях сгради леко в австрийски стил. Имат и улици, които много напомнят и като архитектура за някой град в Северна или Латинска Америка. В други части пък все едно София. Уникална комбинация. Атина е космополитен град и с чувство все едно е мегаполис, докато София е наистина като село. Вечер тук е по-пусто от колкото в Атина, Будапеща и Прага. Даже в Братислава имаше повече хора по улиците вечер. И нощен транспорт имаха и се ползваше. Тук се провали този транспорт, всички са по колите, но пак вечер става доста тихо и празно.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 12:46 от Анонимен

# 677
По Софийско не "миекаме", но пък за сметка на това мекаме. Все е неправилно. Simple Smile И за да бъдем коректни и да не заблуждаваме потенциални брачни партньори за произхода си, трябва да уточняваме- първо, второ, трето поколение софиянец... Така ще пазим чисти кръвните линии Simple Smile.

# 678
Според мен, софиянец е всеки, немйекащ, роден и израстнал в София индивид. Вече за кореняк там трябва да се гледат родословни дървета, изискванията са по-високи и аз не бих броила други освен реститутките - тези с имоти от преди войната. Или децата на много от нас, които са вече 3-4 поколение софиянчета.
Не се пише израсТнал, а израснал.

# 679
Лора, за мен е късно да пазя кръвните линии, аз си взех здрав селянин да копа и отдавна живея по селата, въпреки, че обичам градове. Малко плебейска кръв си трябва за здраво поколение.

Хайде стига с тази космополитност, то вече не можем да се спасим от нея. В София сме си все наши си хора, няма нужда елитът на света да идва там, за да е приятно за живот. По-добре батка с бухалка от алжирец с калашников.  Всички сме видяли космополитността на Рим, Берлин, Париж...
В Атина няма никаква зеленина, Елада Мелада, ама камъни и задух. А и си мисля, че е  по-трудно да се купува в чужда държава. Трябва да четем гр-мамма, сл-мамма и тн за инфо.

# 680
Данъчната система не трябва да е социална, а икономически обоснована. Също и пенсионната.
Eдното не пречи на другото, няма нужда да се изключват взаимно.

Аз съм привърженичка на "кесаревото кесарю, а божието богу" - да не си мешат функциите, понеже пътят към ада е застлан с добри намерения. Ей на и сега - направиха кажа с ДДС на хляба и да видим дали ще му се свали цената, ама кашата ще остане.

P.S. Странно, не само аз мисля така.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11611780

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 16:33 от Черна станция

# 681
Мария, на мен също ми е интересно да науча повече за "старата тухла" тъй като това ни е едната опция след време. Останах с впечатлението, че такова понятие няма никакво значение, защото зависи най- вече за кого и от кого е строена сградата, за кого е бил предвиден района и т.н. Издържах да живея не повече от година в една 4 етажна тухла до метростанция Вардар, беше ужас, силно се надявам това да няма общо с подобните в по- добрите квартали, но няма кой да ми каже.

# 682
От новите качествено по лични впечатления Артекс, но там и цените са ... е ако намериш връзки може и да има някаква отстъпка.

НС, а и би трябвало всички строени след 89-та да са изчислени за земетресения. Блок от 1977 също, но не по последните норми. Сградите от преди това не е ясно как са с безопасността при земетръси, като най-старите в центъра са строени преди да има такива директиви и са изкарали земетресенията някак на късмет. Но те са и с по-масивни стени и явно това помага.

Според мен най-опасни са блокчетата от 50-те до края на 70-те по кварталите, особено тези от 50-те и 60-те когато вече стените са по-тънки, но преди резивиите за земетръсна безопасност. Много от тях имат и друга опасност, която я няма при по-старите сгради като онези от царско време - азбест. Апропо някой знае ли кога спират да го използват в строителството при нас и изобщо в Европа?

Аз лично поради гореизброените причини бих заложил на възможно най-ново, до колкото мога да си го позволя. Не искам да се напука при земетръс или като сляза в мазето да рискувам да се надишам с азбест от онези стари бетонени тръби. Дали според вас в едно блокче от 60-те има азбест в тази бетонена облицовка на тръбите в мазето? Предпочитам да не узнавам никога, но едната е напукана и гледам да не седя много там и не вдишвам като минавам покрай нея за по-сигурно.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 15:06 от Анонимен

# 683
  • Sofia
зможе ли някой да обясни какво в същост точно се разбира под
Цитат
кореняк софиянец
Човек, чийто корени произлизат от София. Примерно родителите на бабата/дядото са родени в София.

Иначе, когато си роден и израснал в София те прави просто софиянец, според моето скромно разбиране.

# 684
А да си роден в София ти дава някакви допълнителни личностни качества ли? За един прЕател питам Sunglasses

# 685
Да, обикновено колкото по- кореняк софиянец си, толкова повече качества на рентиер притежаваш Wink

# 686
А да си роден в София ти дава някакви допълнителни личностни качества ли? За един прЕател питам Sunglasses
Като цяло е предимство да си роден в район с хубави училища и университети. Хубаво е родителите ти, съседите ти и родителите на всички деца от класа ти да са възпитани и добре образовани. Няма лошо човек да израства в добра среда.

# 687
https://data.egov.bg/data/resourceView/4a29e792-a60b-4969-a54d-87a7ce36c8ef. Извинявам се, но подредете училищата по среден успех по математика.... Сред първите няма нито едно държавно софийско учебно заведение, но пък виждам такива от провинцията. Нека спрем с предразсъдъците за образованието извън София. Колкото до средата, стереотипите ми се разбиха, когато видях 14 годишните квартални младежи, които чоплеха семки и слушаха сръбско в детска градинка в Медицинска академия, а в Дружба ги видях, че цъкат баскет, кола и слушат Нирвана на едно игрище.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 17:33 от Lora Lay

# 688
Жив град, но като стане вечер дори лятото опустява.

# 689
https://data.egov.bg/data/resourceView/4a29e792-a60b-4969-a54d-87a7ce36c8ef. Извинявам се, но подредете училищата по среден успех по математика.... Сред първите няма нито едно държавно софийско учебно заведение, но пък виждам такива от провинцията. Нека спрем с предразсъдъците за образованието извън София. Колкото до средата, стереотипите ми се разбиха, когато видях 14 годишните квартални младежи, които чоплеха семки и слушаха сръбско в детска градинка в Медицинска академия, а в Дружба ги видях, че цъкат баскет, кола и слушат Нирвана на едно игрище.
Страхотно. Най-добрите училища в България се намират в селата  Момин проход, Мулдава и Новград. В тези села учениците са изкарали страхотен резултат по математика (лесно се подсказва) и по-слаб по литература (по-сложно се подсказва). Хич не е съмнително. Нали?
Жив град, но като стане вечер дори лятото опустява.
Витошка май е доста пълна.

Общи условия

Активация на акаунт