Деца от предишна връзка

• 45 176
  • 1 319
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Аз мисля, че Анди е права. Аз лично едвам закрепих отношенията с децата ми в някакво равновесие след раздялата. Даже тия дни аз направих една издънка, а те реагираха много добре. И така, не бих разбутала това положение като вкарам нов човек в картинката.

# 706
Уишмастър, отнася се и за теб. Темата не е за моя живот, така че бъди така добра да си обсъждаш своя или по принцип, а не моя. Какво и как правя си е моя работа.
Аз не обсъждам твоя живот, а написаното от теб в постовете ти. Това, което си написала, звучи именно като писание на майка или баща, чийто съпруг / а има нова половинка и тя / той, съответно се пеняви, че новата половинка не може по никакъв начин да бъде близка, да обича децата им и да има каквато и да било човешка връзка с тях.

Какво и как правиш надали интересува някого, така че е излишно да се пенявиш и да се разпознаваш във всеки текст като 9-годишна.

# 707
Кое от това, което написах, че моят личен живот и отношенията на хората около мен са си наша работа, не разбра?  Ако не си разбрала, ще го кажа в прав текст - нямаш право да обсъждаш нито личния ми живот, нито на хората, с които имам някакви отношения, защото не съм те поканила да го обсъждаш, нито говоря за личния си живот.

Мъгляво или не, колкото казвам - толкова. Ако не си съгласна - ок, твоя си работа.

Уишмастър, отнася се и за теб. Темата не е за моя живот, така че бъди така добра да си обсъждаш своя или по принцип, а не моя. Какво и как правя си е моя работа.

По принцип си права - личният живот си е личен и не бива да се обсъжда тук. Обаче откъде съфорумките знаят, че си се развела и прочее? Доколкото си анонимна и не сте лични приятелки, има само един начин да знаят детайли за личния ти живот - ти си ги написала тук. И тогава вече нещата стават различни - човек каквото напише в нета, то остава за винаги и не може да се махне. И хората имат право да четат и да обсъждат това, което ти сама си им подала като информация за себе си. Разбира се, ако някой те е наклепал и клюкарски е издал лична информация за теб, тогава е различно и си е баш гнусно клюкарстване. Но ако сама си си написала личната информация в някоя тема, това вече е открита форумна информация и всеки може да я ползва за да си изгради представа за теб самата.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 20:37 от Черна станция

# 708
Ама на мен Анди дори ми е симпатична. Simple Smile Само че специално по тази тема е малко крайна и това не го одобрявам, защото си представям как хора, които са се влюбили и се надяват да си подредят живота заедно, четат и се разколебават, почват да имат притеснения и може би дори се отказват от надеждата за по-добро бъдеще от страх, че нещата не могат да се получат, защото във форума са ги уплашили.

# 709
Но трети лица, каквито реално са партньорите на родителите трябва да си стоят отвъд чертата и да не приемат роли, които не са техни, при това използвайки манипулация на чуждото дете.
Манипулацията е недопустима не само към чуждите деца, а по принцип в човешките отношения. Третите лица обаче, не винаги са излишни или негативни фактори. Те могат да имат роля в живота на децата, при това изключително важна и позитивна. Зависи от конкретния казус. Обобщенията по тази ( и всяка друга) тема са изключително повърхностни.

# 710
  • София
Когато става дума за описания на отношения с партньори, бивши, деца, манипулации и вмешателство и се каже - ама мен това не ме касае и нямам нищо лично, не е така. Винаги има нещо лично.
Дори да не е собствен опит, а чужд. Всеки възприема и толерира това, което е съвместимо с личните му граници. И никой съответно не може да укори някой, че те не съвпадат примерно с нейните/неговите. Това, че някой не споделя собствените виждания, не го прави по-малко добър човек.

# 711
Нищо не заклеймявам. Който иска и десети шанс да си дава - има и такива хора - нова година, нов шанс. Всеки си преценя. После търсим психолог, защото детето има проблеми в училище и не слуша никого. Примерно.
То и с биологичните си родители които не се разбират, може да се докара детето до психолог. Дори след години обвинняват родителите си , защо не са се разделили. Гаранция няма...

# 712
  • София
Гаранции няма, но едно е да са намесени двама, друго е да са намесени поне трима възрастни. Родителите криви или прави - те са родители и детето е тяхно.

# 713
Едната ми прабаба е останала вдовица на 28-29г и е отгледала баба ми сама.  Другата ми има два брака..
Нямам си идея как се живее цял живот сам..и дали е по-добрият избор.
Сега времената са различни..Някак, колкото по-егоисти ставаме и имаме избор, толкова повече се говори за психологията.

Относно децата..и изборите ни. Дали сме постъпили правилно ще разберем, когато вече е късно.

# 714
Гаранции няма, но едно е да са намесени двама, друго е да са намесени поне трима възрастни. Родителите криви или прави - те са родители и детето е тяхно.
Тяхно, как ли пък не! Детето не е собственост, а отговорност, родителите са там, за да го опазят живо и здраво и да помагат на развитието му, доколкото им стигат силите, да си майка/баща носи задължения, не права. А и в развитието на което и да е дете са намесени много повече от двама-трима възрастни, учители и баби също носят своята част, както и новите партньори на родителите, в този ред на мисли.

# 715
  • София
И в момента, в който учителката започне да ти изземва функциите или опита да се сближи с детето толкова много, колкото близка си му ти, тогава веднага ще обърнеш палачинката и вече учителката ще трябва да си стои на мястото. Същото е и за бабите - до момента колко пъти дори тук майки се оплакват, че бабите искат да се правят на майки и им се месят. Родителят, за добро или лошо, не е просто още един възрастен и не е на равна нога с останалите възрастни. Той с другия родител са със специален статут и всеки го знае и го усеща интуитивно. Родителят може да се скара на детето си, но ако по същия начин друг човек се скара, вече става проблем и родителят веднага скача да си брани територията и властта в пряк и преносен смисъл. Има съвсем базови неща, дори ако щеш на животинско ниво, които винаги ще важат. Това, което е позволено за родителите не е позволено за другите. Децата също го знаят, плюс че биват възпитавани в това в семейството - знае се кои са свои и кои са чужди още от малката възраст. Важи принципът "моето си е мое" като най-много важи за децата (и за родителите също). Децата, които са "на всички" нямат ориентир, те са в някаква степен ничии. Дори за възрастните има значение нещо дали ще им го каже, дори дали ще им се скара родителят или друг човек. Затова го има изразът "той/тя не ми е баща/майка". Езикът отразява много точно вътрешното усещане.

# 716
И в момента, в който учителката започне да ти изземва функциите или опита да се сближи с детето толкова много, колкото близка си му ти, тогава веднага ще обърнеш палачинката и вече учителката ще трябва да си стои на мястото.
Е, това само откачен контрол фрийк ще го направи. Дъщеря ми има учител и учителка, които боготвори. Ако аз кажа нещо, като всеки тийн, тя може да си направи оглушки, но ако те го кажат, то ще е Закон Божий. И аз съм изключително доволна, че все още има учители, които могат да спечелят такива доверие и респект у 16-годишно диване. Доволна съм и, че светът ѝ не е ограничен само до мен. Аз зная коя съм. Зная, че съм най-важна за децата ми. Но също така зная, че те не са само мои. И Слава Богу. Колкото повече хора, от които те могат да получат ценни емоции или знания, има в живота им, толкова по-добре. "Свои" могат да са и хора, с които нямаме кръвна връзка. Късметлии са тези, които ги имат в живота си.

# 717
  • Пловдив
А на мен ми е интересен въпроса за противоречието между твоите, моите и нашите деца и тегленето на ресури. А какво става когато нашите деца са повече от едно, и възникне противоречи и борба за ресурси между само нашите си деца? Дай тогава да раждаме само по едно, да не възниква никога такъв въпрос и всички ресурси да са за него. Но доста хора имат по 2-3-повече деца (само от един майка и баща) и конфликти възникват.

# 718
А на мен дори не ми е интересно колко неуверен трябва да е човек, за да смуче от палците си всякакви възможни драми и черни сценарии, в които някой му иззема ресурсите и контрола.

# 719
  • София
Ех да можеше някой наистина да ми го вземе тоз пусти контрол за малко... Баба, дядо, чичо, втори, трети родител... Само си мечтая, а иде лятото и пак съм сама...

Общи условия

Активация на акаунт