Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 564
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Тая сграда в Изток на Артекс предполагам помниш защо гръмна скандала с нея Grinning

# 121
И двете блокчета са пълен боклук НС.

Ето ти елитно соц.строителство, ама за там има да мечтаеш (независимо от вътрешното състояние на апартамента)

бул. "Янко Сакъзов" 19
Факт, но само парка и гледката му е хубава, но си е соц блок отвсякъде, сигурно пълен с нафталинено комунистическо добрутро или техните отрочета.

Да,  гроздето е кисело. Това е разликата между наследствено богатите и новобогаташите...Наследствено богатите имат стил, новобогаташите залитат на лъскавата опаковка.

# 122
Стил, стил, колко да е стил у хора, наследници на шумкари?
Смешно е у нас да се претендира за елитност и стил.
Наследствено богати има във Виена, Лисабон и Атина може би, но не в тук или в която и да е екс соц страна.

Хората вече започнаха да се събуждат за балона:
http://spodeli.net/3/story-166504.html
http://spodeli.net/3/story-166449.html

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 17:39 от Анонимен

# 123
  • пустинята Гоби
Колкото Артекс са луксозни, толкова в тези блокчета живеят наследници на шумкари. Защо изобщо ги гледате, след като не ви интересуват? Аз като си търсех жилище не съм търсила комплекси ала Съни бийч, респективно хич не ме е вълнувала цената им.

# 124
Да,  гроздето е кисело. Това е разликата между наследствено богатите и новобогаташите...Наследствено богатите имат стил, новобогаташите залитат на лъскавата опаковка.
Да, само като им видиш апартаментите, дето нямат една стена без мухъл, мизерен санитарен възел нито чистен, нито ремонтиран в послените 50 години, същото и с мебелите и ти става ясно какъв "елит" и какви "наследствени богаташи" са собствениците. Само да те светна, че един човек с малко уважение към себе си не би оставил имота, в който живее в такова състояние.

# 125
Пък ЦЦ и ЦвЦв са връх и на стила, и на интелекта.
Не че нещо, ама по-вероятно е да мога да завържа разговор по съседски с отрочета на номенклатурата, отколкото с физкултурници и рабфаковци. Все пак отрочетата на номенклатурата са завършили Първа английска, Френската, а след това и разни вуз-ове, и у нас, и в чужбина. Някои владеят (не на ниво "съмтайм люн, съмтайм уин" по 3-4 езика, поне един от които - рядък (арабски, китайски, корейски и т.н.).
И за да илюстрирам липсата или наличието на стил, ще дам пример през призмата на недвижимите имоти, личен опит, не по преразкази.
Брокер на недвижими имоти води на оглед чужденец (турчин-бизнесмен) в малка еднофамилна къща на ул. Шипка, за под наем. Къщата е наскоро реституирана (случката е от средата на 90-те години на миналия век), съответно има нужда от основен ремонт. Брокерът още във входното фоайе бодро казва, че то може да се покрие с теракот. Турчинът онемя за момент и заяви, че теракот върху римска (или венецианска беше, забравила съм) мозайка няма никога да сложи. Ще си извика архитект (син на бивш министър-председател от соц-а), за да му направи дизайна и интериора, като задължително мозайката ще остане, както и кахлените печки в стаите. Турчинът каза, че има къща със съвременна архитектура и дизайн точно на Босфора, от европейската страна, която струва(ла) 1,5 млн. щ.д. по онова време. Но да изкърти неща като мозайката и кахлените печки и през ум не му минаваше, нищо че теракотът щеше да му е далеч по-евтино от възстановяването на мозайката.
Както е казал Алеко (Щастливецът, писателят, а не заведението на Ричи) - "Разни хора, разни идеали!"

# 126
Стил, стил, колко да е стил у хора, наследници на шумкари?
Смешно е у нас да се претендира за елитност и стил.
Наследствено богати има във Виена, Лисабон и Атина може би, но не в тук или в която и да е екс соц страна.

Хората вече започнаха да се събуждат за балона:
http://spodeli.net/3/story-166504.html
http://spodeli.net/3/story-166449.html

Това са глупости. Има много плодородна земя и изобщо няма недостиг всветовен мащаб. Храната не е скъпа щото липсва земя, а защото неща като енергия, гориво, торове се оскъпиха. Защото имамного тезки промени във веригите за доставки които шокират пазара, а напасването и приспособяването става бавно. Има хуляди тонове зърно и слънчоглед в Украйна, просто не могат дасе транспортират в момента. 2020 се изхвърлиха стотици хиляди тонове продукция. Един бизнес не е само производство, зависи и от транспорт, съхранение и т.н. Храна може има предостстъчно, просто се управлява неефвктивно. 40% от храната се изхвърля. Тея дето са си продали нивите са си купили жилища. Не виждам какво съжаляват.

# 127
Тази същата като количество земя през 80-те е изхранвала 6 млрд. население, сега изхранва осем, а по прогноза скоро ще станат десет.
Почти съм сигурна, че сравнена с днешното съотношение в цените, след 20 години абсолютната стойност на обработваемата земя ще е по-висока от тази на "тухлите", пък били те и в София.

# 128
След 20 години кой знае какви химии ще ядем, по едно хапче и карай цял ден.

# 129

Ето ти елитно соц.строителство, ама за там има да мечтаеш (независимо от вътрешното състояние на апартамента)

бул. "Янко Сакъзов" 19

В съседната тема (за обявите май) се подиграваха на апартамент в блоковете на БОДК в Изток, не можело да е толкова голям холът, ама паркетът бил демоде, ама жилището било за тотален ремонт. Но истината е, че малко хора могат да си позволят такива жилища.

Ако Янко Сакъзов 19 ти е СТАНДАРТ за добра сграда в София, трябва много спешно да се прегледаш. В повечето нормални държави в такава сграда не биха живяли дори сирийски бежанци и биха избягали с писъци. Също сградата не отговаря на никакви строителни стандарти, ното български, нито каквито и да е:

Висящи жици за незнайно какво, сателитни чинии сложени на кой където му се иска, решетки на прозорците (това го има само в големи гета), климатици, пак сложени където и да е и капещи където и да е:

Фасада, неремонтирана 60 години. Фактът че няма външна изолация сложена на кой както му е кефнало явно я прави елитна. Решетки на 4-5 етаж - отново напомня за гето и затвор. Климатици и сателитни чинии като в циганските гета.  Няма два еднакви прозореца. Не, всъщност има 3 еднакви, всичко останали са различни.

Елитна сграда, няма как , да ви имам стандартите

# 130
За едното (първото, което е до парк-хотел Москва) съм съгласен, то е от "старото ново строителство", което е най-некачествено, отделно и самия стил на сградата бие яко на мутробарок.

Втората сграда изглежда е чисто нова, защото на Street View се вижда още в строеж, а снимките са от септември 2019г. Там не мога да кажа дали и колко е боклук, но за мен много по-голям недостатък е, че е директно срещу портала на руското посолство. На мен лично това би ми доставяло силен емоционален дискомфорт.

бул. "Янко Сакъзов" 19

В съседната тема (за обявите май) се подиграваха на апартамент в блоковете на БОДК в Изток, не можело да е толкова голям холът, ама паркетът бил демоде, ама жилището било за тотален ремонт. Но истината е, че малко хора могат да си позволят такива жилища.
Мандаринке, ти сериозно ли?! Тука изби рибата в няколко направления едновременно.

Първо, не е много редно да даваш оценки кой какво може да си позволи, в тоя форум има хора с 2, има и с 200. Почти всяка къща в сравнително читаво състояние и с приличен двор струва повече от тия "елитни" соц. апартаменти, без значение дали на Янко Сакъзов или другаде. Като съдя по броя къщи около София, доста хора могат да си ги позволят и са избрали да НЕ живеят в "топ центъра". Тъй че като казваш, че гроздето е кисело, трябва да уточниш за кого, щото май е за тебе...

Второ, както и други казаха, тия блокове които показваш, са в плачевно състояние. Единственото хубаво е, че гледат на юг и към парка Заимов. Което дотук е супер, ама само толкова. Янко Сакъзов е един от най-натоварените и мръсни булеварди в София, и това че от него те дели един парк с ширина макс. 150-200м не те спасява много. От другата страна са ти Дондуков и Данаил Николаев с целия трафик от/към Сточна гара. Толкова за локацията, а за състоянието на самите сгради вече дадоха достатъчно красноречиви снимки. Външния вид по нищо не се различава от най-мизерните панелки в Люлин и Обеля, въпреки че тези не са панелни. Дори може би повечето блокове в панелните квартали визуално изглеждат по-добре.

Всъщност по някаква ирония съм съгласен, че това е "елитно соц. строителство", щото на соц-а наистина толкова му е елитно строителството, но това не го прави хубаво по никакви нормални критерии. Само човек с брутална носталгия по комунизма може да си пада по такъв тип строителство и да го окачествява като "елитно".

Трето, сравнението с мозайките и кахлените плочки (за които си разказвала и по-рано между другото), е много неуместно. Разбира се че наистина качествени и запазени старинни елементи и предмети имат своята стойност. Но трябва да са налице и двете неща - да са качествени и да са запазени. Един стар боклук не е по-ценен от нов боклук, само защото е стар. И за да си запази стойността, нещото трябва да се поддържа и пази. Нито едно от двете не са налице във въпросните блокове - нито са достатъчно стари, за да са с музейна стоност, нито с нещо са уникални, а още по-малко пък са поддържани.

И четвърто, последно - това че ЦвЦв и ЦеЦа са много далеч от стила и интелекта, е пределно ясно, но не виждам някой тук да е намекнал, че точно те трябва да са ни мерило?! Обединява ги единствено прословутата афера с  апартаменти на Артекс в Изток, ама това какво общо има с "елитните" блокове до парка Заимов, не знам.
Наследниците на едновремешната номенклатура може да са завършили английска и не знам каква гимназия (както и още хиляди други хора, които не са номенклатура), но това не променя факта, че са наследници на шумкари. Може би някои от тях са нормални хора и не искат да се отъждествяват с потеклото си, но има и немалка част, която напълно съзнателно и успешно продължава делото на родителите си, което прави и самите тях шумкари. (Не в буквален, но в преносен смисъл.)

Що се отнася за "елита" на нацията, в България за съжаление такъв няма, защото е бивал избит и изклан неколкократно в нашата история, последния преди по-малко от 80 години. Наистина елитни родове има в Западна Европа, където по стените на именията висят портрети от преди 500-600 и повече години.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 02:04 от Slashy

# 131
Както казах-разни хора, разни идеали. Партерното помещение с решетките е портиерско - дори съм влизала в едно такова, в съседна кооперация, но гледащо на север. 2-стаен (стая-хол-малка кухня, без балкон). Отделно има помещение (доста голямо) за охрана. Аз съм на висок етаж (не в тези кооперации) и сложих решетки на балконите, ще ги има поне още 5-6 години, имам си причини за това. Да, не е приятно да си с решетки, но някои съображения са по-важни от естетиката.
Фасадата е каменна, както казах и за сградата на Витошка - стиропор на каменна фасада е перверзия, за мен.
Не съм дала примери с хубави къщи около/извън София просто защото не съм обикаляла в тези райони. Сигурно има и хубави къщи. Локацията - в центъра на София, извън центъра на София или извън София направо, всеки си я избира както му е приятно и удобно. Във въпросните кооперации (бивши) на БОДК са по един или по два апартамента на етаж, колкото и да е кофти фасадата и локацията, според някои. Много-много харесвам модерна архитектура, но стъклени парници за жилищни сгради във варианта, показан тук и преобладаващ в България, за мен са далеч от модерна архитектура.
А за стила на собственичката на Артекс - "ово е стАндарт", стил и възпитание...

Шумкарите отдавна са в гроба, но който познава образователните стандарти по царско време (от разговори с баба/дядо), е наясно, че дори основното образование от онова време (4 завършен клас (отделение по тогавашната терминология)) си е стандарт, значително надвишаващ сегашните. И тези недообразовани шумкари (които са били недообразовани, разбира се) са били съвсем наясно със собствените си дефицити, затова са направили така, че техните деца да не са като тях и са наблегнали на образованието им. То реално и децата на шумкарите вече са пенсионери.

# 132

Първо, не е много редно да даваш оценки кой какво може да си позволи, в тоя форум има хора с 2, има и с 200.

Simple Smile Тези с 200 от форума ги знаем поименно, те не хейтят скъпото, понеже им е скъпо, не омаловажават това, което не им е по джоба, не тролят. И сам можеш да забележиш разликата в доводите и комуникацията, когато стане дума за Оборище да речем - друг магнит за хейт, освен Изток и Лозенец.

# 133
Не е възможно нещо, което е било актуално преди дори само 20-30г да бъде наречено съвременно и актуално  днес. Дори да бъде изрито до тухла отвътре, пак си остават едни ограничения, с които се налага да се съобразяваш.
Например коментираната каменна фасада би била ок, само ако стената зад нея  е с дебелина поне 80см.Получава се естествено постоянна вътрешна температура целогодишно. Не може и дума да става за сравнението с имот строен след 2000г, който е обикновена тухла с фасада от камък . Той пък не може да се сравни с апартамент- ново строителство след 2020г по последни строителни стандарти. Но нищо от споменатото  не може да бъде сравнено с къща , която сега се довършва по най-съвременни технологии , техники и материали.
 Каквото и да избере човек, все се налагат и някои компромиси. Дали ще пътува повечко за да има пълно уединение, тишина , гледка и чист въздух или ще преглътне близостта и особеностите на съседи заедно с  праха и шумотевицата  на града за да е на крачка от всичко .
  Най-хубаво  според мен е ,когато можем да имаме и едното, и другото. Да ги поддържаме и да ги редуваме според конкретните за момента ни нужди и приоритети. Така  успяваме да си поемем глътка въздух, да се възстановим  наистина  от натрупаното в нас   напрежение заради компромисите, които ни се е наложило да преглъщаме за да се насладим на живота. Не ни се налага да търсим доводи, с които сами себе си да убеждаваме колко сме добре и щастливи.

# 134
Малко се увличате да сравнявате високите блокове до парка Заимов с панелките по Люлин. тези блокове са супер и цените на имотите там го доказват. Да, има кабели, защото някога не се е предвиждала такава инфраструктура. Но имат гледка, простор, светлина, супер локация (това колко било мръсно го забравете, с нищо не е по-мръсно от коя да е сграда в София). А и вътре апартаментите са много добри. Но там не се намира нищо, та спорът е теоретичен. Проблем всъщност е само липсата на гаражи.

Общи условия

Активация на акаунт