Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 566
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
То и по ниските блокчета зад парка Заимов, нищо че не са с площта на премиерски апартамент (като онези на БОДК), пак рядко излиза нещо. А последен етаж под перголите, с онези тераси - аз не съм чувала да се е продавал. Имаше един подобен, в тухлените блокове на България в Стрелбище, точно последен етаж се продаваше, мисля, че го бяхме коментирали преди няколко години.

Иначе да съдиш по външния вид за качеството на строителството/конструкцията е меко казано несериозно.

# 136
  • пустинята Гоби
И по годината на построяване на дадена сграда е несериозно, ама...Псевдоинженери бол в тази тема.

# 137
Simple Smile Тези с 200 от форума ги знаем поименно, те не хейтят скъпото, понеже им е скъпо, не омаловажават това, което не им е по джоба, не тролят. И сам можеш да забележиш разликата в доводите и комуникацията, когато стане дума за Оборище да речем - друг магнит за хейт, освен Изток и Лозенец.
Е ся, не си играя да ги помня чак поименно кои са тези с 200, но ми е правило впечатление "диапазона" на типажите хора във форума. Иначе определено го има този ефект, че хората с възможности много по-спокойно им "понася" да говорят за неща, които не са им по възможностите, отколкото другите, които изпитват нужда да заливат всичко в хейт. Разбира се има и изключения и в двете посоки (хейтъри с възможности и широко скроени хора без).
Малко се увличате да сравнявате високите блокове до парка Заимов с панелките по Люлин. тези блокове са супер и цените на имотите там го доказват.
Ъм, аз не сравнявам директно панелките с блоковете до парка Заимов, а казвам, че дори в панелните квартали има блокове (не всички), които визуално изглеждат по-добре от тях. Локацията разбира се не може да се сравнява, въпреки че за мен лично да се живее в центъра е ужасно, което изобщо не значи, че Люлин е по-добре.
Иначе да съдиш по външния вид за качеството на строителството/конструкцията е меко казано несериозно.
Къде съм казал, че по външния вид съдя за качеството на строителството? По външния вид съдя само за външния вид. Който може би не е най-важния фактор, но във всеки случай предпочитам да се прибирам вкъщи в нещо красиво, а не още отдалеч да ме хваща яд като гледам висящи кабели и падаща мазилка. Може би много хора това не им пречи или просто са свикнали, но мен ме дразни.

Между другото - малко офтопик - част от проблема ни като общество е, че приемаме много неща за нормални, или поне за приемливи/търпими, които не са нито нормални, нито приемливи. Ако на достатъчно много хора им е достатъчно сериозен проблем, че ходят по мръсни улици, разбити тротоари под лющещи се фасади, и така нататък още стотици неща, които може би не са "болка за умиране", но във всеки случай  не са нормални, то тези неща щяха да са доста по-малко или да ги няма изобщо. Търпимостта към даден проблем е това, което създава проблема изначално.

# 138
  • София
Абсолютно съгласна с последния абзац.

Всички искат (на теория) добре изглеждащи фасади, но на (почти) никого не му хрумва, че не е ок да си проточиш кабелите покрай прозорците, да си проснеш гащите на терасата, да накачуриш климатици, сателитни чинии, да остъклиш балкон.

И разбира се, също така "пари нямам, вие гласувайте каквото искате на общо събрание, ама аз съм на първи етаж и пари за покрива няма да дам" примерно.

Може би липсата на пари е донякъде в корена на проблема, защото един вид всеки се спасява поединично, като да речем си остъклява балкона, за да се разшири или окичва климатик на фасадата, защото няма предвидено място другаде за него, нито пък канали за кабелите, висящи по фасадите. Но не е и само това. Обикновено не се мисли с идеята да е добре за сградата, обществото...

Все пак, трябва да отбележа, че с годините българинът като че ли се понаучи да не хвърля боклука си на тротоара, а в кошчето. София (поне централната част, където имам ежедневно наблюдение) е доста чиста в сравнение с други столици (сещам се за Амстердам и Атина на първо четене).

За да не е съвсем извън темата, как мислите, кое е по-добра инвестиция за отдаване под наем. Маломерен двустаен на партер в Бъкстон с паркомясто или еднопространствен апартамент в Студентски на среден етаж?

# 139

Може би липсата на пари е донякъде в корена на проблема, защото един вид всеки се спасява поединично, като да речем си остъклява балкона, за да се разшири или окичва климатик на фасадата, защото няма предвидено място другаде за него, нито пък канали за кабелите, висящи по фасадите. Но не е и само това. Обикновено не се мисли с идеята да е добре за сградата, обществото...

Все пак, трябва да отбележа, че с годините българинът като че ли се понаучи да не хвърля боклука си на тротоара, а в кошчето. София (поне централната част, където имам ежедневно наблюдение) е доста чиста в сравнение с други столици (сещам се за Амстердам и Атина на първо четене).

Да добавя и моето мнение - липсата на предвидени места за климатици и за кабели е в основата на проблема, но другото е, че фирмите, които слагат климатици и пускат кабели правят това, което им е най-лесно. А трудно можеш да спориш и да надделееш над майсторите - казват ти "Това не може да стане, така ще бъде!". И какъв избор имаш - платил си за климатик, ако откажеш да ти го боднат там, където ти искаш, какво правим? Или телекомите/кабеларките? Те въобще не питат даже, пускат както те решат. Не само по фасадата, но и вътре по стълбища и стълбищни площадки. Може да се направи да влизат кабелите в мазето, кабелни канали по етажите, но се изисква много търпение и време от домоуправителя, за да се стигне до оправяне. При мен се върви към този вариант, но домоуправителят е суперспокоен като характер човек, направо му се възхищавам.

За кошчетата и цапането - поне за пешеходната част на Витошка и уличките наоколо. С всички нацвъкани заведения е трудно да намериш кошче, първото, което изчезва при поставянето на аквариумите, са кошчетата. Трябва много да се взираш, за да видиш сгушеното някъде кошче.

# 140
  • София
Мандаринке, специално за кабеларките, на единия имот плащахме 4-5 месеца абонамент, без да ползваме услугата, само за да си прекарат кабелите преди да сме ремонтирали фасадата и кабелът да се скрие под облицовката. Това ни струваше не повече от 150 лева. За мен това е съвсем приемлива сума в дългосрочен план, за да не виси жица по фасадата години наред.
В някои случаи, има ли желание, има и начин, и то не е кой знае колко скъпо.

Но, да, понякога наистина няма как. Където може, винаги слагаме външното тяло на климатика на тераса, ползваме сплит системи (на съответната цена), за да не са много бройки тела, но не навсякъде има тераси, а покривите не винаги са решение и водят със себе си много въпроси и доста голяма инвестиция. Затова и ние сме от тези, окачили климатици по фасадата. Осъзнавам, че не е редно, но надхвърля личните ни възможности да го направим както трябва. А и го има моментът с личния комфорт и нежеланието и на останалите да се съобразят с естетиката. 🙄
И така София като цяло е с грозни фасади.

# 141
Понякога просто няма как. В новите сгради е предвидено окабеляване и всичко е спретнато и приятно за окото, но в старите не е. А всеки иска да има интернет и телевизия и тогава колкото и да е неприятно, се пускат външни кабели - и по фасадата, и вътре по фоайетата. Каква е алтернативата?
И все пак не е толкова зле, поне всички комуникации и силови кабели са под земята, докато на някои места по света има такива картинки:

# 142
Само леко да сменя посоката, тъй като темата е за кварталите и често става дума как няма места в градините, как задължително трябва да се плащат хиляди левове за частна градина, ако живееш отсам околовръстното и пр. приказки на едро - част от класация от вчера за първа градинска група у наше село, точките
Скрит текст:
Снимката е от фб група.

# 143
Ето как могат да бъдат скрити климатиците.  Снимката е от Бургас

# 144
  • пустинята Гоби
Снимката за класирането за градините, нищо не ми говори.

Изключително много ме дразнят грозни учици и фасади (повече ме дразнят грозните по рождение, отколкото занемарените). Последните години в София се чисти доста, мият се улици макар и недостатъчно често. За мен това отдавна не е проблема на България. Грозотията е проблема, грозни и некачествени нови сгради, както и нескопосани ремонти. Няма специалисти, няма вкус и няма контрол. Има хубави нови кооперации, но рядко, повечето са направени за да се усвои едно петно, да се вземат едни големи пари накуп и толкова. А че се задръстват квартали и улици, никой не мисли.

# 145
Като казахте за гроздето - Оборище към момента ми е скъпо, но на места много ми харесва. Любимите ми райони в него са вече споменатите при парка Заимов (не като блокове, а локация), малките преки зад СМГ (там минус са кацащите самолети, по-ниско са от излизащите над Сухата река и Хаджи Димитър), преките навътре между Черковна/Мадрид/самата улица Оборище. Минавал съм често по тях и забравяш за момент, че си в шумната София.

А само на още няколко метра е глъчката на града, трамваите по Мадрид и автобусите по Черковна, Оборище и Ев. Георгиев...дай Боже един ден да мога да си го позволя! Simple Smile

То и Лозенец е тих и престижен, но според мен е по-зле от Оборище, доста прехвален. На много микролокации е застроено със старо ново строителство от края на 90те и началото на 2000-те с лошо качество и ронещи се фасади, много улички са под наклон и трудно се изкачват пеша зимата ако са непочистени хубаво и т.н. Май само около Баучер ми допада и около гората, но не площад Журналист.

Части на район Оборище са оазиси насред градската джунгла. Части на Яворов също. А това че Зона Б5 и дворецът на децата вече ги водят център ще го подмина с насмешка. И да се смята за център там не е хубаво. Центърът за мен е от женския пазар на изток до Орлов мост, по-широкият от пл. Македония/Възраждане/бул. Ботев на изток до Евлоги Георгиев/Орлов мост, най-много до Черковна някъде.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 13:58 от Анонимен

# 146
То брокерите ако ги слушаш - за локацията, че и за другото ....Flushed
Писала съм и преди - районът срещу Пирогов (на запад от Пирогов), го бяха писали център. А аз имам роднина, който през 1914 г. е получил там парцел "извън чертите на града" (по н.а.). 
Но все пак с разширяването на града и границите на центъра, поне на широкия център, се изместват. Зона Б-5 за мен си е широк център, Хиподрума, Белите брези, дори до Пирогов го възприемам като широк център...

# 147
  • пустинята Гоби
Е то и аз имам близки с къща на Витошка, която е била края на града доста след 1914 г., ама сега си е точно център. Пирогов си е точно широк център, включително районите над него. За 10 минути си на съдебната палата или до НДК. Хиподрума и Бели брези са доста по-надалеч и за мен са си квартали. София се развива, центъра се разширява и това е съвсем нормално. Живеем в 2022 г., а не след Осовобождението.

Лозенец около площад Журналист е много добра локация, две крачки встрани е супер тихичко и приятно. Живяла съм там, беше прекрасно! Вярно после се поживи района, но тихи и зелени улички има много.

# 148
Не че много ми пука на кое как му казват, важно е точната локация - хубава ли е или не, но все пак, дори широкият център да стигне до Ман. Ли., предпочитам брокерите да си пишат имената на кварталите както са ск, има си Крива Река, има си Хиподрума, има си зона Б5.. не е едно и също.

# 149
А баш така си е. Търсенето в сайтовете (сайта) става безкрайно досадно, когато на 3-4-5 обява, която си прозвънил в зададените от теб квартали, се оказва, че не са баш там, а някъде наблизо. Наскоро коментирахме обява за Младост-4, ама не точно Младост-4, а Камбаните или Малинова долина.

И понеже центърът вече не е търсена локация, за разлика от южните райони, може да се делне София по Ботевградско шосе - Мадрид-Дондуков-Тодор Александров-Царица Йоанна и половината Люлин, Младостите, Дружбите, иначе недолюбвания Яворов, дори Красна поляна Коньовица стават южни квартали.

Общи условия

Активация на акаунт