Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 44 429
  • 758
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, какви според вас трябва да са стъпките в следната ситуация: къща, на която втори етаж е с изтекло разрешително за строеж (груб строеж - готов, пвц дограма, частична външна изолация, частично електро, изградено ВиК) - има документи от архитект, който се оказа малко шарлатанин и всъщност не е ясно колко точно/правилно са изготвени тези дкументи - мислите ли, че може да се извади акт 14 и как става това?
Ако не е презаверявано РС аз го виждам така https://www.mrrb.bg/bg/1043-prezaveryavane-na-razreshenie-za-str … -pravno-dejstvie/ и понеже е било почнато ( презаверяването на разрешението за строеж в случаите по чл.153, ал.2, т. 2 и 3 подновява срока за завършване на строителството[/u], съгласно чл.153, ал.6 от ЗУТ.) Но съгласно ал.3 на същия член 153 строежите, за които РС е загубило действието си по смисъла на ал. 2, те могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж, като когато РС не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.

Няма как да изкарате акт 14 при изтекло РС просто така.

Мисля, че така или иначе трябва да се обърнете към архитект, за да Ви провери какво имате/нямате и той ще Ви насочи за стъпките.

# 376
Акт 14 се подписва само от участниците в строителството, така че ако ги издирите няма проблем да се състави и подпише с дата преди да е изтекло разрешението за строеж.

# 377
Така е, аз се подведох, защото при нас изкарваха от общината  констативен протокол/удостоверение по чл. 181 ЗУТ, а той няма как да се издаде ако е минало много време, но акт 14 с какво помага?

# 378
Помага доколкото с него се удостоверява наличието на построена сграда, макар и на груб строеж. Без него сградата не съществува документално, и следват тежки  процедури за да продължиш.

# 379
Аз разбрах, че само втория етаж не е законен. Все пак бих се консултирала с архитект кое е най-добре.

П.П. То с новите промени и до 2 години от акт 14 почват данъци да се плащат, да не вземат тях да им търсят ако го разпишат с N години задна дата?

# 380
Да данъци са дължими вече след Акт 14, но пък ако го имат спира да тече 5 годишният срок наразрешението за строеж . Така, че трябва да си преценят кое им е по - важно - дали да стартират с ново одобряване на проекти, защото вероятно вече наличните не отговарят на променените изисквания, или да платят данък, включително лихви за необявен обект и да си довършат обекта по наличните проекти. Важно е да се провери и дали до момента е водена някаква строителна документация, има ли налични декларации за съответствие (декларации за характеристики на строителен продукт/ на експлоатационни показатели) или както са се наричали към момента на строителство. Най - добре надзорна фирма да прегледа наличните документи и да предложи план за действие.

# 381
  • София
Акт 14 се подписва само от участниците в строителството, така че ако ги издирите няма проблем да се състави и подпише с дата преди да е изтекло разрешението за строеж.

Има такъв подписан Акт 14, аз мислех, че е шега, защото не е издаден от някаква институция... май ще трябва да се проверят нещата по-детайлно.. а какво значи, че се подписва само от участниците, всъщност обявява ли се някъде и как започват да се изчисляват тези данъци?
Първият етаж си е с нотариален акт и си се плащат данъци, въпросът е за втори етаж, за който в един момент времето спира..

# 382
  • София
Здравейте, момичета! Досега само четях и ме въхнонявахте, но вече и аз се включвам във вашите редици. Закупиме стара къща и вече имам разрешение за строеж на пристройка към къщата. Сега трябва да отида в енергото и  ВиК за подписване на договор, знаете ли какви документи трябва да представя там.

# 383
  • Пловдив
Щом има подписан Акт 14 е добре  .С него се попълва данъчна декларация и ако 2 години след подписването му ,няма УВЕ ,започват да се начисляват данъци .Въпросният Акт не се внася в общината на този етап ,а само се прилага към цялостната документация за УВЕ (АКТ 16) . Също така с АКТ 14 и подготвено геодезично заснемане се нанася сградата в кадастъра .Как стоят нещата само за 2ри етаж и дали се променя контура на сградата , мога само да гадая .

sese ,за пристройка пак ли договор ?За разрешението на пристройката искаха ли ви изходни данни от дружествата ?

# 384
  • Sofiа
Има такъв подписан Акт 14, аз мислех, че е шега, защото не е издаден от някаква институция... май ще трябва да се проверят нещата по-детайлно.. а какво значи, че се подписва само от участниците
Значи, че се подписва само възложител, строител, надзор....

# 385
  • София
Да, искаха ни становище и архитекта ни каза, че като вземем разрушителното да отидем

# 386
  • Пловдив
За мен  ,нонсенсът  е пълен с ВИК и ЕЛ в този случай ,но правилата не ги измисляме ние .
В такъв случай ,отивате с това ,което са ви издали като изходни данни /предварителен договор , документ за собственост и разрешението за строеж .

# 387
  • София
Много благодаря

# 388
За мен  ,нонсенсът  е пълен с ВИК и ЕЛ в този случай ,но правилата не ги измисляме ние .
В такъв случай ,отивате с това ,което са ви издали като изходни данни /предварителен договор , документ за собственост и разрешението за строеж .
Еми не е нонсенс, защото е много вероятно за пристройката да няма достатъчна мокност на ел. енергия и/или да си заявили по-голяма такава. За водата също може в старата къща да не е било изграден водопровода като хората или пък за пристройката да са заявили отделна партида. Няма какво да се гадае. Отива се в съответните оператори и се получават съответните договори срещу платени такси. Уточява се какво,  кога и кой трябва да го изгради и се действа.
Sese, честито и успешно приключване на строителството!

# 389
  • Пловдив
fatalina ,убедена съм ,че това ще е стандартна процедура .Е ,хайде ,за тока може допълнителна мощност ,но това с ВИК ....Нали вечно искат външни шахти ,е нашата инкасаторка никога не отчита водата, само минава и лепи бележки по вратите с тел. номер ,на който да изпратиш снимка на водомера .Изисквания много ,но никой не помисля после как се вдигат капаците на шахтите ,които не са с панти.

И по темата с ВИК ,за ви представя външната мивка ,дело на ММ .

Остана само с една вратичка да се затворят връзките под мивката и ще снимам фронтално .Преди време събират от вас идеи с какво да затвориш пространството отдолу ,но се отказах ме да го правим .ММ облицова всичко с мрамора .

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 09:56 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт