Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 939
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
Някъде четох, че тези минимални изисквания за застрояване могат да се намалят с 1/5, в зависимост от ПУП-а на местността . 480 кв е точно толкова (от минималните 600 за ВЗ). И 480 кв не са малко, УПИ е, така че според мен няма да имате проблем с разрешението за строеж . Въпреки горното, тук само гадаем, всичко ще ви се изясни на срещата в петък, успех Simple Smile

# 526
Момичета, предстои ни изкопаване на основи, кофраж и изграждане на основи. За какво да следя и внимавам да няма грешки? Чувала съм, че след заливане на бетон се полива с вода, да не се напука, но колко време, а сега е най горещо. Също слагат ли се хидрофобни добавки в подложен бетон, основи и плочи, по проект са 4, в това число, под покрива?
Аз мога да кажа какво променяме в движение.
Тъй като има високи подпочвени води, излязоха на 80 см, а по проект фундирането ни е на 105 см, фундамент и стени са с бетон с добавка. Конструктора каза да се разшири стъпката с по 5 см.
Изкопаната почва няма да се използва в обратен насип, а за повдигане нивото на парцела. Съответно обратния насип ще е само фракция.
Вероятно винаги изникват допълнителни неща и промени, но специално при нас, и собственика, и ръководител обекта са строителни инженери и знаят какво и защо. Това не значи, че една бригада не знае как да работи разбира се.
хубаво е, ако се знае кое как да стане. Тъй като бетонът за къщата ще се лее юли, август, когато темп. са над 30 градуса, има много тънкости, които масово строит. не спазват. Ще ви убеждават, че пукнатините са нормални, а не е така. Има технология и спец. материали, които запазват влагата в бетона, за да стане той здрав. Обработва се мин. 7 дни. След дълго четене на спец. статии вече съм информирана, ако някой се интересува, мога да го насоча. Но въпреки това ползвам услугите на друг строител за контрол на обекта.

# 527
  • София
Pepi Petrova 639008, давайте насам, да четем Simple Smile

# 528
Някъде четох, че тези минимални изисквания за застрояване могат да се намалят с 1/5, в зависимост от ПУП-а на местността . 480 кв е точно толкова (от минималните 600 за ВЗ). И 480 кв не са малко, УПИ е, така че според мен няма да имате проблем с разрешението за строеж . Въпреки горното, тук само гадаем, всичко ще ви се изясни на срещата в петък, успех Simple Smile
Аз знам за това изключение 1/5, но е лошото, че при нас ще е малко по-малко от 480кв.м. Ще видим какво ще кажат.

# 529
Минималните изисквания са, за да стане един имот урегулиран и зависят от много неща. Ако имота Ви е УПИ значи са спазени тези изисквания и може да се строи къща.
Изискванията са били спазени при самото урегулиране, но сега, когато отнемат за улица, няма да ги покриваме. Падаме под 480кв.м. Sad

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 14:01 от yanita_provadiiska

# 530
https://www.sga-hydrosystems.com/%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81% … D0%B5%D1%84%D0%5B %D0%BA%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD.
Много полезно, но трябва да се чете внимателно.

# 531
Здравейте, знаете ли дали все още е активна тази програма за подмяна на старите отоплителни уреди с нови климатици?
Да, проектите продължават и мисля, че още се набират желаещи, докато други вече се отказват, поради увеличението на цените на ток и газ. Зависи обаче в коя община Ви е имотът. Проверете си в сайта на съответната община, където следва да има инфо за проекта. Предавате печка/камина с дърва и/или въглища и заявявате климатици. В зависимост от Визията за предоставяне на уреди се предоставят не повече от 2 климатика на домакинство, а някъде по 3 броя.

# 532
  • София
Здравейте, знаете ли дали все още е активна тази програма за подмяна на старите отоплителни уреди с нови климатици?
Да, проектите продължават и мисля, че още се набират желаещи, докато други вече се отказват, поради увеличението на цените на ток и газ. Зависи обаче в коя община Ви е имотът. Проверете си в сайта на съответната община, където следва да има инфо за проекта. Предавате печка/камина с дърва и/или въглища и заявявате климатици. В зависимост от Визията за предоставяне на уреди се предоставят не повече от 2 климатика на домакинство, а някъде по 3 броя.

За Панчарево става на въпрос. Не видях на сайта информация. Звънях в отдел Екология, но никой не ми вдигна. Предполагам те имат критериите. Вероятно ще пробвам и деловодството.

# 533

За Панчарево става на въпрос. Не видях на сайта информация. Звънях в отдел Екология, но никой не ми вдигна. Предполагам те имат критериите. Вероятно ще пробвам и деловодството.
Нямим предвид район Панчарево е сайтя на Столична община. Тези в Панчарево може и нижо да не знаят. Ето това е страничката на проекта. Виж дали още може да се подават заявления, че гледам че пише, че телефона за инфо се закрива. https://www.sofia.bg/en/opos
Има телефони на Екипа за управление на проекта. Може там да попиташ. На сайта има и инфо за документите. Не би следвало да има критерии за подбор, но ако има много желаещи, тогава може би ще е по време на подаване на формуляра за кандидатстване. Пробвай се. Може някой да се откаже и да те включат.

# 534
  • София
Здравейте, от какво сте изграждали ВиК шахтите - отляти от бетон, бетонови или обикновени тухли единички или друго? На какво разстояние от границата на имота? По предписание от ВиК е дадено "до 2 м от границите" но за кое се отнася - да бъде в границите на тези до 2 м?

# 535
Моля запознатите да ме информират. При съществуващ водопровод и одобрен проект , чие задължение е да прокопае пътя и да изгради отклонението от водопровода до шахтата - на собственика или на ВИК?

# 536
Здравейте, от какво сте изграждали ВиК шахтите - отляти от бетон, бетонови или обикновени тухли единички или друго? На какво разстояние от границата на имота? По предписание от ВиК е дадено "до 2 м от границите" но за кое се отнася - да бъде в границите на тези до 2 м?

Най- лесно става като се отлеят стените в самия изкоп, отвътре се прави кофража, по-връткаво е, но ще ви излезе малко по-евтино. Отгоре може да се направи надзид вече с бетонови тухли, когато се реши вертикалната планировка, ако се налага вдигане на нивото и в тях се хваща капака. Обикновените тухли не са за почвата, те са керамика и от влагата и студа особено зимата след години ще поддадат...

"  Моля запознатите да ме информират. При съществуващ водопровод и одобрен проект , чие задължение е да прокопае пътя и да изгради отклонението от водопровода до шахтата - на собственика или на ВИК?" 

Шахтата се изгражда както е записано в предписанието, после от ВИК си имат грижата да изградят сградното отклонение - да вкарат тръба там и да монтират и пломбират водомер и спирателен кран. После продължавате Вие.
Ако от границата на имота до сградата има не повече отт 6 или 9 метра (ако не бъркам), може водомерния възел да е в самата къща. Поне така беше когато ние строихме, преди 10-тина год, нашият затова е в мазето, сега не знам дали не са го променили...

# 537
ВИК софия област ми отказват , нямали ресурс …. да сме си го правили сами. Има ли в групата някой с подобен казус при тях ?

# 538
  • София
ВИК софия област ми отказват , нямали ресурс …. да сме си го правили сами. Има ли в групата някой с подобен казус при тях ?
Моят въпрос е същият. След разговора днес, казали са на ММ, че всичко си правим ние, те само връзват. Ще ходим на място, за да разберем дали някой ще дойде да означи къде трябва да се прокопае улицата. За шахтата е ясно, че ние я правим.

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 22:29 от sofyia

# 539
  • София/Варна
До тук трета къща и всичко ние. Ако искаме вода този век. Пернишко.

Общи условия

Активация на акаунт