Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Детето ми става рано сутрин, не иска да спи на обяд и заспива късно следобед. Трябва ли да се притеснявам за нервната му система?
Как мога да променя режима на съня на детето си, което заспива късно и се събужда рано?
Колко важен е режимът на съня за децата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Детето ми става рано сутрин, не иска да спи на обяд и заспива късно следобед. Трябва ли да се притеснявам за нервната му система?
Ранното събуждане и късното лягане могат да бъдат част от рутина, която детето си е създало. Някои деца се нуждаят от по-малко сън, но за възрастта на вашето дете (2-4 години) се препоръчва 12-14 часа сън на ден. Ако детето ви изглежда добре и е енергично, няма причина за притеснение относно нервната му система.
-
Как мога да променя режима на съня на детето си, което заспива късно и се събужда рано?
-
Колко важен е режимът на съня за децата?
-
Колко сън е препоръчително за деца на възраст 2-4 години?
-
Какви са някои препоръки за установяване на режим за сън при деца?

и аз се обвинявах ,че не спи,че не пие мляко,че не яде супички,че не оцветява правилно книжките и т.н.
- аз не искам да променям коренно режима, просто питам дали това би повлияло по някакъв негативен начин на психиката на детето. По принцип винаги съм била против всякакви режими- от рождението му още се ръководя единствено и само от детето- кога да спи, кога да яде...кога какво да прави. Той диктува, аз се съобразявам с него, стига това да не му вреди по някакъв начин.
Предпочитам да си поспиваме(макар, че за мен спане до 9-9.30 не е поспиване..) Но както казах, дори и да става по-рано, да ляга също по-рано той пак си става около 9 часа. Много рядко е ставал по-рано. По-често даже става и по-късно от 9.30...(ще ми се да беше още по-често даже, но уви....)
?