Струва ли си работата на морето?

• 13 928
  • 210
  •   1
Отговори
# 195

Напротив. Всичко това може да ти се случи навсякъде, явно си контактен човек и умееш да завързваш познанства. Може да се случи в интернет, по време на екскурзия, концерт или ваканция някъде, може бивша съученичка да звънне, същественото е да знаеш горе долу какво искаш и да не изпускаш момента. Мястото всъщност не е от значение, докато живях в Амстердам млади симпатични българки с два-три езика, живяли в града година и повече, ми се обаждаха да пием бира, че не познавали никого тук.😀 До човек си е.

Съвсем не е до човек, аз съм интроверт например. Горе си описала добре  болднатото - аз го дефинирам като мотивация.

# 196
Варна е на морето - факт, но тогава въпросът беше вече за местене да живее там постоянно, а не за сезонна работа.

# 197
Авторке, икономика на туризма, не значи, че учиш ТУРИЗЪМ. Има си специалност ТУРИЗЪМ примерно в УНСС, заблуждаваш всички като пишеш, че учиш туризъм. Аз също не разбирам как 5 години си си губила времето и не си учила нещо по-сериозно в истински университет. В София, в СУ и УНСС таксите са около 300 на семестър, можеше да си пробваш късмета там, и работа има, и общежитие и би се махнала от вашите. Инвестирай време в английски, това е задължително вече за всякаква кариера. Ако искаш педагогика, защо не я записа? С малко повече смелост можеш да се преместиш в по-голям град и да работиш там и да учиш. Да си губиш времето на морето като продавачка на тази възраст е напълно излишно според мен. И се казва ВИСШЕ, а не висшо, почти съм сигурна, че дипломата от този измислен университет никъде няма да я вземат насериозно. Имаш време, но се вземи в ръце. Да плачеш, че ваште се карат и си на 23 е малко инфантилно.

# 198
Туризма вече отдавна не е това, което беше. И аз учих туризъм и в момента се преквалифицирам защото след корона кризата стана една крайно несигурна професия.
Освен, че те чанчат като говедо и караш извънредни часове докато не капнеш, този бранш за жалост има и славата на лошо платен, навсякъде с изключение на отделни места в чужбина.
Преди 16 години мисля, че бях в Албена на рецепция. Беше комично, за нощни, дневни смени и какво ли не в края на месеца ми преведоха 350 лв. Никога повече. Да оставим на страна липсата на бакшиши, стреса, недоспиването и какво ли не.

# 199
Туризма вече отдавна не е това, което беше. И аз учих туризъм и в момента се преквалифицирам защото след корона кризата стана една крайно несигурна професия.
Освен, че те чанчат като говедо и караш извънредни часове докато не капнеш, този бранш за жалост има и славата на лошо платен, навсякъде с изключение на отделни места в чужбина.
Преди 16 години мисля, че бях в Албена на рецепция. Беше комично, за нощни, дневни смени и какво ли не в края на месеца ми преведоха 350 лв. Никога повече. Да оставим на страна липсата на бакшиши, стреса, недоспиването и какво ли не.
Бакшиша не е задължителен то е за "over " ne stava sh

# 200
За първи път чувам за бакшиши на рецепцията! Макар да имах подобен случай. Нямаше свободни стаи в хотела и рецепционистката ми предложи студио за 100лв. Направих недоволна гримаса и тя смъкна цената на 70лв. Още се колебаех и тя предложи цена от 58лв.,колкото струва една стая. Yum Платих и 60лв. Но това не е точно бакшиш.
Между другото,тя постъпи правилно и баш като печен търговец. Тя не е на загуба,а на печалба. Вместо да стои празно студиото,го даде вместо за 100лв.,за 60лв.

# 201
На рецепция почти винаги оставят. Май си мислят, че оставят общ бакшиш така, за всички услуги, особено плащащите с карта.

# 202
На рецепция почти винаги оставят. Май си мислят, че оставят общ бакшиш така, за всички услуги, особено плащащите с карта.

И после минава шефа на хотела и си прибира разликата. Пък ти духаш супата.

# 203
Това е много неприятно. Аз в касата редовно нямам дребни и връщам от личните ми,после си взимам разликата. Ако шефът обере тази разлика, ме краде.
Затова сега взимам сума, пък ако касата излезе на минус при засичане - просто ги връщам. Освен ако не е някаква доста голяма сума, което се случи само веднъж за 4 години и накрая се оказа, че шефът не беше оставил РКО.

# 204
  • Down south
Разкажете за този бакшиш на рецепцията.
Процент ли е? Как се формира? Разпределя?

Тук се дава бакшиш отделно.

# 205
Ами при мен обикновено закръглял сумата нагоре или там както си преценят и съответно си вадя левчетата от касата на момента. Ако е с карта също, защото въвеждам сумата ръчно, пак си вадя в кеш от касата бакшиша и уведомявам шефа, той вероятно си проверява транзакцията, сумата и всичко е точно. Не разпределям нищо, за мен си е, но предполагам, че клиентите си мислят, че се  разпределя между камериерки и прочие.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 16:48 от лейди Рамкин

# 206
  • Варна
Аз също съм получавала бакшиши като рецепционстка. Работех в Парти хотел на Златните. Гостите бяха само младежи, предимно от скандинавските страни - весели, пияни и платежоспособни. Grinning Особено нощните смени никога не съм скучаела. Бакшиши се даваха за всякакви дребни услуги и съвети от рода на да им и извикам такси, което няма да им одере кожите, да им препоръчам заведение, да ми оставят нещо ценно да го пазя на рецепция, да им дам по-хубава стая, да им преведа някакъв текст и т.н. Хиляди варианти. Никакви шефове не са ми крадяли бакшиша. Делях го единствено с пиколото на смяна.

# 207
Сега се сетих,може ли да поръчате на рецепционистката да ви запази/купи самолетен билет? По филмите така правят.

# 208
Всичко може, стига да си плащаш 😂. Иначе не, не ѝ влиза в задълженията, но може да помогне. В по-добрите хотели си има човек, който да осигурява подобни услуги на гостите.

# 209
Здравейте!

Бих искал да попитам дали някой от вас е работил на морето през последните години (2022-2024). Интересува ме къде сте работили и дали бихте препоръчали конкретни места в областта на хотелиерството и ресторантьорството (позиции като сервитьор на блок маса, камериер, почистващ персонал, помощ в кухнята, озеленяване и други).

Предварително благодаря за вашите отговори и отделеното време!

Общи условия

Активация на акаунт