Спирала МИРЕНА

• 44 081
  • 878
  •   3
Отговори
# 810
Аз пих 8г хапчета след второто ми дете и съжалявам, че не послушах лекарката веднага да сложа Мирена след като се роди дъщеря ми.
Хапчетата са много по-голяма и опасна доза хормони, Мирена е локална и много по-малко хормони също предпазва от забременняване и механично, така че е 2×1 😊

# 811
Лекар ще прецени какво да ползвате, може и обикновена спирала или таблети/пластири.
Даа.от обикновена спирала колко забременели съм чувала.Риск и полза по листовка са 50 на 50.То казано честно и без предпазни средства пак е така...Wink

# 812
Последното го чувам за първи път.

# 813
Лекар ще прецени какво да ползвате, може и обикновена спирала или таблети/пластири.
Даа.от обикновена спирала колко забременели съм чувала.Риск и полза по листовка са 50 на 50.То казано честно и без предпазни средства пак е така...Wink

Че има забременели, има. Ама това с 50 на 50 и че било все едно без пазене изплиска легена.

# 814
Няма 100% гарантиран котрацептивен метод.
С Мирена има риск от 2% за настъпване на бременност.

# 815
Разбира се, че няма, ама 50%?

# 816
За първи път чувам подобен процент като възможен риск за забременяване след поставяне на спирала.
Абсурдно е.

# 817
Хапче. Изпива се, отива в храносмилателната система, оттам в кръвообращението и се разнася по цялото тяло за да отиде някаква част и до лигавицата на матката.
Локална спирала - (почти) нищо не влиза в кръвта, а отива директно където трябва.
Всеки да си прецени кое и как.

Точно това каза и моята гинеколожка, че не влиза в храносмилателен тракт и минимално циркулира в кръвообращение. Действа почти 100% локално.

Аз лично, от хормони орално направо припадах, защото от една страна имаха изключително силен седативен ефект . В други случи пък  водеха до неконтролируеми пристъпи на гадене. Все едно съм бременна с токсикоза. Със спиралата нямах никакви подобни симптоми. Както и нямах напълняване,  косопад, кръвно. Тромбофлебит получих след като ми махнаха  Мирена номер 2 и прогестеронът ми без нея подскочи до ненормални нива.
Как така след махането и прогестеронът подскочи след като тя самата отделя прогестерон и с изваждането и би трябвало нивата му да спаднат,а не обратното?  
Би трябвало, не се оказа че не е така. Което означава че тълкуването на мирена- "дава - не дава" е много еднозначно. Писала съм ще го напиша пак. Очевидно, някак организма се нагажда и вероятно изработването на собствен прогестерон се забавя. Никой не можа да си го обясни случилото се тогава. Факт е че преди това повече от 10 години бях с Мирена. Понеже по това време бях в една медицинска програма за други цели ми правеха кръвни всеки месец рамките на две години и в тях влизаха и хормони. В началото на програмата, още с Мирена , показателите бяха като за перимеопауза. МАхнаха ми спирала и този пик на прогестерона много добре се видя. Буквално за 10 дена направих тромбофлебит а прогестерона подскочи много сериозно. Върна се цикъла, възстановиха се останалите показатели, макар че тестостерона да си ми беше ок и преди това. Но така или иначе, явно това е бил някакъв затихващ процес защото ясно се проследи спадането на прогестерона и връщането към перимено  около година след това.

Аз вас, да ви увещавам дали и защо Мирена е ОК, нямам за цел. Просто се чудя защо в тази тема  хора без опит ми говорят колко са лоши нещата с нея . Страх ги е да опитат? Няма проблем. Да не опитват. Но да не ми говорят на'агро., защото така някой чел или чул. Благодаря. И аз мога да чета и да чувам. В света на медицината няма черно и бяло. И малкото отрова може да е голямото лекарство. Какви неща пише по инструкцията на лекарствата за кръвно за холестерол - жива да не бях като ги четох. А ще се наложи да ги пия от "тук"  до "високите ловни полета". Когато си много много много притиснат в ъгъла мериш ползи и вреди и вземаш решение. За мен, решението беше това и ползите бяха неизмеримо повече. Обаче аз опитах. Аз имам опит и го споделям и той е добър. Нека споделя който има опит - да критикува да подкрепя. Инструкции по употреба , отзиви на потребители в интернет - всеки може да си намери. Тук сме живи личности. С опит.
имахте ли някакви неразположение като направихте тромбофлибит, как разбрахте за него ?

# 818
На едно място на прасеца ми се получи червено петно,  което болеше все едно ме режат с нож или ме горят с огън. При което нещата се случиха за два дена. Обадих се на личната и тя скоростно не изпрати на съдов хирург. Не пиех аспирин,  бях го спряла а по време на ковид пиех.

# 819
На едно място на прасеца ми се получи червено петно,  което болеше все едно ме режат с нож или ме горят с огън. При което нещата се случиха за два дена. Обадих се на личната и тя скоростно не изпрати на съдов хирург. Не пиех аспирин,  бях го спряла а по време на ковид пиех.
благодаря за отвора,голяма паника ве обзе откакто тази ендокриноложка така каза,и чак се замислям да я махна,сега започнах аспирин да пия и аз ,а друго схващане ли ви се краката  на мен напоследък доста и започнах и магнезий и омега 3 да приемам ,хем искам да я махна ,хем пък като помисля от друга страна какво беше всеки месец хиперплазия и винаги кюретаж ...направо незнам какво да правя

# 820
То и аз имам известни страхове, че вече съм влязла в климакс май, макар и рано…

# 821
То и аз имам известни страхове, че вече съм влязла в климакс май, макар и рано…

И как разбра?

# 822
Вълни имах, аз нямам цикъл от доста години вече, тъй като нося трета подред Мирена.
Правих и уринен тест лятото, показа климакс (но все пак не е напълно валиден, заради спиралата).

# 823
В сряда ми предстои поставянето на Мирена. Цел поистъняване на лигавицата, тъй като имам извънменструално кървене. По-скоро след цикъл си ми зацапва още 10 дни, една седмица съм чиста и наново. Следим го от 2 години, правиха ми хистеро- нищо. Надявам се с Мирена да се спогодим.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 07:05 от 1605

# 824
В сряда ми предстои поставянето на Мирена. Цел поистианяване на лигавицата, тъй като имам извънменструално кървене. По-скоро след цикъл си ми зацапва още 10 дни, една седмица съм чиста и наново. Следим го от 2 години, правиха ми хистеро- нищо. Надявам се с Мирена да се спогодим.

На мен също ми предстои поставяне на Мирена с цел изтъняване на лигавицата, но имам и попип и 2 миоми интрамурални. Също кървя няколко дни след цикъл, както казвате през седмица, но имам спукани капиляри на краката и се притеснявам да не се влоши положението...

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 12:41 от Moo_n

Общи условия

Активация на акаунт