С какво ви дразнят свекървите? – 136

• 36 470
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Да,обикновено от жената се очаква да поеме грижата за възрастните.
Ако са родителите-разбирам,но и брата трябва да помага.
Но и свекърите често смятат,че снахата трябва да ги гледа.
Синът може да обслужва баща си-да.
Ама не може да слага памперса на майка си...И се очаква снахата да го прави...
А защо да не може?
Като се стигне до там, няма вече срамуване.
Прави се каквото трябва.
Това са предразсъдъци и оправдания.

# 616
  • София
Ами... не можел да сменя памперс. Може. Точно по време на ваканцията почина майката на един приятел, седмици беше на легло. Той я обгрижваше. Баща му обгрижваше своята майка (бабата на приятеля). Меко казано не е приятно за никого, но това е положението.

# 617
  • Най-красивата страна
Защото и  сина и  свекървата  ще се чувстват неудобно.
Абе коя майка ще се съгласи синът и да я подмива и да и слага памперса...
И да,повечето хора имат предразсъдъци..

# 618
  • София
Е, да, неудобно е, но това е положението.
Аз и досега не знам свекърва ми накрая кой я обслужваше. Мъжът ми ходеше, вероятно свекърът ми се е включвал, макар че той е малко над тези неща и може да е пасувал... Нямам представа. Знам, че никой даже не ми е намеквал, че това е моя работа, защото определено не е.

# 619
Да поеме грижата за родител е ОК. Но за някои родители това не е достатъчно. Детето трябва да се принесе в жертва и точка. Ай, сиктир.

# 620
  • София
Ето два случая около мен, когато дете един вид се "откупува".
1. Бащата на баща ми на 87 не можеше да се обслужва сам, в провинцията. Баща ми и сестра му продадоха жилището, идеята беше да купят нещо малко в София и да споделят грижите. Обаче мъжът на леля ми е имал нещо против, и предложил нашите да гледат дядо ми изцяло в замяна на нейния дял. Баща ми все пак й плати нещо, но определено не колкото половин жилище. Така успяха да купят жилището, в което живея.
И на обратния полюс:
2. Майката на свекърва ми беше поставила въпроса с грижата (живееше в апартамент в провинцията). Свеки нямаше желание да помага за майка си, съответно жилището (и грижите) отидоха при зет й.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 18:17 от Cuckoo

# 621
Аз съм обгрижвала баба, майка и дядо. На дядо ми му беше много неудобно в началото, но после свикна. По-добре ли е да лежи мръсен.
Брат ми по-миналата година се грижи за сестрата на дядо ни, няколко месеца беше на легло. Нямаше кой друг, аз не бях в България, а и се знаеше, че ако стане нещо той ще се грижи за нея.
Аз съм работила в дом за стари хора три месеца, ами няма мъже, няма жени, сменяла съм памперси наред.
Не ми е тежало, че е мръсно или срамно, обаче много е тежко да знаеш, че човекът е болен и си отива.
Ако нещо стане със свекърите и се наложи гледане, нито ще спра моя мъж, а и аз бих помагала. Обаче те са добри хора.
Виж за бившата ми свеки се питам дали бих я гледала даже и срещу апартамент.
Мноооого трудно би ми било.

# 622
Макар да е трудно решение да лишиш едното си дете,  но
 е справедливо който поеме грижите да е овъзмезден. Това са загуби и разходи, та и не си струва,  но пък един да поема  и е несправедливо, поне нещо да има насреща.
Жалко ,че нямам нещо ,дето си струва, а  и да имах, по-добре да го дам на   лазарет, дом  и да не занимавам никого.  Повече ще си изкарват да работят ,отколкото могат да получат, но все пак...който има, да дава, няма място за сърдене от другите.

# 623
Сестрата на дядо беше написала завещание за къщата ѝ в наша полза, въпреки че има дъщеря, която обаче не я поглежда.  После като видях, че заминавам за чужбина ѝ казах да даде каквото иска на брат ми. Тя написала друго завещание, само с неговото име.
След смъртта ѝ, брат ми ми показа двата варианта и каза, че каквото аз реша, него ще използва.
Естествено казах му това с неговото име само. Другото да го унищожи.
Така е редно, още повече не вярвам да ми откаже да живея там при нужда.
Друг е въпросът, че и двамата намерихме половинки от други градове и се преселихме там, а наследената къща стои празна.
Аз съм за старчески домове, с нормални условия и професионални грижи, и често посещение от страна на децата. Имотите да отиват за разходи по възрастния човек.
Иначе е мъка за всички, а и стават караници за имотите понякога.

# 624
  • при късмета
Не сме дорасли за нормални грижи в частни домове. То в държавните още по-лошо, та на никъде. А това с имот залог е доста рисковано. Ако имота, както в София в момента средно са стотина хиляди евро, че и отгоре, ако възрастния се възползва от тези грижи няколко месеца, никак не е рентабилно. Армия болногледачи ще си вземе за тези пари за това време
Нормално е да се погрижиш за родители. Нормално е да го прави кой както може и има възможност. Не е нормално тези грижи да се изискват от партньора на детето ти. Да, в повечето случаи жените поемат чисто физическите грижи, някак по подразбиране. Ако го прави по свое желание или сама иска да помогне на мъжа си, няма проблем. Проблем е когато самите свекър/ва го очакват, като нейно задължение

# 625
  • Най-красивата страна
Като прочетох за Индия,се сетих и за кавказките републики-Чечня,Ингушетия,Дагестан....както и Таджикистан,Узбекистан,Киргизстан...

Там снахата е безгласна буква.
Момичетата се възпитават да бъдат скромни,мълчаливи,да се подчиняват-не само на баща си,ами и на братята си.Нямат право да пушат цигари,да пият алкохол,да ходят по заведения и да излизат навън по тъмно.Женят ги рано,често и без тяхното съгласие и без да са имали възможност да общуват с мъжа преди сватбата.
Булката трябва да е девствена.На сватбата тя стои права в ресторанта ,няма право да яде,нито да пие,няма право да сяда.Трябва да не се усмихва,да свежда поглед,да мълчи...
През това време младоженеца в отделно помещение яде и пие на една маса с приятели.

На втория ден снахата трябва да стане първа и да започне да мете двора и после да приготви закуска за всички.Няма такова нещо,като меден месец.
Длъжна е да посреща гости и да ги обслужва.Гостите могат да стоят и до сутринта,тя трябва да стои там,но няма право да сяда с мъжете.

Първа става и последна си ляга.Не може да си легне преди свекървата.
Снахата няма право да се появява  в неизряден вид пред свекървата,няма право да спори,да отговаря,няма право да излиза вън от вкъщи без разрешение от свекървата,не може да се оплаква...
Желателно е снахата да забременее още първата година и бебето да е момче.Като се роди бебето,свекърите избират името.

Снахата може да ходи на работа само ,ако свекърите и мъжът са съгласни ,без значение има ли образование или не.
И ако работи,това пак не я освобождава от цялата домакинска работа.
Снахата дава заплатата си на свекървата.

Нормално е там жената да яде бой .И от мъжа си и от свекърите.

В Казахстан имат традиция според която първото дете се дава на свекърите.Тази традиция все още се спазва в селата в южната част на страната.

При развод  децата остават винаги при бащата.
Жената може да се разведе и да си тръгне.

Тези неща ми ги разказа една чеченка,която от няколко години живее в България.Мъжът и не е стока,но тя е щастлива,че свекървата е далече..
В началото помислих ,че преувеличава .Но после разбрах,че това е само една част от целия тормоз..
И аз пред тази жена не се оплаквам от моята свекърва.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 16:50 от Veronikaaa

# 626
  • при късмета
Това са общества, останали векове назад в развитието си. Типично е за всяка мюсюлманска страна, независимо от континента на който се намира, в различна степен. Имаше време, в което си мислех, че може да напреднат в някои отношения, различни от икономическите, но вече нямам надежди. Съжалявах жените в тези общества, вече не, защото сами на си виновни. Колкото и да са затворени, вече и в най-затънтените кътчета на планетата всички знаят, че може да е различно. Те обаче сами си държат на този начин, та това е причината вече изобщо да не ми е жал за тях. Каквото сам си направиш и цяло село не може

# 627
Ма -ко, не са си виновни, традиции и инстинкт за самосъхранение е .
Ужасно е, но такова поведение води до оцеляване.
Няма как в такива общества да се "пребориш".

Развеждала съм казахстанка с нашенец. Тя беше възпитана в техните ценности, тоест, идеална за нашите мачовци.
Ами прекалило беше говедото.
Няма да споделям подробности, но тук свекървите май се губят като фактор.

# 628
  • при късмета
За традициите си права. Но, ако искат могат да променят и улеснят ежедневието си. Та Баназир Пхуто беше премиер още през 80те за Бога. Ама не искат, там им е проблема. Така им е по-лесно. Ми да си търпят.
И за друго си права, за някои прослойки, с определени характеристики, са идеалните жени

# 629
Няма да забравя как дойде перничанинът да ме пита българка ли съм, затворил жената в апартамента без храна да се моли.
Ама тя имала спагети.
Това заради културните особености го споделям.
Жената беше кротка и го уважаваше.
При това работеше в сервиза му. А той не.

Дано да  е назад във времето това, чета темата, за да виждам от какво се оплакват снахите.
Няма уникати, и слава богу.

Общи условия

Активация на акаунт