🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 60 114
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
  • Някъде в Европа...
Шебече, страхотно разказано - с удоволствие се "разходих", благодарение на теб..Flowers Four Leaf Clover
Роже, за кой мол става въпрос на спирка на метро в Кадъкьой?
Не съм Роже , но сигурно за Наутилус става дума. Мармарай спира точно до него. Спирката е Airilik cesmesi. Хубав е , няколко пъти съм ходила 😊
Чефи, мерси,! В този мол и аз съм ходила 2 пъти, но понеже Роже написа в Кадъкьой и реших, че съм пропуснала такъв около метрото там 😀, а все щях да го еидя 😀

# 436
  • Бургас / UK
Плащането в Истанбул с карта е възможно и доста по-изгодно.Но има места,където трябват и лири.
Кои например? В смисъл и аз предпочитам с карта и не знам колко лири да си купя от тук. Става дума за разходи за  сувенирчета, нещо за хапване/пийване в движение през деня,евентуално градски транспорт. В заведенията предполагам може с карта? Знам че е индивидуално, но колко кеш според вас  да си предвидя на ден?
Според мен поне 1000 лири е хубаво да имате, да не кажа и повече. Винаги можете да си ги похарчите, няма да останат. Примерно на корабчето , с което се разходихме по Босфора , се плаща в брой ( беше 60 ТЛ на човек) . За Истанбулкарт пак ще ви трябват лири , за да зареждате. Имала съм случаи , в които, в някои магазини не ми приема картата , така че не тръгвайте съвсем без нищо. Наложи ми се да тегля 1000 лири и после видях, че ми е взета такса 7 лв. за тегленето, не е голяма сумата, но все пак да се знае 😊
AIR, за нищо 😊

# 437
Роже, хотелът ни е The Marist hotel Kadikoy. Въпросът е да стигнем дотам. В този квартал живеят наши роднини, които ще ни разходят следващите няколко дни. Но да сме подготвени все пак. Няма да могат да ни чакат на автогарата.
За Истанбул евтини самолетни билети намират ли се? Не успях и това да открия и затова се спирам на вариант с автобус.
Ако пътувате от София , има влак София - Истанбул (гара Халкалъ) , влакът е със  спални вагони.
Мога ли да попитам от кой сайт си букнахте хотела? Бих искала да посетя Истанбул със съпругът ми и синът ми, за 3—4 вечери средата на август. Транспорт също нямаме, ще пътуваме от Пловдив. Вие на какъв транспорт се спряхте ?

# 438
Florina,  ние ще пътуваме от София на 31.08 през нощта с автобус, за да имаме три и половина пълни дни и на 4.09 късния следобед си тръгваме за БГ.
Не съм решила още с коя фирма, но предполагам с Метро.
Хотелът го букнах през booking.com  и за 3 нощувки с включена закуска за 2ма ми даде цена 110 евро. Има и по-евтини варианти без право на Анулиране и плащане на момента,  но аз не ги предпочитам.

# 439
Florina , аз и една приятелка бяхме м.май в хотел Пенинсула за 5 нощувки  платихме 225 евро с включена закуска, бяхме настанени в тройна стая ( спалня и един.легло). Резервация чрез сайта на хотела, платихме на място кеш. Хотелът е на пешеходно разстояние от площад Султанамет.

# 440
Добрютру от мене и Истанбул, скъпи  приятели! ❤️
Снощи  нямах сили за разказ, но днес рано сутринта съм бодра и готова за бойни подвизи и докато моята дружка тихичко похърква, реших да ви докладвам какви ги свършихме вчера.
Скрит текст:

Много и не ги свършихме де, защото  нощното пътуване и възрастта явно си оказват влияние ( не при мене, да се знае 😉 😜 , но моята приятелка въпреки болки в коленете се старае колкото може).
Пътувахме с Метро.
Автобусът беше хубав, полупразен, но съм чела за някакви екстри преди като тв и интернет, е, няма ги вече.
Но пък шофьорите бяха на ниво, пътищата и те, така че пристигнахме много по-рано от очакваното на автогарата, към 4.30ч.
А и на границата бързо минахме и от двете страни, нямаше жива душа, една две коли само.
В Турско слизахме от автобуса със все багажа, който пускахме на лентата за сканиране, но пак стана за минути всичко.
Много не спираха по пътя (само на една бензиностанция) , но то народът спеше и нямаше искания за тоалетна.
Направи ми впечатление, че 2 пъти спряха на необичайни места край пътя, за да слязат хора, които си имаха посрещачи.
С една дума любезни бяха.
На автогарата метрото (да се знае, че е в сградата в "двора" й) още не беше отворено, затова закусихме рано - рано, тоалетна срещу 1 лира и заредихме Истанбулкарт с пари.
Тя е много стара, мисля че от 2016 година, но си работи безотказно.
Имахме 30 лири и сложихме още 50 и както е писано тук по около средно 7лири на пътуване на човек, така че парите си летят и се наложи да зареждаме още 2 пъти.
Бяхме букнали хотела на Белята 😍 😍 😍 Пенинсула - тя вече знае колко съм й благодарна за препоръките и указанията за пътя до там.

Хотелчето е едно малко бижу, чистичко, на 5 мин. от Хиподрума и докато чакахме да ни оправят стаята (беше освободена вече) се разходихме в парка пред Синята джамия и с най- голям кеф се насладихме на Св. София, защото никога не сме я виждали отвън без навалицата пред нея и сякаш не бяхме осъзнавали това нейно величие.
Язък и жалко, но аз все се надявам, че няма за дълго да я вмирисват с мръсни крака (въобще не мога да свикна с изутите обувки пред входа на джамиите).

Продължавам, с това, че много новости няма да ви разкажа, защото нямахме амбициозни цели, по-скоро само да заявим отново присъствието си и любовта си към този прекрасен град (все така се вълнувам при, срещата с него както първия път, малко сантиментално, но вие ще ме разберете).
Ако ви е скучно, не се напъвайте. 😂
Скрит текст:

И така, настаниха ни- стаята приятна, чистичка и малко отдих, че беше още 7.30.
Да кажа, че кварталът е пълен със заведения и даже пихме еспресо - трепач в едно малко арт кафененце за 3,50 лв., така че гладни няма да останете.
Точно отсреща, на ъгъла има едно заведение Rumist, което някой беше похвалил във фейсбук, а и работи до много късно.
Към 10ч.решихме да го даваме по-яваш първия ден и тръгнахме пеша към Гюлхане парк, покрай Топкапъ (охрана на гл вход не пускаше и имаше табела, че във вторник е holiday, идея си нямам защо).
Спуснахме се по Соук чешме сокак, ама така са излъскали къщичките, че малко чак е дразнещо- еднакво скучни ми се видяха като в английски квартал, а и медресето съвсем се е загубило между тях и чак после се сетих, че не надникнахме и там.
Признавам си лекото разочарование, видя ми се изкуствено и тези заведения с подканвачи като на морски курорт тук....

И една, две японки за цвят. 😂

Паркът Гюлхане беше много свеж и подреден както винаги, но кафенето беше пълно и не можахме да пием чай този път.
После към моста Галата през навалицата около Сиркеджи и Еминюню, не е истина колко ми харесва тази  "цигания", в България дали ще  съм толкова толерантна се питам. 😂 Едва ли. 😂
Фуниклярът, кулата, Истиклял...
И тук вече прекалих като надникнах във всеки магазин, но геройски не си купих нищо, проявих здрав разум, че и без това гардеробът ми пука по шевовете, пък и още са летните колекции.
Но не обещавам нищо, може би един бърз Мол в близост, докато моята дружка си почива... Ще видим. 😂
Джамията на Таксим беше целта, след като се натъпкахме с профитероли и чийзкейк в онази сладкарница, дето тоалетната е чак на 4 етаж (асансьорът работи все пак 😀) и подът лепне от сладости.

Това е моята порция само. 😉 😜

Още малко и ще кажа, че всичко е опитано. 😂

И какво ми става този път, но и новата джамия не ми хареса, ужасно скучна ми се видя.
И нямаше персийски килими на пода, а един скучен сив, в тон със зеленикавия цвят на стените, но с вид на непочистен.
На входа веднага изпращат жените на балкона, те пък си седят по килимчетата с телефоните и хич и не се молят иначе овъртолени с онези ми ти  шлифери и забрадки.

Тоалетната е 2 лири, да се знае все пак. 😂

И така към фуникуляра, Кабаташ, трамвая , отново почивка в парка на Синята джамия и в леглата, защото аз от вълнение не съм спала и предната нощ. 😀

Днес предстоят Фенер, Балат с улица Водина, кафе Нафталин, новият порт, но всичко може да се промени, видя се, че сме загубили тренинг през пандемията.

Извинявам се, ако ви е било досадно, но пък ще знаете да не четете следващия ми пост. 😂

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 07:13 от pepel_ot_rozi

# 441
  • Burgas, Bulgaria
Благодаря за разказите,снимките и за това ,че мислено ме връщаш на това любимо място!

# 442
  • Бургас / UK
Пепелче, Благодаря ! Много хубаво да си изкарате и останалите дни 😊…

# 443
Знаете ли дали на панормамната тераса с прозрачен под в МОЛ ЕМААР има някаква входна такса?
преди 2 седмици за там ни пойскаха 1600лири 2 възрастни и дете на 12
22 долара е само да се качиш//възрастен
5 долара е за да излезеш на стъклената тераса //възрастен
и още нещо ни обесняваше че има като сума и от къде ги измисли тези 1600 неразбрах и се отказахме

Последно време забелязвам че има два вида цени за турски граждани и за туристи и цените за туристите хич не са евтини.

Малкия искаше да се вози на високоскоростно влакче в лунапарка до Виапорт марина и от цена 170лири/човек //Халим беше с нас //на нас ни взеха 700 лири --защото сме нямали турски паспорт. После Халим ме увика че не съм му се обадил да дойде да се разправя ама нищо.

# 444
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пепелче, чуден ти е разказа, хич не е скучен. Весело изкарване и пиши повече 🌸

# 445
Здравейте!
Ще имаме един цял ден в Истанбул с децата преди полет и се чудя как да използваме времето.Кой от аквариумите да изберем? Някой има ли актуална информация за Аслан парк? Снимките в нета с малките лъвчета са хубави,но на сайта им има само бегла информация, която не знам колко е актуална.Изобщо идея за лежерен, забавен ден?

# 446
Пак добро утро от Истанбул! ❤️

Днес по-малко има за писане , но пък много шарени снимки от Балат.
Почти цял ден прекарахме там без бързане и грандиозни цели.
Е, накрая малко се преситихме от пъстрота и леко изкуствена "автентичност", но си заслужаваше.
Такова безцелно, но спокойно пребиваване в този град досега не съм имала.
Хареса ми и вече ще е все така. 😂
Ще сложа снимките в спойлер, че може да ви досадят.
Корабчето от Каракьой и бяхме  на Фенер за 5 мин.
Кафенето Нафталин (супер готино, чаят 10 трл, там ни хвана краткият дъжд и беше чудесно оправдание да не си тръгваме), шарените стълби на Шебечето😍, за обяд гюзлеме в друго заведение и много мотаене из уличките и малките антикварни магазинчета.
Скрит текст:

Искам да ви сложа още много снимки, но в следващи постове, сега да не прекалям.

Накрая стигнахме и до българската църква, винаги ми е приятно да вляза, когато няма никакви хора (явно в сряда няма бг групи 😁).
Чудесно усещане, като на концерт! ❤️
Обратно с корабчето (новият трамвай се движеше, но докъде стига не зная, ще трябва да питам в темата 😉😜) и пеш към хотела.
Не можах да избягам от същността си и направих скромен, но успешен алъш- вериш по трамвайната улица.
В магазина за обувки Capone (благодаря на AIR за инфото за него)  направо бях като дете в магазин за играчки.
Толкова хубави и супер актуални обувки и чанти на нормални цени - направо приказка 😂, но само летни, а аз вече не съм на тази вълна.
Обещах си наесен да дойда само, заради него. 😂

Вечеряхме в страхотен ресторант по препоръка на рецепционистчето Озан на терасата на съседен хотел.
Много чисто, приятно, нищо общо с обичайните ресторанти, които знаем от закуската
Разбира се, първо проверихме цените, защото се притеснихме, че не е в нашите възможности, но мисля, че не бяха високи.
Всеки си знае, но за тези вкусни и немалки порции ни се сториха приемливи пък и след толкова улична храна заслужавахме да се поглезим малко.
Агнешки котлети - 190 трл, пиле с ориз - 140, питката и разядката - от заведението 😉 😜.
Скрит текст:

И гледката

Накрая малко  крачки след вечеря, за да си изпълним норматива. 😂
Ядосах се на някакъв светлинен надпис над Св София- нещо май възхвала на Алах и хич не обърнах внимание на фонтаните дето правят някакво мижаво светлинно шоу. 😬😬

Толкова за вчера, днес сменихме Кузгунджук с Мода, че да не прекалим с шарените къщи, пък и не ни се пътува с автобус в жегите.
Хареса ми май да не правя планове, да не тичам в търсене на още и още.
На посещение по една новост стига. 😂

Допълвам:  името на хотела, в който вечеряхме е Tria  и тези манджи на други места са между 200 и 300 лири, че даже и повече по наблюдения на моята  приятелка.

И сок от нар и портокал - 30 трл

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 09:05 от pepel_ot_rozi

# 447
Пепелче ❤️
Балат ми е любимия район на мен, много ми харесва желанието на всеки да изяви себе си по различен, творчески начин. Като надпревара по креативност.
Трамвая върви, но не е свързан с Еминьоню - 2 спирки го делят от целта. След това района би бил подходящ и за настаняване.

# 448
Шебече, 😍 за тебе.

И още нещо-  вчера лирата ми е струвала с деб карта на ДСК 12,675246440306 ст. 😂

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 15:46 от pepel_ot_rozi

# 449
Пепелче Heart Heart Heart Heart Heart Heart
Върна ме там, благодаря ти! Heart
Весело изкарване и днес!

Общи условия

Активация на акаунт