Дискова херния - 21

• 57 940
  • 724
  •   1
Отговори
# 90
Така описана, аз разбирам, че хернията му е на доста широка основа.

На въпроса ти - херниите над 6 мм се водят големи и се препоръчва оперативното им отстраняване. Херниите под 6 мм се водят малки и при тях има шанс тялото да ги резорбира, благодарение на макрофагите. Това за упражненията, и според мен не е приложимо в случая на голяма херния. Лекарствата са за успокояване на локалното възпаление или за успокпяване на болка. Идва момент в който локалното възпаление утихва, но нервът все още е в същото положение, тъй-като хернията си стои там. Не може да се води нормален начин на живот, при всичкото пазене от натоварване. Ако не се пазиш, пък, рискуваш нервът да се нарани още повече, до степен да не може да се възстанови. Идеята на оперцията е да се премахне парчето "облаче", което натиска, притрива и разранява нерва.
Ако си пуснеш някое клипче на ендоскопска дискектомия, ще разбереш какво представлява "наранен" нерв. Нервът храни мускулите. Ако нервът е наранен и не се отстрани "облачето", това означава страдание на мускулите и увреждането им, от там и други неща по веригата се скапват. От едното му пусто "облаче", което ни е страх да клъцнем...

# 91
  • Варна
Благодаря много за пидробното разяснение. ! Не знам доколко е опасна тази операция, защо толкова хора я избягват...имали и доста рецидиви, може би това е една от причините. Четох и, че след операция - да имало облекчение, но след година можело да стане в пъти по - зле.

# 92
Според мен, всичко зависи от "оператора". Това е основният страх, според мен - да попаднеш на хирург, който няма да си остави ръцете. Ако хирургът си свърши работата правилно и чисто, едни 10 години след това, би трябвало да си добре и ако се пазиш, да не се случват рецидиви. Ако се случи рецидив, то би трябвало да е на друго ниво, в случая на дегенеративните гръбначни проблеми.  Освен това, зависи и каква операция ще се направи, с каква техника..., просто човекът, който ще оперира, трябва хем да знае какво и защо го прави, хем да има ръце и подход за тая работа.

Виж в ютуб канала на проф. д-р Douglas Gillard. Неговите клипчета за дисковите хернии, ще отговорят на много от въпросите ви.

Последна редакция: сб, 28 май 2022, 17:53 от amy_nka

# 93
Малко странен въпрос, но някой чувал ли е за операция на две различни нива, не съседни. При мен има проблем на c3c4 и долу на L5S1 и двете ми влияят качеството на живот вече и не знам какво ще става

# 94
Двете нива с една упойка ли имаш предвид?

# 95
Двете нива с една упойка ли имаш предвид?
По принцип имам предвид, могат ли да се бутат две различни нива. Някъде срещнах че колкото по-нагоре се прави нещо е по-опасно и може да даде проблеми надолу по гърба. Никой не ми е споменавал още операции, сл около 20 дена ще правя ямр, но нз влошавам се засега. Една бутилка ми е трудно да отворя (болка + изтръпване - ръце) и от днеска вече разбрах за каква режеща болка говорите във форума кръста. Ходих до магазина, нарочно не пазарувам мн и имам чувството че ще ми се счупи гърба на две като вдигна около 5кг. И така че дори и да ме прати на операция за шията, какво ще правя с кръста и краката не ми е ясно.

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 13:58 от Lavendervibes

# 96
Ама защо вдигаш по 5 кг?! Hushed Спри да носиш тежко! Аз вдигам макс до килограм и то за неповече от 30 сек. Когато ходя, не нося никаква тежест. И дамска чанта даже не нося. Ако някой път ми се налага да нося котка 3-4 кг то е за макс 10 сек. Иначе означава "самоубийство".
Принципно може да се оперират две дискови хернии в различни гръбначни области, но не знам дали могат с една операция и най-вероятно ще са необходими някакви протези за вграждане, за да се стабилизира гръбначния стълб. Това поне с два екипа опитни хирурзи трябва да се обсъди. Комплексен проблем изисква комплексно разрешение.

# 97
Ама защо вдигаш по 5 кг?! Hushed Спри да носиш тежко! Аз вдигам макс до килограм и то за неповече от 30 сек. Когато ходя, не нося никаква тежест. И дамска чанта даже не нося. Ако някой път ми се налага да нося котка 3-4 кг то е за макс 10 сек. Иначе означава "самоубийство".
Принципно може да се оперират две дискови хернии в различни гръбначни области, но не знам дали могат с една операция и най-вероятно ще са необходими някакви протези за вграждане, за да се стабилизира гръбначния стълб. Това поне с два екипа опитни хирурзи трябва да се обсъди. Комплексен проблем изисква комплексно разрешение.

Защото съм в чужбина за изпити и трябва да си пазарувам. Но да разбрах те, ще помоля някого да ми помага. Благодаря за съветите 🤗

# 98
За пазаруването - седмично и с опция доставка до врата, не става ли? Вярно, ще дадеш някакви "излишни" пари, ама здравето ти е на първо място. Ти къде ще си правиш ямр, в България ли?

# 99
За пазаруването - седмично и с опция доставка до врата, не става ли? Вярно, ще дадеш някакви "излишни" пари, ама здравето ти е на първо място. Ти къде ще си правиш ямр, в България ли?
Да, идея е. Да, от Русе съм имаме си тук 1.5 тесла, а във Варна видях, че имат и 3. Но четох някакви мнения от преди години (не знам дали е за този от 3), че пак не показва всичко и май ще пътувам до София.

# 100
Включвам се само да вметна, че неврохирурзите никак не харесват образите от отворен ЯМР апарат ( масово невролозите насочват към отворения опарат на МЦ Спектър).
Важни са им дребните детайли, които явно затвореният апарат дава с по-голяма точност.

# 101
здравейте, на какъв матрак е добре да се спи при дискова херния в лумбалната област?
имате ли личен опит по тоя въпрос?
аз все си мисля, че е най-добре на такъв на какъвто му е удобно на човек, но все пак исках да попитам и тук

# 102
  • Козлодуй
Мен ми облекчават болките като легна на пода върху топлоизолационна постелка и си вдигна краката на табуретка с навита на руло кърпа под врата Simple Smile
Леглото трябва да е равно и матрака доста твърд - поне в болницата където бях да се лекувам от дископатия лежах на такъв матрак и ми беше много удобно и не ме болеше нищо по гърба Simple Smile

# 103
Аз спя на земята на топ матрак от няколко месеца, защото като спя на леглото ме боли повече.

# 104
И друг път съм споделяла тук - от около 10 г. имим матрак на ЕКОН - латексов , 20 см . Няма  разсейващи ядра  и други дрън-дрън  рекламни закачки . Матракът е  хомогенен , латексов  и за разлика от тези  по рекламите , където ги носят под мишница навити , този идва с  размерите си и е доста тежък .
При мен е върху  ламелна рамка . За 10 г. не е трепнал , а аз освен че спя на него , доста часове  и работя върху него на  лаптопа . Дава много хубава опора , защото  не потъваш /както в топ-матрак на Дормео например/ .
Върху твърда основа сигурно ще е още по-добре , но на мен така ми е удобно .

https://www.-spam097-/matraci/lateks-ekon/matrak-koral-20-sm-s-cip-lateks

Общи условия

Активация на акаунт