Рак на белия дроб - тема 10

• 64 366
  • 859
  •   2
Отговори
# 675
  • Пловдив
Георгиев,трябва да види пациента и да прецени в какво състояние е.
РХ изисква да е подвижен,адекватен и  да може да лежи закопчан с маска фиксираща положението на черепа в рамките -30-45 минути (в зависимост от апарата с който се прави ,може и да е по-малко).
Колкото до времето ,по-важен е правилния избор на стратегия за лечение и медикаменти. 2-3 дни седмица ,две не са от такова значение,освен ако има голяма симптоматична лезия в мозъка в който сл. единствено спешна неврохирургична операция може да помогне,не и ЛТ(тя не става при такива "спешни" пациенти).
А Колкото до "излекуването" на човек с 4-ти стадии Рак и специално с Б.К. :На Хоуп Баща му е в ремисия от 2.5 години ,ако не ме лъже паметта. Аз до средата на август ,когата скенера на Торакс и абдомен беше чист ,съм бил в екстракраниална ремисия от лятото на 2020(юли),но в мозъка имам две метастази многократно облъчвани ,налични още при диагнозата (ноември 2018 -преди месец станаха 4 години),но при мен няма таргетируеми мутацании,поне не такива за който НЗОК реимбурсира лечението - EGFR, ALK/ROS1.При наличие на таргетируеми мутации и отлагане на ЛТ на мозъка максимално дълго е възможно и да преживее почти 5 години , а защо не и да постигне пълна ремисия(включително интракраниална) ,което не е невъзможно при тази мутация и използване на 2-ро поколение TKI.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 16:37 от whitefang

# 676
Lilkata, за Токуда, да. Не е било лошо отношението, но ЯМР не е било с достатъчно срезове за планиране на ЛТ, а резултатът от втория ЯМР беше съвсем различен.

# 677
Разбирам да се търпи лошото и арогантно поведение на Минчев в Токуда, защото сигурно е един от тримата най-добри в България.
Но лъчетерапия може да се прави и на други места.
Аз съм доволна от Николай Георгиев и Великова в Сити клиник.

# 678
whitefang
Дълги години ремисия желая.То ако е таргетна терапия,онколога каза,че години може да ги пие,но го каза преди да излезе резултата от ЯМР за жалост.Даваш ми надежда,за което благодаря от сърце.Тежко ли се понася химията ако е на вливки? Вероятно ще е от няколко медикамента,не знам.Лошото е,че както баща ми се изрази"Целия съм в рак" доста е разпространен.Казаха ми за алое ако се пие давало добър резултат.Питах онколога и каза,че не вреди,но и не помога,но може да пие и мисля да опитам да му взема.Той за жалост няма и апетит и едвам го кара да яде.Поне болките не са толкова силни в кракът,Трамадола го облегчава.

zigizagi
Ние не сме избирали доктор.В Токуда никой не ни попита дали искаме да продължим там,въпреки че баща ми няма против да продължи там лечението си и реално след биопсията ни насочиха към лъчетерапевта(гадния) ,който да ни даде направление за 5 скенер и после онколог,пак лъчето и така.Уж бързо ставало там,представям си какво е по другите места ако тук е бързо,но няма .Четох ,че в Сити клиник не се захващат със сложни случаи,не знам колко е вярно това.Голям инат е и не му се обикаля,вероятно и няма толкова сили и не иска да си каже и иска да започне лечение колкото може по-бързо

Bojuri
добре,че другия ЯМР  е по-хубав.Онколога е видял ЯМР,всъщност той ми звънна да ми каже и вероятно е обърнал внимание на тези срезове или поне така се надявам.

Hope4C
радвам се за баща ти още дълги години да е в ремисия.Ако обаче съм разбрала правилно,той не се е лекувал в България? Извинявай ако греша.Протокола вероятно е същия ,но все пак има разлика.Удобно ли е да споделиш как понасяше химията? Нали ХТ вливки И ИТ?

# 679
  • Пловдив
Тирозин киназните инхибитори съвсем не са без странични ( нежелани лекарствени реакции) ефекти. Някои от тях сериозни , изискващи намаляване на дозата или временно или дори перманентно спиране на приема . Най-честите от гастроинтестналния тракт-гадене , повръщане, запек, диария. Чести са високо кръвно, ритъмни нарушения в сърдечната дейност,  чернодробни и бъбречни увреждания , мускулна слабост, неврологични симптоми
Специално за АLK/ROS1 ТКИ-тата не съм им гледал листовките . Ето за алектиниб
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www … cA1b4EnD1ZnyyMa79

Ето и за Лорлатиниб
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www … uInCOgV2a8auNrcDL

Всеки пациент ги понася различно с съпътстваща терапия насочена към овладяване на нежеланите реакции.И с химиотерапията е така. Май най-малко странични реакции има от ИТ, но те са имуномедиирани и изключително трудни за диагностициране и овладяване- поне в БГ единствено с имуносупресия с кортикостероиди и евентуално плазмофереза , ако те не помагат. Иначе има няколко антитела срещу някои интерлевкини използвани за автоимунни състояния, но в БГ поне на мен не ми е известно да се прилагат при имунномедиирани от лечението с имунни чекпоинт инхибирори на онкологични заболявания. А и е необходима бърза реакция , а за автоимунните се чака за протокол ужасно дълго и с изискване за провал на предходните лечения-не може да се започне директно с биологично лечение-поне 6 месеца . Което на практика е неприложимо за овладяване на нежеланите животозасърашаващи реакции които не се влияят от кортикостероиди.

И да вметна- в Токуда събират сериозни "такси" еднократно за започване на лечение в тяхната онкология и в последстие  при всеки прием. Предполагам , че събират такси и от амбулаторните пациенти-такива като например са на таблетна форма и не се изисква хоспитализация, а само ежемесечни (или по-чести) преглед, кардиограма и кръвни изследвания преди издаване на рецептата за следващия цикъл прием.

zigizagi,
И като за капак , май всеки втори хоспитализиран при тях  , го изписват с Ковид.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 21:38 от whitefang

# 680
Hope4C
радвам се за баща ти още дълги години да е в ремисия.Ако обаче съм разбрала правилно,той не се е лекувал в България? Извинявай ако греша.Протокола вероятно е същия ,но все пак има разлика.Удобно ли е да споделиш как понасяше химията? Нали ХТ вливки И ИТ?

Да, правилно - навън се лекува. Тук установиха, че има проблем, стабилизираха гръбнака и после ни посъветваха (всички онколози, с които говорихме) да продължим лечението в чужбина. Тогава (2019г), обаче, комбинираното лечение с ХТ и ИТ беше новост. В България не се реимбурсираше от НЗОК и нямаха особен опит с него. В края на 2020г ситуацията се промени и у нас, като това лечение вече е достъпно чрез НЗОК.

Писал съм доста за понасянето на лечението. При него нямаше никакви съществени проблеми. Никога не му се е гадело, не се е чувствал отпаднал и като цяло...не се е оплаквал. Но той беше доста зле като заминахме, а подобренията започнаха да настъпват много бързо. Дори да е имал някакъв дискомфорт, подозирам, че той е бил изместен от щастието, че вече не го боли кръст/крак/друго. Падна му косата, но след спирането на ХТ изникна бързо. Имаше леко променен вкус и хапваше необичайно много кисело мляко, маслини, риба, Сникърс (никога не е искал подобно нещо преди) и други подобни храни със силен вкус.

С други думи - при нас всичко протече противно на всякакви очаквания. Качи 6кг за 3 месеца, разхождаше се като отвързан, ядеше много (шегувах се с него, че хване менингит от толкова престой в хладилника). Нямаше дори смислени индикации за хематологична токсичност/миелосупресия. Наскоро го бях питал дали му е било чак толкова безпроблемно, колкото изглеждаше - каза, че предпочита ХТ пред зъболекар. 😝

Но при нас много неща се развиха странно и противно на медицинската логика - като започнем от почти никаквите странични ефекти, минем през пълния обрат на заболяването за малко над 4 месеца (при негативен PDL1 при това) и стигнем до предсрочното спиране на терапията (лекарите прецениха, че няма повече необходимост). Не искам да създавам очаквания, че горното е нормално, но се случва. При онколога му има още такива случаи.

White, стискам палци пак да е фалшива тревога/нещо друго. Ако трябва нещо в София да направим - пиши. Simple Smile

# 681
Hope4C, случват се и такива хубави развръзки при рак. Той вече не е присъда. Аз не минавах на никакво лечение при рак на гърдата и то доста агресивен G-3, но изследването HER-2 показа добра прогноза. Това ми каза във Враца анатомопатолог д-р Тошков. В онкодиспансера там почнаха да ми правят лъчетерапии. Но аз тръгнах на консултация при професор Тимчева. Тя отмени всичко и аз й се доверих. Било е в края на 2009 г. От там нататък ходих само на прегледи за проследяване. То това са светилата - проф. Тимчева, проф. Гаврилов. Някога написах в темата за рак на гърдата за моя случай, че нямаше лечение. Те «изхвърлиха» ме от темата уж заради дезинформация и подвеждане на хората, и модераторът ми спря тогава профила. Сега съм с друг ник. Тоест и от поста на Hope4C за баща му относно рак на бял дроб виждаме, че случаите са различни и като понасяне на ХТ и като лечение без ЛТ, ХТ.... Трябва да сме оптимисти... С мен вече 8 г. ходи в онкодиспансер жена с 4-ти стадий рак на гърдата, изглежда много добре. Всеки случай е различен. Но ето че ще ходя на скенер за този нодул бая голям. Бог да ни пази всичките.   

# 682
  • София
Влючих се в темата и като не пишете си мисля, че всичко е наред. Дано да е така! Трябва да се обаждате за всичко, вече ви чувствам близки!
 Ние сме на 8 декември при Арабаджиев с нов пет скенер/така решиха Койнов и Щерев/   Новия Пет показа две нови лезии-микро, старите от 6 на 8мм ,от 8 на 8.5 мм, една неизменена и  това е от април 22г тоес за 6 м изменение. Обиколихме онколозите със стария Пет,сега с новия и ще решим къде да се започне лечение. Тимчева препоръча държ,диспансер в Младост. В Сити клиник  съм разочарована,не взеха никакви мерки да се започне нещо,било то скенер , лечение и пр. С тези лезии стои пет години и се вижда, че нарастват... Има една там докторка Големанова се казва, не се комуникира с нея по никакъв начин....Бях се засилила да я сменя,но чаках един час да вляза с оплакването и си тръгнах.
 В Токуда- многоо такси.   Къде да се насочим, да има отношение и добро лечение?
Ако някой има нужда за София нещо-  цитирам White или някой друг и аз съм насреща!

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 06:06 от мм

# 683
Уайт правиха изследване за хепатити още лятото. Тогава бяха много високи стойностите. Но излезнаха отрицателни за хепатит. Не е имал в миналото също. Минава сега за втори път обстойно на кардиолог, сърцето е добре, бъбреците също. И тъй като не намират причина са сигурни, че е от ИТ. От както се случи го карам на 10-14 дни да пуска изследвания и един път са в норма, на следващия са около 100/160
Божури имаше в мозъка метастаза.
Аз мислех да пробваме с едно вливане, но въпроса не е да направим едно, а да си остане като лечение, но при тези показатели е ясно че няма как да продължат да му вливат ИТ.

# 684
Някой минавал ли е през лъчетерапията гръдната стена? Ако да, имаше ли странични ефекти по време на терапията или след нея (лекарите са предупредили за променени усещане в гърлото, проблеми при преглъщане, кашлица) и с какво сте ги облекчавали?

# 685
  • Пловдив
Мисля на Таня Радева съпруга ,но не точно на медиастинум ,а на трахеята и около нея,което е почти същото като странични ефекти.

# 686
  • гр.Пловдив
Здравейте,момичета.До сега само четях и плачех.Сега докато пиша продължавам да плача.Майка ми,на 67 г получи м 07 2022 г.  масивен плеврален излив в ляво и от ИХХ на излива се установи периферен аденокарцином на бял дроб. На 09 11 2022 г. я оперираха във ВМА-София при проф. Йорданов,който ме увери че туморът ще бъде премахнат заедно с леко увеличени медиастинални л. в. ,за което заплатих солидна сума.В деня на изписването каза че всичко е минало нормално и аз малко се успокоих. Но вчера на 30 11 получавам епикризата ,в която пише,че е осъществена биопсия ,източване на плевр.излив и плевродеза.Оконч. диагноза :Карциноза на плеврата от умерено диференц. аденокарцином на бял дроб. G-1.Стадий-4 ТхNхМ1.Все още не съм й казала. Болката е голяма,имам чувството,че ще се сриня всеки момент. Незнам какво предстои оттук нататък.Имаме записан час при Д-р Росица Кръстева в Панагюрище в понеделник и евент. ПЕТ/СКЕН. Яд ме е защо не бях уведомена ,ако туморът не може да се премахне.Непрестанно се опитвах да се свържа с оператора ,на майка ми нищо не са казали,а ние сме от Пловдив.Уж най-добрия гръден хирург.
        Не са правени никакви генетични изследвания.Изчаквам консултацията от Доктор Кръстева.
        Нека Бог  закриля всички ни.Disappointed Relieved

# 687
  • Пловдив
Тумора е бил вече и в плевралната течност ,не само "масивен",как точно да се премахне от там?! ,А и тези "леко увеличени медиастинални Л.В." Още от скенера е ясно че стадия не е I-ви/II-ри/IIIA ,a поне IIIB .което по нищо не се различава по "операбилност" от IV-ти.
Вземете се парафиновите блокчета и действайте,няма какво да я чакате Кръстева ,по този повод,защото за да си иги вземете също се чака и може да се наложи да ходите 2 пъти до ВМА (веднъж да заявите ,че ги изкате за "второ мнение" и след това да си ги вземете) Между другото в П-в има къде по-читави онколози от тези в Унихоспитал,ако не ви се лекува с С-ф.
За PET/CT се чака по 3-4 седмици и предвид празниците ,може да ви дадат дата чак за  догодина. Затова направете СT с котраст на торакс/абдомен/пелвис + ЯМР на главния мозък за да завършите стадирането. Предвид възрстастта и ,и че е жена ,най-вероятно не е пушила никога и вероятността да има има таргетируеми мутации е висока-от ERBB фамилията - EGFR,HER2,HER4),ALK/ROS1.
Това G1 ,не се връзва собено с "умерено-диференциран" и метастазите . Освен генетичните изследвания за мутации и имухистохимията за PD-L1 ,е хубаво и да се повтори хистологията.
Съжалявам ,че попадате в темата!

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 13:19 от whitefang

# 688
На мен ми дадоха блокчетата веднага във ВМА. Само трябва упорито да се звъни на вратата на патологията, защото понякога всички са на долния етаж и няма никой в приемната.

# 689
На нас също ни дадоха блокчетата от ВМА веднага. Както са Ви посъветвали, не губете време, а веднага ги занесете в Трансхеликс - кажете, че искате повторна хистология+ генетични изследвания и се помолете за бърз отговор. Много са отзивчиви. И не се отчайвайте -има път за лечение, трудно е, но варианти съществуват. Сега е важно майка Ви да се възстанови от операцията, ще й трябват сили за лечението. Не губете надежда, всички тук сме минали през какви ли не етапи, но трябва да продължите. Ще Ви помогнем с каквото можем, от опит за съжаление. Успех и действайте✌️🌼

Общи условия

Активация на акаунт