Рак на белия дроб - тема 10

• 64 343
  • 859
  •   2
Отговори
# 780
Здравейте на въпроса наWhitefang относно лъчетерапията качвам последната епикриза  

# 781
White, честито за резултатите. "Здрав" е как се чувстваш и ,че гадината е под контрол. Дано все хубави новини ни споделяш и всички тук разбира се. Ще си спокоен за празниците.
Утре предстои първия прием при нас за вливки,аз съм все така притеснена,той все така не яде. Е,поне малко боза пи,малко компот,малко сандвич(2хапки),но си е кожа и кости и дано тази химия не го срине още. Че сега не яде,а като повръща и не яде? Тогава какво? Sad Иначе ми напомни да не забравя да му взема цигарите.... Дано няма много странични ефекти или поне само докато е там да са,че поне ще го успокояват със системи. В нас как ще е ... Не знам.
А не ни ли трябва нова тема? Или е рано? (Ако  не е уместен въпроса ,моля да ме извините, ама гледам ,че другите теми са с по-малко страници,та нали съм питанка и реших да си питам)

# 782
Lilkata_d, не е задължително да повръща. Баща ми също не повръщаше. Компот, боза, това е добре. Също айрян със сол ако не иска да яде твърда храна, макар че е по-добре да хапва, разбира се, каквото и да е. Колко килограма тежи?

# 783
Lilkata_d, не е задължително да повръща. Баща ми също не повръщаше. Компот, боза, това е добре. Също айрян със сол ако не иска да яде твърда храна, макар че е по-добре да хапва, разбира се, каквото и да е. Колко килограма тежи?
Преди месец беше 58кг,сега може и по-малко да е. Мъка му е и пиенето,а като му кажа да пие или яде се ядосва. 500мл боза за 2 дни,2-3 чаши компот пак за толкова. Дано не повръща, просто онколога каза,че е възможно и се замислих,че ако е така,ще е лошо. Дано му дойде апетита след вливката,ако изобщо може да има разлика от едно вливане де.. Айрян със сол да пие една чаша през няколко дни и разбира се кръвното му е ниско

# 784
Здравейте,минавам да се оплача/похваля. Задуха се засили и видимо състоянието му не е ок,дори онколога днес като го видя изрази съмнение,че ще направи вливка именно заради задуха. Пускат му изследвания и: сатурация 95,кръвно нормално,кръвни изследвания перфектни по думи на онколога (не съм ги видяла), кардиограма ок с малки отклонения. Та... Онколога беше избрал 3 лекарства,после ги намали на 2 и по-малка доза,по-щадящо. Ще има и имунотерапия. Минаха,за сега има само задух по негови думи,слизал е на собствен ход да пуши(иначе с количка го вкарахме). Започва и лъчетерапия на бял дроб следващия месец. Стискайте палци да реагира ок на терапията. Онколога изразява голяма надежда и вярва,че след лъчетерапията ще намали задуха,ама до тогава не знам. Не питах в целия шок днес дали няма да повлияе и химията,но май не,защото каза,че може да се засили задуха от нея, ама за кратко ли или до лъчетерапията паникьосата ми глава не разбра. Та.. пак ще ви моля за съвет вас,моля. За кратко ли е тази странична реакция или? Казаха,че ако се засили,112 и ще му бият урбазон. Препоръчаха да се движи с количка,ама ние ние живеем в палат и ще е трудно да го закарам до тоалетната с нея.(близо е до стаята,но е тясно и минаването ще е предизвикателство) дори и малко усилие да има ,щяло да се засили. Но пък нашия човек е по-спокоен е болницатя, което значи,че и от самия стрес като си е вкъщи сам и пустия задух се засилва.Извинявайте за дългия пост и благодаря за търпението.

Последна редакция: ср, 21 дек 2022, 23:15 от Lilkata_d

# 785
Lilkata_d, задух е наистина голям стрес. Аз го имам от астма. В болница при такива състояния е най-добре, защото си спокоен, че ще ти се окаже помощ, разполагат с медикаменти. Желая ви успех. Heartpulse

# 786
Lilkata_d, задух е наистина голям стрес. Аз го имам от астма. В болница при такива състояния е най-добре, защото си спокоен, че ще ти се окаже помощ, разполагат с медикаменти. Желая ви успех. Heartpulse
Благодаря,мила Ема. Да,със сигурност е стрес,то и милия през каквото минава е стрес. Задуха при него е от топче или така го описват и притиска бронхите, а и като гледам се засилва когато има силни болки. То и аз се страхувам от задуха,влияе и на външния му вид. По съвет на доктора ще увеличи дозата на дексаметазона на 2 на ден,а дано намали задуха и има апетит. Дано нямаш силни пристъпи ,Ема. Дано сме здрави ние и близките,другото ще го преодолеем

# 787
Принципно, по време на химиотерапия, освен антиеметиците, често изписват и лоразепам (бензодиазепин). Действа синергистично с Деган/Зофран и е свестен транквилант (успокоително), ако се използва за кратко време. Ако има повишена тревожност, може да питате лекаря за рецепта, въпреки че той сам би следвало да предложи подобен вариант.

За дексаметазон - колкото по-кратко го ползвате, толкова по-добре, но НЕ го спирайте по собствено усмотрение. Освен това - 2 на ден е много разтегливо понятие, защото има хапчета от 1, 2 и 4мг. Дозата (в мг на ден) е по-важна; подозирам, че е 8мг. Ако го ползва продължително време - повече от няколко дни - задължително се спира по схема с низходящи дози. Не го прекъсвайте изведнъж в никакъв случай, за да не направи адренокортикална криза.

# 788
А и при по-рязко спиране задухът му ще се увеличи

# 789
Аз попитах онколога за успокоително за нервите,защото хем е труден характер,хем сега е още по-сериозно положението и той каза,че е нормално да се държи така предвид метите в мозъка.Може валидол да му давам.За по-силни не препоръчвал да се дава.
Дексаметазона е от 4 мг,да,извинявайте,че съм го написала така.Никой не казва за спиране още,не знам до кога ще го пие.Освен да не му давам по 8мг на ден тогава? Но пък ако може да му намали задуха от друга страна е ок...знам ли. Снощи като се чухме беше по-унесен,днес ми се стори,че е по-ведър.Казва,че няма гадене ,само малко задух,дано няма изненади следващите дни.
Но снощи каза нещо,което малко ме смути.Роднина ще дойде да го види(живее в друг град) и ми вика той иска да дойде да ме види докато съм още жив Sad Вероятно е момент на слабост,дано да е така.Стреса е огромен и за него,дано не падне духом.

# 790
Аз попитах онколога за успокоително за нервите,защото хем е труден характер,хем сега е още по-сериозно положението и той каза,че е нормално да се държи така предвид метите в мозъка.Може валидол да му давам.За по-силни не препоръчвал да се дава.
Дексаметазона е от 4 мг,да,извинявайте,че съм го написала така.Никой не казва за спиране още,не знам до кога ще го пие.Освен да не му давам по 8мг на ден тогава? Но пък ако може да му намали задуха от друга страна е ок...знам ли. Снощи като се чухме беше по-унесен,днес ми се стори,че е по-ведър.Казва,че няма гадене ,само малко задух,дано няма изненади следващите дни.
Но снощи каза нещо,което малко ме смути.Роднина ще дойде да го види(живее в друг град) и ми вика той иска да дойде да ме види докато съм още жив Sad Вероятно е момент на слабост,дано да е така.Стреса е огромен и за него,дано не падне духом.

Давайте си дексаметазона точно както ви е изписан.После при спирането има схема за спиране.

# 791

Давайте си дексаметазона точно както ви е изписан.После при спирането има схема за спиране.
Много,много благодаря за съвета Two Hearts

# 792
Хоуп,
Не мога да ти опиша колко съм ти благодарна, че препоръча проф. Стаевска за проблеми с мастоцити по повод питане на друг потребител! Понякога не е въпрос на време, пари, късмет, а да попаднеш на точния специалист, който ще ти помогне!
Хоуп, Уайт, Зиги и всички други, които толкова помагате, бъдете живи и здрави! Heart Heart Heart

# 793
  • Пловдив
Aко не е алергична и/или имунна реакция ,не виждам как ще помогне за задуха кортикостероид. Но така или трябва да го пие още известно време заради отока около мозъчните метастази ,но май е време да започнете да го намалявате - обикновено схемата е по 1мг намаляване на седмица,та ще ви са необходими поне 4 седмици щом е на 4мг в момента.Онколога трябва да ви даде схема и да каже кога да започнете да го намалявате. Корикостероидите са противопоказни за ИТ защото действат имуносупресивно(подтиска лимфоцитната активност) - допустимо е максимум до 8-10мг преднизол (но не е желателно),който 6.5 по-слобо имуносупресивен от дексаметазона, да се прилага при имунотерапия.Т.е. за да му включат и ИТ трябва да е намалил(до не повече от 1мг).а най-добре да е спрял напълно дексаметазона.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 22:07 от whitefang

# 794
whitefang , Fani Hope4C Благодаря за насоките.Дексаметазона според онколога няма нужда да се увеличава,освен ако не се задълбочи задуха  и за сега няма да го спира.Днес го изписаха след първата вливка и онколога каза,че е спокоен относно страничните ефекти.Не му се гади,не повръща,задуха му е малко по-добре(но той в болница си е спокоен)
В епикризата за мозъчните метастази пише следното: Данни за супра-инфратенториални мозъчни М-лезии.Проведене ЦНС лъчетерапия с ООД до 20 Gy.Ако знае някой какво означава,ще съм благодарна да каже

Това са му вливали.Какво е мнението ви за понасянето на пациентите от тези вливки?
Hope4C позна за вида лечение,браво и благодаря! Ще има и нещо трето,но нарочно намалиха дозата и махнаха едното лекарство за първа вливка

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 12:23 от Lilkata_d

Общи условия

Активация на акаунт