За правото на избор да нямаш деца

• 18 253
  • 476
  •   1
Отговори
# 195
Ако се върнем на въпроса за натиска и любопитството, всичкото вмешателство при мен е било от страна само на жени. Не помня мъж (бил той роднина, съсед, познат) да е питал защо аз нямам дете и да ме е критикувал за решението ми.

# 196
Ето ме и мен - щастливо омъжена от 25 години, на 53, без деца.
Почти наборка, съвсем малко по-млада от мен. И аз съм щастливо семейна, но с пораснало дете.

Някога когато бях много млада исках деца, но сега като се замисля, беше защото така си върви живота, в този ред. Иначе не се умилявах при вида на деца.
До голяма степен и аз така. Не съм приплаквала от умиление като видя бебе. Ама като се роди моето се промених. Пък половинката как се промени - преди децата му бяха досадни, а сега е станал един бебелюбив Simple Smile
Та това е нормално - няма как да примираш за шоколад, ако никога не си пробвала. И да казваш после, че шоколадът никога не те е привличал, е малко неподходящо, ако така и не знаеш какво е.

Да имаш дете вероятно е вълнуващо. Няма как да разбера това. Именно. Хубавото е, че по тази причина и не усещаш липсата.
Но и хората с деца няма как да разберат животът, който имам и усещането, че сме само двамата и това ни харесва. Тук не е така, съвсем добре те разбирам. И преди детето сме си били двамата, а и сега вече изживяваме втора младост пак само двамата. Имаме всякаква свобода, но и топлинката да се чуваме с детето и да споделяме грижите му. Това допълва първото, а не краде от него.
Колкото и да звучи странно и егоистично - харесвам живота си такъв какъвто е. Харесвам тази свобода и до момента не съжалявам, не ми липсват децата, никога не са ми били мечта.
В това няма нищо лошо. И даже и да си пропуснала нещо по-хубаво от това, което имаш, добре е, че не го знаеш и така не ти липсва.

Ау, Черна Станция, това е изключително грубо..... не те ли е срам?!

# 197
Е защо ни е срам, да си кажем, че хората колкото и разум и напредничаво мислене да имаме, все пак инстинктите ни водят. А основните са за оцеляване и продължаване на рода. И много майки, съгласете се, биха пренебрегнали себе си за живота и здравето на децата си.

# 198
  • here and now
Ако се върнем на въпроса за натиска и любопитството, всичкото вмешателство при мен е било от страна само на жени. Не помня мъж (бил той роднина, съсед, познат) да е питал защо аз нямам дете и да ме е критикувал за решението ми.
На мен пък точно мъж реши да ми предлага репродуктивен специалист, защото трябвало вече да съм бременна.
Не е до пол, до акъл е.

# 199
  • СИ

Ами вълнуват се, любопитни са, изказват неодобрение. Външни хора. Не че на мен лично ми пука от тях. По принцип обаче има хора, които повече се влияят от чуждо мнение и заради нечие одобрение са способни да не живеят така, както би им се искало.

Тия хора, които се влияят от чуждо мнение и съобразяват живота си с него, проблемът си е в тях. Те ще са такива и ще се чувстват зле независимо от това, за какво ги обсъждат, разпитват или дават насока.
От друга страна има хора, които за всичко си пъхат човките в живота на други хора. Без това не могат. И съответно искат да ти се качат на главата. Пробват дали ще им разрешиш.

# 200

На мен пък точно мъж реши да ми предлага репродуктивен специалист, защото трябвало вече да съм бременна.
Не е до пол, до акъл е.
Права си, просто при мен така се получи, все жени да ми се месят по този въпрос.

# 201
Мен единственият мъж, който ми зададе такъв въпрос се оказа, че сам е притиснат от семейството си да си "изпълнявал дълга".
Иначе познавам две жени родили под такъв обществен натиск. Едната откровено мрази живота и детето си. Веднъж ми каза: Живот щях да си живея, ако бях предприела мерки да не забременея.
Другата пък обвиняваше всички, че не искат да й спонсорират с пари гледането на детето, защото всички критикари се покриха когато станалата под натиск майка каза: Дайте пари.
Не са виновни хората. Сами сме си виновни. Защо ходиш да раждаш без да си правиш сметката? Ама то било скъпо, ама никой не искал да ти гледа детето?
Разчувствах се и пуснах сълза.

# 202
  • София
Нещо не ми става ясно как става това раждане насила. Все едно са гъски за гушене и митичното общество ги забременява. Тези жени надали насила са правили секс и насила някой ги е вързал някъде после, че да не идат да направят аборт, понеже са малоумни и не могат да пият противозачатъчни. То дори и след раждането никой не ги задължава да си гледат децата. Вече съвсем в сферата на "Прислужницата" навлязохме.
Най-лесно е за своите решения после да бъде обвинявано някакво общество.

# 203
  • София
Ариел, толкова си се вглъбила в негативите на едно родителство, толкова виждаш само мъките на родителите и децата, че пренебрегваш хубавите моменти. Личният ти опит за теб е всичко, макар че като продължаваш да задълбаваш в това, още повече се настройваш негативно. Като не искаш деца - не раждай.

# 204
Нещо не ми става ясно как става това раждане насила. Все едно са гъски за гушене и митичното общество ги забременява. Тези жени надали насила са правили секс и насила някой ги е вързал някъде после, че да не идат да направят аборт, понеже са малоумни и не могат да пият противозачатъчни. То дори и след раждането никой не ги задължава да си гледат децата. Вече съвсем в сферата на "Прислужницата" навлязохме.
Най-лесно е за своите решения после да бъде обвинявано някакво общество.

Радвай се, че не познаваш такива хора. Става, ама не се мисли, че като родиш това същото общество, ще те плюе за нещо друго. За това, че не си омъжена, че не печелиш достатъчно, че нямаш снимка у фейса от скъпи почивки на Ибиса и т.н. Колкото и да се пънеш да живееш за хорското мнение все няма да угодиш на тоз или онзи.

# 205
Е, не. Ако била предприела мерки - а защо не е предприела? Ма хайде стига! Тези примери са същите прости селяндурки като ония, заради които уж са родили.

# 206
  • София
Брей, не може да се живее без снимки от почивки! На моя фейс няма нито една снимка от почивка и разни екстри. Дори е доста скучен, но това не е накарало хората да ме критикуват защо това, защо онова. Това с живеенето за хорското мнение е спекулация, дори подозирам, че хора, които много се оплакват от хорското мнение всъщност го търсят, те искат хората да ги забелязват и одумват, защото така все едно им признават, че съществуват.

# 207
Събудете се, никой не се интересува дали сте женени и дали сте ходили на екскурзия Simple Smile Не сте някакви селебритита все пак. Оправданията с "обществото ме принуди" са смешни.

# 208
Андриел може би ще родя към 40 или след 40 (ако успея да забременея разбира се). Ама тогава за обществото ще съм дърта нали?
Тогава ще имам финансова и психическа стабилност. Сега със сегашните ми проблеми никога не бих родила.
Ако ще имам дете ще бъде осъзнато решение, защото това не е кукла която да върнеш в магазина като ти писне. И още нещо, няма да допусна детето ми да върши долнопробна работа пак защото аз не съм мислела като съм го правела. Някои неща зависят от нас и аз предпочитам да го направя, а не да обвинявам обществото и кой знае още кой.

# 209
  • София
Ох, добре е, че нямам фейс. Явно затова не съм запозната с Обществото.
Ариел, никой не е длъжен да се съобразява с никого. Евентуално с нуждите на най-близките си, когато човекът не е пълен тапир. Подобно нещо като "обществено мнение" съществува само в главите на хората без собствено мнение или изтъкани от комплекси, които не могат да направят и 2 крачки сами, без някой да им ръкопляска.

Общи условия

Активация на акаунт