НОЕМВРИйското човече е готово да сяда и света шарен повече да опознава! - Тема 4

• 22 518
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
Аз се притеснявам, че заспива само на ръце... от както започнаха горните зъбки е ужас.. дано после успея да го науча отново в кошарата. Sad

# 616
Включвам се,че при мен е същото,Любе!
….Аз обаче забелязвам когато започне да лази активно ….,сяда и си почива по някое време…
Когато много се измори започва да мрънка аз гледам бързичко да го нахраня тоалет и го слагам за сън…Така забелязах,че не се преуморява и си заспива.
Но се скъсява будуването с 30/45 Мин.,малко се обърква денят🙂

# 617
При нас също беше кошмар нощния сън, но няколко дни има подобрение. Буди се само 4 пъти 😀 Преди и 2 ми се струваха много, а сега на 4 се радвам 😀 Той обаче не сяда самостоятелно, има ли други бебчета, които не стоят стабилно?
Иначе вече е със 7 зъба, чакам 4тия резец отдолу и се надявам на почивка със сагата на зъбите 😀

# 618
Моята девойка от няколко дни почна да е относително стабилна,но не може да седне сама,ако я сложим седи,същата работа и с изправянето,много добре се държи,но сама не може.
Може ли да ми дадете идея за някакво разхлабващо бебешко хапване или комбинации?
Давам за обяд тиква,тиквичка,червена чушка,следобяд круша и слива на пара с малко бисквитки,но попарата ми съсипва всички усилия за разхлабване.
От около седмица е така,не виждам да изпитва дискомфорт,ама по три барабонки на ден не си е работа...

# 619
И у нас съня е безобразен - кърмене през 2 часа. След 2:00 часа е между нас и поне се наспивам някак като я храня до мен. Още е на 3 дневни дремки. Става в 7-8 и заспива в 22:30. Края на лятото ще ги намалим на 2 и да има по-ранно вечерно заспиване, че сега ни е добре така.

Иначе е все така подвижна, падна преди дни за втори път от спалнята. Поне донякъде омекотих с единия ми крак. Но това момиче е голямо шило. Очаквам ранно прохождане, не се отказва и всеки ден тренира нови неща. Сега се пробва изправяне без опора и много се забавлява. Брат й също беше много бърз с изправянето по мебелите и пълзенето, но някак си по-лежерно го караше до прохождане. А сега все едно имам войник с мисия.

# 620
HappyElly, защо пак с тази попарааа...? Това е закуската, която навремето са измислили в годините на беднотия и липси в магазините. В съвремието има толкова много опции за полезна и питателна закуска, различна от прокиснат хляб. Не ме разбирай погрешно, не е упрек към теб, аз знам, че масово педиатрите я препоръчват, даже не се казва “кога мислиш да даваш закуска”, а “кога мислиш да даваш попара” все едно гнусната попара е единствен вариант за закуска. Аз навсякъде изразявам тих простест към тази закуска 🤣 ето закуските, които аз съм давала на батковците, сигурна съм, че ще подобриш запека с поне някои от тях. Всичко съм предлагала с масло и сирене (козе, краве), но може и плод:
- елда
- просо
- овесени ядки
- ръжени ядки
- ечемичени ядки
- ядки от лимец
- ядки от спелта
- качамак
- арабски кус кус
- пълнозърнеста ювка
- амарант
- киноа
- макарони или кус кус от всевъзможни неща- леща, грах, ориз, елда и др.
Ето- толкова варианти, попарата си е чист бял хляб, всички знаем- не особено полезен. Може понякога за разнообразие, ама всеки ден... на мен не ми допада идеята. Иначе за запек обяда и сз са ти добре, ако няма подобрение бих включила пробиотик и активен масаж на корема и гимнастика на крачетата

# 621
Благодаря много за мнението.
Действително педиатърката каза да започна да ѝ давам попара и с нея вкарах сирене и масло.
На мен не ми се вижда толкова зле, единственото по-въглехидратно хранене за деня,защото избягвам да давам каши,НО
вчера направих експеримент-успешен до някъде.
Пробвах за закуска да дам фини овесени ядки с малко и сирене и малко бисквитка-беше потресена,та замених с кисело мляко с банан и бисквити,дадох водата от ядките и за следобедна закуска пасирани овесени ядки с круша и тиква на пара,та разгеле вечерта имаше ефект.
Днес ще продължа да ги пробутвам в кисело мляко сутринта и следобяд с плод.
Пробвах с кус-кус преди няколко дни,всичко хапна кусчета само не и бебето,взех обикновен,а не бебешки,може би не съм го приготвила добре.
Качамак смятам от следващата седмица да предложа.
И да попитам тези,които са вкарали червено месо в случая телешко-с една/две лъжички ли започнахте или директно с пюре?

# 622
А зашо им е бисквита на овесените ядеки ? Каква стойност носят тия бисквити набутани на всичко Simple Smile Днес мойто дете яде фини овесени ядки, варени 12 минути с вода, добавено АМ ( може и кокосово мляко или друго ядково ) Малко пюре от ябълка и леко канела.
Хапна си с кеф 70-80 гр ( за мойта това е нормално количество храна )
Иначе правя и овесена палачинка, овесени ядки с всякакви вариации плодове и мляко. Нищо повече не им трябва.
Полента с тиква е супер.
Изобщо попара не възнамерявам да давам, това е нищо полезно. Може само да дам с спелтов сухар на холе тогава е по стойностно.Но пак не мисля да зациклям на тази работа Simple Smile
А биквитите при нас са само за чесане на зъби или в моментите в които нямам избор и давам каша от буркан ( но подчертавам няма захар ) защото 90% биквити са с захар.

# 623
За бисквитките: може да се правят домашни бисквитки - има всевъзможни рецепти (за подслаждане - банан/ябълка/круша/тиква/фурми/пюре от ябълка/манго...)

# 624
Аз да питам за кус-куса  -защо арабски?  Нашето момиче е на 8 месеца, с два долни зъба.Дали ще може да яде кус -кус?Той повече ли се разварява от обикновения или няма проблем и така да си го гълта? 
   Маслото е въведено,предстои сиренето. Дъщеря ми започна да й готви някои неща, харесва й. В последно време трудно си яде вечерното мляко - не иска и това е. Измислят какви ли не начини да я излъжат да изпие количеството, защото те заместиха и обедно и следобедно хранене, а нали до 1 годинка трябва да има две млечни за деня. Нощем не яде. Има ли някой да замества хранене с АМ с друго млечно?
   Не съм я виждала почти седмица,само клипчета ми пращат и от далече,защо дядо й беше болен.За тези няколко дни толкова пораснала ми се вижда, и толкова нови неща е научила.

# 625
  • Варна
Привет от Гърция 😁 Да споделя набързо, пътя мина доста успешно, пътувахме от Варна до едно селце близо до Кавала, тръгнахме към 1:20ч, при първо събуждане за похапване и към 9:30-10 пристигнахме. Съответно бебо поспа, аз и кака не, тати караше, но като цяло спокойно пътувахме. На бебо много му харесва, пляска в морето, кефи се на вълните, поспива си на плажа, на дандъния и силна музика. Яденето е 99% кърма....пюретата все така не ни кефят с изключение на плодовите, правя разни миксове зеленчук с плод и така. Относно закуската, понеже коментирате, аз откакто въведох киселото мляко и често давам за закуска кисело мляко с овесени трици и плодче. Мислите ли, че е ок, няма никаква термична обработка, направо ги слагам в млякото? Не съм забелязала да не му понася, напротив, това е от малкото неща, които хапва.
Друго, което започна най-накрая, е да гризва хляб (гърците нали все така посрещат в заведенията). И изненада, пробвах го в опит да се усмири на масата, му дадох половин лимон да си близне, той като го хареса, като засмука, дърпа ми го от ръцете, без да дава признаци, че му е кисело 😁 Та така минава нашата почивка вече повече от седмица, още малко и тръгваме наобратно пак по нощите 😉

# 626
За да има някакъв вкус слагам бисквити,слагам и на киселото мляко с плод.
Повечето споменати култури не ги ядем,не смятам да давам спелта (примерно) като аз самата не знам какво е това,нито го ядем в ежедневието.
Опитвам се захранването,храненето и като цяло формирането на вкуса да е сходен на нашето хранене,пък като порасне да яде каквото си иска.
Вероятно има алтернативи без захар,но слагам бисквити Боровец или безглутенови Плазмон.

# 627
Happyelly Алекс също е склонен към запек, аз доста вече съм писала по темата. За закуска давам овесени ядки или подсладени с плодове или с масло и сирене, също харесва елда или пълнозърнеста юфка пак или сладки или с масло и сирене. Кус кус пробвах - не го яде, попарата също не му хареса. Взела съм и на плазмон мисля беше една бебешка паста кръгчета, че пише че е обогатена с желязо и едни микс от ядки от дм, но още не съм ги давала.
Кус кус дадох обикновен, а какъв е този арабски, не можах да намеря такъв.. То като цяло кус кус не е ли арабско ястие?
Овесените ядки са фини и ги варя 2, 3 минутки. Бочи защо 12?
Плодове вече настъргвам пресни. Много обича круши. От пюре давам само сини сливи в момента.
Тези дни ще му дам риба, дано се хареса.
Колко пъти в седмицата се дава риба и тя трябва да замени месото в обедното хранене или жълтъка?

# 628
Моли защото овеса е хубаво да се вари повече време.
Иначе що се отнася да вкуса. Не съм съгласна че щот ти не ядеш спелта и детето не трябва да опита от нея. най вече защото според нови проучвания . колкото повече вкусаве опита детето през първите 2 години толкова по развит вкус и апетит ще има. Да се млагат бисквити за вкус ? Това е супер странно Simple Smile съжалявам че може да звуча подигравателно но овеса може да е вкусен и с канела и с плод , и с кокосово мляко а не с боровец бисквити с захар Simple Smile
Вие си знаете , детето си е ваше . Но аао сега не даваье на детето то и после мал шанс че ще яде. Успех

# 629
На мен арабският кус кус ми е по-вкусен и начинът на производство е малко по-различен и запазва малко повече от качествата на зърното. Другото си е макаронки Simple Smile
Аз съм на принципа, че не ограничавам детето до нещата, които само аз обичам. Че аз не ям тиква, тиквички, свинско, агнешко, чушки и други неща... пък ако взема да й давам каквото аз ям в момента- ще го караме на сладолед и яйца до откат 😂 аз смятам, че децата ми трябва да опитат всичко и сами да формират вкуса си занапред, а не аз да натрисам моя. Отделно от това има семейства вегани и вегетарианци, но подрастващите организми на бебетата и децата не е редно да са лишавани от пълноценна храна. А и чрез захранването на бебетата ми аз самата внесох много полезни храни в менюто ни, които преди отсъстваха. Например откакто родих преди 9 г първото си дете редовно закусваме с просо и елда, а овесените ядки вкъщи са буквално с килограми.
Идея за купешка бисквита без захар- на Холе спелтовите, на Лидл бебешките, на ДМ бебешките. Мисля че и Хип преди имаха някакви такива, но не съм се заглеждала скоро дали още ги продават. Покрай големия ми син съм се нагледала на деца с ужасно вредни хранителни навици още от ранна детска възраст и това за мен е недопустимо, води не само до затлъстяване, а и до завишена опасност от редица заболявания на ендокринната, хранисмилателната система и т.н. И го имам за моя отговорност доколкото мога да дефинирам за децата си понятието за качествена храна. Да, големият яде вече и боклуци, но рядко и искрено се възмущава на децата в училище, които всеки ден ядат кроасани и вафли. Да, още малко и ще започне да разполага с джобни и ще си купува и дюнери, и форнети, и всякакви подобни щуротии, но вкъщи менюто остава на едно смятам добро ниво.

Общи условия

Активация на акаунт