За любителите на салати - тема 4

• 76 319
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
А дзадзикито с настъргана прясна краставица ли се прави или с нарязана на ситно?

# 181
  • Русе
Скрит текст:
А дзадзикито с настъргана прясна краставица ли се прави или с нарязана на ситно?

Нарязана на ситно. Гърците обичат да им "хрупа". Освен оцета, добави и лимонов сок на салатата.

# 182
Разликата с нашата класическа "Снежанка" е, че Снежанката се прави с кисели краставички, а дзадзикито с прясна краставица. Другата "Снежанка" или по точно казано тази с цедено к. мляко и прясна краставица е всъщност млечна салата или т. нар. сух таратор. Разликата между нея и дзадзикито е, че последното се овкусява с прясна мента и зехтин. Grinning И се усеща разликата във вкуса. Поне аз усещам разлика. Приличат си, да, но различните подправки дават различен вкус.
При дзадзикито,прясната краставица се почиства от семки и се рендосва ,отцежда се и тогава се добавя към цеденото мляко с подправките

# 183
Дааа,в ресторанта в който работихме на младини със съпруга ми,на остров Кипър, много се държеше краставицата в дзадзикито да е настъргана. Задължително с кората,необелена,посолена и добре изстискана от сока.
За оцет и дума не можеше да става

# 184
  • Русе
Скрит текст:
Дааа,в ресторанта в който работихме на младини със съпруга ми,на остров Кипър, много се държеше краставицата в дзадзикито да е настъргана. Задължително с кората,необелена,посолена и добре изстискана от сока.
За оцет и дума не можеше да става

Настъргването е въпрос на вкус. Тук гърците не са я настъргали.

https://www.gastronomos.gr/syntagh/tzatziki/51578/
2 чаши цедено кисело мляко
 2-3 скилидки чесън
 1 голяма краставица
 50 мл зехтин
 30 - 50 мл бял или червен винен оцет, в зависимост от това колко ни е кисело киселото мляко (първоначално слагаме 30 мл, овкусяваме дзадзикито и ако е необходимо добавяме оцет)
 3 ч.ч. супена лъжица нарязани листа от мента или копър
 сол, прясно смлян черен пипер

https://www.argiro.gr/recipe/tzatziki/
2 чаши цедено кисело мляко (400 гр.)
2-4 бр. пасиран чесън
2 с.л оцет
6 с.л зехтин
1 голяма краставица (твърда без семки - настъргана с кората)
1 с.л накълцан копър и малко прясна мента (може и двете)
малко сол

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 12:36 от peych

# 185

Класическа шопска

Бейби спанак, бейби марули, кашкавал, зелени маслини, слънчогледови семки, сушени домати и чери домати.

Класическа капрезе

# 186
Тази с настърганото яйце не е ли овчарска? Аз много обичам такава и я ползвам като основно ястие през лятото.

# 187
Табуле с киноа:

140гр. сварена киноа(имах консерва и я използвах, но прясно сварена ще е по свежа и хубава), два средно големи домата нарязани на кубчета, връзка магданоз нарязана на ситно, две скилидки чесън пак на ситно, малко маслини за разкош, зехтин, сол и капки лимон. Обърквате всичко и табулето е готово. Много приятна свежа салата и изключително засищаща.

# 188
Мама Еми, не слагам колбас, нито гъби и за това я определям като шопска. Само краставици, домати, лук и печени чушки. Наскоро си купих от Лидъл пържен лук, вкусът е впечатляващ. Благодаря ви, че споделихте,та и аз да го пробвам.

# 189
Аз също обичам много лук,яйца не ям към салати,имам алергия към тях,правя си мои варианти,любимата ми е домати с чушки и сирене като тази тук.Гръцката и шопската са класика,умирам за хубави краставици,тук в Англия са ужасни,горчиви и воднисти.

# 190
Тези 2 те са ми най-най любимите
халуми на скара с домати маслини и пресен босилек

печени /на скара/ белени чушки с копър, захар, сол , оцет, зехтин ммм

# 191
  • В Космоса
Варено цвекло, ябълка, нахут, лук, магданоз, лимон, зехтин, сол, мед и горчица. И малко люта чушчица.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 08:51 от Акаша

# 192
  • Sofia
🍅,🥒,козе сирене,пресен джоджен,сушени домати,люта чушка

# 193
  • Sofia
Домат,жълта сурова чушка,козе сирене,маслинов пастет,люта чушка,сушени домати,пресен джоджен

# 194
Краставици, домати, лук, зехтин, ябълков оцет, сирене и лют пипер

Общи условия

Активация на акаунт