Искате бързо да свалите няколко килограма до лятото? Да, повечето от нас мечтаят за това. Спортът е нещо много полезно, но често е недостатъчно. За по-добър резултат, на който всички да ни завидят, е нужна още и диета. И тук вече идва трудният въпрос – коя от всички видове диети е най-подходящата за мен?

Лекарите упорито продължават да твърдят, че няма нищо по-здравословно и балансирано от правилното хранене. Да, то не води до „уау ефект“ и с негова помощ няма да сваляме по 5 кг на седмица, но за сметка на това няма веднага да си възвърнем загубените килограми и най-важното – няма да навредим на здравето си.
Но въпреки това ние държим на бързите резултати и решаваме да пробваме поредната чудодейна диета, която някой ни е препоръчал или похвалил. Затова е много важно да следим тялото си и да не пренебрегваме някои важни сигнали на нашия организъм.

     1. Поява на чести болки в корема

Това е първият тревожен звънец, който трябва да привлече вниманието ви, особено ако е съпроводен от постоянно чувство за гадене, повръщане и обща слабост. Коремните болки могат да бъдат предизвикани не само от това, че ядете малко, но и от процесите, които протичат във вашия организъм.

Например кетодиетите, които се основават на повишаване на количество мазнини в менюто и намаляване на въглехидратите и протеините, стартират процеса кетоза. При него черният дроб произвежда глицерол и мастни киселини. При тяхното разпадане се образуват кетонни тела. Поради липсата на въглехидрати и свързаната с тях глюкоза организмът започва да използва кетоните като гориво. След като изразходва целия запас от гликоген в мускулите и черния дроб, той пристъпва към разграждане на мазнините (липолиза) и в резултат човек отслабва. При неправилно изпадане в състояние на кетоза обаче започва по-сериозен процес – кетоацидоза (нарушаване на въглеродния баланс заради дефицита на инсулин), който може да доведе до кетоацидозна кома. Това състояние може да предизвика симптоми на повръщане, гадене и силни болки в корема.

По тази причина се препоръчва да се спазва кетодиета под лекарско наблюдение, защото границата между здравословното отслабване и отравянето на организма е много тънка.

     2. Нередовен менструален цикъл

Разбира се, не става въпрос за закъснение от няколко дни, което може да се случи на всяка жена. Ако например спазвате някаква диета и имате нарушение на вече втори-трети цикъл – като закъснение от над 7 дни – това е повод да се обърнете към гинеколог, да си направите изследване на хормоните и сериозно да се замислите за полезността и ефективността на вашата диета. Да, много е приятно да отчетем на кантара бърз и сериозен резултат, но това в 80% от случаите оказва влияние на хормоналните функции.

Повечето диетолози считат, че при здравословното отслабване дефицитът на калории не трябва да бъде повече от 15%. Отслабването с повече от 3 килограма на месец е просто опасно.

Когато превишим тази норма и това продължава месеци наред, организмът хвърля всички свои сили за поддържане на жизнеспособността. Детеродните функции отстъпват на заден план – в момента вие трудно осигурявате необходимите хранителни вещества за себе си, за какво дете тогава може да става дума? В най-сериозните случаи този проблем може да доведе дори до безплодие.

     3. Болки в бъбреците

Това се случва често при високопротеиновите диети. Излишъкът от протеин натоварва бъбреците, защото увеличава количеството на урея и пикочна киселина в кръвта. Понякога може да доведе до остеопороза. Не забравяйте, че нашият организъм може да използва само определено количество протеини, а остатъка ще преработи с помощта на калций, който ще извлече от костите.

Дневната нужда от протеини при възрастен човек е 1 грам на 1 килограм телесно тегло.

     4. Поява на косопад


Един от основните минуси на една диета е отсъствието на разнообразни продукти в менюто. В резултат то става небалансирано и организмът се лишава от важни витамини, микро- и макроелементи. Например ако намалите количеството мазнини, ще изпитате недостиг на Омега-3 мастни киселини, които са важни за здравата коса. Без тях тя изтънява, накъсва се и започва да капе. Витамините от група В (особено В5 и В6) са крайно необходими за растежа на косата и процеса на нейната регенерация, затова по време на диета е важно да контролирате тяхното ниво.

     5. Поява на обриви по кожата

Това се случва често, ако изберете диета, при която преобладава някой конкретен компонент, към който впоследствие се появява алергия. Например ако спазвате протеинова диета с повишено съдържание на млечни продукти, у вас може неочаквано да се развие лактозна непоносимост. Тя не само се характеризира с подуване на корема, но и се отразява върху кожата на лицето.

Появата на пъпки може също така да свидетелства за хормонален дисбаланс, предизвикан от диетата, както и за липсата на важни микро- и макронутриенти.   Не забравяйте, че витамин А е много важен за защитата на кожата от слънцето, витамин D – за синтеза на колаген, витамин С – за борбата със свободните радикали. Този списък може да бъде безкраен. Ако ограничите потреблението на плодове и зеленчуци, вие силно ще понижите нивата на тези елементи в организма си.

     6. Задържане на тегло

Това е особено обидно, ако вие стриктно спазвате диетата си, ограничавате количеството на храната и редовно се занимавате със спорт. Ако при новото меню за две седмици няма дори минимални промени, това е повод да преразгледате вашето хранене. Понякога диетата може да ви изиграе лоша шега, просто защото не е подходяща конкретно за вас. В резултат метаболизмът се забавя, вместо да се ускори, а заради стреса организмът ви превключва на режим „запасяване“ и вместо да отслабвате, вие качвате килограми.

     7. Постоянни промени в настроението

И то, разбира се, не в положителна посока. Вие се чувствате потиснати, недоволни, раздразнителни и всичко това се усложнява от постоянна умора, чувство на глад и безсъние. Най-страшното е, че това съвсем лесно може да доведе до някакво хранително разстройство. Въглехидратите участват активно в производството на серотонин, „хормонът на щастието“. Когато той е в недостиг, човек изпада в депресивни състояния. Затова е важно да се контролира нивото на този хормон, в това число и чрез балансирано хранене.

Автор: Радост Николова

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 17:05 от Редактор*