Пенсиониране при нужен стаж, но още недостигната възраст

• 5 262
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • София
armianov, прати кандидат-пенсионера в местния НОИ да си изкара ПИК код, ако няма. После с него седнете на лаптоп и проиграйте видовете пенсиониране. Ако е роден след 01.01.1960 г. вижте и колко е сумата в задължителния частен пенс. фонд. Пробвайте прогнозна пенсия с прибавяне на парите към пенсията от НОИ.
За мене всеки месец без плащане на осигуровки и вземане на намалена пенсия е кяр и спокойствие. А ако човека е здрав може да си работи, да си продължи с фирмата или да си намери работа на заплата някъде.

# 31
Е да де, това е кяр, да продължиш да работиш и да вземаш и пенсия.

# 32
Не знам защо поста ми го няма? Както и да е, ще го напиша пак. Мъжът, който се колебае да се пенсионира предсрочно да го направи, ще може да си продължава дейността като самоосигуряващ се. И вместо да плаща сериозна сума за самоосигуряване за 2025г. ще се осигурява само здравно + пенсията си.

# 33
Да използвам темата и да попитам за обратния случай:  има ли начин едно лице да се пенсионира, ако няма необходимия трудов стаж, но има нужната възраст?

# 34
  • Бургас
Мисля, че може да се закупят до 5г стаж- плащат се вноските накуп
Ако много години липсват- на 67 се получава някаква социална пенсия, ако имаш поне 15 год стаж

# 35
Има начин. Но трябва да заплати до 5 години недостигащ стаж. В НОИ ще напишат колко точно. За 2025 г. е  213 лв. на месец, около 2556 лв. на година.

# 36
  • Сф
Мисля, че може да се закупят до 5г стаж- плащат се вноските накуп
Ако много години липсват- на 67 се получава някаква социална пенсия, ако имаш поне 15 год стаж
Скоро питах в НОИ . За мъжа ми. На него му се губи много стаж, както и да е. Това е пенсия за непълен трудов стаж. 15 години искат + навършена възраст 67г. за мъжете( засега, че беше 65г преди 10 г някъде, вдигат непрекъснато) Не осатанах с впечатление да е социална пенсия. Изчисляват си, питах си изрично ,че имаме 1 ва категория. Социалната е за всички при достигане на определена възраст.  Тя е и много ниска мисля.
Както и да е. Имаме още време , да сме живи и здрави само!
Иначе всеки може да си тегли номерче в НОИ и да си пита за своя случай. Пълно е с народ и като цяло не са доволни хората , коментира се ,чува се.

# 37
Разбрах, че при достигане на 67 годишна възраст при мъжете, могат да се пенсионират без да се изисква осигурителен стаж, стига да имат поне 15 години.

# 38
И за жени се отнася. При наличие на 15 години стаж, пенсия на 67 години.

# 39
И за жени се отнася. При наличие на 15 години стаж, пенсия на 67 години.
Значи и за жените важи, не знаех.
Но как се изчислява пенсията, като размер в този случай?

# 40
  • София
Минималната им отпускат.

# 41
Здравейте, при пенсия по болест от ТЕЛК, наличен трудов стаж, и навършени години за една година по ранно пенсиониране ако работникът напусне изплащат ли му се две или шест заплати при положение, че има получена пенсия от ТЕЛК и е направил годините за една година по ранно пенсиониране.

# 42
Изплащат се 6 заплати само ако е с пенсия за 1 година по-ранно пенсиониране.
 т е. пенсията не трябва да е инвалидна, а по чл.68а КСО.
Или работи още 1 година за пълна пенсия по чл.68, ал.1. Тогава сащо има 6 заплати естествено.

# 43
Аз след консултация с екперти по пенсионни услуги разбрах, че ако се пенсионирам една година по-рано ще имам загуба на 5% от пенсията едва след 21 години ако се вземе предвид и сумата, която ще взимам през тази една година. Ми я съм жива я не, и то с 5% намаление наистина не си струва да блъскам и да търпя нерваци в службата още 12 месеца. Така че за мен това е по-добрият вариант отколкото да напусна и да чакам без доходи да навърша възраст или пък да остана на работа, което ще ме довърши определено.

# 44
Не са само тези 5% загуба. Ще загубиш и ръста за една година, който, в зависимост от осигуровките ти, може да е от порядъка на 15+%.

Общи условия

Активация на акаунт