Априлски мами 2022

• 27 747
  • 755
  •   1
Отговори
# 315
Алекса, и при нас Био Гаята се отрази супер зле на коремчето. Коликите се засилиха, не се изхождаше добре. Минахме на Омни биотик панда - 1 саше на ден в малко кърма давам. Освен омни биотик давам и лефакс. В момента няма колики вече от няколко седмици и се чудя дали да не спра лефакса, но честно казано ме е страх 😀

За захранването съм на мнение, че е рано още. Соковете могат да раздразнят стомахчетата, да засилят коликите и ми се струва неподходящо. Едно време съм захранена така на 40дни с банан и от тогсва - запек. До ден днешен имам проблеми със стомаха и гастрит.

Аз мисля да захраня, когато усетя, че е готова. Хубаво е да може да седи бебчето. Да проявява интерес към храната. Баткото захраних като направи 5 месеца, но не беше готов. Отказваше да яде, а аз се изнервях и настоявах. После и алергии разви. Този път мисля да не съм толкова припряна. Когато, тогава. Моята майка също смята, че е редно вече да давам сокове въпреки моите стомашни проблеми 😀 но на мен не ми дреме кой какво смята. Слушам си педиатъра и така.

# 316
  • Пловдив
winter, чистя ги с физиологичен разтвор, с преварена вода и с лайка. Редувам през 30-40 минути. Вече седмица и няма много ефект. Тя нали имаше сопол, та след сопола се появиха секретите в очите. Не е само гурел, зелено-жълт секрет е. Пак звъннах на педиатъра и казах, че в упътването пише за деца над 8 години. Каза, че няма проблем, да ги капя 🙄 Ама аз май ще изчакам и днес да видим как ще е.

# 317
Тези интервали на будуване, абсолютно нищо не спазва, понякога будува по 2 часа и повече, през деня има дремки от повече 4 часа и заспива 50 мин след това. Пълна анархия🤣
Алекса пробва ли с Colief, при нас май от него има най- голям ефект.
Това със захранването доста сложно ми се струва. Някой може ли да сподели книга или място на което е описано разбираемо?
Аз не знам дали не съм я простудила😫 не знам дали си въобразявам, но киха по-често и като че ли ѝ е запушено нослето, но като го прочистя с физиологичен разтвор и се оправя.

# 318
Момичета за захранването е индивидуално според бебето, има прознаци трябва да се следят и майката да усети. Каката ми я захраних на 5 месеца, просто беше готова, сега ще чакам да покаже.

# 319
Какви са например тези признаци? Някъде четох да държи лъжичка, но не мисля че ще й хареса празна лъжичка, виж пълна може и да я впечатли JoyПрепоръчайте книга ако нещо сте чели?

# 320
С баткото бях изчела какво ли не,най общо карах на принципа по 3 дена нова храна.Почнах със зеленчуците,после плодове въведох,месо леко,масло и това мисля беше до годинката.Комбинираните въведох след 8 месец,заместено хранене имаше на година и половина чак.Водех се по него,лъжица рядко държеше,предимно с ръце се хранеше и вилица по късно.Признаците не бяха на лице при него,помня бяха да седи стабилен,да има интерес към храната,да знае да дъвче,не само да мляска и гълта като пате и още един имаше.Книга не помня конкретно да съм чела,по скоро статии и примерни схеми в нета.Големите алергените след годинката задължително,баткото опита шоколад на две някъде мисля беше и до сега не го харесва,предпочита солени неща.Рано е със сигурност,и сега ще се водя главно по него,но преди 6 месец няма да почвам.Баткото никво желание няма да го храни или да му дава от това което яде,та съм спокойна за това поне.На приятелка малката захрани брат си на три месеца с кюфте,голямо повръщане беше после.Ама и тя я учеше как да храни куклите и тя решила да нахрани и бебето,хем на пет беше тогава.

# 321
И аз съм привърженик на късното и постепенно захранване след 6ия месец. Принципно има различни методики - ранно захранване/късно захранване, захранване със зеленчуково пюре/с каша, захранване водено от детето. Трябва си четене няма как и след това вече всеки да решава за себе си и детето как ще процедира. С големия захраних със зеленчуково пюре, защото си наддаваше добре. Въвеждах храните мноооого бавно. На годинка още не беше ял много неща, а някои набори плющяха детска кухня и кебапчета. При малки и злояди бебета може да се започне с въвеждане на каша и след месец да се въведе зеленчуково пюре. Не си представяйте захранването като заместване на хранене. Започва се с 1 лъжичка, после 2 лъжички, 3 лъжички на ден и се следи за алергична реакция. Ако няма такава на следващата седмица се въвежда друг зеленчук и пак 1-2-3 лъжички. Дохранването си е с кърма или АМ. Така нещата стават бавно, но има проследяване на реакцията на бебето към дадена храна. Поне аз така процедирах и смятам и този път така да действам.
По другите теми ще пиша после.

# 322
Уинтърче, основно е да седи само и да прави връзка око-уста-ръка, т.е. да хваща нещо съзнателно и да си го навира в устата (с една дума има интерес) и също да проява интерес към вашата храна, да иска да си взима и да опитва.

# 323
  • Sofia
vaiza, това все едно аз съм го писала. Горе-долу така захраних моите.
Много бавно захранвах. Почнах на 6 месеца, дотогава само кърма. Плодови пюрета/сокчета дадох чак след годинката. Не бих дала на едномесечно бебе.

Започнах от зеленчукови пюрета на 6 месеца. На 7м въведох кашите и на 8м месата и жълтъка. Накрая млечните и рибата. И след годинката чак плодовете. Шоколад опитаха на 3г. Ядките още по-късно.

А захранването може да започне на 4м или на 6м в зависимост как наддава бебето. Моите добре си наддаваха на кърма, така че спокойно си ги захраних на 6м.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 17:40 от Brin de muguet

# 324
Да, аз от прочетеното също няма да си позволя да й дам сок, когато е на месец-два и даже търсих някакви позитиви и защо някои го правят, но така и не открих 😬

# 325
Да се допълня: изчерпателна информация по темата захранване и хранене на бебето има в книгата "Хранене на бебето" от проф. д-р Лиляна Трифонова. Сега си я намерих и я прегледах. Всичко е описано подробно има дори примерни рецепти. Мисля, че е достъпна и онлайн в .pdf формат.
За режима ни - еми няма такъв. Храни се през 2-3-4 часа както му дойде. Започна да прави паузи с храненето през нощта, ноооо будува редовно между 12 и 2 или 1 и 3, а после цял ден спи. Ама така спи, че дори се храни заспал. Роднините още не са го виждали с отворени очи. Да заповядат през нощта, ама нещо всички се дърпат. Не се товаря и това ще мине.
За обличането - държа го по гащеризонче без ръкав и вкъщи, и навън. През нощта върху ромпъра слагам летен чувал, нямам нерви постоянно да го завивам. Ако е много горещо е с чувалче на голо. Чорапи не обувам нито навън, нито вкъщи, но вкъщи е 26 градуса. От време на време пускам климатик на 22 градуса, но за кратко, колкото аз да се разхладя.

# 326
Момичета, благодаря ви за споделеното относно захранването, определено ще ми е полезно, като стигнем до този етап.

И при нас вчера сякаш се завърнаха коликите. Свиваше я коремчето и пръцкаше здраво. Не знам дали и аз не допринесох, защото ядох леща, а също и таратор с мнооого копър и чесън (малко, но все пак чесън). Изака се иначе, та се надявам днес да е по-добре стомахчето.

# 327
  • Sofia
Ооо, със сигурност лещата е допринесла.
Откакто се е родила малката съм яла три пъти леща. И трите пъти на следващия ден малката беше в истерия с часове, то се напъва, пръцка, почервенява, пищи 😟. Няма как да е съвпадение. Първия път се чудих какво става, защото винаги се успокоява на гърда или на ръце. А тогава няма утеха просто, започнах да се чудя дали не е болна. Следващите пъти историята се повтори едно към едно, така че вече съм сигурна, че лещата й е повлияла. То е като да ядеш боб. Но не мислих, че ще е чак такава драма. Но вече знам и ще я избягвам.

# 328
По отношение на храненето аз си мисля, че ние пропуснахме коликите, защото месец и половина се наложи по здравословни причини да ям само картофи, ориз, крехко месо, без мазнини, подправки, варени или печени, крем супи. Една вечер пих смути с ягоди и мляко и веднага писна това дете. Така, че явно има значение какво ядем. Миналата вечер ми беше много замаляло и пих малко кола и много трудно я приспах, после се усетих, че може да е от нея.

# 329
Аз нали ви се оплаквах, че нощем се будува по 2-3-4 часа без прекъсване. Реших да мина на безкофеиново кафе и проблемът се реши. С баткото не съм имала такива проблеми, а това бебче се влияе. Боб и леща си хапвам иначе и нямам никакъв проблем. Само че люто си хапнах онзи ден и после се превиваше. Явно си е индивидуално за всяко дете.

Общи условия

Активация на акаунт